key pisze:Tutaj nie jest lepiej - uwierz.
Nie będę polemizował, bo zabraknie mi argumentów - mieszkałem w Austrii nieco ponad rok, bywam tam nadal co najmniej raz na dwa miesiące, ale to za mało żeby zobaczyć z życia coś więcej i głębiej.
Jednak wg tego co widziałem, kombinatoryki jest tam może 10% w porównaniu do kraju znad Wisły.
[ Dodano: 2012-04-20, 21:34 ]
ja.michal pisze:Skrajne przypadki przedstawiasz, które jednak operator blokować będzie.
To kartę się wyrzuci do kosza (ewentualnie telefon/moduł razem z nią) i kupi nową.
O to właśnie chodzi.
[ Dodano: 2012-04-20, 21:35 ]
key pisze:
W dalszym ciagu nie widze problemu.
Sieć ma określoną pojemność w danym miejscu.
[ Dodano: 2012-04-20, 21:36 ]
key pisze:Operatorzy tak licza oplaty, zeby nie stracic. Wystarczy dzwignac koszty flat tak, zeby nie bylo oplacalne dla masowki.
Opłacalne IMHO będzie praktycznie zawsze, w porównaniu do płacenia MTR, a nawet FTR.
[ Dodano: 2012-04-20, 21:41 ]
ja.michal pisze:Tak czy inaczej kasę będzie mieć.
Istnienie takich taryf został oparte na pewnych założeniach - statystyczny abonent ma nie wydzwonić do innych sieci (interkonekt !) więcej niż kwota abonamentu + średnie wpływy z MTR od innych opów.
Jeżeli pojawi się zbyt dużo abonentów dzwoniących tylko w jedną stronę (a w szczególności generujących sztuczny ruch) - model biznesowy upada.
Istotą postpaida jest to, że ma się kontrolę nad klientem, i można eliminować nadużycia.
W prepaidzie tego niestety u nas nie ma.