[Uwaga] Darmowe SMSy w maju dla klientów Play na kartę

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

[Uwaga] Darmowe SMSy w maju dla klientów Play na kartę

Post autor: ja.michal »

W prawdzie nie odnośnie internetu, ale ciekawa informacja i może się przydać. :)
Specjalnie dla klientów wszystkich ofert Play na kartę super oferta! W dniach 1 – 3 maja smsy wysłane do WSZYSTKICH sieci komórkowych w Polsce są za darmo! Bez gwiazdek, pakietów, doładowań, aktywacji żadnego ale…ot tak!
Wszyscy, którzy korzystają z oferty na kartę w Play SMS-ują do wszystkich sieci ZA DARMO!
Promocja dotyczy ofert Play Fresh, Oferty promocyjnej Lubię to! i oferty Red Bull MOBILE na kartę.

Opis promocji
Opłaty za SMS-y nie będą pobierane! Każdy klient korzystający z oferty objętej promocją otrzyma pakiet nielimitowanych SMS-ów do wszystkich sieci, ważny od dnia 01.05 od godziny 00.00 do dnia 03.05 do godziny 23.59.
http://www.blogplay.pl/wp-content/uploa ... 4-2012.pdf
Źródło Play
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: [Uwaga] Darmowe SMSy w maju dla klientów Play na kartę

Post autor: krystianb »

Czyżby oryginalny sposób na badanie rynku (szykują ofertę "bez limitu" w prepaidzie?)?

[mod] Regulamin nie przewiduje żadnych poważnych konsekwencji w przypadku spamowania, możemy mieć 3 dni telefonów dzwoniących bez przerwy, bo co to za konsekwencja w postaci rozwiązania umowy, wystarczy nabyć zapas simów po 5 zł... [/mod]
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Możliwe i nie głupie. :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

krystianb pisze:Czyżby oryginalny sposób na badanie rynku
Marketingowy zabieg w celu sprzedania duzej ilosci starterow. A potem moga sie chwalic ogromna iloscia uzytkownikow - czyli n.p. wystawic nastepny pakiet aukcji po sztucznie zawyzszonej cenie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

krystianb pisze:szykują ofertę "bez limitu" w prepaidzie?
Na to nie licz.
Żadna sieć nie wprowadzi czegoś takiego w prepaidzie, za duże ryzyko nadużyć - nawet na stacjonarne, od razu wiele takich kart wylądowało by w FCTach.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk, jakoś takie oferty funkcjonują gdzie indziej.
http://www.swisscom.ch/res/mobile/tarif ... /index.htm
http://prepaid-phones.t-mobile.com/pay- ... hone-plans
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:za duże ryzyko nadużyć - nawet na stacjonarne,
Myślałem o sms'ach.
[mod] Musiałem coś tam i tu napisać, czuję że będzie spamowy początek maja [/mod]
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk pisze:od razu wiele takich kart wylądowało by w FCTach.
A co to komu przeszkadza. U nas za 13 € miesiecznie dostajesz na pre-paidzie flat na wszystkie telefony stacjonarne i wewnatrz sieci. I tak jest to drozej niz flat na stacjonarne z VOIPa - za 9€ miesiecznie masz w kosztach niemcy i eu na wszystkie stacjonarne.
krystianb pisze:Myślałem o sms'ach.
3.99€

I czesto mozna zalozyc tak zwany "airback" - oplaty nigdy nie przekrocza n.p. 40€
Ostatnio zmieniony 2012-04-20, 20:00 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:jakoś takie oferty funkcjonują gdzie indziej.
Tylko proponuję zerknąć na ceny.
No i nie ma co porównywać bardzo specyficznego rynku amerykańskiego do naszego, ani tym bardziej malutkiej (czyli niskie efektywne koszty sieciowe) Szwajcarii, gdzie ponadto ludzie są zbyt zamożni, by bawić się w nadużycia.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zerknąłem i? Jak dla mnie to nawet na polski rynek te ceny za unlimited mogłyby być. Jakoś oferta za te 100zł jest u nas, ale w abo.

Już nie rób z naszego kraju jakiegoś trzeciego świata. :]
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

key pisze:A co to komu przeszkadza.
I znowu porównujesz taki kraj jak Niemcy do Polski, którą zamieszkuje lud mający kombinowanie we krwi.
Problem z FCTami polega dziś nie na tworzeniu central(ek) wewnątrz firm jak kiedyś tylko na wykorzystywaniu przez pseudo-operatorów voip klastrów po kilkaset kart SIM do wypuszczania ruchu ze swoich sieci.
Oczywiście bez jakichkolwiek umów z opami do których kierują ruch.

