Huawei e870 i stan wstrzymania, win xp
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei e870 i stan wstrzymania, win xp
Witam,
Użytkuję sobie modem i zauważyłem jedną drażniącą mnie rzecz. Użytkując komputer z systemem windows xp bardzo często wstrzymuję system. Klikam 2 klawisze i system jest wstrzymany. Problem polega na tym, że po wybudzeniu wszystko działa, poza modemem, który jest włożony i nie działa. Co gorsze też wyciągnięcie i włożenie ponowne nie skutkuje załapaniem modemu. Jedyne co odkryłem, że działa, to zrestartowanie komputera...
Czy da się jakoś temu zaradzić? Jest to strasznie niewygodne, żeby za każdym razem trzeba było restartować komputer.
Pozdrawiam,
Krzysiek.
Użytkuję sobie modem i zauważyłem jedną drażniącą mnie rzecz. Użytkując komputer z systemem windows xp bardzo często wstrzymuję system. Klikam 2 klawisze i system jest wstrzymany. Problem polega na tym, że po wybudzeniu wszystko działa, poza modemem, który jest włożony i nie działa. Co gorsze też wyciągnięcie i włożenie ponowne nie skutkuje załapaniem modemu. Jedyne co odkryłem, że działa, to zrestartowanie komputera...
Czy da się jakoś temu zaradzić? Jest to strasznie niewygodne, żeby za każdym razem trzeba było restartować komputer.
Pozdrawiam,
Krzysiek.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei e870 i stan wstrzymania, win xp
Ja bym próbował zainstalować najnowsze sterowniki do Huawei'a. Ewentualnie wyłączyć oprogramowanie do łączenia się z internetem. Czasem trzeba na siłę zabić proces, gdyż Mobile Partner z tego co pamiętam posiada jeszcze tzw CardDetector (chyba tak ten proces się nazywa) odpowiedzialny za uruchomienie MP po włożeniu karty do komputera.GoLLaB pisze: Czy da się jakoś temu zaradzić? Jest to strasznie niewygodne, żeby za każdym razem trzeba było restartować komputer.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Ok, spróbuje z nowszymi sterownikami, ale to już po urlopieYaHooo pisze:Ja bym próbował zainstalować najnowsze sterowniki do Huawei'a.

Jeśli chodzi o program, to odkąd mi modem zadziałał, korzystam już z zachwalanego tutaj TopNetInfo. Czy on też ma jakiś taki proces? Bo card detector nie znalazłem. Podobnie też nie zauważyłem, aby mobile partner się uruchamiał po włożeniu karty do komputera, ale też myślę teraz, że może to być spowodowane faktem, iż nie miałem MP ustawionego do startu razem z windows i pewnie najpierw wkładałem kartę, następnie uruchamiałem program.YaHooo pisze:Ewentualnie wyłączyć oprogramowanie do łączenia się z internetem. Czasem trzeba na siłę zabić proces, gdyż Mobile Partner z tego co pamiętam posiada jeszcze tzw CardDetector (chyba tak ten proces się nazywa) odpowiedzialny za uruchomienie MP po włożeniu karty do komputera.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ok, zatem poczekamyGoLLaB pisze: Ok, spróbuje z nowszymi sterownikami, ale to już po urlopie(żebym się teraz nie odciął na amen
)

Nie, on nie ma takiego programu. A próbowałeś wyłączać TNI przed wstrzymaniem komputera?GoLLaB pisze:eśli chodzi o program, to odkąd mi modem zadziałał, korzystam już z zachwalanego tutaj TopNetInfo. Czy on też ma jakiś taki proces?
Pozdrawiam YaHooo 

