TP-Link TL-WR740N i modem ZTE zxdsl 831A II

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
przemek24
Początkujący użytkownik forum

TP-Link TL-WR740N i modem ZTE zxdsl 831A II

Post autor: przemek24 »

Witam Szanownych Użytkowników! Mam taki problem, dziewczyna kupiła dzisiaj w promocji router TP-Link TL-WR740N w jednym ze sklepów media expert. Jako, że sprzedawca polecił jej ten produkt do neostrady, a ona, że się na tym nie zna (ja nie ukrywam, że zresztą też) to go zakupiła. Wydaje się jednak, że ten router chyba niezbyt nadaje się do neo ponieważ nie ma w nim możliwości podłączenia kabla telefonicznego. Router ma tylko wejścia 1x WAN i 4x LAN. Chciałem zwrócić zakupiony towar, ale sprzedawca odmówił zwrotu ponieważ jest to towar z promocji. No więc wróciłem do domu dziewczyny podłączyłem wszystko tak jak w instrukcji i działa. Jednak okazuje się, że po wyłączeniu komputera przy którym jest to wszystko podłączone, router działa, ale nie ma dostępu do internetu ponieważ razem z wyłączeniem kompa wyłącza się aplikacja neostrady łącząca się z internetem. Moje pytanie jest zatem następujące czy jest jakiś sposób aby internet działał po wyłączeniu komputera? bo np. chcąc korzystać z lapka przez wi-fi nie uśmiecha się mojej dziewczynie specjalnie włączać stacjonarnego kompa i ponownie łączyć z neostradą. Proszę o pomoc lub wskazówki.

Jeżeli podobny temat juz istniej to wielce przepraszam za zawracanie głowy, ale nie udało mi się go odnaleźć (jestem nowy nie bijcie ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: TP-Link TL-WR740N i modem ZTE zxdsl 831A II

Post autor: Jo_gurt »

Brakuje modemu. Musielibyście dokupić modem ADSL, który będzie kosztował zapewne więcej niż WR740N.
Ogólnie niestety zostaliście oszukani.
przemek24

zatem ten modem co ma czyli ZTE zxdsl 831A II nie nadaje się. No cóż dziękuje za pomoc w każdym razie, jak sprzedawcy nie zgodzą się na wymianę na inny model lub na oddanie tego szajsu to poproszę o pomoc rzecznika praw konsumentów. Rzecznik jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, a już kilka razy korzystałem z jego pomocy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

przemek24 pisze:sprzedawca odmówił zwrotu ponieważ jest to towar z promocji
Nie ma znaczenia. Towar nie posiada cechy z ktora zostal sprzedany, czyli jest uszkodzony w.g. istniejacego prawa. Mozesz bawic sie w "gwarancje":
przemek24 pisze:sprzedawca polecil jej ten produkt do neostrady
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

przemek24 pisze:zatem ten modem co ma czyli ZTE zxdsl 831A II
Jeżeli ma gniazdo ethernet to się nadaje, z opisów w sieci wynika że ma takie gniazdo.

Konfigurujesz na WAN routera PPPoE i user/hasło do neostrady, router ma nawiązać połączenie i na komputerach po routerze ma być internet.

Tu przykład konfiguracji z obrazkami http://openlinksys.info/forum/viewthrea ... d_id=11550
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

przemek24 pisze:zatem ten modem co ma czyli ZTE zxdsl 831A II nie nadaje się.
Nadaje się jak najbardziej.
Musisz go tylko ustawić w trybie bridge.
Ostatnio zmieniony 2012-05-17, 08:52 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
przemek24

ok. więc tak, jezeli zrobie wszystko tak jak jest to opisane w linku podesłanym przez wojteks to internet będzie działał nawet wtedy kiedy komp satacjonarny (do którego podłączony jest modem) będzie wyłączony tak?
jeszcze jedno pytanie czy jezeli to wszystko będzie działało to będzie to stabilnie chodziło? bo widziałem w tym linku o którym mowa wyżej jacys kolesie coś tam pisali, że takie rozwiązanie nie jest najlepsze dla neo.
dzięki za wszystkie odp ;) pozdr

[ Dodano: 2012-05-17, 14:27 ]
aaa jeszcze jedno w media expert wszystko ok mozna zwrócic lub wymienic bez problemu. Inny sprzedawca polecił do neostrady tp linka TD-W8960N co o tym sądzicie?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

przemek24 pisze:Inny sprzedawca polecił do neostrady tp linka TD-W8960N co o tym sądzicie?
Ma wbudowany modem DSL -bedzie ok.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

przemek24 pisze: czy jezeli to wszystko będzie działało to będzie to stabilnie chodziło?
Powinno stabilnie działać, router niczym specjalnym nie różni się od komputera w którym usługa działała dotychczas (jeżeli było połączenie po ethernecie).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

przemek24 pisze:jeszcze jedno pytanie czy jezeli to wszystko będzie działało to będzie to stabilnie chodziło?
Będzie.

[ Dodano: 2012-05-17, 16:42 ]
przemek24 pisze:bo widziałem w tym linku o którym mowa wyżej jacys kolesie coś tam pisali, że takie rozwiązanie nie jest najlepsze dla neo.
To właśnie jest najlepsze rozwiązanie, osobno modem i router.
przemek24

ok. dzięki Panowie za pomoc, skonczyło się tak, że dopłaciłliśmy i kupliśmy tp link td-w8960N, wszystko działa, że aż miło. pozdrawiam, temat można zamknąć.
ODPOWIEDZ