Jaki modem do miejsca o słabym zasięgu i Aero2??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
arek117
Początkujący użytkownik forum

Jaki modem do miejsca o słabym zasięgu i Aero2??

Post autor: arek117 »

Witam

Chcę zakupić w miarę uniwersalny modem, ale głównie do Aero2. Mieszkam na wsi i zasięg nie jest najlepszy. Czy poszczególne modele Huawei różnią się czułością?? Dziękuję za pomoc :)
tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Jaki modem do miejsca o słabym zasięgu i Aero2??

Post autor: tosiek »

arek117, w propozycjach i tak padnie Huawei E3131, 129zł nowy z salonu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33928
Zostaje jeszcze E353u-2 i E353s-2 (podobno słabszy zasięg)

oraz E173u-2 (nowy w tej samej cenie jest lepszy E3131, dlatego E173u-2 kupować tylko z okazji), pamiętaj, że nie jest zgodny z regulaminem Aero2 (<kat10) ale to nie przeszkadza w działaniu darmowego internetu z Aero2 na nim.

Wszystkie maja złącza anteny zewnętrznej. Pilnuj wersji, które podałem bo inne nie obsługują UMTS 900 wymaganego do działania Aero2.

Jeżeli będziesz miał modem z Play pamiętaj o odblokowaniu dla Aero2:
brak podpisu, tak jakby
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

arek117 pisze:Mieszkam na wsi i zasięg nie jest najlepszy.
U mnie ta sama sytuacja jest ale dzięki temu co mam w podpisie net śmiga aż miło :ok:

Czy Poznań to wieś??? ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Przy kiepskim zasięgu jedyne sensowne rozwiązanie to modem z gniazdem antenowym i ATK20, różnice pomiędzy modemami będą minimalne, raczej w granicach błędu pomiaru, a nawet statystycznego, bo te samem modemy mogą się różnic zależnie od konkretnego egzemplarza, szczególnie te producentów rodem z PRC...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
arek117
Początkujący użytkownik forum

Post autor: arek117 »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Chyba zostanę przy moim E173u-2 skoro działa z Aero 2 a zamiast nowego modemo pokuszę się o jakiś router. Chyba więc zacznę rozglądać się za routerem do tego modemu i Aero 2.
ODPOWIEDZ