-
Tak, próbowałem.YaHooo pisze:Nie, on nie ma takiego programu. A próbowałeś wyłączać TNI przed wstrzymaniem komputera?
Zrobiłem 3 próby. Tylko 1 przechodzi bezproblemowo, mianowicie:
1. Wyłączenie TNI przed wstrzymaniem, modem pozostawiony. Wstrzymanie, modem ginie (odłącza go zupełnie - nie miga diodka w ogóle) po wybudzeniu i trzeba restartować komputer żeby znów diodka zaczęła migać.
2. Wyłączenie TNI, dodatkowo modem usunięty poprzez bezpieczne usuwanie sprzętu, potem fizycznie wyciągnięty, wstrzymanie systemu. Wszystko ok, po wybudzeniu wciskamy modem i wtedy działa poprawnie.
3. Wyłączenie TNI, dodatkowo modem usunięty poprzez bezpieczne usuwanie sprzętu, potem fizycznie pozostawiony (dalej miga diodka), wstrzymanie systemu. Prawie działa, po wybudzeniu diodka dalej miga ale modem jest "zajęty", w TNI trzeba wejść w AT i PIN i wybrać Reset modemu (AT + CFUN = 1). Wtedy można się połączyć i też działa.
Problem można powiedzieć, że jest połowicznie rozwiązany. Jest metoda, która pozwala nie restartować komputera, jednak wciąż dziwne dla mnie jest, że nie jest to tak elastyczne, że wstrzymuję komputer i wybudzam, a modem dalej jest. Rozumiem, że połączenie mogłoby być rozłączane, ale dlaczego usuwany jest modem i nie może być później wykryty, tego nie rozumiem.
- wojteks
- *** Administrator ***
Mam Windows 7 32 bity i modem Option GTM382E wewnętrzny. Dzieje się tak samo, przywykłem i po hibernacji robię AT_ORESET ale nie zawsze trzeba, nie wiem od czego to zależy i przyzwyczaiłem sie do tego.GoLLaB pisze: w TNI trzeba wejść w AT i PIN i wybrać Reset modemu (AT + CFUN = 1)
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dzwine, ja z co prawda starszym gtm378 nie mam problemów ze znikaniem, problem był tylko na starszych wersjach tni kiedy to "karta sieciowa" po wstaniu z uśpienia wyświetlała się z "z problemem" w menadżerze urządzeń. Teraz już nawet tni nie trzeba zamykać.
Może jakiś problem w driverach? Niestety ztcw to 382 pracuje już na wersji 5.x więc z wyborem nie pomogę.
Chyba, że pozostała w modemie jakaś funkcja "napędu usb" z którego to powinny się instalować drivery, ale oczywiście samego obrazu brak.
Może jakiś problem w driverach? Niestety ztcw to 382 pracuje już na wersji 5.x więc z wyborem nie pomogę.
Chyba, że pozostała w modemie jakaś funkcja "napędu usb" z którego to powinny się instalować drivery, ale oczywiście samego obrazu brak.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Być może to jest wina nie modemu, nie jego sterowników, a zarządzania zasilaniem i problem z ponownym uruchomieniem portu ExpressCard w laptopie? Bo brak migania diody sugeruje mi, że po prostu zasilanie nie dochodzi.GoLLaB pisze:Rozumiem, że połączenie mogłoby być rozłączane, ale dlaczego usuwany jest modem i nie może być później wykryty, tego nie rozumiem.
Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jaki expresscard? To jest modem na mpciE, a dioda jest podłączona do modemu i to on rządzi czy ma świecić czy nie. Prędzej problemem może być zostawione zasilanie modemu przy wstrzymaniu czy hibernacji.YaHooo pisze: a zarządzania zasilaniem i problem z ponownym uruchomieniem portu ExpressCard w laptopie? Bo brak migania diody sugeruje mi, że po prostu zasilanie nie dochodzi.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No jak Huawei e870 to jest to http://cokupic.pl/produkt/Huawei-E870-H ... Card-iPLUSkrystianb pisze:Jaki expresscard? To jest modem na mpciE
Jednak hibernacja odłącza zasilanie. A gdyby miał włączone zasilanie to dioda by migała, bo by był zalogowany do sieci.krystianb pisze:Prędzej problemem może być zostawione zasilanie modemu przy wstrzymaniu czy hibernacji.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Tak, to jest dokładnie ten modem. Dodatkowo używam do niego jeszcze dołączonej do zestawu przejściówki na PCMCIA, gdyż nie posiadam typowego złącza EC.YaHooo pisze:No jak Huawei e870 to jest to http://cokupic.pl/produkt/Huawei-E870-H ... Card-iPLUS
Wydaje mi się, że ten modem używany jest jako PCI USB czy coś w ten deseń. W załączeniu zrzut ekranu z bezpiecznego usuwania urządzenia w XP. To, co zaznaczone na czerwono pojawia się, gdy włączę modem i zostanie prawidłowo wykryty.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie, w przejściówce pcmcia expresscard jest kontroler usb 2.0, a jak to wygląda jak nie jest poprawnie wykryty?GoLLaB pisze:Wydaje mi się, że ten modem używany jest jako PCI USB czy coś w ten deseń. W załączeniu zrzut ekranu z bezpiecznego usuwania urządzenia w XP. To, co zaznaczone na czerwono pojawia się, gdy włączę modem i zostanie prawidłowo wykryty.
-
Sprawdziłem teraz, nie widzę żadnej różnicy.krystianb pisze:a jak to wygląda jak nie jest poprawnie wykryty?
Modem też jest widoczny w menadżerze urządzeń.
Jedynie nie miga diodka i nie da się połączyć.
Wygląda to faktycznie tak, jakby zasilanie na PCMCIA było odcinane i potem nieprzywracane (ale sam modem "programowo" - czyli menadżer urządzeń, usuwanie sprzętu jest widoczny).
Dziwi mnie jednak, dlaczego dzieje się tak nawet przy wyciągnięciu modemu z gniazda i ponownym włożeniu? Może ten typ tak ma? Spróbuję jeszcze zmienić te sterowniki po powrocie, może to coś da.
Zastanawia mnie też, czy on używając portów COM, nie wciął się gdzieś we wcześniej ustawione porty do komunikacji interfejsów do OBDII i sterownika LPG od samochodu, co prawda ma dość wysokie numery (8 dla modemu i 9 do komunikacji, jednak nie mogę sobie póki co przypomnieć, na jakich działały interfejsy). Może to gdzieś z nimi się gryzie?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tego co pamiętam (było jakoś dawno temu na forum) to takie połączenie czasem miało problemy.Dodatkowo używam do niego jeszcze dołączonej do zestawu przejściówki na PCMCIA, gdyż nie posiadam typowego złącza EC.
Tak jest prawidłowo. U mnie też mam modem na PCMCIA, ale to modem bez pamięci masowej. Oraz każdy z pozostałych dwóch komponentów instaluje się po 2 razy. Jednak to jest inny modem (Sierra 881), więc możliwe są takie różnice.GoLLaB pisze:W załączeniu zrzut ekranu z bezpiecznego usuwania urządzenia w XP. To, co zaznaczone na czerwono pojawia się, gdy włączę modem i zostanie prawidłowo wykryty.
A jak jest z ustawieniami oszczędzania energii dla tych urządzeń widocznych na screenie?GoLLaB pisze:Wygląda to faktycznie tak, jakby zasilanie na PCMCIA było odcinane i potem nieprzywracane (ale sam modem "programowo" - czyli menadżer urządzeń, usuwanie sprzętu jest widoczny).
Moim zdaniem nie ma takiej opcji. Raz użyty numer portu COM już jest zapamiętany w rejestrach i nie będzie ponownie przydzielony dla nowego urządzenia.GoLLaB pisze:Może to gdzieś z nimi się gryzie?
Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Oj takie błędy się zdarzają, mi się kiedyś zaczął instalować na tych samych com'ach co BT sobie przyswoił to się cyrki zaczęły dziać i trzeba to było ręcznie porty poprzestawiać.YaHooo pisze:Moim zdaniem nie ma takiej opcji. Raz użyty numer portu COM już jest zapamiętany w rejestrach i nie będzie ponownie przydzielony dla nowego urządzenia.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To faktycznie trzeba to sprawdzić.Oj takie błędy się zdarzają, mi się kiedyś zaczął instalować na tych samych com'ach co BT sobie przyswoił
Pozdrawiam YaHooo 

