Huawei D100 simlock

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
geffen94
Początkujący użytkownik forum

Huawei D100 simlock

Post autor: geffen94 »

Czy router Huawei D100 zakupiony w jednej sieci będzie działał z modemem z innej? Jeżeli nie, to co zrobić, aby zadziałał?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Huawei D100 simlock

Post autor: jakubd »

Na router D100 nie da się zalożyć simlocka, bo... nie ma on możliwości bezpośredniego włożenia karty SIM.
Jeżeli podłączysz do niego zgodny modem (czyli na pewno Huawei, ale nie wszystkie modele) to po przestawieniu APN, o ile to konieczne) wszystko będzie działało poprawnie.

Często warto zmienić firmware w D100 na ten najnowszy pochodzący z Ery/tmobile, gdyż obsługuje wtedy więcej modemów.
geffen94

Post autor: geffen94 »

jakubd pisze:Na router D100 nie da się zalożyć simlocka, bo... nie ma on możliwości bezpośredniego włożenia karty SIM.
Jeżeli podłączysz do niego zgodny modem (czyli na pewno Huawei, ale nie wszystkie modele) to po przestawieniu APN, o ile to konieczne) wszystko będzie działało poprawnie.

Często warto zmienić firmware w D100 na ten najnowszy pochodzący z Ery/tmobile, gdyż obsługuje wtedy więcej modemów.
Dzięki za wyjaśnienie. Mam Play'a a router jest jeszcze z blueconnecta, więc zastanawiam się, czy wszystko będzie grało (modem Huawei E353s-2). Jak ewentualnie zmienić APN?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Musisz zalogować się za pomocą przeglądarki do interfejsu zarządzania (domyślnie jego adres to 192.168.0.1) ale w sieciach W4 (Play, Plus, Orange, T-mobile) APNu zmieniaż nie trzeba, wszyscy przyjmują "internet".
Zgodności D100 w wersji z Ery nie sprawdzałem, ale jeżeli to najnowszy firmware, to podobno działa.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

jakubd pisze:Zgodności D100 w wersji z Ery nie sprawdzałem, ale jeżeli to najnowszy firmware, to podobno działa.
Istnieje spore prawdopodobieństwo, że router z ery będzie miał wpisany apn "erainternet" A też taka ciekawostka dotycząca T-mobile, sieć jest tak skonfigurowana, że jako internet przyjmuje wszystko co nie jest prawidłowym apenem jakiejś innej usługi. Działa choćby z "darmowy", ale niestety płatny :rotfl:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
spag
Użytkownik forum

Post autor: spag »

jakubd pisze:Na router D100 nie da się zalożyć simlocka, bo... nie ma on możliwości bezpośredniego włożenia karty SIM.

jesli dobrze pamietam to d100T trzeba było przerobic na ere (wgrac FW) wcisnac szpilka reset i chodził z innymi sieciami d100 nie miałem w ręku
oleevier

Post autor: oleevier »

Mam w sprawie tego routera jedno pytanie :
wejście sygnału jest USB (modem typu stick) , czy da się zastosować adapter USB-RJ45 ?
Zrezygnowałem z blueconnecta i teraz mam kabelek w domu i zastanawiałem się czy da się przejściówką zrobić RJ45 i mieć router wifi a sygnał brałby nie z GSM ale z kablówki ?

Czy tak się da ?
Zakup routera min. 50zł
Zakup adaptera USB-RJ45 - 17 zł.

Ponieważ na razie nie planuje żadnych innych rozwiązań IT , to ten router d100 zupełnie by mi wystarczył.

z góry dziękuje za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

oleevier pisze:Czy tak się da ?
Nie.
Nie pomagam na PW!
oleevier

Post autor: oleevier »

wojteks, dziękuję za szybka odp.
Jesli dobrze kombinuje to adapter trzeba zainstalować w systemie , a w routerze się nie da ?!
Dlatego NIE ?!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

oleevier pisze:Jesli dobrze kombinuje to adapter trzeba zainstalować w systemie , a w routerze się nie da ?
Coś w tym stylu, adapter ethernet to nie modem.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