HUAWEI E173 brak połączenia

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rafik79
Początkujący użytkownik forum

HUAWEI E173 brak połączenia

Post autor: Rafik79 »

Witam
Ponieważ oryginalny modem z Orange padł postanowiłem zakupić HUAWEI E173 bez simlocka. włożyłem więc kartę sim do modemu, podłączyłem go i po chwili zaczęła się instalacja, na koniec zainstalował się Mobile Partner. Wszystko przebiegło bez żadnych problemów. W Mój komputer poajwiły mi się dwa nowe napędy a w Menedżerze urządzeń też nie pokazuje żadnych błędów związanych z modemem czy kartą sieciową.
Problem w tym że połączenie sieciowe pokazuje że "Kabel sieciowy jest odłączony", a dioda w modemie cały czas daje 2 szybkie zielone mignięcia. Nie wiem jak to mam ruszyć bo reinstalacja sterów niczego nie zmienia.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: HUAWEI E173 brak połączenia

Post autor: YaHooo »

Rafik79 spróbuj najpierw zrobić ręcznie połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> Wtedy zobaczymy czego to wina.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: lesiolo »

Jak w programie Mobile Partner masz wybrane ustawienia na:
RAS - połączenie odbywa się przez modem a NDIS - połączenie odbywa się przez karte sieciową
Dwa mignięcia w kolorze zielonym co trzy sekundy - Modem USB jest włączony ale niezalogowany do sieci
Uruchom program Mobile Partner podaj PIN ,
ustaw w nim profil połączenia na orange i kliknij połącz.
Rafik79

Więc tak, utworzyłem połaczenie Dial-up zgodnie ze wskazówkami jakie były pod linkiem. Próbuje wybrać nr ale po chwili wyskakuje błąd połączenia. Wpisałem tam użytkownika i hasło które mam w umowie z Orange.

Co do RAS lub NDIS nie widze tych ustawień w Mobile Partner

Wrzuciłem top_netinfo i wprowadziłem tam ustawienia, czyli NDIS dla huawei, wybrałem port, wprowadziłem uzytkownika i hasło z umowy, podałem PIN. Potem spróbowałem wybrać APN z listy, czyli hasło i uzytkownik internet. I cały czas nie mam połączenia.
Pokazuje mi zasięg i moc sygnału, ale pokazuje też że połączenie jest nieaktywne
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rafik79 pisze:Wpisałem tam użytkownika i hasło które mam w umowie z Orange.
Nie, te ustawienia masz wziąć stąd http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?title=APN

Rafik79 a modem jest widoczny jako modem czy karta sieciowa? Możesz to sprawdzić w Menadżerze Urządzeń.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Rafik79

Próbowałem też już tych ustawień.

Serwis stwierdził że karta SIM jest OK. Ale dam ją jeszcze raz do sprawdzenia i dopiero zaczne kombinować dalej.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

To ja mam jeszcze jedno pytanie. Pisałeś:
Rafik79 pisze: Próbuje wybrać nr ale po chwili wyskakuje błąd połączenia.
Pamiętasz może jaki to kod błędu, albo opis?
Rafik79

Ehh, pokasowałem juz to wszystko i oddałem kartę. Wyskakiwał komunikat i ponowne wybieranie nr
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

To w takim razie nie mogę Ci w niczym pomóc, bo nawet nie wiadomo od czego zacząć.
ODPOWIEDZ