net radiowy na dwa laptopy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dariuss
Początkujący użytkownik forum

net radiowy na dwa laptopy

Post autor: Dariuss »

Witam
Wiem ,że poruszam już "wytarty" temat podziałki netu radiowego na dwa kompy, ale chce sie tylko upewnić, że dobrze zrozumiałem te wszstkie zawarte na forach mądre informacje :D
Wynajmuje mieszkanie, w ktorym "wystaje ze ściany" skrętka RJ-45 podłaczenia internetowego ("puszka" jest na korytarzu). Właściciel mieszkania powiedział mi, że lokalny ISP dostarcza internet drogą radiową. Na mieszkaniu są dwa notebooki, moj i kumpla z którym wynajmuję.
Jakoże jestem laikiem w tych sprawach to kupiłem router bezprzewodowy (w dodatku niezbyt przychylnie komentowany D-link DI 524) i myslałem,że to wystarczy. Oczywiście błąd! Po oczytaniu sie na forach dowiedziałem się,że potrzebuje jeszcze Access Point Client. Prawda?
Rozumiem,że podłaczenie ma wyglądać według poniższego schematu:

skrętka (ze ściany) ---->AP Client ----> Router D-link ---WiFi--->laptop

Parametry łącza internetowego (dostałem od właścieiela mieszkania):
Adres IP (statyczny): 192.168.13.39
Maska:255.255.255.0
Brama: 192.168.13.1
DNS: 80.72.32.6
Alternatywne DNS: 80.72.32.10

Jak podłączam sie skrętką do laptopa według tych parametrów to wszystko dział.
Jak do skretki podłaczyłem router a jego do laptopa i uruchomiłem set up w celu konfiguracji routera to pojawił sie komunikat: "Prosze podłączyć kabel ethernet do routera lub sprawdzić czy urządzenie jest włączone". Rozumiem, że to normalne bo brakuje mi AP Client?
Pozdrawiam i prosze o wyrozumiałość w przypadku zbyt banalnych pytań :wink:
ASUS A6

XYZ
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: net radiowy na dwa laptopy

Post autor: zDaleKi »

Dariuss pisze:skrętka (ze ściany) ---->AP Client ----> Router D-link ---WiFi--->laptop
Dziś już nie mam czasu zagłębić się w temat,bo tak dużo napisałeś.

Ale jeżeli masz gniazdo RJ45, to do podzielenia internetu wystarczy sam router. A w najlepszym wypadku nawet sam AP.

Nie wiem dlaczego właściciel powiedział Ci, że net dostarczany jest droga radiowa... to by sugerowało, ze już jest zamontowany AP w trybie Client i to właśnie ten RJ45 jest jego "końcem". A w jeszcze lepszym przypadku może jest to połączenie już po routerze??
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Dariuss
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Dariuss »

Witam ponownie
Dzisiaj dzwoniłem do mojego ISP, by dowiedzieć sie jak faktycznie ten net wygląda.To jest tak, że internet jest radiowy, a antena jest na dachu wieżowca, w którym mieszkam. Ale do użytkowników w bloku docira już normalny ethernet, bo na klatce jest "puszka", która rozdziela net po kablu RJ-45 do mieszkań. I taka wlaśnie skrętka wystaje u mnie ze ściany
Czyli rozumiem, że skoro ma już normalny ethernet na mieszkaniu to do podlączenia dwóch laptopów wystarczy mi ten bezprzewodowy router D-Link?
Jeśli tak to wracam do mojego pierwszego postu, czyli dlaczego przy próbie konfiguracji pojawia mi sie ten komunikat:"Prosze podłączyć kabel ethernet do routera lub sprawdzić czy urządzenie jest włączone"

Od znajomej dowiedzialem sie,że to może być związane z MAC adresem, który trzeba routerowi nadac, a w tym celu musze skontaktowac sie z ISP.
A może problem jest bardziej banalny i prozaiczny? Prosze o rady i sugetie.
Pozdrawiam
ASUS A6

XYZ
Gringo
Stały użytkownik forum

Post autor: Gringo »

Tak wystarczy ci ten bezprzewodowy router D-Link.

Udało ci się zalogować do routera wogle ? Wszystko masz w instrukcji
którą znajdziesz tutaj.
KLIK

ftp://ftp.dlink.pl/di/di-524/documentat ... 050524.pdf

Co do adresu MAC jeśli nie podawałeś adresu mac swojego komputera do ISP to nie musisz maca nadawać (klonować) routerowi, wystarczy że w zakładce WAN dasz te dane co dostałeś od właścieiela mieszkania i właczysz dhcp. No i oczywiście na koniec ustaw karte sieciową aby pobierała ip automatycznie.

--
Poprawa linka,
Moderator (BliSki)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

@Gringo, z tym MACkiem to nie tak do końca. Niektórzy operatorzy zapisują pierwszy użyty MAC i dzięki temu blokują tylko do takiego a nie innego.

@Dariuss,
1) czy adresy nadawane przez swój router masz przez DHCP?
1,5) Jakie adresy przydzieliło Ci teraz dla kompów.
2) jaką podsieć masz na swoim routerze? Znaczy zakres adresów na LANie, tam gdzie są podłączone kompy? Może trzeba zmienić na 10.0.0.x ??? - to wydaje się najlepszym tutaj wyjściem.
3) czy Twój ISP nie blokuje dodatkowo TTL? Wtedy na router musi mieć funkcję jego zmiany.

4) Czy komputery po Lanie (wewnętrznie) się widzą?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