PLAY KRADNIE ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

luxpiotr
Użytkownik forum

Re: PLAY KRADNIE ?

Post autor: luxpiotr »

Nie no, super. Przysłali mi pismo, że naliczyli wszystko poprawnie a te 7.5GB naliczyli poprawnie. Wg bilingu musiałem pobrać taką ilość danych od godz 22:45:46 do 23:15:31. Przy prędkości max. 240kb/s sobie odpowiedzcie kto tu ściemia.
Obrazek
29.02 ściągałem jak zwykle przez całą noc przy włączonej usłudze Nocny Transfer.
Dodatkowo coś im się teraz odmieniło i napisali do mnie, że usługa powinna automatycznie się przełączyć na nocny transfer:
(...)
Potwierdzam, że zgodnie z pkt 17 wspomnianej Oferty „ W przypadku aktywacji usługi „Nocny Transfer” przy Abonamencie Play Online 69, korzystanie z usługi będzie bezpłatne przez cały Okres Zastrzeżony oraz po przekształceniu Umowy w Umowę zawartą na czas nieokreślony, co oznacza, że opłata za korzystanie z usługi w okresie wskazanym powyżej będzie zawarta w Abonamencie.” Tym samym bez przeszkód może Pan wykonywać połączenia internetowe o nielimitowanym transferze każdej nocy w godzinach od 24:00 do 9:00. Informuję, że transfer o godzinie 0,00 automatycznie powinien przełączać się na Transfer Nocy.
(...)
Niemniej jednak przeanalizowałam aktywność korzystania z usługi internetowej w dniu 29 lutego 2012 roku o godzinie 23:15:31. Ustaliłam, że w tym czasie wykorzystał Pan 7539940 kB transferu. Informuję jednak, że opłata za ten transfer nie została pobrana. Wyjaśniam, że połączenie to trwało do godziny 23:15:41 i od tej godziny zaczęła się kolejna sesja pobierania transmisji danych, która od godziny 0,00 liczona była zgodnie z Transferem Nocnym. Ze względu na przedstawioną sytuacją Pana reklamacja została uznana za niezasadną.
(...)
Powyższa odpowiedź wyczerpuje drogę postępowania reklamacyjnego. Informujemy, iż przysługuje prawo wniesienia odwołania od podjętej decyzji do Działu Rozpatrywania Odwołań od Reklamacji w terminie 30 dni od daty otrzymania niniejszego pisma. Zgodnie z §7 ust. 2 pkt 6 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 1 października 2004 r. w sprawie trybu postępowania reklamacyjnego oraz warunków, jakim powinna odpowiadać reklamacja usługi telekomunikacyjnej (Dz. U. nr 226 poz. 2291) dalszych roszczeń można dochodzić również w postępowaniu sądowym przed sądem powszechnym właściwym dla miejsca zawarcia umowy, w postępowaniu mediacyjnym przed Prezesem UKE, lub przed Stałym Polubownym Sądem Konsumenckim przy Prezesie UKE.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Nastepne odwolanie, uzasadnienie ze aby sciagnac 7539940 kB w ciagu 30 minut polaczenie musialo by byc z szybkoscia 10x szybsza od tego co oferuje play. Wez im to ladnie wylicz.
Nie pomagam na PW.
luxpiotr
Użytkownik forum

Odpisali, że to koniec drogi reklamacyjnej, więc piszę do UKE. Mam dosyć pogrywania z ich strony.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

key pisze: uzasadnienie ze aby sciagnac 7539940 kB w ciagu 30 minut polaczenie musialo by byc z szybkoscia
~33Mbit/s
//7539940kB : 1800s = 4189kB/s
//4189kB/s : 128 = 32,72Mbit/s
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Przeciez wyraznie napisali ze do tej decyzji mozesz sie odwolac. Ciekawa byla by rowniez droga sadowa - wynik jest jasny, a przegrany pokrywa koszty sadu i adwokata...
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

key,
Ciekawa byla by rowniez droga sadowa - wynik jest jasny, a przegrany pokrywa koszty sadu i adwokata...
To mnie najbardziej wkurza w dużych polskich korporacjach iż pracownicy schowani za kancelariami prawniczymi operatora uważają że z jednostką to mogą robić wszystko, argumentując to nie merytorycznymi odpowiedziami. :dobani:
jareq
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

luxpiotr pisze:29.02 ściągałem jak zwykle przez całą noc przy włączonej usłudze Nocny Transfer.
Ja również ściągałem tego dnia Win 8 i przełączyło mnie na Nocny Transfer bez rozłączania:
Obrazek

Masz pecha, nie łam się i pisz do UKE - zamieść screeny , wyliczenia .

