E169 - wykonywanie połączeń przy użyciu .NET

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Adam Notsa
Początkujący użytkownik forum

E169 - wykonywanie połączeń przy użyciu .NET

Post autor: Adam Notsa »

Piszę klasę do obsługi E169 z poziomu programu w .NET (VB.NET konkretnie).
Przy użyciu komend AT bez problemu mogę wysłać sms, odebrać sms, nawet wykonać połączenie (ATD<Numer>), ale mam problem z faktem, że moje połączenie w ogóle nie ma głosu.
Mobile partner nie ma z tym problemu, więc najwyraźniej się da tylko nie mam pojęcia jak.
Czy ktoś eksplorował trochę w tym kierunku? Albo może ktoś chociaż wie jak podsłuchać komunikację mobile partnera z portami COM?

Dla zainteresowanych: chcę mieć tę funkcjonalność z poziomu programu, aby móc zautomatyzować pewne działania, np.
- wyślij SMS w przypadku, gdy w domu jest brak prądu przez więcej niż 30 minut
- odbierz sms i w zależności od komendy wykonaj akcję na podpiętym sprzęcie
- w przypadku wykrycia wtargnięcia wykonaj rozmowę głosową (tego mi właśnie brakuje)

Pozdrawiam,
Adam
tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: E169 - wykonywanie połączeń przy użyciu .NET

Post autor: tosiek »

komunikację mobile partnera z portami COM?
Advanced Serial Data Logger
Advanced Serial Port Monitor
Free Serial Port Monitor
etc.

Poszukaj dokumentacji: HUAWEI UMTS Datacard Modem AT Command Interface Specification_V2.3 tam będziesz miał o ATD ale sam dźwięk jest jakoś dziwnie przechwytywany przez mobile partnera bo nie idzie nawet tego jakoś normalnie nagrać (jeśli byś znalazł jak nagrać to z poziomu PC to miałbyś łatwiej a nie bezpośrednio z modemu, wada - włączony mobile partner i brak innej komunikacji)
brak podpisu, tak jakby
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: E169 - wykonywanie połączeń przy użyciu .NET

Post autor: YaHooo »

tosiek pisze:jeśli byś znalazł jak nagrać to z poziomu PC to miałbyś łatwiej a nie bezpośrednio z modemu, wada - włączony mobile partner i brak innej komunikacji
Trochę nietrafione rozwiązanie moim zdaniem. Jeśli już chce się napisać program to lepiej to zrobić porządnie.

A czemu napisałeś, że MP dziwnie przechwytuje dźwięk?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