Antena USB, żeby odbierać net?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena USB, żeby odbierać net?
Witam,
jestem totalnie zielony w temacie anten więc opiszę swój problem.
Wprowadzam się do mieszkania, do którego nie można przyłączyć żadnej instalacji poza obecną zastaną - z TP.
Sąsiad z domku obok zaproponował mi udostępnienie hasła do swojego wifi, jednak u mnie raz jest to jedna kreska, raz sieci nie widać. Zaproponował dokupienie antenki USB do laptopa - mówi, że w przypadku jego syna antena (zamocowana na stałe w stacjonarce) podziałała.
Czego mam szukać? Nie chce wydawać kasy w błoto, z drugiej strony wole takie rozwiązanie niż opcja internetu od TP.
jestem totalnie zielony w temacie anten więc opiszę swój problem.
Wprowadzam się do mieszkania, do którego nie można przyłączyć żadnej instalacji poza obecną zastaną - z TP.
Sąsiad z domku obok zaproponował mi udostępnienie hasła do swojego wifi, jednak u mnie raz jest to jedna kreska, raz sieci nie widać. Zaproponował dokupienie antenki USB do laptopa - mówi, że w przypadku jego syna antena (zamocowana na stałe w stacjonarce) podziałała.
Czego mam szukać? Nie chce wydawać kasy w błoto, z drugiej strony wole takie rozwiązanie niż opcja internetu od TP.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Antena USB, żeby odbierać net?
Ovislink G.Duo.omatko87 pisze:Czego mam szukać?
Nie pomagam na PW!
-
Drogo. Nie znam się na tym kompletnie.
Jak wygląda podłączenie takiego urządzenia do dwóch laptopów i stacjonarki?
Przy okazji:
http://allegro.pl/mocna-karta-mini-wifi ... 51625.html
jest sens?
Jak wygląda podłączenie takiego urządzenia do dwóch laptopów i stacjonarki?
Przy okazji:
http://allegro.pl/mocna-karta-mini-wifi ... 51625.html
jest sens?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tanie mieso psy jedza.omatko87 pisze:Drogo.
Calkiem sympatyczna pani, chociaz wole rude.omatko87 pisze:Przy okazji:
Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie kombinować tylko założyć Neo.
Ilu już kombinatorów się przez to forum przewinęło, a potem i tak skończyło się na wykupieniu usługi u operatora...![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ilu już kombinatorów się przez to forum przewinęło, a potem i tak skończyło się na wykupieniu usługi u operatora...
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Komentarze w stylu 'kombinator' są zupełnie nie na miejscu - nie znając jednak sytuacji, w jakiej jestem, można się o takie wnioski pokusić.
Wracając do tematu - czy ktoś łopatologicznie może mi wyjaśnić, czy z mojej strony mogę wzmocnić nadawany sygnał kilka ścian obok czy też linkowany ovislink powinien być zakupem dla sąsiada ?
Dziękuję za pomoc.
Wracając do tematu - czy ktoś łopatologicznie może mi wyjaśnić, czy z mojej strony mogę wzmocnić nadawany sygnał kilka ścian obok czy też linkowany ovislink powinien być zakupem dla sąsiada ?
Dziękuję za pomoc.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Może trochę kabla sieciowego by użyć zamiast bezprzewodowego?
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
-
Myślałem o tym, jednak w tej sytuacji musiałbym pociągnąć kabel z bloku obok tak, że musiałby lecieć po ziemi. Można go w jakiś sposób osłonić?
Wybaczcie, jestem strasznie nieogarnięty, mam mało czasu na cokolwiek popołudniu i szukam jakiegoś rozwiązania - net służy mi do codziennej pracy, więc chwilowo jestem odcięty od świata.
EDIT - rozwiewając wątpliwości. Nie chce wyjść na Polaczka-cebulaczka, który tanim kosztem chce ominąć płatność za usługę. W moim przypadku jedyną opcją jest internet na 24-miesiące za całkiem spore kwoty, więc ani tak długi okres ani abonament nie są dla mnie do przeżycia.
