Plus i ograniczenie gigabajtowe do 50GB w godz 24:00-8:00?!!

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
abber
Stały użytkownik forum

Plus i ograniczenie gigabajtowe do 50GB w godz 24:00-8:00?!!

Post autor: abber »

witam czy ja dobrze zauważyłem, że jest nowa oferta, gorsza w iPlusie a podobna do CP? tzn nie można kupić nielimiotwanego transferu nocnego tylko mamy od razu w abonamencie tylko 50GB?! tak samo jak robi to CP, i dodotakowo te pakiety złotówek..! widzę tutaj robote ludzi z CP! :/
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Plus i ograniczenie gigabajtowe do 50GB w godz 24:00-8:00?!!

Post autor: krystianb »

Te 50GB to i tak nic, brak lejka i opłata za dodatkowy transfer to dopiero jest problem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
abber
Stały użytkownik forum

jedna wielka maskara! Plus schodzi na psy!
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

A tymczasem T-Mobile wprowadza ofertę bez modemu 2GB za 29zł. Niedługo cofniemy się do czasów gdzie abonament 1GB kosztował 60zl.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Maciek764 pisze:Niedługo cofniemy się do czasów gdzie abonament 1GB kosztował 60zl.
No cóż szef Polsatu wyznacza nowe trendy ;) Tylko patrzeć jak u innych się zaczną nocne limity. Nadzieja tylko w Play, oni mogą to blokować, bo reszta nawet by się nie zastanawiała
abber
Stały użytkownik forum

niedługo będzie 1mb za 1 zł ! przy prędkości 300MB...! nie rozumiem, dają 100mb a takie słabe limity, powinno być z 1 gb dziennie przy cenie 60 zł i transfer nocny nielimitowany!!! ja rozumiem że to jest internet mobilny, owszem, od pobierania plików mam neostrade Fiber czy UPC gdzie możne byc 80 mb....no ale po co kuszą, dają transfer nocny a potem go zabierają? bez sensu, do tego momentu Plus był moim zdaniem liderem po 1, duży zasieg swoich nadajników + Aero no i LTE i największy plus to nielimitowany trafnser za 75 w abonamencie z 15 gb! bez sensu, trochę przegieli, CP od poczatku tak miał ale plus?! zawiodłem sie starsznie! co do Playa, duży plus że mają HSPA+900MHz, modle się aby kupili pasmo 1800MHZ i puścili LTE! często korzystam z POnK i jest niby limit do 1mb a w pratyce sprawdzajac na speednet jest przeszło 1mb, wysyłąnie małe bo małe ale pobieranie na wysoki poziomie, tzn zadwoalające przecietnego użytkownika, prędkośc pobierania z takich stron jak dobre porgarmy jest na poziomie 120kb/s zadowalająca, nie próbowałem usługi wyższa prędkośc do 4mb/s ale może czas zacząć!
btw. nie chodzi mi o ściaganie czy coś od tego jest kabel rzecz jasna, ale np. prowadząc rozmowy w moim przypadku przez FaceTime w HD GB lecą szybciutko! czy ipla, yt, trochę pomieszali no cóż, miałem brać iPlusa, teraz sam nie wiem co mam robić!
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

abber pisze:nie próbowałem usługi wyższa prędkośc do 4mb/s ale może czas zacząć!
http://www.speedtest.net/result/1904131679.png
W play się poprawiło przynajmniej w moich okolicach, test z teraz, godziny szczytu Warszawa prędkość 4mb/s
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

abber pisze: teraz sam nie wiem co mam robić!
Używać poprawnych jednostek i dużych liter, kropek dla rozdzielenia zdań itp.
Nie pomagam na PW!
abber
Stały użytkownik forum

nieźle nieźle, ja pewnie podobnie osiągnę, w weekend będąc w wielkopolsce w zasięgu 2100 i 900 z modemem wpiętym pod D100 i zasięgiem nawet nie zaliczającym sie do jednej kreski, miałem transfer 120!kb/s! ich sieć jest przygotowana na więcej, sprzęt też teraz E353u2 czy E3131 do 21 oba! myślę że mogli by do 10 mb było by super, mniej jednak nie można narzekać nie mam konkurencji dla Playa, jeżeli chodzi o stawki i nocny transfer! Pani Darku widzę, że Pan na Sierra 307 leci, super sprzęt z tego co wiem, super zasięg, wspomaga się Pan anteną? ma Pan ofertę na kartę? czy abonament ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

abber, istnieją takie klawisze jak Shift. Wypada ich używać na początku zdania. Tak jakby łatwiej się czyta. ;)
abber
Stały użytkownik forum

