Wybór routera z voip do netii

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zbigu32
Początkujący użytkownik forum

Wybór routera z voip do netii

Post autor: zbigu32 »

Chcę wybrać dla internetu w neti router z bramką voip z możliwością dostępu co najmniej 2 operatorów oraz możliwością zmiany ip przez przeglądarkę, bez restartu routera. Co byście polecili na ten moment?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Wybór routera z voip do netii

Post autor: key »

Avm 7270 lub 7390.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

zbigu32, to jest kliencki dostęp do internetu Netii?
Zdarzało się, że na takich połączeniach blokowali port 5060.
zbigu32

Jo_gurt pisze:zbigu32, to jest kliencki dostęp do internetu Netii?
Zdarzało się, że na takich połączeniach blokowali port 5060.
Dokładna nazwa to internet w stałej cenie dla Firm 10 mega za ok. 49zł na 2 lata z netia spotem. Ale podejrzewam że ten netia spot mi nie będzie zbyt przydatny, dlatego szukam czegoś innego.
zbigu32

Tak sobie jako totalny laik przejrzałem te routery fritza. W sumie to są takie mini centralki z możliwością nawet łączenia do 20 operatorów voip. Mi w zasadzie wystarczył by dostęp do 2-3 operatorów voip. Czy ta netia spot sobie z tym poradzi? A może jest jakis nieco tańszy router niż te fritz boxy do takiego zadania?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

zbigu32 pisze:Czy ta netia spot sobie z tym poradzi?
A czemu ma sobie nie poradzic?

BTW: masz Annex A czy B?
zbigu32 pisze:A może jest jakis nieco tańszy router niż te fritz boxy do takiego zadania?
D-Link, Draytek, Level One, Patton - poszukaj i wybierz, ja z ta pulka cenowa nie mam zadnego doswiadczenia.
Nie pomagam na PW.
zbigu32

key pisze:BTW: masz Annex A czy B?
z annexem bardzo dobre pytanie - dopytam u dostawcy

czyli ten netia spot jest w stanie obsłużyć więcej operatorów voip? czy jeszcze jakąś bramkę musiałbvm do niego dokupić? Bo jak u brokera netii pytałem o netia spot to tylko się tyle dowiedziałem że jest skonfigurowane wszystko można podłączyć i będzie działało.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-04-20, 19:33 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-04-20, 18:33 przez zbigu32, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

zbigu32 pisze:czyli ten netia spot jest w stanie obsłużyć więcej operatorów voip?
Nie bardzo wiem o co ci chodzi z tym Netia Spot'em. W.g. instrukcji jest to zwykly router DSL bez wbudowanej bramki VOIP. Mozesz do niego podpiac co ci sie zywnie podoba, w tym nawet 38 bramek VOIP. Problemem moze byc jedynie jakosc polaczenia przy wiekszej ilosci rownolegle prowadzonych rozmow - ale to jest zalezne od szybkosci twojego lacza.

PS. Sugerowane przezemnie rozwiazanie zastepuje Spot'a.
Nie pomagam na PW.
zbigu32

key pisze:Nie bardzo wiem o co ci chodzi z tym Netia Spot'em. W.g. instrukcji jest to zwykly router DSL bez wbudowanej bramki VOIP. Mozesz do niego podpiac co ci sie zywnie podoba, w tym nawet 38 bramek VOIP. Problemem moze byc jedynie jakosc polaczenia przy wiekszej ilosci rownolegle prowadzonych rozmow - ale to jest zalezne od szybkosci twojego lacza.
Rozumiem, a mógłbyś polecić jakąś bramkę do tego netia spota? Jestem w tych sprawach laikiem totalnym. Natomiast potrzebuje podłączyć tylko jeden telefon, jedynie tak bym mógł wykorzystać kilku operatorów voip.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-04-20, 19:34 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-04-20, 18:33 przez zbigu32, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Zacznijmy od tylu: jaki budzet, jakies specjalne wymagania?
Nie pomagam na PW.
zbigu32

