iPLUS LTE Szczegóły bieżącego użycia

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: iPLUS LTE Szczegóły bieżącego użycia

Post autor: wojteks »

marco321 pisze:Od około 15 maja w Plusie bedzie mozna sprawdzi biezące zuzycie LTE
Były informacje na forum że już działa.
Nie pomagam na PW!
picador
Stały użytkownik forum

Post autor: picador »

marco321 pisze:Od około 15 maja w Plusie bedzie mozna sprawdzi biezące zuzycie LTE , wiadomośc z działu technicznego Plus.
Witam , a co niby jeszcze się zmieni ? , dane już są zliczane jawnie , ale nieczytelnie , bo skąd biorą się dane o 1 w nocy i 7 rano tej samej nocy , a wiem , ze sprzęt był nieuzywany ... może to jeszcze podliczenie z godziny 23 , kto to wie ... :gwiazdki:

Jest nadal duży bałagan , chyba specjalnie robiony dla niewygody kilenta , aby tak dalej , będzie mniej klientów , a na tym chyba zależy Plusowi :brawa:

Może wtedy nie będzie lejków do 30-40Mb w świetnym zasięgu i te 100Mb/s będzie osiągalne :ok:

Wchodząc na stronę , na swoje konto chyba fajnie było by mieć podliczone oddzielnie dane dzienne , nocne a jak już jakiś "dokładny" chciałby szegóły to niech sobie sprawdza każdy dzień ... , czy takie to trudne ? pewnie tak , kolejne :brawa:
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

wojteks,
Były informacje na forum że już działa.
Daleka jeszcze droga do czytelnego wyświetlania tych danych. To co teraz jest dostępne to raczej dla pasjonatów podliczania. ;)
jareq
picador
Stały użytkownik forum

Witam, nadal system jest do kitu!

Sprawdzenie poprzez SMS jest nadal niedopracowane, podawana jest informacja o całkowitym przepływie danych, połączone są dane dzienne i z nocy które są free ... Po co to komu podliczona noc?

Czy pracują tam ludzie naprawdę z tak niskim poziomem inteligencji, czy wszystko jest specjalnie na złość klinetowi? Jeżeli tak to nieźle, wszystko by tracić klientów ...

Rada dla zastanawiających się nad LTE z limitami - ODPUŚĆCIE SOBIE ! chyba, że to jest ostatnie już wyjście na internet, lub tylko dodatek by mobilnie korzystać i nie będzie to podstawowe łącze do korzystania z sieci ...

LTE opinie użytkowników predkość limit - dla wyszukiwarki :D

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-05-18, 12:04 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2012-05-18, 11:04 przez picador, łącznie zmieniany 1 raz.
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

Jak to jest z tym billingiem z +online. Aktywowałem wczoraj nocne pobieranie, dostałem sms-a zwrotnego że aktywne, a cały transfer z nocy widzę na billingu. Tak ma być że on jest widoczny ale nie pomniejsza limitu dziennego?
picador
Stały użytkownik forum

Właśnie tu jest problem , zrobili podliczanie , ale mają nas za de...ów .
Kogo obchodzi nocny darmowy limit ?

Jedna wielka porażka z tym LTE w Plusie ...

Najpierw nie mogliśmy się doprosić podliczania LTE - jawnie ... , teraz dane są sumowane z darmowym pobieraniem , wielkie dzięki PLUS :brawa: tak trzymać by ograniczyć ilość klientów :brawa: :brawa: :brawa:
bandi
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bandi »

picador pisze:Właśnie tu jest problem , zrobili podliczanie , ale mają nas za de...ów .
Kogo obchodzi nocny darmowy limit ?

Jedna wielka porażka z tym LTE w Plusie ...

Najpierw nie mogliśmy się doprosić podliczania LTE - jawnie ... , teraz dane są sumowane z darmowym pobieraniem , wielkie dzięki PLUS :brawa: tak trzymać by ograniczyć ilość klientów :brawa: :brawa: :brawa:
W którym Wy miejscu macie to podliczanie? Przejrzałem chyba wszystkie możliwe miejsca i mam tylko każde połączenie osobno.
picador
Stały użytkownik forum

Na on-line masz podliczanie , ale trzeba sumować i też nie masz pewności które są dzienne a które na 100% noc free ...