Tak, wiem, przepraszam, będę się stosował. Przyznajcie Panowie rację, oferta iPlusa schodzi na psy!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Jak widzę jak się rozwija sytuacja wokół LTE i w całym otoczeniu Polkomtela to mam obawy że ta prywatyzacja w wykonaniu Z.Solorza może nas klientów wiele kosztować (tak jak to było w przypadku TP S.A). Teraz to właśnie ta spółka jest osłabiana i wysycana z potencjalnych zysków. Bez szybkich przetargów i wolnych częstotliwości na LTE2600MHz, rozdzielonych między konkurujące podmioty, może wyjść z tego nieprzyjemny pasztet w postaci wyższych rachunków płaconych przez nas. :dobani:
jareq
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

abber pisze:Przyznajcie Panowie rację, oferta iPlusa schodzi na psy!
Niestety taka prawda. To jest moim zdaniem cofnięcie się o dość długi czas... Ale mam nadzieję, że jak ludzie będą odchodzić to się ktoś obudzi tam na górze.
Ostatnio zmieniony 2012-04-20, 14:14 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

YaHooo pisze:To jest moim zdaniem cofnięcie się o dość długi czas... Ale mam nadzieję, że jak ludzie będą odchodzić to się ktoś obudzi tam na górze.
I pomyśleć że niektórzy cieszyli się że firma zostanie w "polskich" rękach ;) . A mogło być tak pięknie jakby został vodafone albo przejęła teliasonera. A to co teraz się dzieje, to nie trzeba być jasnowidzem żeby wiedzieć że tak będzie :]
Ostatnio zmieniony 2012-04-20, 14:15 przez Darek.74, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Darek.74 pisze:I pomyśleć że niektórzy cieszyli się że firma zostanie w "polskich" rękach ;)
A kto mógł pomyśleć, że tak się stanie? Sam byłem zadowolony z tego kto przejął Plusa...
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

YaHooo pisze:Sam byłem zadowolony z tego kto przejął Plusa...
Serio? a mnie intuicja nie zawiodła. Po tym co pokazał na początku w swojej sieci (żałosne limity) później doprawił w LTE (limity żenada) do tego te jego 30-miesięczne umowy na telewizje, spodziewałem się takiej akcji w plusie jak teraz :evil:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Darek.74 pisze:Serio? a mnie intuicja nie zawiodła.
Tak, bo miałem nadzieję, na połączenie oferty Plusa z technologią LTE od Polsatu. A tu niestety wyszło coś innego.
abber
Stały użytkownik forum

Moim zdaniem ewidentnie maczał tutaj palcem Pan Solorz! można zobaczyć tutaj jego politykę! 50GB, nie ma lejka!!!! tak jak na początku w jego internecie. Plus sam nie zdecydowałby się na taki krok. Przed tym dawał sobie świetnie radę HSPA+ i ten nielimitowane noce! no i lejki! jak widać wcześniej użytkownicy uzyskiwali spore transfery - sieć nie była obciążona, do tego teraz nadajniki Aero2 UMTS-900 więc obciążenie pomniejszyło się!Dobrze sobie radzili, teraz ewidentnie Solorz chcę wycisnąć kasę od osób, bo jest jedynym operatorem LTE w Polsce, może zainteresuję się tym KRRiT bo w końcu kiedyś już się zajęli, chodzi o zwiększenie limitów dziennych i zniesienie lub ograniczenie nocnego transferu ale 0:00-9:00! bo jest jeden operator w Pl a takie warunki! Zobaczymy jak z przetargami na nowe częstotliwości!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

