Aktywny HUB USB a zasilanie anteny zewnętrznej

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Aktywny HUB USB a zasilanie anteny zewnętrznej

Post autor: Blazej »

Witam, mam wrażenie, że mój modem huawei e156g dostaje za mało prądu z USB aby dostatecznie zasilić zewnętrzną antenę BESTPARTNER 15 Dbi przez co pogorszyło się połączenie, wcześniej nie był to może jakiś mega mocny sygnał bo jedna max 2 kreski (w TNI -107/-105 dBm) pozwalało to jednak na komfortową prace. Teraz niestety sygnał się pogorszył ledwo co łączy (-113 dMb) przez 3G a o HSDPA to mogę pomarzyć. Czy dokupienie aktywnego HUBa USB mogłoby pomóc?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Re: Aktywny HUB USB a zasilanie anteny zewnętrznej

Post autor: Andrzejz78 »

Blazej pisze:zasilić zewnętrzną antenę BESTPARTNER 15 Dbi
Zasilanie modemu nie ma nic wspólnego z anteną Gdybyś miał modem przy antenie wysoko (tak miałem kiedyś i były problemy z zasilaniem) to dodatkowe zasilanie byłoby wskazane a jeśli modem jest blisko kompa to szkoda kasy
Ja bym przyczyny słabego sygnału szukał gdzie indziej ;)
Awatar użytkownika
Blazej

Andrzejz78 pisze:
Blazej pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Zasilanie modemu nie ma nic wspólnego z anteną Gdybyś miał modem przy antenie wysoko (tak miałem kiedyś i były problemy z zasilaniem) to dodatkowe zasilanie byłoby wskazane a jeśli modem jest blisko kompa to szkoda kasy
Ja bym przyczyny słabego sygnału szukał gdzie indziej ;)
Aha, to w takim razie co może być przyczyną? Kiedyś ktoś mi powiedział, że może to być zmniejszenie zasięgu nadajnika w celu zmniejszenia jego obciążenia, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-05-26, 23:32 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-05-26, 22:24 przez Blazej, łącznie zmieniany 1 raz.
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

A od kiedy używasz tej anteny? Przyszła wiosna, na drzewach pojawiły się liście i to może tłumić sygnał. Zwłaszcza, że jesteś na granicy zasięgu i w twoim przypadku niemalże każdy dBm robi różnicę.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ezaq pisze:Przyszła wiosna, na drzewach pojawiły się liście i to może tłumić sygnał. Zwłaszcza, że jesteś na granicy zasięgu i w twoim przypadku niemalże każdy dBm robi różnicę.
Podobnie jest u mnie na WCDMA 2100 W zimę było 35% a teraz 19-22%
Awatar użytkownika
Blazej

ezaq pisze:A od kiedy używasz tej anteny? Przyszła wiosna, na drzewach pojawiły się liście i to może tłumić sygnał. Zwłaszcza, że jesteś na granicy zasięgu i w twoim przypadku niemalże każdy dBm robi różnicę.
Anteny używam już jakieś 2 lata i wcześniej ani w zimę ani w lato nie było problemów, tzn w lato sygnał był odrobinę słabszy ale nie było to odczuwalne jakoś mocno.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Proponuję sprawdzić złącza w antenie i modemie. Kabel też. od tak długiego czasu mogło coś zaśniedzieć lub się obluzować.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

To może sprawdź ustawienie anteny i połączenia na kablu i w antenie
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: dziobak99 »

Jeśli wcześniej miałeś sygnał -105/107dBm to radziłbym Ci albo wyżej powiesić antenę i sprawdzić, bądź poszukać bliższego BTSa, lub opcja trzecia (najlepsza jeśli dwie pierwsze zawiodą) zmiana anteny na mocniejszą.
Poza tym podaj swój dokładny adres (najlepiej mapy googla), z jakiej sieci korzystasz i jakie pasmo, wtedy może coś pomożemy, przy tak słabym sygnale byle co może powodawać zmniejszenie/zanik zasięgu, niestety, jeśli napięcie byłoby zbyt niskie modem po prostu by rozłączał połączenie.
ODPOWIEDZ