Budżet tak myślę na bramkę z routerem do ok. 500zł. Nie zależy mi w zasadzie na żadnych skomplikowanych funkcjach. Tylko na tym by podłączyć ten internet z netii oraz telefon Panasonic KX-TG6621 z możliwością udostępnienia kilku operatorów voip. Wcześniej korzystałem z tradycyjnej telefonii i chciałbym wykorzystać właśnie ten telefon.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

W zasadzie wystarczyla by ci Fritz!Box 7113. Musisz tylko kupic z odpowiednim annexem. Przy twoim budzecie ja kupil by 7270 z drugiej reki. Na niemieckim ebay bez problemu do kupienia.
Nie pomagam na PW.
zbigu32

key pisze:W zasadzie wystarczyla by ci Fritz!Box 7113. Musisz tylko kupic z odpowiednim annexem. Przy twoim budzecie ja kupil by 7270 z drugiej reki. Na niemieckim ebay bez problemu do kupienia.
Ok już się zorientowałem że jest to annex A po linii Tp. Strasznie trudno dostać ten router, znalazłem np tu:

http://www.4cv.sklep.pl/avm-fritzbox-fo ... -2974.html

ale nie wiem na ile wiarygodny to sklep, bo cena wydaje się dziwnie niska. Jeśli są jakieś alternatywy bardziej popularne od fritza to chętnie tez je rozważę.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

zbigu32 pisze:ale nie wiem na ile wiarygodny to sklep, bo cena wydaje się dziwnie niska.
One gdzies po tyle chodza.
zbigu32 pisze:bardziej popularne od fritza
Co jest w polsce popularne, musi ci ktos z PL powiedziec. Po tej stronie Odry Fritz to wiekszosc bramek VOIP.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

key pisze:Co jest w polsce popularne
Część osób używa Fritza, druga część Drayteka a najwięcej osób używa samodzielnych bramek typu Linksys PAP2T-EU czy Grandstream HT502. Jeżeli chcesz kombajn ADSL+router+WiFi+bramka to Fritz będzie dobrym wyborem.
Nie pomagam na PW!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

wojteks,
a najwięcej osób używa samodzielnych bramek typu Linksys PAP2T-EU czy Grandstream HT502. Jeżeli chcesz kombajn ADSL+router+WiFi+bramka to Fritz będzie dobrym wyborem.
Voipa używam od początku-z chwilą założenia 1-go łącza stałego do domu (to już 2-ga pięciolatka). Nie chciał bym tu zbytnio namieszać gdyż osobiście omijam z daleka wszelkiego typu kompakty. Jeżeli już ma być to na dziś najlepszym wyborem jest Fritz. Generalnie moje zdanie na dziś to bramki są przeżytkiem, gdyż telefony IP potaniały ok. 200%, lepiej się sprawdzają, są zdecydowanie mniej energochłonne, wygodne, mają rozbudowane menu i funkcje czytelne na wyświetlaczach... Jak kupowałem ładnych parę lat temu Linksysa PAP2T-EU za 200zł to cena przyzwoitego tel. IP zaczynała się od ok. 400zł. Wyżej ww Fritz-ce kosztowały również 50-100% więcej. Dziś nie widzę najmniejszego sensu kupowania ww bramki Linksysa za kwotę powyżej 100zł, Fritz to już trochę inny produkt, 1-znaczna część to kompakty, 2-funkcje VoIP ma najlepiej rozbudowane (swego rodzaju mikro centralki VoIP). Jak ktoś tego nie potrzebuje to kupi nowy b.dobry tel. IP za ok. 200zł. ;)
jareq
zbigu32

Nawet bym dołożył trochę ponad budżet ale zależy mi aby odebrac router osobiście z pewnych przyczyn i niestety ale te fritz boxy sa u mnie niedostepne nigdzie.

Czy router DrayTek Vigor 2710Vn nada się do tego połączenia? Możecie mi go polecić/odradzić? Widze że ma 6 kont sip na czym mi bardzo zależy. A niższe modele 2710 i 2710n chyba nie mają w ogóle voipa.
zbigu32

Może ktoś mimo wszystko sie wypowie bo nie wiem czy warto sie ładowac w ten sprzet?
ODPOWIEDZ