abber pisze:może zainteresuję się tym KRRiT
Co ma KRRiT do komórek/internetu xG?
Nie pomagam na PW!
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

abber pisze:Przyznajcie Panowie rację, oferta iPlusa schodzi na psy!
Żeby tylko oferta, przecież jakość techniczna też poleciała w dół (transfery w U2100).
Darek.74 pisze:Po tym co pokazał na początku w swojej sieci (żałosne limity) później doprawił w LTE (limity żenada)
Obserwuje ofertę LTE od samego początku w wydaniu CP
Co tu dużo komentować, na dzień dobry było 25GB/99zł potem postanowili ulepszyć i dać 25GB/119zł. Nie wspominam już o tym, że zmniejszyli z 3GB do 2GB limit w taryfie za 30zł i pozbawili dostępu do LTE. Gdzieś czytałem wywiad, że chcieliby umożliwić migrację do LTE dotychczasowym użytkownikom HSPA ale z ich ruchów wynika, że lepiej chcących LTE zmusić do wyższych planów taryfowych.

Co do nowej oferty iPlusa to jest żart w ich wydaniu.
Jeszcze w CP można spokojnie oglądać aktualne zużycie w iCOK (pozostały limit w dzień/nocy) a EBOK niestety nie umożliwia tego w takim zakresie. Może jeszcze stawka 1gr/1MB byłaby jeszcze do przełknięcia co 2gr/1MB bez jakiś sensownych narzędzi... No dobra można zablokować internet po wykorzystaniu pakietu danych ale wprowadzanie takich świetnych udogodnień na dobre im nie wyjdzie.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

marens pisze:Jeszcze w CP można spokojnie oglądać aktualne zużycie w iCOK (pozostały limit w dzień/nocy) a EBOK niestety nie umożliwia tego w takim zakresie.
Wydaje mi się, że ten nowy iPlus będzie teraz obsługiwany przez systemy CP i może podepną też możliwość sprawdzania limitów tak jak w CP pod EBOK. "the new Iplus" szyty jest w ten sam sposób jak oferta LTE CP - można wręcz powiedzieć, ze to kopia internetu CP.
Ostatnio zmieniony 2012-04-20, 23:44 przez Pijo, łącznie zmieniany 1 raz.
abber
Stały użytkownik forum

