Wybór routera z voip do netii
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wybór routera z voip do netii
Chcę wybrać dla internetu w neti router z bramką voip z możliwością dostępu co najmniej 2 operatorów oraz możliwością zmiany ip przez przeglądarkę, bez restartu routera. Co byście polecili na ten moment?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wybór routera z voip do netii
zbigu32, to jest kliencki dostęp do internetu Netii?
Zdarzało się, że na takich połączeniach blokowali port 5060.
-
Dokładna nazwa to internet w stałej cenie dla Firm 10 mega za ok. 49zł na 2 lata z netia spotem. Ale podejrzewam że ten netia spot mi nie będzie zbyt przydatny, dlatego szukam czegoś innego.Jo_gurt pisze:zbigu32, to jest kliencki dostęp do internetu Netii?
-
Tak sobie jako totalny laik przejrzałem te routery fritza. W sumie to są takie mini centralki z możliwością nawet łączenia do 20 operatorów voip. Mi w zasadzie wystarczył by dostęp do 2-3 operatorów voip. Czy ta netia spot sobie z tym poradzi? A może jest jakis nieco tańszy router niż te fritz boxy do takiego zadania?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A czemu ma sobie nie poradzic?zbigu32 pisze:Czy ta netia spot sobie z tym poradzi?
BTW: masz Annex A czy B?
D-Link, Draytek, Level One, Patton - poszukaj i wybierz, ja z ta pulka cenowa nie mam zadnego doswiadczenia.zbigu32 pisze:A może jest jakis nieco tańszy router niż te fritz boxy do takiego zadania?
Nie pomagam na PW.
-
z annexem bardzo dobre pytanie - dopytam u dostawcykey pisze:BTW: masz Annex A czy B?
czyli ten netia spot jest w stanie obsłużyć więcej operatorów voip? czy jeszcze jakąś bramkę musiałbvm do niego dokupić? Bo jak u brokera netii pytałem o netia spot to tylko się tyle dowiedziałem że jest skonfigurowane wszystko można podłączyć i będzie działało.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-04-20, 19:33 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-04-20, 18:33 przez zbigu32, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie bardzo wiem o co ci chodzi z tym Netia Spot'em. W.g. instrukcji jest to zwykly router DSL bez wbudowanej bramki VOIP. Mozesz do niego podpiac co ci sie zywnie podoba, w tym nawet 38 bramek VOIP. Problemem moze byc jedynie jakosc polaczenia przy wiekszej ilosci rownolegle prowadzonych rozmow - ale to jest zalezne od szybkosci twojego lacza.zbigu32 pisze:czyli ten netia spot jest w stanie obsłużyć więcej operatorów voip?
PS. Sugerowane przezemnie rozwiazanie zastepuje Spot'a.
Nie pomagam na PW.
-
Rozumiem, a mógłbyś polecić jakąś bramkę do tego netia spota? Jestem w tych sprawach laikiem totalnym. Natomiast potrzebuje podłączyć tylko jeden telefon, jedynie tak bym mógł wykorzystać kilku operatorów voip.key pisze:Nie bardzo wiem o co ci chodzi z tym Netia Spot'em. W.g. instrukcji jest to zwykly router DSL bez wbudowanej bramki VOIP. Mozesz do niego podpiac co ci sie zywnie podoba, w tym nawet 38 bramek VOIP. Problemem moze byc jedynie jakosc polaczenia przy wiekszej ilosci rownolegle prowadzonych rozmow - ale to jest zalezne od szybkosci twojego lacza.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-04-20, 19:34 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-04-20, 18:33 przez zbigu32, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zacznijmy od tylu: jaki budzet, jakies specjalne wymagania?
Nie pomagam na PW.
-
Budżet tak myślę na bramkę z routerem do ok. 500zł. Nie zależy mi w zasadzie na żadnych skomplikowanych funkcjach. Tylko na tym by podłączyć ten internet z netii oraz telefon Panasonic KX-TG6621 z możliwością udostępnienia kilku operatorów voip. Wcześniej korzystałem z tradycyjnej telefonii i chciałbym wykorzystać właśnie ten telefon.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W zasadzie wystarczyla by ci Fritz!Box 7113. Musisz tylko kupic z odpowiednim annexem. Przy twoim budzecie ja kupil by 7270 z drugiej reki. Na niemieckim ebay bez problemu do kupienia.
