proszę o pomoc - chcę zasięgu 3g na mojej wiosce
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
proszę o pomoc - chcę zasięgu 3g na mojej wiosce
witam !
Proszę o pomoc w znalezieniu zasięgu 3G dla mojej lokalizacji, chętnie zmienię operatora oraz sprzęt jeśli to konieczne
Moja lokalizacja to 62-113 Żelice - pomiędzy miejscowościami (Budzyń, Rogoźno, Wągrowiec) http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.82524 ... 09375/z/11
aktualnie posiadam modem Huawei e160e na USB (z orange free)mam antenę chyba 16dbi kierunkową jednak ona pracuje tylko w 2G i około 10metrów kabla lub nawet z 15 metrów
Telefon także posiadam w Orange i zasięg mam tylko przy oknie- na parapecie pod warunkiem nie dotykania telefonu no i na zewnątrz budynku jednak także trzeba trafić - mowa o zasięgu 2g - wymarzonego zasięgu 3G nie mam nawet stojąc w oknie na piętrze czyli na jakiś 8m nad ziemią
Marzy mi się internet 3G jednak w orange wydaje mi się to niemożliwe - innych sieci nie mam jak sprawdzić bo telefony mają simlock - właśnie - czy modem też ma coś takiego jak simlock ???
Chętnie zmienię antenę jak i modem jeśli to konieczne no i oczywiście operatora jednak potrzebuję fachowej porady co do sprzętu i wyboru operatora pod kątem pobliskich nadajników.
Antenę mogę dać nawet 8 metrów nad ziemię na maszcie jednak gdzie ją kierować ? czy lepiej wybrać antenę niekierunkową?
Przy moim obecnym internecie mam 3 kreski zasięgu i często ustaje ruch (pakiety nie przechodzą) mimo iż zasięg jest stały i nie jestem w stanie sprawdzić na mapach pod kątem dostępu do sygnału nadajników przy uwzględnieniu topografii terenu czy ktoś mógłby mi pomóc w tym temacie ?
Rozumiem także iż przez to, że mam bodajże 15 metrowy kabel sygnał słabnie jednak jeśli sam modem bez anteny dokleję do okna to jest lipa - zero zasięgu - mimo iż telefon ma całkiem spory w porywach do pełnego jednak zawsze tylko 2G.
Czy ktoś mógłby ogarnąć to wszystko w całość i mi doradzić co mogę zrobić by mieć jak najlepszy zasięg i jakość połączenia internetowego?
Proszę o pomoc w znalezieniu zasięgu 3G dla mojej lokalizacji, chętnie zmienię operatora oraz sprzęt jeśli to konieczne
Moja lokalizacja to 62-113 Żelice - pomiędzy miejscowościami (Budzyń, Rogoźno, Wągrowiec) http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.82524 ... 09375/z/11
aktualnie posiadam modem Huawei e160e na USB (z orange free)mam antenę chyba 16dbi kierunkową jednak ona pracuje tylko w 2G i około 10metrów kabla lub nawet z 15 metrów
Telefon także posiadam w Orange i zasięg mam tylko przy oknie- na parapecie pod warunkiem nie dotykania telefonu no i na zewnątrz budynku jednak także trzeba trafić - mowa o zasięgu 2g - wymarzonego zasięgu 3G nie mam nawet stojąc w oknie na piętrze czyli na jakiś 8m nad ziemią
Marzy mi się internet 3G jednak w orange wydaje mi się to niemożliwe - innych sieci nie mam jak sprawdzić bo telefony mają simlock - właśnie - czy modem też ma coś takiego jak simlock ???
Chętnie zmienię antenę jak i modem jeśli to konieczne no i oczywiście operatora jednak potrzebuję fachowej porady co do sprzętu i wyboru operatora pod kątem pobliskich nadajników.
Antenę mogę dać nawet 8 metrów nad ziemię na maszcie jednak gdzie ją kierować ? czy lepiej wybrać antenę niekierunkową?