Korzystam z nPoNK od dawna i sieć miała 2 poważne bugi:
1) Problem z pobieraniem plików ponad 2GB - błędy dostawcy infrastruktury - Huawei wypuścił poprawki i wszystko zaczęło grac. Ten bug występował też na sprzęcie Huawei w PTK.
2. Rozłączanie połączenia o godzinie 0:55 - w styczniu bodajże zostało to naprawione przez Play.
wednes
Początkujący użytkownik forum

Post autor: wednes »

A u mnie wciąż rozpatrują, już tydzień czasu.
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

key pisze:Nastepne odwolanie, uzasadnienie ze aby sciagnac 7539940 kB w ciagu 30 minut polaczenie musialo by byc z szybkoscia 10x szybsza od tego co oferuje play. Wez im to ladnie wylicz.
Dokładnie, zrób eleganckie wyliczenie i wyślij. Jeśli zleją, będziesz miał gotowca do UKE.
Ja miałem podobną historię w orange, tam cudownie "udało mi się" w 15 minut ściągnąć 1,5GB przez HSDPA :rotfl: Telefon do bok - zlewka, 1. pismo - zlewka. Drugie pismo napisałem z dokładnym wyliczeniem, analizą billingów, prawie jak praca magisterska - z łaską ale uwzględnili, dzięki temu UKE miałem na inną okazję ( "zamieranie" połączeń ).
pgoral
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pgoral »

A ja kiedyś do Play wysłałem reklamację i jak nie uwzględnili to podałem ogólnie co i jak ze wskazaniami jak to wyliczyć, i poprosiłem o ponowne, tym razem wnikliwe przejżenie bilingu.

Dostałem przeprosiny na mail i jeszcze pocztą. :)
luxpiotr
Użytkownik forum

Dziś dostałem odpowiedź od UKE, żeby dosłać listownie zgodę na polubowne załatwienie sprawy z operatorem. Mam im napisać jakich roszczeń będę się domagał i zaproponować rozwiązanie sporu.
pgoral

:brawa:
I co zaproponujesz?
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

luxpiotr pisze:Dziś dostałem odpowiedź od UKE, żeby dosłać listownie zgodę na polubowne załatwienie sprawy z operatorem. Mam im napisać jakich roszczeń będę się domagał i zaproponować rozwiązanie sporu.
O wymaganiach formalnych piszą na swojej stronie:
http://www.cik.uke.gov.pl/sposoby-dochodzenia-roszczen/mediacja
Pisz i nie odpuszczaj. Są bardzo skuteczni.
wednes
Początkujący użytkownik forum

Post autor: wednes »

Wczoraj wieczorem zadzwonili do mnie z obsługi klienta z przeprosinami.
Oddali tez całą kase (50zł), zrehabilitowali sie po czesci bo czekalem na rozpatrzenie reklamacji ponad 2 tygodnie.
pgoral

każdy czasami się myli.. bok też. Dobrze, że dobrze wyszło.
-bolox-
Stały użytkownik forum

Post autor: -bolox- »

Miałeś dużo szczęścia że ci kasę oddali. Mnie 3 razy "zrobili" i ani myślą o jakimkolwiek zwrocie.
luxpiotr
Użytkownik forum

Nie odpuściłem dziadom. Postępowanie mediacyjne UKE właśnie się zakończyło i dostałem pismo od skruszonego operatora, że rzeczywiście były nieprawidłowości przy naliczeniu transferu i że zwrócą mi za niego kasę przy najbliższych fakturach :) Warto walczyć o swoje :cwaniak:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

luxpiotr, gratulacje. :ok:
Zawsze warto walczyć. :)
-bolox-
Stały użytkownik forum

Post autor: -bolox- »

Dziś znowu play coś kombinuje lub mają rozwalony system naliczania:

Obrazek

Znikło ponad 10zł...

---------------
Edit- Właśnie dzwonili z BOKu Play i dali mi 250mb rekompensaty. Po sprawdzeniu na stronie Play24 wyciągu połączeń zostało wszystko "poustawiane" i zmienione pod nich. Dobrze że zrobiłem tego screena ....
ODPOWIEDZ