[ Dodano: 2012-04-20, 21:05 ]
ja.michal pisze:Już nie rób z naszego kraju jakiegoś trzeciego świata.
Jestem daleki od tego, ale w pewnych kategoriach niestety bliżej nam do trzeciego świata, aniżeli do krajów "zachodnich".
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk pisze:którą zamieszkuje lud mający kombinowanie we krwi.
Tutaj nie jest lepiej - uwierz.

OT przyklad: mieszkam 2.5 km od lotniska. Codziennie pod moimi oknami przechodza tlumy ludzi z dziecmi i walizkami, w kierunku ulubionego urlopu. Bo mozna zostawic auto na ulicy. I po co placic 30€ za tydzien parkingu na lotnisku, albo 5 euro za taksowke, jak mozna z familiada zapierniczac na pieszo?
Patryk pisze:Oczywiście bez jakichkolwiek umów z opami do których kierują ruch.
W dalszym ciagu nie widze problemu. Operatorzy tak licza oplaty, zeby nie stracic. Wystarczy dzwignac koszty flat tak, zeby nie bylo oplacalne dla masowki.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Skrajne przypadki przedstawiasz, które jednak operator blokować będzie. Tak czy inaczej kasę będzie mieć. Czy to korzysta jakaś osoba fizyczna, która nie kombinuje czy też kombinatorzy.
Skoro dało się wprowadzić taką ofertę w abo da się i na kartę.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

key pisze:Tutaj nie jest lepiej - uwierz.
Nie będę polemizował, bo zabraknie mi argumentów - mieszkałem w Austrii nieco ponad rok, bywam tam nadal co najmniej raz na dwa miesiące, ale to za mało żeby zobaczyć z życia coś więcej i głębiej.
Jednak wg tego co widziałem, kombinatoryki jest tam może 10% w porównaniu do kraju znad Wisły.

[ Dodano: 2012-04-20, 21:34 ]
ja.michal pisze:Skrajne przypadki przedstawiasz, które jednak operator blokować będzie.
To kartę się wyrzuci do kosza (ewentualnie telefon/moduł razem z nią) i kupi nową.
O to właśnie chodzi.

[ Dodano: 2012-04-20, 21:35 ]
key pisze: W dalszym ciagu nie widze problemu.
Sieć ma określoną pojemność w danym miejscu.

[ Dodano: 2012-04-20, 21:36 ]
key pisze:Operatorzy tak licza oplaty, zeby nie stracic. Wystarczy dzwignac koszty flat tak, zeby nie bylo oplacalne dla masowki.
Opłacalne IMHO będzie praktycznie zawsze, w porównaniu do płacenia MTR, a nawet FTR.

[ Dodano: 2012-04-20, 21:41 ]
ja.michal pisze:Tak czy inaczej kasę będzie mieć.
Istnienie takich taryf został oparte na pewnych założeniach - statystyczny abonent ma nie wydzwonić do innych sieci (interkonekt !) więcej niż kwota abonamentu + średnie wpływy z MTR od innych opów.
Jeżeli pojawi się zbyt dużo abonentów dzwoniących tylko w jedną stronę (a w szczególności generujących sztuczny ruch) - model biznesowy upada.
Istotą postpaida jest to, że ma się kontrolę nad klientem, i można eliminować nadużycia.
W prepaidzie tego niestety u nas nie ma.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk pisze:Nie będę polemizował
Mysle ze akurat niemcow znam na wylot. Sa tacy, ktorzy za 10 centow dadza sie ogolic. IMHO w kazdym narodzie znajdziesz kombinatorow. No i dodatkow tu tez jest duzo obcokrajow z duzo wiekszym potencjalem do kombinowania. ;)
Patryk pisze:Sieć ma określoną pojemność w danym miejscu.
O ile sobie dobrze przypominam jedna nosna ma 32 timesloty, z czego jakas czesc byla sporzytkowana na synchronizacje etc. I dokladnie w tym miejscu dochodzimy do miejsca, w ktorym postawienie czegos o czym piszesz przestaje byc sensowne - co z tego ze mam 100 kart w jednym miejscu, skoro nie ma szans na to zeby wszystkie naraz zbudowaly polaczenia.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key pisze:No i dodatkow tu tez jest duzo obcokrajow z duzo wiekszym potencjalem do kombinowania. ;)
Też macie tyle kebabów w miastach? :hyhy:

[ Dodano: 2012-04-20, 21:50 ]
W sensie lokali, a nie osób, żeby była jasność. ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie - u nas "Kebab" sie "Döner" nazywa. Do tego masa innych - gyros, kaczka po pekinsku, smazony makaron, pizza.....