Przy moim obecnym internecie mam 3 kreski zasięgu i często ustaje ruch (pakiety nie przechodzą) mimo iż zasięg jest stały i nie jestem w stanie sprawdzić na mapach pod kątem dostępu do sygnału nadajników przy uwzględnieniu topografii terenu czy ktoś mógłby mi pomóc w tym temacie ?
Rozumiem także iż przez to, że mam bodajże 15 metrowy kabel sygnał słabnie jednak jeśli sam modem bez anteny dokleję do okna to jest lipa - zero zasięgu - mimo iż telefon ma całkiem spory w porywach do pełnego jednak zawsze tylko 2G.
Czy ktoś mógłby ogarnąć to wszystko w całość i mi doradzić co mogę zrobić by mieć jak najlepszy zasięg i jakość połączenia internetowego?
Ostatnio zmieniony 2012-04-09, 17:02 przez igi1806, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: proszę o pomoc - chcę zasięgu 3g na mojej wiosce
Nie powiem nieco daleko do stacji obsługujących 3G.igi1806 pisze: Moja lokalizacja to 62-113 Żelice - pomiędzy miejscowościami (Budzyń, Rogoźno, Wągrowiec) http://mapa.btsearch.pl/g...1162109375/z/11
Tak modemu mogą mieć simlock. Jednak warto sprawdzić czy go ma, ewentualnie z Huawei'a można zdjąć samodzielnie za darmo.igi1806 pisze:właśnie - czy modem też ma coś takiego jak simlock ???
Najlepiej jak najwyżej ją dać i kupić silną antenę kierunkową. Jednak musi być jak najmniej przeszkód, a lasów nie powinno być wcale.igi1806 pisze: Antenę mogę dać nawet 8 metrów nad ziemię na maszcie jednak gdzie ją kierować ? czy lepiej wybrać antenę niekierunkową?
Dobrze by było abyś miał bez anteny chociaż jakiś szczątkowy zasięg 3G i mógł się do niego zalogować. Inaczej to loteria. Albo się uda, albo nie.igi1806 pisze: Czy ktoś mógłby ogarnąć to wszystko w całość i mi doradzić co mogę zrobić by mieć jak najlepszy zasięg i jakość połączenia internetowego?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
czyli najprościej to zdjąć sim-lock z telefonu pożyczyć karty sim różnych operatorów i wejść jaknajwyżej
[ Dodano: 2012-04-09, 18:25 ]
Podpowiedz mi jeszcze czy jakimś programem mogę sprawdzić jaki jest szczegółowo zasięg na modemie bo mam do dyspozycji tylko program który był w komplecie z modemem - zasię na 5 kresek max jest pokazywany.
Do wi-fi mam net-stumbler jednak do tego modemu on nie działa.
[ Dodano: 2012-04-09, 18:25 ]
Podpowiedz mi jeszcze czy jakimś programem mogę sprawdzić jaki jest szczegółowo zasięg na modemie bo mam do dyspozycji tylko program który był w komplecie z modemem - zasię na 5 kresek max jest pokazywany.
Do wi-fi mam net-stumbler jednak do tego modemu on nie działa.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak najbardziej.igi1806 pisze:czyli najprościej to zdjąć sim-lock z telefonu pożyczyć karty sim różnych operatorów i wejść jaknajwyżej
Tu możesz się posłużyć programem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> ewentualnie ręcznie zbadać odpowiedź na komendę AT+CSQ wysłaną na port COM modemu.Podpowiedz mi jeszcze czy jakimś programem mogę sprawdzić jaki jest szczegółowo zasięg na modemie bo mam do dyspozycji tylko program który był w komplecie z modemem - zasię na 5 kresek max jest pokazywany.
