Modem PCMCIA do Orange na kartę
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem PCMCIA do Orange na kartę
Witam
Bardzo proszę o pomoc w wyborze modemu PCMCIA do Orange na kartę. Przeglądałem aledrogo i jest mnóstwo złomu ale zależy mi na tym aby działał z możliwie maksymalną prędkością 7,2. Nie znam się na parametrach technicznych ale chyba musi obsługiwać HSPA, choć nie jestem pewien. Zależy mi również aby w przyszłości była możliwość zdjęcia simlocka.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.
pozdr serdecznie
Bardzo proszę o pomoc w wyborze modemu PCMCIA do Orange na kartę. Przeglądałem aledrogo i jest mnóstwo złomu ale zależy mi na tym aby działał z możliwie maksymalną prędkością 7,2. Nie znam się na parametrach technicznych ale chyba musi obsługiwać HSPA, choć nie jestem pewien. Zależy mi również aby w przyszłości była możliwość zdjęcia simlocka.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.
pozdr serdecznie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Modem PCMCIA do Orange na kartę
Ze swojej strony polecam Sierre 881 (wersja od AT&T) lub 880. Nawet jeden 880 jest na allegro w śmiesznej cenie jak za dobry sprzęt (i z tego co widzę nowy).
Option GT Max przez antenę motylkową słabo zbiera sygnał.
Huawei na PCMCIA kiepsko się spisują.
Option GT Max przez antenę motylkową słabo zbiera sygnał.
Huawei na PCMCIA kiepsko się spisują.
-
Czyli jednym słowem powinienem celować w sierrę. Jest jakaś znacząca różnica między 880 a 881 czy nie?Coś tam na forum piszą że wersja od AT&T nie doczekała się firmware podnoszącego prędkość maksymalną do 7,2Mb/s. Ale można to podobno obejść samemu. Jeśli nie ma różnicy to zainteresuję się tą ofertą na alledrogo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A ja jak zwykle zdam pytanie do dokładnie jakiego laptopa jest ten modem, niektórzy mylą PCMCIA z expresscard54mm
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na Europę lepsza 880 bo ma diversity na 2100MHz. Wersja 881 ma na 1900MHz. Oczywiście w obydwu wypadkach wszystko u nas działa. Prędkość można podnieść komendą AT.
Tak czy inaczej 880 u nas lepiej się sprawdzi. Ja miałem 881 i jak się przyssała do sygnału to nie puszczała.
Teraz YaHooo użytkuje ten modem więc też coś może napisać.
Problemów ze Sierrą nie miałem w odróżnieniu do Optionów i Huawei (na PCMCIA). Co do Novatela się nie wypowiem, a ZTE ma słaby support.
Tak czy inaczej 880 u nas lepiej się sprawdzi. Ja miałem 881 i jak się przyssała do sygnału to nie puszczała.

Problemów ze Sierrą nie miałem w odróżnieniu do Optionów i Huawei (na PCMCIA). Co do Novatela się nie wypowiem, a ZTE ma słaby support.
-
W odpowiedzi na pytanie "krystianb" chodzi o Asusa serii A6000. On posiada PCMCIA. Staruszek mojego syna 
A czy ta sierra działa na HSPA+? Bo Widzę że w moim modemie na USB (huewei 367) właśnie tak się teraz orange łączy.
pozdr

A czy ta sierra działa na HSPA+? Bo Widzę że w moim modemie na USB (huewei 367) właśnie tak się teraz orange łączy.
pozdr
Ostatnio zmieniony 2012-05-31, 19:44 przez buncol7, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Swoją drogą ostatnio "se" kupiłem ZTE MF330 za 19zł żeby był do starego laptopa, ale... nie chce się zainstalować, dołączony instalator/program od Orżnąć nie wykrywa go w ogóle...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Opcja brandowana Orange czy niebrandowana + aplikacja Orange? Jak to drugie to może nie działać bo często firmware jest zmieniony przez Orange (w Optionach tak było) i muszą być sterowniki odpowiednie. Poszukaj sterowników nie od Orange i ręcznie podaj. Może pójdzie.
Taki urok ZTE.
Taki urok ZTE.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Opcja brandowana i z simlockiem
Stery zintegrowane z Błiznes Ewryłer 8.0. W weekend się dorwę do tego kompa to mu zainstaluję sterowniki osobne (bo już tu na forum gdzieś znalazłem i sobie zapisałem), może wtedy pójdzie.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to kombinuj. Powodzenia. 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja jak najbardziej mogę polecić Sierrę AC 880 - używam od prawie czterech lat i działa dobrze. HSPA+ to nie ma, ale HSDPA do 7,2 Mb/s i HSUPA bodajże do 2 Mb/s (nie pamiętam już).
W tym samym czasie zrobiłem też net na Novatel Merlin U740 i on również działa do dziś bez narzekania większego. Brak HSUPA, HSDPA tylko do 1,8 Mb/s, więc to dziś już zabytek i na Allegro ich nie widzę.
A i te modemy nie obsługują niestety pasma UMTS 900 - wtedy jeszcze mało kto o nim myślał - nie będą działać z Aero2 ani w Playu na UMTS900, ani w Plusie na sieci Aero.
W tym samym czasie zrobiłem też net na Novatel Merlin U740 i on również działa do dziś bez narzekania większego. Brak HSUPA, HSDPA tylko do 1,8 Mb/s, więc to dziś już zabytek i na Allegro ich nie widzę.
A i te modemy nie obsługują niestety pasma UMTS 900 - wtedy jeszcze mało kto o nim myślał - nie będą działać z Aero2 ani w Playu na UMTS900, ani w Plusie na sieci Aero.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dokładnie to HSUPA do 2,1Mb/s.ŁW pisze:HSUPA bodajże do 2 Mb/s