udostępnianie połączenia internetowego
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
udostępnianie połączenia internetowego
Witam
Mam problem z udostępnieniem neta. net odbieram z liveboxa na laptopie bezprzewodowo, a chciałbym z lapka udostępnić net na pc.
Konfiguracje wpisałem taką.
karta wifi:
adres ip, maske, brame, dns uzyskuje automatycznie, włączone udostępnianie połączenia internetowego.
karta sieciowa w lapku:
ip:10.0.0.1
maska: 255.255.0.0
brama 10.0.0.1
dnsy: 194.204.159.1 i 194.204.152.34
jak się połącze z siecią lan to nie mam neta na lapku i na pc.
pozdrawiam grzesiek
Mam problem z udostępnieniem neta. net odbieram z liveboxa na laptopie bezprzewodowo, a chciałbym z lapka udostępnić net na pc.
Konfiguracje wpisałem taką.
karta wifi:
adres ip, maske, brame, dns uzyskuje automatycznie, włączone udostępnianie połączenia internetowego.
karta sieciowa w lapku:
ip:10.0.0.1
maska: 255.255.0.0
brama 10.0.0.1
jak się połącze z siecią lan to nie mam neta na lapku i na pc.
pozdrawiam grzesiek
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: udostępnianie połączenia internetowego
Jak są tanie schody to wypada wszędzie ustawić stałe adresy.
Na laptopie w ustawieniach połączenia WiFi musisz zaznaczyć opcję, że inne komputery mogą się łączyć za pomocą tego połączenia.
Na PC musisz ustawić stały adres IP, bramę (IP karty Ethernet laptopa), maskę sieci jak dla Twojej sieci i adresy DNS swojego operatora (lub OpenDNS bądź Google).
Na laptopie w ustawieniach połączenia WiFi musisz zaznaczyć opcję, że inne komputery mogą się łączyć za pomocą tego połączenia.
Na PC musisz ustawić stały adres IP, bramę (IP karty Ethernet laptopa), maskę sieci jak dla Twojej sieci i adresy DNS swojego operatora (lub OpenDNS bądź Google).
-
połączenie lokalne mam skonfigurowane w ten sposób
ip 10.0.0.1 na pc 10.0.0.2
maska 255.255.0.0
brama 10.0.0.1
tak jak pisałem jak połącze się z siecią lan, to nie mam <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> dostępu do neta na lapku i pc.
ip 10.0.0.1 na pc 10.0.0.2
maska 255.255.0.0
brama 10.0.0.1
tak jak pisałem jak połącze się z siecią lan, to nie mam <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> dostępu do neta na lapku i pc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A reszta adresów? Zrobiłeś tak jak w poście wyżej?
Co to za DNSy.
Co to za DNSy.
-
dnsy są takie same jak na liveboxie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Komunikatory działają?
Tak w ogóle to robisz wrażenie jakbyś nie chciał rozwiązać problemu. Ciągnę Cię "za uszy" i piszę co robić a Ty swoje i nie próbujesz zrobić tak jak Ci radzę.
Zapraszam do FAQ <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>.
Tak w ogóle to robisz wrażenie jakbyś nie chciał rozwiązać problemu. Ciągnę Cię "za uszy" i piszę co robić a Ty swoje i nie próbujesz zrobić tak jak Ci radzę.
Zapraszam do FAQ <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>.
-
komunikatory nie działają ani na pc ani na lapku. tak jak już pisałem jak mam połączenie z siecią lan, to wtedy neta nie mam <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jak rozłącze połączenie lokalne to net jest na lapku. możebyć jakiś konflikt adresów?? sam już nie wiem. drugi dzień siedzę nad tym.
-
pomoże ktoś??
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Trochę dziwna konfiguracja. Dlaczego PC nie podłączysz pod Liveboxa? To by było najlepsze wyjście. Oba komputery by pracowały wtedy niezależnie.grzesiek9020 pisze:net odbieram z liveboxa na laptopie bezprzewodowo, a chciałbym z lapka udostępnić net na pc.
Brak internetu może wynikać z tego, że wi-fi ma niższą metrykę niż LAN z powodu mniejszej prędkości.
Tak samo karta LAN w lapku nie może mieć wpisanych DNS, bramy. Tylko adres IP oraz maska. Tu bym też wypatrywał problemu.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Już wyjaśniam czemu nie. liveboxa mam na parterze a stacjonarke na piętrze więc odpada podłączenie pc - livebox bezpośrednio.YaHooo pisze:Trochę dziwna konfiguracja. Dlaczego PC nie podłączysz pod Liveboxa?
A pozatym na stacjonarce nie jest mi non stop potrzebny internet tylko raz na jakiś czas.
YaHooo pisze:Brak internetu może wynikać z tego, że wi-fi ma niższą metrykę niż LAN z powodu mniejszej prędkości.
możesz mi to wyjaśnić o co chodzi??
Czyli karcie sieciowej na lapku i pc mam tylko wpisać ip i maskę??YaHooo pisze:Tak samo karta LAN w lapku nie może mieć wpisanych DNS, bramy. Tylko adres IP oraz maska. Tu bym też wypatrywał problemu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To faktycznie może być problem. Szczególnie jak będziesz chciał połączyć po wi-fi.grzesiek9020 pisze: Już wyjaśniam czemu nie. liveboxa mam na parterze a stacjonarke na piętrze więc odpada podłączenie pc - livebox bezpośrednio.
Jak wpiszesz w Wierszu poleceniagrzesiek9020 pisze: możesz mi to wyjaśnić o co chodzi??
Kod: Zaznacz cały
route print
Dlatego masz dwie możliwości. Albo poprawnie ustawić adresację LAN'u, albo zmienić trasy poleceniem route.
Na komputerze udostępniającym (wi-fi oraz LAN) na karcie wi-fi nie zmieniasz nic. Na karcie LAN wpisujesz tylko IP oraz maskę. Na komputerze docelowym wpisujesz na karcie LAN pełne dane, czyli IP, maska, brama, DNS. Powinno pójść.grzesiek9020 pisze: Czyli karcie sieciowej na lapku i pc mam tylko wpisać ip i maskę??
Pozdrawiam YaHooo 