Pozdrawiam YaHooo 

-
wdrapałem się z laptopem na piętro i przykleiłem modem do okna no i jak zwykle zasięgu zero nawet 2g - jak to możliwe ze telefon ma zasięg a ten modem nie ma- napradę jego wewnętrzna antena to taka lipa ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wg operatorów tej lokalizacji masz 3G, ale najlepiej na 900MHz. Operatorzy Play i Aero2 (skoro Aero2 to jest Plus i Cyfrowy Polsat).igi1806 pisze: Moja lokalizacja to 62-113 Żelice - pomiędzy miejscowościami (Budzyń, Rogoźno, Wągrowiec) http://mapa.btsearch.pl/g...1162109375/z/11
Czyli pewnie masz antenę na 900MHz (typ yagi). Można ją zostawić. Trzeba będzie zmienić modem na taki z 3G 900MHz. Teraz w Play jest za 129zł Huawei E3131 z kartą 1GB. Ma on 3G 2100 i właśnie 900MHz, a ponadto HSPA+. Koszt nie jest jakiś duży.igi1806 pisze: aktualnie posiadam modem Huawei e160e na USB (z orange free)mam antenę chyba 16dbi kierunkową jednak ona pracuje tylko w 2G i około 10metrów kabla lub nawet z 15 metrów
Konektor antenowy pewnie będzie ten sam.
Możesz też również poszukać E173-u2 (też od Playa). Nie ma HSPA+, ale 3G na 900MHz jest.
W zestawie z Play będzie karta z transferem 1GB więc do testów wystarczy. Jeśli plusa chcesz sprawdzić to wypada kupić kartę dedykowaną do internetu bo najpewniej już będzie działać po Aero2. iPlus na kartę: http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... t-na-karte
Jak możesz to napisz gdzie dokładnie masz skierowaną antenę, a jeszcze lepiej jaki jest LAC i CID stacji. <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> pomoże zebrać te parametry.
Trochę to mało optymistycznie wygląda, tzn. potrzeba zakupów, ale jedyna możliwość złapania 3G. W Twoich warunkach 2100MHz się nie sprawdzi. Dystanse po 7km są za duże na tą częstotliwość. Za to 900MHz powinno dać radę zwłaszcza, że GSM na tej częstotliwości daje radę. Jak patrzę to stacje Orange GSM są w podobnych, możliwych lokalizacjach co 3G 900 u Play i Aero2.
[ Dodano: 2012-04-09, 19:34 ]
Jeszcze dla pewności możesz podać dokładny model tej anteny lub chociaż jakieś jej zdjęcie (może być z sieci).
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Nie zgodzę sie z tymja.michal pisze:Dystanse po 7km są za duże na tą częstotliwość.
Ja mam do BTS-a 15km i na 2100MHz mam 35% sygnału i net chodzi ok ale wybrałem 900MHz przy tej samej odległości bo sygnał ma 70% i net chodzi szybciej prawie 6Mb/s
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Andrzejz78, to, że u Ciebie chodzi 15km to nie znaczy, że wszędzie się da. Ogólnie rzadko można łapać sygnał 2100MHz z takich odległości. Jak sam stwierdziłeś na 900MHz masz niebo lepsze osiągi i procent sygnału.
Tak czy inaczej po co kombinować z 2100 skoro kolega ma już antenę na 900? Te 2100MHz to niewiadoma, a koszt anteny jakiś jest. Tak to będzie nowy modem z obsługą 900MHz i HSPA+ (mniejsze pingi, większy upload).
Tak czy inaczej po co kombinować z 2100 skoro kolega ma już antenę na 900? Te 2100MHz to niewiadoma, a koszt anteny jakiś jest. Tak to będzie nowy modem z obsługą 900MHz i HSPA+ (mniejsze pingi, większy upload).
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale okno otworzyłeś? Szyby potrafią skutecznie tłumić zasięg.wdrapałem się z laptopem na piętro i przykleiłem modem do okna no i jak zwykle zasięgu zero nawet 2g
Telefon oraz modem inaczej pokazują zasięg. Mogą mieć różne anteny. A te kreski to cała lipa. Są one brane jakby z sufitu.igi1806 pisze:jak to możliwe ze telefon ma zasięg a ten modem nie ma- napradę jego wewnętrzna antena to taka lipa ?
