Problem z Huawei E173

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
janeknb
Początkujący użytkownik forum

Problem z Huawei E173

Post autor: janeknb »

Witam.
Posiadam modem Huawei E173 od Play. Potrzebuję przystosować go do działania w innej sieci zagranicznej. Po włożeniu karty sim od Plusa i uruchomieniu dedykowanej aplikacji wszystko teoretycznie działa (tzn. rozpoznaje sieć, pokazuje zasięg i inne parametry). Niestety przy próbie nawiązania połączenia program zaczyna mielić, lekko wieszać i po chwili wykrywa brak urządzenia (przy karcie Play połączenie nawiązuje się szybko i sprawnie).
Ciekawa rzecz dzieje się również w innym programie Huawei Mobile Connect, oraz GlobeTrotter. W tym pierwszym pokazują się wszystkie parametry, lecz przy próbie połączenia wyrzuca błąd o niemożliwości utworzenia punktu dostępu (zarówno przy Play jaki i Plusie). Ten drugi natomiast nie wykrywa urządzenia.

Po tym, że program wykrywa parametry karty sim od Plusa wnioskuję, że modemik nie ma simlocka. Niestety nie mogę nawiązać połączenia, mimo wprowadzenia konfiguracji (nazwa pkt dostępu itp). Bardzo bym prosił o pomoc i wskazówki, gdyż za niedługo wyjeżdżam i byłbym niezmiernie nieszczęśliwy bez kontaktu ze światem :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z Huawei E173

Post autor: YaHooo »

janeknb ja bym spróbował albo <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> albo <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

YaHooo pisze:ja bym spróbował albo »Top NetInfo« albo »Dial-up«
dokładnie, tylko wcześniej się upewnij, że masz sterowniki w systemie, razem z aplikacją play z pewnością się zainstalowały, jesli po włożeniu uruchamia Ci się program Play, to wyłącz cd-rom modemu w zarządzaniu urządzeniami systemu Windows, lub po prostu zamknij ten program
w programie TnI wybierasz odpowiedni do posiadanej karty APN i łączysz, powinno działać
ewentualnie w opcjach
ustawienia>komunikacja AT>Komendy AT>Huaweii>Status SimLock możesz sprawdzić czy ma simlock
janeknb
Początkujący użytkownik forum

Post autor: janeknb »

Ściągnąłem, sprawdziłem... SimLocka nie ma, ale przy próbie połączenia wyskakuje błąd
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

janeknb pisze:przy próbie połączenia wyskakuje błąd
Ten błąd może oznaczać niepoprawne dane których używasz do łączenia się z siecią(APN/login/hasło). Utwórz połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> ręcznie
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: lesiolo »

Wgraj dashboard z mojego gryzonia i będzie po problemie.
Są 3 rodzaje do wyboru link
w ustawieniach masz import profili i jest większość zagranicznych operatorów
ODPOWIEDZ