Modem PCMCIA do Orange na kartę

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
buncol7
Początkujący użytkownik forum

Modem PCMCIA do Orange na kartę

Post autor: buncol7 »

Witam

Bardzo proszę o pomoc w wyborze modemu PCMCIA do Orange na kartę. Przeglądałem aledrogo i jest mnóstwo złomu ale zależy mi na tym aby działał z możliwie maksymalną prędkością 7,2. Nie znam się na parametrach technicznych ale chyba musi obsługiwać HSPA, choć nie jestem pewien. Zależy mi również aby w przyszłości była możliwość zdjęcia simlocka.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.

pozdr serdecznie
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Modem PCMCIA do Orange na kartę

Post autor: ja.michal »

Ze swojej strony polecam Sierre 881 (wersja od AT&T) lub 880. Nawet jeden 880 jest na allegro w śmiesznej cenie jak za dobry sprzęt (i z tego co widzę nowy).

Option GT Max przez antenę motylkową słabo zbiera sygnał.

Huawei na PCMCIA kiepsko się spisują.
buncol7

Czyli jednym słowem powinienem celować w sierrę. Jest jakaś znacząca różnica między 880 a 881 czy nie?Coś tam na forum piszą że wersja od AT&T nie doczekała się firmware podnoszącego prędkość maksymalną do 7,2Mb/s. Ale można to podobno obejść samemu. Jeśli nie ma różnicy to zainteresuję się tą ofertą na alledrogo :D
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

A ja jak zwykle zdam pytanie do dokładnie jakiego laptopa jest ten modem, niektórzy mylą PCMCIA z expresscard54mm
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Na Europę lepsza 880 bo ma diversity na 2100MHz. Wersja 881 ma na 1900MHz. Oczywiście w obydwu wypadkach wszystko u nas działa. Prędkość można podnieść komendą AT.
Tak czy inaczej 880 u nas lepiej się sprawdzi. Ja miałem 881 i jak się przyssała do sygnału to nie puszczała. ;) Teraz YaHooo użytkuje ten modem więc też coś może napisać.

Problemów ze Sierrą nie miałem w odróżnieniu do Optionów i Huawei (na PCMCIA). Co do Novatela się nie wypowiem, a ZTE ma słaby support.
buncol7

W odpowiedzi na pytanie "krystianb" chodzi o Asusa serii A6000. On posiada PCMCIA. Staruszek mojego syna :D

A czy ta sierra działa na HSPA+? Bo Widzę że w moim modemie na USB (huewei 367) właśnie tak się teraz orange łączy.

pozdr
Ostatnio zmieniony 2012-05-31, 19:44 przez buncol7, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Swoją drogą ostatnio "se" kupiłem ZTE MF330 za 19zł żeby był do starego laptopa, ale... nie chce się zainstalować, dołączony instalator/program od Orżnąć nie wykrywa go w ogóle...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Opcja brandowana Orange czy niebrandowana + aplikacja Orange? Jak to drugie to może nie działać bo często firmware jest zmieniony przez Orange (w Optionach tak było) i muszą być sterowniki odpowiednie. Poszukaj sterowników nie od Orange i ręcznie podaj. Może pójdzie.
Taki urok ZTE. ;)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Opcja brandowana i z simlockiem :P Stery zintegrowane z Błiznes Ewryłer 8.0. W weekend się dorwę do tego kompa to mu zainstaluję sterowniki osobne (bo już tu na forum gdzieś znalazłem i sobie zapisałem), może wtedy pójdzie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No to kombinuj. Powodzenia. ;)
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: 3G_ »

Ja jak najbardziej mogę polecić Sierrę AC 880 - używam od prawie czterech lat i działa dobrze. HSPA+ to nie ma, ale HSDPA do 7,2 Mb/s i HSUPA bodajże do 2 Mb/s (nie pamiętam już).
W tym samym czasie zrobiłem też net na Novatel Merlin U740 i on również działa do dziś bez narzekania większego. Brak HSUPA, HSDPA tylko do 1,8 Mb/s, więc to dziś już zabytek i na Allegro ich nie widzę.

A i te modemy nie obsługują niestety pasma UMTS 900 - wtedy jeszcze mało kto o nim myślał - nie będą działać z Aero2 ani w Playu na UMTS900, ani w Plusie na sieci Aero.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

ŁW pisze:HSUPA bodajże do 2 Mb/s
Dokładnie to HSUPA do 2,1Mb/s.
ODPOWIEDZ