Pozdrawiam YaHooo 

-
ten modem który posiadam też chyba obsługuje 3G, gdyż w czasach gdy zabierałem laptop z nim do większego miasta (Wągrowiec) mogłem wymusić zasięg 3G co było oznaczone w programie Orange`owskim z którego korzystam do połączeń , także dioda w modemie świeciła na niebiesko (przy 2g świeci na zielono) no i internet działał faktycznie niebo szybciej aczkolwiek w budynku zasięg ginął co jakiś czasja.michal pisze:Trzeba będzie zmienić modem na taki z 3G 900MHz.
Samo oznaczenie modemu jest HUAWEI E160E HSDPA Modem USB HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS/GSM czyli działa on w 3G częstotliwości 900 ?
[ Dodano: 2012-04-09, 21:13 ]
oto foty mojej antenyja.michal pisze:Jeszcze dla pewności możesz podać dokładny model tej anteny lub chociaż jakieś jej zdjęcie (może być z sieci).
http://img825.imageshack.us/img825/6435/dsc00642lh.jpg
fotka jedna - nie daje rady załadować kolejnej
Co do anteny to pamietam jak ją kupowałem - allegro - że obsługuje tylko 2G niestety było to dawno i nie mogę odszukać tej aukcji w "wygranych"
[ Dodano: 2012-04-09, 21:25 ]
antenę mam skierowaną na pd pd-zach. (południe - południowy zachód)Jak możesz to napisz gdzie dokładnie masz skierowaną antenę, a jeszcze lepiej jaki jest LAC i CID stacji. »Top NetInfo« pomoże zebrać te parametry.
właśnie ściągnąłem TOPnetINFO tylko nie wiem jak odnaleźć LAC i CID ?
No i po oględzinach programem TOPnetINFO okazuje się iż mam tylko 45% sygnału teraz będę mógł lepiej antenę ustawić tylko jak odnaleźć LAC i CID stacji ?
Mam dane otóż CID: 41111, 1 - N NE (pn - ws), LAC: 41002
co jest trochę śmieszne bo antena jest bankowo ustawiona na PD Pd-zach a od północy mam budynek - swój dom który zasłania aktualnie antenę od północy
czy dzięki tym danym wiadomo z którego nadajnika mam sygnał - jeśli tak to jak to ustalić ??
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Napisałem tylko po to że da się mieć neta na 2100 z dużych odległości To tak do informacji ogólnych jakby ktoś chciał kombinować z tą częstotliwościąja.michal pisze:Ogólnie rzadko można łapać sygnał 2100MHz z takich odległości. Jak sam stwierdziłeś na 900MHz masz niebo lepsze osiągi i procent sygnału.
A wybrałem 900MHz bo nadajniki Aero2 są mniej obciążone niż oryginały Plusa na 2100MHz
-
po resecie modemu zmienniło się CID: 60313,3 W (zachód), LAC: 2521
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W miastach jest 3G na 2100MHz. Tym bardziej w Orange (oni mają 3G tylko na 2100MHz).igi1806 pisze:ten modem który posiadam też chyba obsługuje 3G, gdyż w czasach gdy zabierałem laptop z nim do większego miasta (Wągrowiec) mogłem wymusić zasięg 3G co było oznaczone w programie Orange`owskim z którego korzystam do połączeń , także dioda w modemie świeciła na niebiesko (przy 2g świeci na zielono) no i internet działał faktycznie niebo szybciej aczkolwiek w budynku zasięg ginął co jakiś czas
Jeśli faktycznie to jest E160E to ma 3G na 900 i 2100MHz. Tak więc wymiana modemy może nie być potrzebna. Sprawdź tylko dokładnie oznaczenia na modemie i pudełku jak masz. Na pudełkach jest zazwyczaj dokładnie napisane jakie częstotliwości wspiera. Szukaj 3G, albo WCDMA i wymienione częstotliwości.igi1806 pisze: Samo oznaczenie modemu jest HUAWEI E160E HSDPA Modem USB HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS/GSM czyli działa on w 3G częstotliwości 900 ?
