router i siec na drugi laptop i xbox

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sixaa395
Początkujący użytkownik forum

router i siec na drugi laptop i xbox

Post autor: sixaa395 »

Przebywam za granicą i założony mamy na budynku oddalonym odemnie 150metrow antene z ktorej lączymy sie z internetem. Mój laptop miał słaby zasięg więc zakupilem karte sieciową na usb High Power. Zasięg jest teraz bardzo dobry. Jednak mam jeszcze jednego laptopa i xboxa ktory też bym chciał podpiąć pod internet.
Czy są jakieś routery których nie trzeba podlączyć do internetu przez kabel ADSL tylko sam złapie sieć przez wi-fi i potem rozprowadza je przez wifi na xbox i laptopa?? Nie mam <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> dostępu do anteny ktora rozsyła nam sygnał z internetem. Kupiłem dziś router Netgear ale niestety niewiedziałem że trzeba to podpiąć pod sieć.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: router i siec na drugi laptop i xbox

Post autor: wojteks »

sixaa395 pisze:Czy są jakieś routery
Ovislink G.Duo, Ovislink WL5470, Tp-Link WR543G czy podobne.
Nie pomagam na PW!
sixaa395

To te Routery które polecileś nie trzeba podłączać żadnym kablem do internetu tylko łapią sygnał przez zamontowaną antenke i rozprowadzają go dalej przez wi-fi np. do laptopa i konsoli xbox tak?

A czy router Netgear N150 Wireless Modem Router DGN1000 też posiada taką funkcje że nie_trzeba go podłączać do internetu żeby rozsylał sygnał?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-05-06, 18:58 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2012-05-06, 17:59 przez sixaa395, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sixaa395 pisze: nie trzeba podłanczać żadnym kablem do internetu tylko łapią sygnał przez zamontowaną antenke i rozprowadzają go dalej przez wi-fi np. do laptopa i konsoli xbox tak?
Tak to tylko Ovislink G.Duo potrafi, w innym przypadku 2 urządzenia potrzebujesz.
sixaa395 pisze:DGN1000 też posiada taką funkcje że nietrzeba go podłanczać do internetu żeby rozsylał sygnał?
Raczej nie ale nie znam sprzętu.
Nie pomagam na PW!
sixaa395

a mając ten sprzęt Ovislink G.Duo musze mieć dostęp do anteny która wysyła sygnał na ten router. Czy trzeba wprowadzać jakieś zmiany w głównej sieci?? Znam tylko hasło sieci WPA2 i czy to wystarczy żeby się polączyć z siecią
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sixaa395 pisze:Znam tylko hasło sieci WPA2 i czy to wystarczy żeby się polączyć z siecią
Jeżeli nie ma zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> i <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> to wystarczy.
Nie pomagam na PW!
sixaa395

W swoim Laptopie wpisałem tylko haslo WAP2 i działa. W takim razie otwieram allegro i szukam tego routera. A konfiguracja takiego sprzętu ciężka jest?? Jestem bardzo ciemny w tych sprawach :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sixaa395 pisze:A konfiguracja takiego sprzętu ciężka jest?
Jak każdego innego routera domowego.
Nie pomagam na PW!
sixaa395

Dziękuje bardzo za pomoc pozdrawiam
ODPOWIEDZ