Wybaczcie, jestem strasznie nieogarnięty, mam mało czasu na cokolwiek popołudniu i szukam jakiegoś rozwiązania - net służy mi do codziennej pracy, więc chwilowo jestem odcięty od świata.
EDIT - rozwiewając wątpliwości. Nie chce wyjść na Polaczka-cebulaczka, który tanim kosztem chce ominąć płatność za usługę. W moim przypadku jedyną opcją jest internet na 24-miesiące za całkiem spore kwoty, więc ani tak długi okres ani abonament nie są dla mnie do przeżycia.
-
Peszel.omatko87 pisze:Można go w jakiś sposób osłonić?
Wredni sąsiedzi mogą przeciąć. Lepiej chyba bezprzewodowo, choć nie będzie pewnie tanio.omatko87 pisze:Myślałem o tym, jednak w tej sytuacji musiałbym pociągnąć kabel z bloku obok tak, że musiałby lecieć po ziemi.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pierwszy wniosek o ktory sie pokusze: sasiad ma net, ktory mozna rozdzielac poza lokal? Czyli nie n.p. Neo?omatko87 pisze:nie znając jednak sytuacji, w jakiej jestem, można się o takie wnioski pokusić.
2x Nanostationomatko87 pisze: Można go w jakiś sposób osłonić?
Do pracy starcza dowolny UMTS na karte. Bez wiazania sie, niewielkie koszty.omatko87 pisze:net służy mi do codziennej pracy, więc chwilowo jestem odcięty od świata.
Taa... i kolorowe chusteczki zeby dziki kabla nie zjadly.Markadiusz pisze:Peszel.
Tego zdania nie rozumiem. Jesli nie stac cie na neta, to go nie masz. Tak samo jak nie kupujesz wytrycha, bo nie stac cie na kupno samochodu.omatko87 pisze:W moim przypadku jedyną opcją jest internet na 24-miesiące za całkiem spore kwoty, więc ani tak długi okres ani abonament nie są dla mnie do przeżycia.
Nie pomagam na PW.
-
To jest tylko do tworzenia sieci to urządzenie-takie samo urządzenie jako odbiornik, czy to antena sektorowa, czy co to? Jak (do routera?) to się podłącza? Wystarczyły by 2 takie urządzonka skierowane w przeciwne strony, by siać na dość dużym podwórku (no za 160 na 15 metrów) i obsługiwać jednocześnie kilka urządzeń z WiFi?key pisze: 2x Nanostation
Jeżeli do pracy, to może Orange Free na kartę z allegro i tani modem jakiś z PLAYa?key pisze: Do pracy starcza dowolny UMTS na karte. Bez wiazania sie, niewielkie koszty.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
AP/Router z wbudowana antena, dostosowany do pracy na zewnatrz.Markadiusz pisze:czy co to?
Kabel z PoE.Markadiusz pisze:Jak to się podłącza?
Wykresy anten sa na stronce - rozrysuj to sobie.Markadiusz pisze:Wystarczyły by 2 takie urządzonka skierowane w przeciwne strony, by siać na dość dużym podwórku
Nie pomagam na PW.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie wiem jak jest z Neostradą, ale z tego co wiem to większość operatorów już dawno zrezygnowała z zapisów o udostępnianiu poza lokal, ja mam T-mobile ADSL i w umowie ani regulaminie nie ma ani słowa o tym, Netia też już chyba tego nie zabrania, większość operatorów kablowych z tego co wiem podobnie. Pomijając to, że takie zapisy są zupełnie martwe i nieuczciwe wobec klienta, ograniczając jego swobodę korzystania z wykupionej usługi.Pierwszy wniosek o ktory sie pokusze: sasiad ma net, ktory mozna rozdzielac poza lokal? Czyli nie n.p. Neo?