Czyli to będzie na 900MHz najpewniej.igi1806 pisze:oto foty mojej anteny
Antena jest na częstotliwość a nie technologię. Antena na 2G 900MHz będzie działać i 3G 900MHz i LTE 900MHz czy jeszcze jakimś innym standardzie.igi1806 pisze: Co do anteny to pamietam jak ją kupowałem - allegro - że obsługuje tylko 2G niestety było to dawno i nie mogę odszukać tej aukcji w "wygranych"

To by się zgadzało bo jest na południu - Rogoźno, ul. Fabryczna 7 - Zakłady MEGAWAT - stelaż usuniętego komina.igi1806 pisze: Mam dane otóż CID: 41111, 1 - N NE (pn - ws), LAC: 41002
Jeśli chodzi o oznaczenie programu kierunku to chodzi o sektor czyli by się zgadzało bo podłączasz się do stacji od pn-ws (patrząc z miejsca stacji).
Często te oznaczenia są błędne i nieistotne dla nas bo chodzi nam tylko o dane stacji, którą można w bazie znaleźć.

Nie wiem skąd to złapałeś. Nie ma koło Ciebie takiej stacji.igi1806 pisze:po resecie modemu zmienniło się CID: 60313,3 W (zachód), LAC: 2521

U Ciebie w okolicy stacje Orange mają LAC 41002.
Tak czy inaczej masz jakieś 10-10.5km do stacji bazowej. Na tej samej (dokładnie na tej samej) lokalizacji masz 3G Playa 900MHz. Żeby było śmieszniej to 3G Aero2 również.

Czyli możesz poprawić ile się da ustawienie anteny. Oczywiście jak chcesz z tej lokalizacji próbować łapać sieci 3G.
Dokładnie sprawdź ten modem. Jeśli faktycznie E160E to odpada w sumie zakup modemu jeśli wystarczy Ci 3.6Mb/s (w praktyce koło 2-2.5Mb/s).
Modem jak z Orange to pewnie ma simlocka. Wypada zdjąć. Powinno dać radę za darmo kodem wg numeru IMEI.
Możesz sprawdzić czy w ogóle dolatuje którakolwiek sieć 3G. Wejdź w ustawienia aplikacji i będąc rozłączonym z siecią wybierz sieci tylko 3G/WCDMA i potem ręczne wyszukiwanie sieci. Mam nadzieje, że coś pokaże.
To na razie chyba tyle można działać. Jak dowiemy się co z modemem i czy coś wykrywa to będzie można kombinować z kartami SIM już konkretnego operatora.
Pewnie, że się da, ale nie zawsze to ma sens. Zwłaszcza w tym przypadku jak kolega ma już antenę na 900MHz i może się jeszcze okazać, że modem też wspiera to pasmo 3G.Andrzejz78 pisze:Napisałem tylko po to że da się mieć neta na 2100 z dużych odległości
[ Dodano: 2012-04-09, 23:53 ]
igi1806, jeszcze jedno. Masz aplikację Orange czy Huawei (ewentualnie Huawei w kolorkach Orange)?
-
Orange free.ja.michal pisze:Masz aplikację Orange czy Huawei (ewentualnie Huawei w kolorkach Orange)?
jak po tych numerach odnajdujesz lokalizację stacji - bo bardzo by mi to pomogło w ustawieniach anteny - tylko muszę kompas poszukaćja.michal pisze:chodzi nam tylko o dane stacji, którą można w bazie znaleźć.

[ Dodano: 2012-04-16, 22:01 ]
Pokazuje Play z id 26006 oraz innego operatora bez nazwy z id 260017Możesz sprawdzić czy w ogóle dolatuje którakolwiek sieć 3G. Wejdź w ustawienia aplikacji i będąc rozłączonym z siecią wybierz sieci tylko 3G/WCDMA i potem ręczne wyszukiwanie sieci. Mam nadzieje, że coś pokaże.
co najśmieszniejsze po odłączeniu zewnętrznej anteny nadaj pokazuje Play z id 26006 heh !
czyli jeśli dobrze rozumuję antena działając na tej samej częstotliwości co mój orange GSM czyli 900 powinno tak samo działać umts na 900 operatora play gdyż nadajnik jest w tym samym miejscu?
