Antena USB, żeby odbierać net?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
omatko87
Początkujący użytkownik forum

Antena USB, żeby odbierać net?

Post autor: omatko87 »

Witam,

jestem totalnie zielony w temacie anten więc opiszę swój problem.
Wprowadzam się do mieszkania, do którego nie można przyłączyć żadnej instalacji poza obecną zastaną - z TP.
Sąsiad z domku obok zaproponował mi udostępnienie hasła do swojego wifi, jednak u mnie raz jest to jedna kreska, raz sieci nie widać. Zaproponował dokupienie antenki USB do laptopa - mówi, że w przypadku jego syna antena (zamocowana na stałe w stacjonarce) podziałała.

Czego mam szukać? Nie chce wydawać kasy w błoto, z drugiej strony wole takie rozwiązanie niż opcja internetu od TP.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena USB, żeby odbierać net?

Post autor: wojteks »

omatko87 pisze:Czego mam szukać?
Ovislink G.Duo.
Nie pomagam na PW!
omatko87

Drogo. Nie znam się na tym kompletnie.
Jak wygląda podłączenie takiego urządzenia do dwóch laptopów i stacjonarki?

Przy okazji:
http://allegro.pl/mocna-karta-mini-wifi ... 51625.html

jest sens?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

omatko87 pisze:Drogo.
Tanie mieso psy jedza.
omatko87 pisze:Przy okazji:
Calkiem sympatyczna pani, chociaz wole rude.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Nie kombinować tylko założyć Neo.
Ilu już kombinatorów się przez to forum przewinęło, a potem i tak skończyło się na wykupieniu usługi u operatora... :]
omatko87

Komentarze w stylu 'kombinator' są zupełnie nie na miejscu - nie znając jednak sytuacji, w jakiej jestem, można się o takie wnioski pokusić.

Wracając do tematu - czy ktoś łopatologicznie może mi wyjaśnić, czy z mojej strony mogę wzmocnić nadawany sygnał kilka ścian obok czy też linkowany ovislink powinien być zakupem dla sąsiada ?

Dziękuję za pomoc.
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Markadiusz »

Może trochę kabla sieciowego by użyć zamiast bezprzewodowego?
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
omatko87

Myślałem o tym, jednak w tej sytuacji musiałbym pociągnąć kabel z bloku obok tak, że musiałby lecieć po ziemi. Można go w jakiś sposób osłonić?
Wybaczcie, jestem strasznie nieogarnięty, mam mało czasu na cokolwiek popołudniu i szukam jakiegoś rozwiązania - net służy mi do codziennej pracy, więc chwilowo jestem odcięty od świata.

EDIT - rozwiewając wątpliwości. Nie chce wyjść na Polaczka-cebulaczka, który tanim kosztem chce ominąć płatność za usługę. W moim przypadku jedyną opcją jest internet na 24-miesiące za całkiem spore kwoty, więc ani tak długi okres ani abonament nie są dla mnie do przeżycia.
Markadiusz

omatko87 pisze:Można go w jakiś sposób osłonić?
Peszel.
omatko87 pisze:Myślałem o tym, jednak w tej sytuacji musiałbym pociągnąć kabel z bloku obok tak, że musiałby lecieć po ziemi.
Wredni sąsiedzi mogą przeciąć. Lepiej chyba bezprzewodowo, choć nie będzie pewnie tanio.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

omatko87 pisze:nie znając jednak sytuacji, w jakiej jestem, można się o takie wnioski pokusić.
Pierwszy wniosek o ktory sie pokusze: sasiad ma net, ktory mozna rozdzielac poza lokal? Czyli nie n.p. Neo?
omatko87 pisze: Można go w jakiś sposób osłonić?
2x Nanostation
omatko87 pisze:net służy mi do codziennej pracy, więc chwilowo jestem odcięty od świata.
Do pracy starcza dowolny UMTS na karte. Bez wiazania sie, niewielkie koszty.
Markadiusz pisze:Peszel.
Taa... i kolorowe chusteczki zeby dziki kabla nie zjadly.
omatko87 pisze:W moim przypadku jedyną opcją jest internet na 24-miesiące za całkiem spore kwoty, więc ani tak długi okres ani abonament nie są dla mnie do przeżycia.
Tego zdania nie rozumiem. Jesli nie stac cie na neta, to go nie masz. Tak samo jak nie kupujesz wytrycha, bo nie stac cie na kupno samochodu.
Nie pomagam na PW.
Markadiusz

key pisze: 2x Nanostation
To jest tylko do tworzenia sieci to urządzenie-takie samo urządzenie jako odbiornik, czy to antena sektorowa, czy co to? Jak (do routera?) to się podłącza? Wystarczyły by 2 takie urządzonka skierowane w przeciwne strony, by siać na dość dużym podwórku (no za 160 na 15 metrów) i obsługiwać jednocześnie kilka urządzeń z WiFi?
key pisze: Do pracy starcza dowolny UMTS na karte. Bez wiazania sie, niewielkie koszty.
Jeżeli do pracy, to może Orange Free na kartę z allegro i tani modem jakiś z PLAYa?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Markadiusz pisze:czy co to?
AP/Router z wbudowana antena, dostosowany do pracy na zewnatrz.
Markadiusz pisze:Jak to się podłącza?
Kabel z PoE.
Markadiusz pisze:Wystarczyły by 2 takie urządzonka skierowane w przeciwne strony, by siać na dość dużym podwórku
Wykresy anten sa na stronce - rozrysuj to sobie.
Nie pomagam na PW.
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

Pierwszy wniosek o ktory sie pokusze: sasiad ma net, ktory mozna rozdzielac poza lokal? Czyli nie n.p. Neo?
Nie wiem jak jest z Neostradą, ale z tego co wiem to większość operatorów już dawno zrezygnowała z zapisów o udostępnianiu poza lokal, ja mam T-mobile ADSL i w umowie ani regulaminie nie ma ani słowa o tym, Netia też już chyba tego nie zabrania, większość operatorów kablowych z tego co wiem podobnie. Pomijając to, że takie zapisy są zupełnie martwe i nieuczciwe wobec klienta, ograniczając jego swobodę korzystania z wykupionej usługi.
ODPOWIEDZ