Podsumowane dane łączne można sprawdzić za pomoca sms 0,29gr za pomocą menagera po przełaczeniu na 3G , bedą połaczony w LTE nie ma tego w opcjach.
bandi

picador pisze:Na on-line masz podliczanie , ale trzeba sumować i też nie masz pewności które są dzienne a które na 100% noc free ...
to nie jest podliczanie tylko pokazywanie każdego osobno
picador pisze: Podsumowane dane łączne można sprawdzić za pomoca sms 0,29gr za pomocą menagera po przełaczeniu na 3G , bedą połaczony w LTE nie ma tego w opcjach.
taa szczególnie jak modem wpięty jest w router.

Chyba w każdej innej sieci mam on-line opcje "razem:"
picador
Stały użytkownik forum

bandi pisze:taa szczególnie jak modem wpięty jest w router.

Chyba w każdej innej sieci mam on-line opcje "razem:"
Chyba normalne , że menagera używasz podłaczając modem bezpośrednio , nie poprzez router ...

Nie wiem jak w każdej sieci jest , ale jezeli masz limit i do niego musisz sie dostosować to tylko te dane nas jako klienta interesują , tak , czy nie ?

Co do danych na on-line , do du..y sa te podliczenie skorow tym samym czasie mam pobraną tą sama ilość danych np: 5 razy ... , to też jest ok ?

To tak jak kiedys w tpsa nakładały się połaczenia na różne ne numery w tym samym czasie ... , no ale jest jedna róznica : w tpsa to kosztowało ... :D

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-05-22, 18:52 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-05-22, 17:52 przez picador, łącznie zmieniany 1 raz.
bandi

picador pisze: Chyba normalne , że menagera używasz podłaczając modem bezpośrednio , nie poprzez router ...
Nie wiem jak w każdej sieci jest , ale jezeli masz limit i do niego musisz sie dostosować to tylko te dane nas jako klienta interesują , tak , czy nie ?
Co do danych na on-line , do du..y sa te podliczenie skorow tym samym czasie mam pobraną tą sama ilość danych np: 5 razy ... , to też jest ok ?
W tym rzecz, że modem musi być wpięty w router cały czas bo udostępniam neta. O wiele prościej byłoby mi się zalogować na stronkę i zobaczyć ile transferu mi zjadło.
Pytanie czy to naprawdę takie trudne dla Plusa aby zrobić podsumowanie transferu w danym okresie rozliczeniowym?
picador
Stały użytkownik forum

No właśnie najwidoczniej albo trudne , albo nie na ręke operatorowi ... , bardziej to drugie .

Walczę z tym od grudnia , jak nie dzwonię na BO , to piszę na plus-online , ale jak zwykle : prace trwają ...

Więcej osób będzie na to narzekać i oblegać BO tym szybciej opcje dla użytkowników wejdą w życie ...
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

bandi,
W tym rzecz, że modem musi być wpięty w router cały czas bo udostępniam neta. O wiele prościej byłoby mi się zalogować na stronkę i zobaczyć ile transferu mi zjadło.
Nie przesadzaj z tymi niedoskonałościami-takie dane to już możesz sprawdzać od ponad roku za pomocą e-hasła (modem z kartą może być cały czas wpięty w routerze-tylko wcześniej musisz utworzyć do konta on-line e-hasło). Co do naliczania danych to rzeczywiście nie jest ten system zbyt wygodny (można sobie jakoś z tym radzić-przy ściąganiu dużych ilości danych w czasie nie naliczania do limitu nawiązać nową sesję ). ;)
jareq
bandi

jarek999 pisze:bandi,
<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Nie przesadzaj z tymi niedoskonałościami-takie dane to już możesz sprawdzać od ponad roku za pomocą e-hasła (modem z kartą może być cały czas wpięty w routerze-tylko wcześniej musisz utworzyć do konta on-line e-hasło). Co do naliczania danych to rzeczywiście nie jest ten system zbyt wygodny (można sobie jakoś z tym radzić-przy ściąganiu dużych ilości danych w czasie nie naliczania do limitu nawiązać nową sesję ). ;)
I niby jak mam to zliczać?
Po pierwsze nie mogę wybrać sobie okresu bilingowego. Po pobraniu trzeba ręcznie wykasowywać niepotrzebne dni.
Po drugie dane są raz w MB a raz w kB i jest ich od cholery bo router co chwila sprawdza połączenie więc musiałbym to zliczać ręcznie. Chore.
Po stronie operatora byłby to moment. Nawet gdyby zliczało raz na dobę.
Teraz zlicza mi router ale chciałbym mieć pewność, że robi to w miarę podobnie.
Ostatnio zmieniony 2012-05-23, 11:13 przez bandi, łącznie zmieniany 1 raz.
picador
Stały użytkownik forum

Po prostu , operator jest tu panem , klient ma się dostować do chorych zasad pana :hurra:

Nie ważne , że dla 99% klientów jest to nie na rękę , no ale tak ma być , po co komuś robić dobrze ... :)

Skoro dane dziennie są zliczane i jest limit po którym zostaje założony lejek to znaczy , że operator ma wszystko co by nas interesowało , no ale po co rozdzielać choćby na online .