No mówię nowe dziecko Solorza - kopia CP, tylko, że Plus tylko i wyłącznie na tym ucierpi. Pozwalają sobie na to, bo są jedynym operatorem w Pl dającym możliwość LTE, nie ma konkurencji. Właśnie pomyliło mi się chyba z KRRIT, to było coś innego, chyba ochrona praw konsumenta, która nałożyła karę na CP ponieważ jako jedyny operator oferujący LTE był drogi czy coś, nie pamiętam no nie ważne, mam nadzieję, że teraz też to zauważą i odpowiednio zareagują. 50 Gb to jest nic. Mówiąc teoretycznie, osiągamy prędkość 100mb/s - warunki laboratoryjne w 10 sekund mamy, 1000 mb = 1GB ściągniętych danych, w 10 sekund!!! 60 sec.- 1 minuta= 6GB, 10 minut=60GB no to zobaczcie tą kalkulacje, jakbyśmy oczywiście to jest nierealne takie prędkości osiągnęli to w niespełna 10 minut cały transfer nocny przepadnie nam w ciągu nie dnia, a niecałej godziny, niecałych 10 minutach! jedna wielka kpina, Dali by nawet to 42 MB/s HSPA+ DC ale bez limitów, nocnych lub zupełnie zlikwidować, i rozbudować infrastrukturę aby te prędkości były osiągalne na poziomie 25mb! a nie, jak widziałem u niektórych LTEowców jakieś 15 mb, tyle to ja osiągałem w Orange. Robią nie wiadomo co, niby 100MB/S ale kurczę, kupujesz Panamerę która pali 12-15l/100km a limit tankowania miesięczny to 2L na osobę, i co? masz super samochód, szybki ale nie możesz go do końca wykorzystać, jesteś ograniczony, identycznie jest teraz w LTE, tyle że tu możesz dokupić mb...ale no kurdę płacisz ok 160 zł za abonament, i co? 90Gb? przez 30 dni, 720 godzin? ja mówię niech nie biorą się za nowe technologie czyli docelowo LTE 300MB/s tylko niech będzie nawet to HSPA+ DC ale dobra infrastruktura, dużo nadajników, małe pingi, i dobre transfery to wszystko, a nie dają super prędkość jak nie mamy jak jej wykorzystać. Owszem to jest internet mobilny...jest traktowany jako dodatkowy, jak chce dużo ściągać i wysyłać danych to niektórzy odeślą mnie do Orange(TP już nie ma :D ) czy Netii no ale jednak technika idzie do przodu, więcej wymagamy, kiedyś telefon stacjonarny był rarytasem...a komórkowy o rany! tak samo jest teraz tylko większa rama czasowa bo niedługo kablowy pójdzie w zapomnienie i będzie tylko mobilny, a kabel będzie miał udział w rybku do 30% jak obecne telefony stacjonarne.
Przepraszam, że tak zbaczam z tematu ale po prostu trochę mnie ta obecna sytuacja lekko mówiąc dobiła. Mam nadzieję, że Panowie mają podobne zdanie, zobaczymy co na to Orange i T-Mobile chcą coś wspólne, zobaczymy, ale znając życie Play zaraz coś uczyni, jednak on mimo tych swoich pewnych niedociągnięć stara iść się za klientem, np. ma internet na kartę, i w nim, bez umowy, a w Plusie nawet tego w umowie nie ma, nocny transfer za 10 zł, 1mb wystarczy dla przeciętnego użytkownika, do tego UMTS900MHZ, mam nadzieję, ze coś u nic ruszy!
Oby tylko Solorz nie wykupił licencji na nowe częstotliwości bo wtedy to już pozamiatane...! będziemy pod ich dyktando!

Ciekawy artykuł: http://www.telepolis.pl/news.php?id=24031 zwłaszcza ostatni akapit: "Z wypowiedzi prezesa Dominika Libickiego sprzed roku wynika, że Cyfrowy Polsat nie płaci za ruch wygenerowany w nocy (od północy do 8 rano)" -no to nieźle, nie płaci wgl, a my 1 zł - 1 GB na dobrą sprawę ta stawka nie jest taka tragiczna jak np, 2gr-1mb, ludzie! jak wymienił Pan wyżej, jakby było 1:1 = 1gr/1mb, było by lepiej. Ale z 2 strony 9zł za 1GB to sporo, ale przy abonamencie za 30zł -2Gb, głupota, Solorz płaci 18 zł a my 29...! wiadomo muszą zarabiać ale no rany!

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

abber pisze:Mówiąc teoretycznie, osiągamy prędkość 100mb/s - warunki laboratoryjne w 10 sekund mamy, 1000 mb = 1GB ściągniętych danych, w 10 sekund!!!
Już 69 postów napisałeś i dalej nic nie umiesz, myli jednostki przy teoretycznych 100Mb/s (megabitach/s !) żeby ściągnąć 1GB (gigabajt) potrzebne jest w grubym przybliżeniu 80s.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marens pisze: Co do nowej oferty iPlusa to jest żart w ich wydaniu.
Ja nawet nie chcę wiedzieć kto wymyślił taką ofertę. Przecież Plus miał bardzo fajną ofertę przed połączeniem się z CP. A teraz nie wiem kim trzeba być, aby w ten sposób "ulepszyć" abonamenty.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

YaHooo pisze:Przecież Plus miał bardzo fajną ofertę przed połączeniem
Widać chcieli wyrównać szanse, plus sprzedawał dużo więcej niż polsat więc "zrównali poziom" :hyhy: wewnętrzna konkurencja odpadła. Mam wrażenie że ten beton za nic się nie skruszy, pozostaje liczyć na konkurencje zewnętrzną.