- wojteks
- *** Administrator ***
DLAN to załatwi.grzesiek9020 pisze:iveboxa mam na parterze a stacjonarke na piętrze więc odpada podłączenie pc - livebox bezpośrednio.
Nie pomagam na PW!
-
Czyli jakie adresy mam wpisać??YaHooo pisze:Na komputerze udostępniającym (wi-fi oraz LAN) na karcie wi-fi nie zmieniasz nic. Na karcie LAN wpisujesz tylko IP oraz maskę. Na komputerze docelowym wpisujesz na karcie LAN pełne dane, czyli IP, maska, brama, DNS. Powinno pójść.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Takie same jak wpisywałeś. Tylko na komputerze udostępniającym na LANie nie wpisujesz bramy oraz dns.
Pozdrawiam YaHooo 

-
dzięki wam za pomoc, już wszystko działa.
pozdrawiam Grzesiek
pozdrawiam Grzesiek
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
grzesiek9020 to się cieszę 

Pozdrawiam YaHooo 

-
Witam, mam podobny problem więc jeżeli można to się podepnę
Szukam rozwiązania od paru dni i nie mogę znaleźć słownictwo mocno fachowe i się gubię.
Wydawało mnie się że z poradami z tego wątku dam rade jednak nie wychodzi.
Mam PC z kartą radiową którą odbieram sygnał internetu.
Jest w PC karta ethernetowa którą chciałem wykorzystać do podziału sygnału przez Wi-Fi na staruszka laptopka IBM w drugim pokoju i ewentualnie sieć w małym domku.
Zakupiłem w tym celu router Asmax BR615n.
Podłączyłem go kablem z karty ether. PC na wejście lan routera, łącze się z nim przez przeglądarke, sieć wifi się tworzy raz lepiej raz gorzej bo próbuje różnych opcji.
Na laptopku gdy jest sieć moge oglądać płynnie filmy z PC-ta czyli tu nie jest żle.
Nie moge jednak w żaden sposób przekazać sygnału internetowego.
Prosze o pomoc w konfiguracji, jeżeli takowa jest możliwa.
Szukam rozwiązania od paru dni i nie mogę znaleźć słownictwo mocno fachowe i się gubię.
Wydawało mnie się że z poradami z tego wątku dam rade jednak nie wychodzi.
Mam PC z kartą radiową którą odbieram sygnał internetu.
Jest w PC karta ethernetowa którą chciałem wykorzystać do podziału sygnału przez Wi-Fi na staruszka laptopka IBM w drugim pokoju i ewentualnie sieć w małym domku.
Zakupiłem w tym celu router Asmax BR615n.
Podłączyłem go kablem z karty ether. PC na wejście lan routera, łącze się z nim przez przeglądarke, sieć wifi się tworzy raz lepiej raz gorzej bo próbuje różnych opcji.
Na laptopku gdy jest sieć moge oglądać płynnie filmy z PC-ta czyli tu nie jest żle.
Nie moge jednak w żaden sposób przekazać sygnału internetowego.
Prosze o pomoc w konfiguracji, jeżeli takowa jest możliwa.
KK
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A jesteś pewny, że dostawca nie blokuje podziału łącza internetowego?audikom pisze: Nie moge jednak w żaden sposób przekazać sygnału internetowego.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Nie wiem czy to to ale jak podłącze telefon po kablu do PC-ta to z internetu dane aktualizuje i z przeglądarki na fonie korzystam.
KK
- wojteks
- *** Administrator ***
Poczytaj o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> i <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>audikom pisze:odłączyłem go kablem z karty ether
Nie pomagam na PW!
-
Wielkie dzięki ,męczyłem się kilka dni a tu tylko tknęli i już ustawiłem i działa internet przez wifi.
Właśnie pisze na nowo podłączonym staruszku laptop-ku IBM z równie starą kartą bezprzewodową jeszcze systemu , b, i wszystko ładnie szybko chodzi.
Nie będe za mocno zachwalał bo jak ustawiłem karty sieciowe wg. >> ics << to mi rozwaliło ustawienia routera i nie mogę się na niego dostać żadnym typowym adresem.
Na razie wszystko działa dobrze lecz jak będę zmuszony zresetować router to może się rozwalić. No ale jak raz ustawiłem to może ustawie znowu .a jak by nie to będe pisał.
Właśnie pisze na nowo podłączonym staruszku laptop-ku IBM z równie starą kartą bezprzewodową jeszcze systemu , b, i wszystko ładnie szybko chodzi.
Nie będe za mocno zachwalał bo jak ustawiłem karty sieciowe wg. >> ics << to mi rozwaliło ustawienia routera i nie mogę się na niego dostać żadnym typowym adresem.
Na razie wszystko działa dobrze lecz jak będę zmuszony zresetować router to może się rozwalić. No ale jak raz ustawiłem to może ustawie znowu .a jak by nie to będe pisał.
KK