Huawei D100 simlock
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei D100 simlock
Czy router Huawei D100 zakupiony w jednej sieci będzie działał z modemem z innej? Jeżeli nie, to co zrobić, aby zadziałał?
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Huawei D100 simlock
Na router D100 nie da się zalożyć simlocka, bo... nie ma on możliwości bezpośredniego włożenia karty SIM.
Jeżeli podłączysz do niego zgodny modem (czyli na pewno Huawei, ale nie wszystkie modele) to po przestawieniu APN, o ile to konieczne) wszystko będzie działało poprawnie.
Często warto zmienić firmware w D100 na ten najnowszy pochodzący z Ery/tmobile, gdyż obsługuje wtedy więcej modemów.
Jeżeli podłączysz do niego zgodny modem (czyli na pewno Huawei, ale nie wszystkie modele) to po przestawieniu APN, o ile to konieczne) wszystko będzie działało poprawnie.
Często warto zmienić firmware w D100 na ten najnowszy pochodzący z Ery/tmobile, gdyż obsługuje wtedy więcej modemów.
-
Dzięki za wyjaśnienie. Mam Play'a a router jest jeszcze z blueconnecta, więc zastanawiam się, czy wszystko będzie grało (modem Huawei E353s-2). Jak ewentualnie zmienić APN?jakubd pisze:Na router D100 nie da się zalożyć simlocka, bo... nie ma on możliwości bezpośredniego włożenia karty SIM.
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Musisz zalogować się za pomocą przeglądarki do interfejsu zarządzania (domyślnie jego adres to 192.168.0.1) ale w sieciach W4 (Play, Plus, Orange, T-mobile) APNu zmieniaż nie trzeba, wszyscy przyjmują "internet".
Zgodności D100 w wersji z Ery nie sprawdzałem, ale jeżeli to najnowszy firmware, to podobno działa.
Zgodności D100 w wersji z Ery nie sprawdzałem, ale jeżeli to najnowszy firmware, to podobno działa.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Istnieje spore prawdopodobieństwo, że router z ery będzie miał wpisany apn "erainternet" A też taka ciekawostka dotycząca T-mobile, sieć jest tak skonfigurowana, że jako internet przyjmuje wszystko co nie jest prawidłowym apenem jakiejś innej usługi. Działa choćby z "darmowy", ale niestety płatnyjakubd pisze:Zgodności D100 w wersji z Ery nie sprawdzałem, ale jeżeli to najnowszy firmware, to podobno działa.

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
jesli dobrze pamietam to d100T trzeba było przerobic na ere (wgrac FW) wcisnac szpilka reset i chodził z innymi sieciami d100 nie miałem w rękujakubd pisze:Na router D100 nie da się zalożyć simlocka, bo... nie ma on możliwości bezpośredniego włożenia karty SIM.
-
Mam w sprawie tego routera jedno pytanie :
wejście sygnału jest USB (modem typu stick) , czy da się zastosować adapter USB-RJ45 ?
Zrezygnowałem z blueconnecta i teraz mam kabelek w domu i zastanawiałem się czy da się przejściówką zrobić RJ45 i mieć router wifi a sygnał brałby nie z GSM ale z kablówki ?
Czy tak się da ?
Zakup routera min. 50zł
Zakup adaptera USB-RJ45 - 17 zł.
Ponieważ na razie nie planuje żadnych innych rozwiązań IT , to ten router d100 zupełnie by mi wystarczył.
z góry dziękuje za podpowiedzi.
wejście sygnału jest USB (modem typu stick) , czy da się zastosować adapter USB-RJ45 ?
Zrezygnowałem z blueconnecta i teraz mam kabelek w domu i zastanawiałem się czy da się przejściówką zrobić RJ45 i mieć router wifi a sygnał brałby nie z GSM ale z kablówki ?
Czy tak się da ?
Zakup routera min. 50zł
Zakup adaptera USB-RJ45 - 17 zł.
Ponieważ na razie nie planuje żadnych innych rozwiązań IT , to ten router d100 zupełnie by mi wystarczył.
z góry dziękuje za podpowiedzi.
- wojteks
- *** Administrator ***
-
wojteks, dziękuję za szybka odp.
Jesli dobrze kombinuje to adapter trzeba zainstalować w systemie , a w routerze się nie da ?!
Dlatego NIE ?!
Jesli dobrze kombinuje to adapter trzeba zainstalować w systemie , a w routerze się nie da ?!
Dlatego NIE ?!
- wojteks
- *** Administrator ***
Coś w tym stylu, adapter ethernet to nie modem.oleevier pisze:Jesli dobrze kombinuje to adapter trzeba zainstalować w systemie , a w routerze się nie da ?
Nie pomagam na PW!