konfiguracja dwoch routerow w jednej sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
konfiguracja dwoch routerow w jednej sieci
Witam mam problem polaczylem dwa routery w jednej sieci jak na schemacie i nie wiem jak zrobic zeby laptop widzial drukarke. Drukarka jest podlaczona wifi do pierwszego routera T-link Wr741nd do drugiego routera jest podlaczone przez wifi laptop, tv oraz playstation 3
siec ma jedna nazwe i jedno haslo. niestety nie moge nic wydrukowac i tu mam problem. zalaczam schemacik
siec ma jedna nazwe i jedno haslo. niestety nie moge nic wydrukowac i tu mam problem. zalaczam schemacik
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: konfiguracja dwoch routerow w jednej sieci
W jaki sposob masz podlaczone routery (nazwy portow, konfiguracja)?
W ktorymmiejscu jest internet?
WiFi musisz miec dwa rozne SSID. Roaming nie dziala.
W ktorymmiejscu jest internet?
WiFi musisz miec dwa rozne SSID. Roaming nie dziala.
Nie pomagam na PW.
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Komu nie działa, temu nie działa.key pisze:Roaming nie dziala.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie rwie Ci się połączenie przy zmianie sieci? Najlepszym testem jest pobiera pliku z serwera nie obsługującego wznawiania połączenia.joujoujou pisze:Komu nie działa, temu nie działa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
E tam musi. Na jednym SSID będzie ok.key pisze:WiFi musisz miec dwa rozne SSID. Roaming nie dziala.
-
- Mistrz bezprzewodowy
key,
P.S Print serwer(router) ma swój adres IP który podajesz przy konfiguracji w komputerze. (korzystam z podobnego rozwiązania, łączyłem to jako bridge i z dwoma podsieciami-działa bez różnicy). 
Kiedyś tak miałem ustawione na A.DUO (dla 2.4GHz i 5GHz inny SSID), nie było to dobre rozwiązanie (za każdym razem przy problemie z zasięgiem w 5GHz-skanowanie sieci,przestoje). Teraz przy tym samym SSID nawet nie zauważam jak zmienia mi AP na 2,4.WiFi musisz miec dwa rozne SSID. Roaming nie dziala.

jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
joujoujou pisze:Komu nie działa, temu nie działa.
Przeskoczenie miedzy dwoma AP z tym samym haslem i SSID to nie roaming.jarek999 pisze:Teraz przy tym samym SSID nawet nie zauważam jak zmienia mi AP na 2,4.
Pusc sobie pinga na jakis zewnetrzny host i zobatrz co sie dzieje przy zmianie AP.
Roamig, to przekazanie polaczenia miedzy dwoma AP bez utraty polaczenia z siecia. Jesli AP nie maja funkcji synchronizacji i przekazania informacji o polaczeniu miedzy soba oraz poinformowania switcha ze miejsce w ktorym jest podpiety client sie zmienilo (a nie znam zadnego locost ktory by to mial) jest to najzwyklejsze wylogowanie z jednego AP i zalogowanie do drugiego - lacznie z wszystkimi przyjemnosciami ktore sie z tym lacza (n.p. pociagniecie nowego IP dla klienta).
Pewnie. Najlepiej jeszcze na jednym kanale i jednym hasleJo_gurt pisze:E tam musi. Na jednym SSID będzie ok.

Ostatnio zmieniony 2012-05-29, 08:54 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A czemu nie? Z kanałem różnie, ale reszta w niczym nie przeszkadza.key pisze:Pewnie. Najlepiej jeszcze na jednym kanale i jednym hasle
To też by było bardzo dziwne. Zdarzyć się może, ale raczej albo przy źle skonfigurowanym serwerze DHCP albo jakby dziwnym trafem akurat przełączyć się w momencie wygaśnięcia dzierżawy.key pisze:lacznie z wszystkimi przyjemnosciami ktore sie z tym lacza (n.p. pociagniecie nowego IP dla klienta).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Do momentu az nie znajdziesz sie na granicy zasiegu obu AP albo w miejscu gdzie sygnal jest podobnie slaby.Jo_gurt pisze:Z kanałem różnie, ale reszta w niczym nie przeszkadza.
Nie jest dziwne. Winda (mam przecwiczone na XP) dokladnie tak sie zachowuje - nowy AP - nowy DHCP request. Zawsze. Z serwerem DHCP nie ma to nic wspolnego.Jo_gurt pisze:To też by było bardzo dziwne.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ciekawe, nie zauważyłem na żadnej windzie.key pisze:Nie jest dziwne. Winda (mam przecwiczone na XP) dokladnie tak sie zachowuje - nowy AP - nowy DHCP request. Zawsze. Z serwerem DHCP nie ma to nic wspolnego.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Moze sie nie przygladales
A moze winne sa sterowniki Della/Asusa w moich laptopach lub przejscie z N na G.

Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
key, 
To oczywiste, nie wiem czy takowe AP do użytku domowego w ogóle takową funkcjonalność posiadają- jak już czy to działa (często w firmware-ach urządzeń są funkcjonalności które w praktyce nie działają).Przeskoczenie miedzy dwoma AP z tym samym haslem i SSID to nie roaming.
Nic się nie dzieje A.DUO jest w trybie bridge, adres przyznaje router połączony kablem, przypisany statycznie do MAC adresu urządzenia.Korzystając z różnych usług na komputerze wymagających np. autoryzacji (gdybym włączył narzędzia sieciowe w Macbook-u to z pewnością było by to widoczne ale działa mi to płynnie także po co?) .Jesli AP nie maja funkcji synchronizacji i przekazania informacji o polaczeniu miedzy soba oraz poinformowania switcha ze miejsce w ktorym jest podpiety client sie zmienilo (a nie znam zadnego locost ktory by to mial) jest to najzwyklejsze wylogowanie z jednego AP i zalogowanie do drugiego - lacznie z wszystkimi przyjemnosciami ktore sie z tym lacza (n.p. pociagniecie nowego IP dla klienta).

jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
U mnie w pracy dziala.jarek999 pisze:ak już czy to działa
Masz jedno urzadzenie, co upraszcza sprawe. U mnie przejscie z 2.4GHz na 5 GHz w frytce tez jest niewidoczne. Schody zaczynaja sie, gdy zmieniam AP.jarek999 pisze:Nic się nie dzieje
Nie pomagam na PW.
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie wiem - nic nie pobieram zazwyczaj wynosząc laptopa do ogrodu .krystianb pisze:Nie rwie Ci się połączenie przy zmianie sieci?

No w zasadzie nie, aczkolwiek to kwestia semantyki - przyjęło się tak nazywać w terminologii "routerowo-AP'kowej", a właściwiej byłoby określić to mianem handover.key pisze:Przeskoczenie miedzy dwoma AP z tym samym haslem i SSID to nie roaming.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Handover to tez nie jest. To najzwyklejsza utrata polaczenia z jednym i nawiazanie polaczenia z drugim AP.
Nie pomagam na PW.