Nie pomagam na PW.
-
Ok już się zorientowałem że jest to annex A po linii Tp. Strasznie trudno dostać ten router, znalazłem np tu:key pisze:W zasadzie wystarczyla by ci Fritz!Box 7113. Musisz tylko kupic z odpowiednim annexem. Przy twoim budzecie ja kupil by 7270 z drugiej reki. Na niemieckim ebay bez problemu do kupienia.
http://www.4cv.sklep.pl/avm-fritzbox-fo ... -2974.html
ale nie wiem na ile wiarygodny to sklep, bo cena wydaje się dziwnie niska. Jeśli są jakieś alternatywy bardziej popularne od fritza to chętnie tez je rozważę.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
One gdzies po tyle chodza.zbigu32 pisze:ale nie wiem na ile wiarygodny to sklep, bo cena wydaje się dziwnie niska.
Co jest w polsce popularne, musi ci ktos z PL powiedziec. Po tej stronie Odry Fritz to wiekszosc bramek VOIP.zbigu32 pisze:bardziej popularne od fritza
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Część osób używa Fritza, druga część Drayteka a najwięcej osób używa samodzielnych bramek typu Linksys PAP2T-EU czy Grandstream HT502. Jeżeli chcesz kombajn ADSL+router+WiFi+bramka to Fritz będzie dobrym wyborem.key pisze:Co jest w polsce popularne
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
wojteks, 
Voipa używam od początku-z chwilą założenia 1-go łącza stałego do domu (to już 2-ga pięciolatka). Nie chciał bym tu zbytnio namieszać gdyż osobiście omijam z daleka wszelkiego typu kompakty. Jeżeli już ma być to na dziś najlepszym wyborem jest Fritz. Generalnie moje zdanie na dziś to bramki są przeżytkiem, gdyż telefony IP potaniały ok. 200%, lepiej się sprawdzają, są zdecydowanie mniej energochłonne, wygodne, mają rozbudowane menu i funkcje czytelne na wyświetlaczach... Jak kupowałem ładnych parę lat temu Linksysa PAP2T-EU za 200zł to cena przyzwoitego tel. IP zaczynała się od ok. 400zł. Wyżej ww Fritz-ce kosztowały również 50-100% więcej. Dziś nie widzę najmniejszego sensu kupowania ww bramki Linksysa za kwotę powyżej 100zł, Fritz to już trochę inny produkt, 1-znaczna część to kompakty, 2-funkcje VoIP ma najlepiej rozbudowane (swego rodzaju mikro centralki VoIP). Jak ktoś tego nie potrzebuje to kupi nowy b.dobry tel. IP za ok. 200zł.a najwięcej osób używa samodzielnych bramek typu Linksys PAP2T-EU czy Grandstream HT502. Jeżeli chcesz kombajn ADSL+router+WiFi+bramka to Fritz będzie dobrym wyborem.

jareq
-
Nawet bym dołożył trochę ponad budżet ale zależy mi aby odebrac router osobiście z pewnych przyczyn i niestety ale te fritz boxy sa u mnie niedostepne nigdzie.
Czy router DrayTek Vigor 2710Vn nada się do tego połączenia? Możecie mi go polecić/odradzić? Widze że ma 6 kont sip na czym mi bardzo zależy. A niższe modele 2710 i 2710n chyba nie mają w ogóle voipa.
Czy router DrayTek Vigor 2710Vn nada się do tego połączenia? Możecie mi go polecić/odradzić? Widze że ma 6 kont sip na czym mi bardzo zależy. A niższe modele 2710 i 2710n chyba nie mają w ogóle voipa.
-
Może ktoś mimo wszystko sie wypowie bo nie wiem czy warto sie ładowac w ten sprzet?