Dla tych, których rozłącza w Play
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dla tych, których rozłącza w Play
Witam,
myślę, iż przyda się Forumowiczom opis moich perypetii z siecią Play. Temat wydaję się ważny, bo co rusz czytam o rozłączaniu nocnym i ograniczeniach transferu.
Do rzeczy- od września mam internet w Play, z nielimitowanym transferem nocnym. Po kilku dobach zauważyłem, iż w nocy następuje rozłączanie. Zgłoszenie do Play o usterce, a ci stwierdzili, że uszkodzony jest modem lub karta SIM. Kartę wymieniłem, modem wysłałem do serwisu, gdzie nie stwierdzono błędów. Ale wciąż rozłączało w nocy. Ponownie monit do Play, a ci, że to wina laptopa. Przez kilka nocy testowałem na różnych laptopach. Znowu zgłoszenie do Play, znowu odpowiedź, że to wina nadajnika. Kolejne noce i testowanie w różnych lokalizacjach- znajomi podłączali modem. I też przerywało. Napisałem reklamację do P4 w listopadzie, prócz tego każdego dnia zasypywałem ich zgłoszeniami o rozłączaniu. Odpowiedzieli w lutym !!! przyznając mi rację i w odpowiedzi napisali coś takiego:
"Przeprowadzona przez nasz dział techniczny analiza aktywności wykonywanych z numeru /..../ wykazała, iż warunki sieciowe w Państwa lokalizacji są bardzo dobre. Stacje, do których następuje logowanie nie są przeciążone i działają prawidłowo. Na koncie nie występują również żadne błędy oraz blokady. Niemniej jednak potwierdzam, iż w dwóch przypadkach korzystania z Play Online dochodzi do przerywania sesji internetowej. Następuje to zawsze w sytuacji 30 minutowej nieaktywności lub po ściągnięciu 2 GB danych. Wynika to bezpośrednio z konfiguracji sieci i nie ma możliwości dokonania zmiany powyższych ustawień."
UWAGA !!!
Play ma skonfigurowane urządzenia tak, iż MUSI NASTĄPIĆ ROZŁĄCZENIE po ściągnięciu 2GB lub po bezruchu 30 minutowym !!!
Jest to wbrew Regulaminowi, który nie informuje o nałożonych limitach !!!
Napisałem do UKE załączając korespondencję na którą Play odpowiedział, iż na moim numerze nie będzie rozłączania w sesji nocnej. Pomogło, otrzymałem też sporą obniżkę na abonament.
Nie szukajcie powodów rozłączania w swoich laptopach, powód leży w konfiguracji urządzeń w Play !!!
Podobnie jak z innym problemem- jeśli zaczynacie ściągać pliki o godzinie np. 23:57, to urządzenia Play nie przechodzą wtedy o 24:00 na darmowy transfer nocny !!! Ściągnięte dane są odliczane od miesięcznego limitu. Co jest moim zdaniem oszustwem, bo nie ma w Regulaminie usługi Nocny Transfer informacji, iż aby skorzystać z nielimitowanego transferu nocnego, należy zalogować się po godzinie 24:00 do sieci.
Piszcie do UKE, niech w końcu Play zmieni Regulamin i skonfiguruje urządzenia, bo póki co swoją nieudolność przerzuca na klientów.
Andrzej
myślę, iż przyda się Forumowiczom opis moich perypetii z siecią Play. Temat wydaję się ważny, bo co rusz czytam o rozłączaniu nocnym i ograniczeniach transferu.
Do rzeczy- od września mam internet w Play, z nielimitowanym transferem nocnym. Po kilku dobach zauważyłem, iż w nocy następuje rozłączanie. Zgłoszenie do Play o usterce, a ci stwierdzili, że uszkodzony jest modem lub karta SIM. Kartę wymieniłem, modem wysłałem do serwisu, gdzie nie stwierdzono błędów. Ale wciąż rozłączało w nocy. Ponownie monit do Play, a ci, że to wina laptopa. Przez kilka nocy testowałem na różnych laptopach. Znowu zgłoszenie do Play, znowu odpowiedź, że to wina nadajnika. Kolejne noce i testowanie w różnych lokalizacjach- znajomi podłączali modem. I też przerywało. Napisałem reklamację do P4 w listopadzie, prócz tego każdego dnia zasypywałem ich zgłoszeniami o rozłączaniu. Odpowiedzieli w lutym !!! przyznając mi rację i w odpowiedzi napisali coś takiego:
"Przeprowadzona przez nasz dział techniczny analiza aktywności wykonywanych z numeru /..../ wykazała, iż warunki sieciowe w Państwa lokalizacji są bardzo dobre. Stacje, do których następuje logowanie nie są przeciążone i działają prawidłowo. Na koncie nie występują również żadne błędy oraz blokady. Niemniej jednak potwierdzam, iż w dwóch przypadkach korzystania z Play Online dochodzi do przerywania sesji internetowej. Następuje to zawsze w sytuacji 30 minutowej nieaktywności lub po ściągnięciu 2 GB danych. Wynika to bezpośrednio z konfiguracji sieci i nie ma możliwości dokonania zmiany powyższych ustawień."
UWAGA !!!
Play ma skonfigurowane urządzenia tak, iż MUSI NASTĄPIĆ ROZŁĄCZENIE po ściągnięciu 2GB lub po bezruchu 30 minutowym !!!
Jest to wbrew Regulaminowi, który nie informuje o nałożonych limitach !!!
Napisałem do UKE załączając korespondencję na którą Play odpowiedział, iż na moim numerze nie będzie rozłączania w sesji nocnej. Pomogło, otrzymałem też sporą obniżkę na abonament.
Nie szukajcie powodów rozłączania w swoich laptopach, powód leży w konfiguracji urządzeń w Play !!!
Podobnie jak z innym problemem- jeśli zaczynacie ściągać pliki o godzinie np. 23:57, to urządzenia Play nie przechodzą wtedy o 24:00 na darmowy transfer nocny !!! Ściągnięte dane są odliczane od miesięcznego limitu. Co jest moim zdaniem oszustwem, bo nie ma w Regulaminie usługi Nocny Transfer informacji, iż aby skorzystać z nielimitowanego transferu nocnego, należy zalogować się po godzinie 24:00 do sieci.
Piszcie do UKE, niech w końcu Play zmieni Regulamin i skonfiguruje urządzenia, bo póki co swoją nieudolność przerzuca na klientów.
Andrzej
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Dla tych, których rozłącza w Play
Normalnie szok moim zdaniemanwej pisze:Następuje to zawsze w sytuacji 30 minutowej nieaktywności lub po ściągnięciu 2 GB danych. Wynika to bezpośrednio z konfiguracji sieci i nie ma możliwości dokonania zmiany powyższych ustawień.