BTW: Ale i z lokalnych mozna fajne rzeczy wyrwac: Karp wypiekany na glebokim tluszczu, szparagi, schäuferle...
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key pisze:Nie - u nas "Kebab" sie "Döner" nazywa.
Też tą nazwę w Polsce zaczynają stosować.

Bardziej chodziło mi o ilość takich knajpek, a co za tym idzie ilość innych narodowości. :) Z tego co wiem to Turków macie tam trochę.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:Bardziej chodziło mi o ilość takich knajpek
Jest ich duzo.

Mamy okolo 7 mln obcokrajowcow, mysle ze drugie tyle przesiedlencow i niewiadomo ile osob z niemieckimi papierami ale z imigracyjnym backgrounden.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nieźle.

Uzupełniająco do NEWSa. Play wprowadza SMSy bez limitu do wszystkich w Play na kartę.
http://www.blogplay.pl/2012/04/nielimit ... reklamowa/
Koszt 10zł miesięcznie.

Patryk, chyba jednak się coś rusza. :hyhy:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Nieźle.
Już skserowali mój pomysł :cwaniak:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nieźle to było odnoście ilości obcokrajowców u key. :hyhy:

W sumie też nieźle, że te SMSy bez limitu do wszystkich zrobili. :)
tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tosiek »

ja.michal, w playu mozna to nazwac podwyzka bo zabrali pakiet za 5zl 600sms co i tak niektorym bylo az nadto
brak podpisu, tak jakby
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie widzę tutaj podwyżki, a obniżkę. Za te 5 czy 6zł miałeś 600SMSów, a teraz masz bez limitu. Gdzie tu podwyżka?
Jak źle to wystarczy zmienić taryfę na SMS po doładowaniu i już.
Albo wysyłać SMSy bez pakietu, ale jeśli jest więcej niż 110 sztuk to taniej wykupić te darmowe SMSy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

key pisze:Sa tacy, ktorzy za 10 centow dadza sie ogolic.
Za 10 centów naginają/łamią prawo (tudzież regulaminy świadczenia usług ?

[ Dodano: 2012-04-21, 10:59 ]
ja.michal pisze:Gdzie tu podwyżka?
Zastanów się, ilu userów potrzebuje więcej niż te 600 SMSów (w ogóle IMHO SMS to jest dziś usługa dla nastolatków z obawami przed kontaktem głosowym).
Zapewne zdecydowana większość potrzebuje mniej niż te 600 sztuk, wtedy odczuwa podwyżkę.

[ Dodano: 2012-04-21, 11:04 ]
key pisze:O ile sobie dobrze przypominam jedna nosna ma 32 timesloty, z czego jakas czesc byla sporzytkowana na synchronizacje etc.
Ma 8 TS, z czego co najmniej jeden w ramach jednego sektora jest użyty na BCCH i sygnalizację.
Czyli jeśli na jednym sektorze są typowo trzy nośne 900 i 5 1800 bez Common BCCH daje to maksimum (24-1)+(40-1) rozmów w FR i jeszcze raz tyle w HR.

[ Dodano: 2012-04-21, 11:08 ]
key pisze: co z tego ze mam 100 kart w jednym miejscu
Nie pisałem o wszystkich kartach w jednym miejscu, bo to zwyczajnie niemożliwe
100 kart w rozproszonym "klastrze" po kilkanaście sztuk (z resztą nawet cieżko dostać bramki na kilkadziesiąt kart), i to już generuje wystarczające obciążenie sieci - po prostu te karty generują ciągły ruch, czego 99,9% normalnych abonentów nie robi.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk pisze:Za 10 centów naginają/łamią prawo
Wszystko jest mozliwe. Kombinatorzy wszedzie sa i w kazdej grupie spoleczenstwa.

Przyklad: znam jednego, ktory ma prepaida u pewnego operatora. Za aktualizacje adresu zamieszkania poprzez WWW operator ten daje 3€. Gosciu ten od lat dzwoni za darmo - za kazdym razem gdy nie ma kasy na karcie, zmienia adres zamieszkania...
Patryk pisze:, wtedy odczuwa podwyżkę.
No i nie wiadomo, czy te "nielimitowane" nie oznacza n.p. 1000 (malym druczkiem w srodku umowy). Niemcy tak robia.
Patryk pisze:po prostu te karty generują ciągły ruch, czego 99,9% normalnych abonentów nie robi.
Operator ma mozliwosc wylaczenie kart, ktore generuja zbyt duze obciazenie sieci. W niemieckich umowach "flat" sa takie sztuczki. Rownolegle maja mozliwosc banowania IMEI urzadzen ktore mu nie odpowiadaja. Nie sa bezbronni ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk pisze:wtedy odczuwa podwyżkę.
Odczucie nie ma nic wspólnego z logiką i liczeniem. Zlikwidowali stary pakiet, a dali nowy. Czyli nie ma podwyżki tylko zastąpienie czymś nowym.
key pisze: No i nie wiadomo, czy te "nielimitowane" nie oznacza n.p. 1000 (malym druczkiem w srodku umowy). Niemcy tak robia.
Jak abo przedłużyłem to mi włączyli na 3 miesiące te darmowe SMSy. W poprzednim Play24 widniała ilość SMSów do wszystkich. Było tego ponad 2,5Mln. Jakieś 35000 SMSów na godzinę przez 30 dni. ;)

