Antena Aero2 - pomoc w zakupie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
John82
Stały użytkownik forum

Antena Aero2 - pomoc w zakupie

Post autor: John82 »

Witam.

Chciałbym poradzić się was w sprawie zakupu odpowiedniej anteny dla Aero2, oraz czy jest w ogóle możliwość złapania sygnału.

Z mojej miejscowości do nadajnika w Mrągowie jest około 15km w linii prostej. Po drodze lasy jeziora itp..
Sprawdzając zasięg telefonem niestety nie łapie go w ogóle. Natomiast we wsi obok (odległość od Mrągowa ok 17km) łapie zasięg w budynku na poddaszu, lub na zewnątrz na górce i internet działa . Niżej niż poddasze nie łapie w ogóle.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale posiadam także modem z HSPA+ Huaweie3131, może na nim będzie lepszy zasięg bo to HSPA+? Choć nie wiem czy HSPA+900Mhz i GSM900Mhz to nie to samo?

Z zasięgu mapy Cyfrowego Polsatu (bo to chyba to samo) niby zasięg powinien być na styk . A przynajmniej na około. Chociaż jak wiadomo mapy są poglądowe.

1. Zatem czy jest szansa na złapanie zasięgu w mojej wsi po zamontowaniu dobrej anteny np. na kominie ? Co sądzicie?

2. Czy jeżeli zasięg będzie to lepszym rozwiązaniem jest dokupienie kabla do anteny tak ok. 13/15m. Czy zrobić krótszy i dokupić ruter, zamontować go na strychu (komputer stacjonarny i opcja trochę droższa). Tylko nie wiem jak z ruterem na strychu w zimie będzie :)

3. Jaką dobrą antenę byście polecili w/w warunkach ?

Za pomoc z góry dziękuję. GS
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Antena Aero2 - pomoc w zakupie

Post autor: pogodabartek »

Antena jedna jedyna ATK20 z dipola i konektor pod Twój modem.

Całość z jak najkrótszym kablem i router na strychu sobie poradzi w zimie bo sam wytwarza ciepło i się sam ogrzeje.

Router to TP Link TL-MR3420 innej opcji nie ma.

Kup najpierw samą antenę i konektor i postaraj się złapać sygnał(umieść ja jak się da najwyżej) i ja tak ustawić by był jak najlepszy czyli jak najmniej -dBm jak nie złapiesz w ogóle go to oddasz antenę-nie może nosić śladów używania.

Nic innego nie wymyślisz i tańszych opcji nie ma.

Ps.wątków o tym samym jest tu mnóstwo o tym samym,wiec na przyszłość poczytaj zanim założysz kolejny o tym samym.
Podziękował za uwagę :)
John82
Stały użytkownik forum

Post autor: John82 »

Witaj pogodabartek

Dzięki za odp. Oczywiście szukałem na forum i czytałem tematy podobne. Ale każde przypadek może być troszkę inny. Wiec zadałem pytanie w swoim imieniu. A poza tym miałem jeszcze dodatkowe pytania.

Czy antena z TEGO tematu będzie lepsza od ATK20 ? Czy ATK16 jest kompatybilna z 900Mhz ?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

John82 pisze:Czy antena z TEGO tematu będzie lepsza od ATK20 ?
jeśli wierzyć podanym parametrom to tak, aczkolwiek zysk 24,5 dBi jest przesadzony
ja mam ATK-20 w odległości 15,6 km od nadajnika i poziom sygnału również na poziomie około 60 kilku procent w programie TnI
John82 pisze:Czy ATK16 jest kompatybilna z 900Mhz ?
tak, to jest antena na 900 MHz
John82 pisze:Czy zrobić krótszy i dokupić ruter,
zawsze im krótszy kabel tym mniejsze tłumienie, czyli takie rozwiązanie z punktu siły sygnału jest lepsze, ale to warto zapłacić, gdy walczysz o każdy % siły sygnału, jak będziesz miał ponad 50 % to szkoda przepłacać dla 1 stacjonarnego komputera
ODPOWIEDZ