Tylko, że UKE powinno zareagować i zmusić Playa do naprawy tego błędu. Ewentualnie ujawnienia tego buga w swoim regulaminie.anwej pisze:Napisałem do UKE załączając korespondencję na którą Play odpowiedział, iż na moim numerze nie będzie rozłączania w sesji nocnej. Pomogło, otrzymałem też sporą obniżkę na abonament.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Tak to prawda jak Play wprowadził "Nocny transfer" w Play Online na Kartę to też to przerabiałem , w pierwszych dniach po wprowadzeniu usługi rozłączanie następowało co ok 400MB potem coś poprawili i rozłącza co ok 2GB . Ostatnio coś znowu mieszają i są dni że sesje nie rozłącza . Czasem sobie myślę że Play powinien już dać sobie spokój z tym rozłączaniem sesji , zainstalowałem AutoConnect i mam jako taki spokój .
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale to jest obejście problemu, a nie jego usunięcie. Czasem trzeba ściągnąć coś większego, a wtedy to jest już kłopot.2Tom pisze:ainstalowałem AutoConnect i mam jako taki spokój .
Pozdrawiam YaHooo 

-
Wiem o tym dlatego napisałem "i mam jako taki spokój". Gdy mam ściągnąć coś większego to niestety muszę się bawić menedżerem pobierania plików z funkcjami wznawiania pobierania.YaHooo pisze:Ale to jest obejście problemu, a nie jego usunięcie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tylko gorzej jeśli serwer nie obsługuje wznawiania połączeń.2Tom pisze:Gdy mam ściągnąć coś większego to niestety muszę się bawić menedżerem pobierania plików z funkcjami wznawiania pobierania.
Pozdrawiam YaHooo 

- Kopia
- Stały użytkownik forum
Niestety zdaje się że cyfrowy polsat również stosuje taką politykę. U mnie też nie da się pobrać bez zerwania więcej niż 500 MB.YaHooo pisze: Przecież u innych operatorów nie ma takiej blokady.
F-S AMILO Pro+ Cyfrowy Polsat 13/50 GB+ Huawei E3276 + lt-6408n, ~ 350 kB/s.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To nie wiem czemu. Ja pobierałem na iPlusie o wiele więcej w jednej sesji i nic nie pobierało. Maksymalnie pobierałem plik ważący bodajże 3.4 GB i poszło idealnie.Niestety zdaje się że cyfrowy polsat również stosuje taką politykę.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja w orange CDMA jeden jedyny raz pobrałem 9 GB bez rozłączania a tak to po 2 GB bodajże mnie rozłącza.
-
ja ciągle sciągam nocnym transferem w play i nic mi nei rozlącza mam play online 99
-
- Stały użytkownik forum
Ale ściągasz pliki powyżej 2GB?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Chyba Wasze działania coś pomogły, bo w ostatnich dniach ściągałem 2 pliki (jeden 2,65GB, a drugi 3,14GB) i zarówno w jednym, jak i drugim przypadku nie nastąpiło rozłączenie. A jeszcze rok temu licznik transmisji danych w jednej sesji stawał notorycznie na 1,99GB.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Yanusz w takim razie bardzo fajnie 

Pozdrawiam YaHooo