Chciałbym poradzić się was w sprawie zakupu odpowiedniej anteny dla Aero2, oraz czy jest w ogóle możliwość złapania sygnału.
Z mojej miejscowości do nadajnika w Mrągowie jest około 15km w linii prostej. Po drodze lasy jeziora itp..
Sprawdzając zasięg telefonem niestety nie łapie go w ogóle. Natomiast we wsi obok (odległość od Mrągowa ok 17km) łapie zasięg w budynku na poddaszu, lub na zewnątrz na górce i internet działa . Niżej niż poddasze nie łapie w ogóle.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale posiadam także modem z HSPA+ Huaweie3131, może na nim będzie lepszy zasięg bo to HSPA+? Choć nie wiem czy HSPA+900Mhz i GSM900Mhz to nie to samo?
Z zasięgu mapy Cyfrowego Polsatu (bo to chyba to samo) niby zasięg powinien być na styk . A przynajmniej na około. Chociaż jak wiadomo mapy są poglądowe.
1. Zatem czy jest szansa na złapanie zasięgu w mojej wsi po zamontowaniu dobrej anteny np. na kominie ? Co sądzicie?
2. Czy jeżeli zasięg będzie to lepszym rozwiązaniem jest dokupienie kabla do anteny tak ok. 13/15m. Czy zrobić krótszy i dokupić ruter, zamontować go na strychu (komputer stacjonarny i opcja trochę droższa). Tylko nie wiem jak z ruterem na strychu w zimie będzie

3. Jaką dobrą antenę byście polecili w/w warunkach ?
Za pomoc z góry dziękuję. GS