W regulaminie jasno jest:

Kod: Zaznacz cały

Użytkownik, który aktywował pakiet, otrzymuje możliwość wysyłania nielimitowanej ilości krajowych wiadomości SMS (realizowanych z Sieci Telekomunikacyjnej P4) do wszystkich krajowych operatorów komórkowych, z wyłączeniem numerów specjalnych
http://www.blogplay.pl/wp-content/uploa ... 4-2012.pdf
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:Odczucie nie ma nic wspólnego z logiką i liczeniem.
Dokladnie. I jak idziesz do knajpy i zamiast kotleta za 12 zlotych zmuszaja cie do kupna dwoch kotletow za 24 zlote, to jest taniej?
ja.michal pisze:Czyli nie ma podwyżki tylko zastąpienie czymś nowym.
Patrzac na ceny benzyny mozna to samo powiedziec. Zamiast placic 5 PLN za litr, bedziesz placil 10 PLN za 1.5l
ja.michal pisze: Jakieś 35000 SMSów na godzinę przez 30 dni.
Ale ty to wyslales, czy milion uzytkownikow sieci?
key pisze:Operator ma mozliwosc wylaczenie kart, ktore generuja zbyt duze obciazenie sieci.
Sprawdzilem to co mi switalo w tyle glowy. Operator o ktorym mowilem niby udostapnial flat, ale wszystkie wlasciciele kart ktore generowaly wiecej niz 900 minut (w wypadku drugiego 1500 minut) miesiecznie dostawali wypowiedzenie ze wzgledu na naduzycie. Argumentacja bylo, ze osoab prywatna nie jest w stanie wygenerowac takiego ruchu, natomiast umowy te nie moga byc wykozystane do celow businesowych. Podobna taryfa w wersji buzines kosztuje okolo 120€ miesiecznie (a nie jak w wypadku ososby prywatnej 50€).
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key pisze:I jak idziesz do knajpy i zamiast kotleta za 12 zlotych zmuszaja cie do kupna dwoch kotletow za 24 zlote, to jest taniej?
To do mnie? :) Tutaj nikt nikogo nie zmusza do kupna czegokolwiek, ale 12zł za jednego kotleta, albo 29zł za opcję "jesz ile chcesz" podpowiada, że lepsza jest opcja numer dwa.
key pisze: Ale ty to wyslales, czy milion uzytkownikow sieci?
Nieee. ;) Tyle widniało w systemie dostępnych SMSów do wysłania za darmo do wszystkich sieci. :)

Co do 1500min to miesięcznie? Kobitki bez problemu zużyją 50min dziennie. :]
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

ja.michal pisze:To do mnie? Tutaj nikt nikogo nie zmusza do kupna czegokolwiek, ale 12zł za jednego kotleta, albo 29zł za opcję "jesz ile chcesz" podpowiada, że lepsza jest opcja numer dwa.
Jeżeli za 20zł się najem tak, że od stołu nie wstanę (i tak de facto jest w mojej ulubionej chińskiej knajpie :cwaniak: ) , to po jakiego grzyba mam wydawać 29 za opcję jesz ile chcesz? Tak samo jest z tymi SMSami. Próbujesz wszystkich przekonać, że nie jest to podwyżka ale JEST to podwyżka i jakiś mały odsetek oszołomów piszących 1000 albo 2000 SMSów miesięcznie (tak jak ktoś wyżej wspomniał nastolatków którzy boją się ze sobą rozmawiać) albo pseudo biznesmenów rozsyłających spam nie zmieni tego. Jest dla większości osób drożej i tyle a Play rozegrał to tak że Ty i inni myślisz że oni zrobili wszystkim przysługę. Jak widać manipulacja działa idealnie bo tak wszystkich zmanipulowali, że nikt nie widzi że go zmanipulowali...

A na marginesie - w no-limit Orange jest zapis mówiący że wypowiadają umowę jeżel ktoś wyśle więcej niż 10 000 SMSów na miesiąc albo jak operator otrzyma skargi że numer rozsyła spam.
ODPOWIEDZ