[ Dodano: 2012-04-21, 09:40 ]
Mi w plusie zostało 13 miesięcy umowy a później pa pa :] Pokombinuje z jakąś lepszą anteną i zostanę w play-u 6Mb 40GB limitu noce bez styknie :ok:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Widzę, że niektórzy tu zapominają, że podstawowym celem działalności gospodarczej jest maksymalizacja zysku - Polkomtel to dziś prywatna firma i skoro wypracował sobie aktualnie taki a nie inny model biznesowy, a w związku z tym taką a nie inna ofertę - trzeba to uszanować. Czy i jak się takie założenia sprawdzą - to inna sprawa.

Konkurencja jest - aż trzech operatorów tylko czeka na klientów, więc jeśli się nie podoba Plus, to proszę bardzo - jest Orange, Era, Play.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Darek.74 pisze: i zostanę w play-u
Poczekajmy na oferty konkurencji, skoro da się więcej zarobić to konkurencja też podniesie ceny/obniży limity. Druga sprawa że o ograniczeniach i limitach najczęściej piszą osoby którym brakuje transferu a chciałyby mieć nieograniczony, szybki internet prawie za darmo. Mnie osobiście wystarcza z zapasem 2GB miesięcznie na prywatne używanie internetu, często bywa to tylko EDGE i jakoś nie narzekam, prędkości LTE nie są mi do niczego potrzebne.

Takie działania biznesowe jak zrobił Plus pozwalają na pozbycie się użytkowników którzy nie generują przychodu albo generują gigantyczne transfery miesięczne. Najlepiej zarabia się na średniakach którzy płacą i mają to za co płacą, ograniczenie limitu nocnego poprawi działanie sieci w nocy, obniży jej obciążenie bo osoby mające darmowy internet przestaną zasysać GB filmów/muzyki/gier itp.
Ci klienci którzy potrzebują więcej zapłacą za transfer (wezmą wyższy abo) i nie będą się użalać jaki to Plus (czy inny operator) zły bo nie daje usługi za darmo.
Nie pomagam na PW!
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

wojteks pisze:ograniczenie limitu nocnego poprawi działanie sieci w nocy, obniży jej obciążenie
Idąc tym tropem niech obniżą limit do 1GB :)
Postęp idzie do przodu, nawet strony coraz więcej ważą, a oni niech wracają do dawnych limitów bo dla nich lepiej :D
wojteks pisze:operator zły bo nie daje usługi za darmo
Płacę prawie stówkę to rzeczywiście darmo w porównaniu z cenami takich usług na zachodzie i ich siłą nabywczą. Jedynym problemem jest nasza polska rzeczywistość :mrgreen:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Darek.74 pisze:a oni niech wracają do dawnych limitów bo dla nich lepiej
To jest forma z jakimś biznesplanem, robią jak chcą/potrafią/mogą i wcale nie muszą być najtańsi/najlepsi/dawać najwięcej darmowego transferu itp. Jest wolny rynek, nie podoba się to idziesz do innego.

Darek.74 pisze:Płacę prawie stówkę
To płać komu innemu a nie narzekaj jaki to Plus/CP zły bo daje mniej/inaczej niż inni.
Darek.74 pisze:w porównaniu z cenami takich usług na zachodzie
100zł to prawie 25eur, cudów za tyle się nie spodziewaj na zachodzie.
Darek.74 pisze:Jedynym problemem jest nasza polska rzeczywistość
Jak się nie podoba to zmień na inną, możesz przecież zmienić kraj zamieszkania/miejsce pracy więc co to ma wspólnego z narzekaniem. Samym narzekaniem jej nie zmienisz/nie będzie od tego lepiej.
Nie pomagam na PW!
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

wojteks pisze:100zł to prawie 25eur, cudów za tyle się nie spodziewaj na zachodzie.
Realnie dla nas 100zł =100euro zachód, pensje średnio 3-4 razy wyższe
wojteks pisze:Samym narzekaniem jej nie zmienisz
Ale tu już nie chodzi tylko o narzekanie, chodzi o to żeby nie siedzieć cicho, niech ktoś zobaczy opinie konsumenta, nie można wszystkiego przyjmować z pokorą, może jeszcze nie zachód ale i nie korea północna :D
ODPOWIEDZ