-
Gdzieś na forum wyczytałem o tym zarządzaniu energią - że w momencie błędów czasem jest to spowodowane oszczędzaniem energii i wszędzie, gdzie w menadżerze urządzeń widziałem coś związanego z modemem, ustawiłem tak, jak na screenach w załączniku.YaHooo pisze:A jak jest z ustawieniami oszczędzania energii dla tych urządzeń widocznych na screenie?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A urządzenia:GoLLaB pisze:gdzie w menadżerze urządzeń widziałem coś związanego z modemem, ustawiłem tak, jak na screenach w załączniku.
Standardowy rozszerzony kontroler hosta PCI to USB
Otwarty kontroler hosta PCI to USB NEC
też masz tak samo ustawione?
Pozdrawiam YaHooo 

-
Te 2 nie mają zakładki zarządzanie energią. Tam nie mogłem nic przestawić.YaHooo pisze:A urządzenia:
Standardowy rozszerzony kontroler hosta PCI to USB
Otwarty kontroler hosta PCI to USB NEC
też masz tak samo ustawione?
Problem jednak został rozwiązany, a pierwsza myśl YaHooo okazała się najlepsza.
Wgrałem sterowniki z forum, dokładniej te:YaHooo pisze:Ja bym próbował zainstalować najnowsze sterowniki do Huawei'a.
nie wiem, czy najnowsze, data sterownika modemu zmieniła się z 2009 na 2011 i pomogło. Zmieniłem sam sterownik modemu (HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem) poprzez funkcję Aktualizuj sterownik. Nie chciałem całkowicie odinstalowywać sterownika, bo wcześniej próbowałem instalować te sterowniki jak modem jeszcze nie działał i system nie wykrywał go. Po aktualizacji sterownika wszystko działa ok. Nie muszę nic bawić się z restartowaniem systemu, czy też całą procedurą przed wstrzymaniem systemu. Wystarczy w TNI ponownie dać połącz i wszystko już działa.Alger pisze:Sterowniki Huawei w wersji 4.23.13.00. Wyciągnięte z E3131 z Play'a.
Driver_4.23.13.00
Dzięki wszystkim za pomoc.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Cieszę się, że pomogłoGoLLaB pisze: Problem jednak został rozwiązany, a pierwsza myśl YaHooo okazała się najlepsza.

Nie ma za coGoLLaB pisze: Dzięki wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam YaHooo