Jutro biorę się za spawarkę i podwajam wysokość masztu do 8m gdyż obecnie mam tylko 45% sygnału orange GSM na 900 a gdy miałem antenę miesiąc wczesniej wyżej o dosłownie metr miałem zapewne więcej, gdyż net działał o niebo lepiej, ale niestety musiałem zmienić maszt na swój (nie sąsiada

Podpowiedzcie mi tylko jeszcze proszę czy mogę sprawdzić natężenie sygnału tego operatora Play nie mając jego karty sim ? czy jedynie muszę pożyczyć od kogoś ?
co to za operator z id 26017 - aero ? czyli plus i polsat ?
-
- Guru bezprzewodowy
Obsługuje UMTS900igi1806 pisze:Pokazuje Play z id 26006 oraz innego operatora bez nazwy z id 260017

Zainteresuj się tematami: dashboard modemu (pozbycie się aplikacji Orange Free na rzecz Mobile Partnerze), zdjęcie simlocka.
Spokojnie poradzisz sobie sam z wykonaniem ww. operacji przy naszej drobnej pomocy

Co do przetestowania Playa to trzeba wsadzić jakąkolwiek kartę, może być nawet Fresh.
Zainteresuj się też darmowym internetem od Aero2, niebawem ma być 512kbps co w połaczeniu z Playem o ile będzie w miarę sensowanie dzialać może być dla Cebie bardzo dobrym rozwiązaniem.
Aero2 (działa po tym darmowy internet, Polsat i Plus)igi1806 pisze:co to za operator z id 26017 - aero ?
Czyli wniosek taki, że łapiesz U2100/U900 Playa + U900 Aero2igi1806 pisze:co najśmieszniejsze po odłączeniu zewnętrznej anteny nadaj pokazuje Play z id 26006 heh !
-
już zdjąłem sim-lockZainteresuj się tematami: dashboard modemu (pozbycie się aplikacji Orange Free na rzecz Mobile Partnerze), zdjęcie simlocka.
no kartę sim mam Orange ale jak sprawdzić siłę sygnału od playmarens pisze:Co do przetestowania Playa to trzeba wsadzić jakąkolwiek kartę, może być nawet Fresh.
?marens pisze:Zainteresuj się też darmowym internetem od Aero2, niebawem ma być 512kbps co w połaczeniu z Playem o ile będzie w miarę sensowanie dzialać może być dla Cebie bardzo dobrym rozwiązaniem.
faktycznie przeszukam zasoby internetu na ten temat - ile wynosi obecnie prędkość darmowego netu ?
marens pisze:Czyli wniosek taki, że łapiesz U2100/U900 Playa + U900 Aero2
rozwiń proszę jak wydedukowałeś że łapie u2100 play ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
256kbps w obie stronyigi1806 pisze:ile wynosi obecnie prędkość darmowego netu
-
- Guru bezprzewodowy
Rozpędziłem się z tą tezą, bo zmęczony byłem i mnie zmyliło 26006 bo to może oznaczać przecież obydwie sieci (2100 i 900).igi1806 pisze:rozwiń proszę jak wydedukowałeś że łapie u2100 play ?
Miałem na myśli jakąkolwiek kartę SIM sieci Play. Jeśli będziesz w Wągrowcu to możesz podejść do Playa i poprosić o wydanie startera zasięgowego. Swojego czasu była kampania, że dawali darmowe startery z 5zł (1złgłówne + 4zł promocyjne) + 30MB. Jak nie to kup gdziekolwiek starter Playa (Fresh, Play Online na kartę). Chociaż na testy najlepszy będzie Fresh + pakiet internetowy.igi1806 pisze:no kartę sim mam Orange ale jak sprawdzić siłę sygnału od play
Ponoć od 10.05 ma być 512/512kmy pisze:256kbps w obie strony