Przecież w systemie plusa jest "budzik" który liczy dane "dzienne" , a klientowi podają sieczkę , i jakby mówią masz jak chciałeś i sobie licz , jak umisz ... :brawa: , bo ty kliencie jesteś tu baranem którego robimy w konia ...
Bo jak inaczej to rozumieć ?
bodzio61
Stały użytkownik forum

Post autor: bodzio61 »

A czy w ogóle Plus w jakimś pakiecie podaje swoim użytkownikom ile zostało im GB , bo ja od nie dawna używam iPlusa na kartę i to mnie zdziwiło , że nigdzie nie mam informacji ile zostało mi GB w ramach bonusu (mam tylko info ile zostało złotówek) , jakoś w Play i Orange na kartę takie dane mam, a w Plusie nic ...
Kamil1000
Stały użytkownik forum

Post autor: Kamil1000 »

*121# lub Plus Online i zakładka Pakiety

[ Dodano: 2012-05-25, 15:30 ]
A co do zliczania transferu na LTE, to:
1) Wykaz bieżącego użycia prezentuje zawsze dane tylko dla aktualnego okresu rozliczeniowego.
2) Wykaz bieżącego użycia pokazuje wszystkie dane przesłane niezależnie od tego czy ma się iPlusopobieracza.
Jeżeli jest inaczej, to chyba działamy na innych platformach billingowych :].

Specjalnie dla leniwców (czyli dla siebie :hyhy:) przygotowałem arkusz w Excelu, który po podaniu dwóch rzeczy (limit i iPlusopobieracz) podaje na tacy wyliczone informacje dotyczące limitu. Na razie tylko ogólne wykorzystanie, ale planuję zrobić wykorzystanie z każdego dnia i może jakiś wykresik.

Wspomniany arkusz można pobrać tutaj:
https://dl.dropbox.com/u/1722763/Limit.xlsx
Arkusz stworzony i testowany na Excelu 2010.

Instrukcja obsługi:
1) Logujemy się do Plus Online.
2) Pobieramy biling jako CSV zapisując go pod nazwą biling.csv i umieszczamy w tym samym miejscu, co arkusz liczący.
3) Otwieramy najpierw biling, a potem dopiero (nie zamykając bilingu) arkusz liczący.
4) Wpisujemy posiadany limit oraz wybieramy wersję iPlusopobieracza (arkusz przygotowałem dla starych taryf, posiadających wspomnianą usługę; jeżeli będzie zainteresowanie, to mogę przygotować wersję dla nowych taryf).
5) Odczytujemy interesujące nas informacje :cwaniak:.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Kamil1000 nie pobierałem Twojego pliku, ale jeśli to działa to fajna rzecz :ok:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
bandi

O to co dzisiaj dostałem z Plusa.
Bieżące użycie można sprawdzić w Plus online: www.online.plus.pl w zakładkach Płatności> Zestawienie finansowe konta - Podsumowanie -> Szczegóły -> Szczegóły.

Pojawią się przybliżone koszty poszczególnych usług wykonanych w bieżącym okresie rozliczeniowym.

Jeśli posiada Pan usługę aktywowaną po 17/04/2012 będzie można sprawdzić łączną ilość przetransferowanych danych w okresie rozliczeniowym , niestety w promocjach aktywowanych przed 17/04/2012 nie ma takiej funkcjonalności i dane nie są sumowane.
Wynika z tego, że nie będę miał podsumowania transferu bo aktywowałem 04/04/2012. Widać są równi i równiejsi. :zly:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bandi pisze: Wynika z tego, że nie będę miał podsumowania transferu bo aktywowałem 04/04/2012. Widać są równi i równiejsi. :zly:
Tylko ciekawi mnie czemu jest takie rozróżnienie :zdziwko:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
COVERek
Stały użytkownik forum

Post autor: COVERek »

*121# - ten kod cały czas działa w iplus i podaje liczbę zliczonych GB? Modem stoi ode mnie z 50km więc nie mogę do telefonu przełożyć karty sim, a w konsoli na routerze wali mi errorami jak podam tą sekwencję...
Linux User #462372 || Ubuntu User #20118
ODPOWIEDZ