Chcę zakupić w miarę uniwersalny modem, ale głównie do Aero2. Mieszkam na wsi i zasięg nie jest najlepszy. Czy poszczególne modele Huawei różnią się czułością?? Dziękuję za pomoc
Jaki modem do miejsca o słabym zasięgu i Aero2??
Moderator: Moderatorzy
-
arek117
- Początkujący użytkownik forum
Jaki modem do miejsca o słabym zasięgu i Aero2??
Witam
Chcę zakupić w miarę uniwersalny modem, ale głównie do Aero2. Mieszkam na wsi i zasięg nie jest najlepszy. Czy poszczególne modele Huawei różnią się czułością?? Dziękuję za pomoc
-
tosiek
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Jaki modem do miejsca o słabym zasięgu i Aero2??
arek117, w propozycjach i tak padnie Huawei E3131, 129zł nowy z salonu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33928
Zostaje jeszcze E353u-2 i E353s-2 (podobno słabszy zasięg)
oraz E173u-2 (nowy w tej samej cenie jest lepszy E3131, dlatego E173u-2 kupować tylko z okazji), pamiętaj, że nie jest zgodny z regulaminem Aero2 (<kat10) ale to nie przeszkadza w działaniu darmowego internetu z Aero2 na nim.
Wszystkie maja złącza anteny zewnętrznej. Pilnuj wersji, które podałem bo inne nie obsługują UMTS 900 wymaganego do działania Aero2.
Jeżeli będziesz miał modem z Play pamiętaj o odblokowaniu dla Aero2:
Zostaje jeszcze E353u-2 i E353s-2 (podobno słabszy zasięg)
oraz E173u-2 (nowy w tej samej cenie jest lepszy E3131, dlatego E173u-2 kupować tylko z okazji), pamiętaj, że nie jest zgodny z regulaminem Aero2 (<kat10) ale to nie przeszkadza w działaniu darmowego internetu z Aero2 na nim.
Wszystkie maja złącza anteny zewnętrznej. Pilnuj wersji, które podałem bo inne nie obsługują UMTS 900 wymaganego do działania Aero2.
Jeżeli będziesz miał modem z Play pamiętaj o odblokowaniu dla Aero2:
- Prostszy sposób: Użyć programu top_netinfo zgodnie z instrukcją: http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym- ... -e169.html
- Dla osób zaawansowanych ręczne ustawienie komendą AT: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33783
brak podpisu, tak jakby
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
U mnie ta sama sytuacja jest ale dzięki temu co mam w podpisie net śmiga aż miłoarek117 pisze:Mieszkam na wsi i zasięg nie jest najlepszy.
Czy Poznań to wieś???
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przy kiepskim zasięgu jedyne sensowne rozwiązanie to modem z gniazdem antenowym i ATK20, różnice pomiędzy modemami będą minimalne, raczej w granicach błędu pomiaru, a nawet statystycznego, bo te samem modemy mogą się różnic zależnie od konkretnego egzemplarza, szczególnie te producentów rodem z PRC...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
arek117
- Początkujący użytkownik forum
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Chyba zostanę przy moim E173u-2 skoro działa z Aero 2 a zamiast nowego modemo pokuszę się o jakiś router. Chyba więc zacznę rozglądać się za routerem do tego modemu i Aero 2.