internet w plusie i UMTS

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
niktważny
Początkujący użytkownik forum

internet w plusie i UMTS

Post autor: niktważny »

Witam,

kupiony mam internet w plus GSM wraz z modemem Huawei e169 + antena ATK16 + router 3G TP-LINK MR3220:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7036.htm

mam domek letniskowy w miejscowości Krzywaczka:
http://goo.gl/maps/XIb8

chcę odbierać internet 3G z BTS'a z Głogoczowie, bo teoretycznie mam najbliżej.
nie zależy mi na wysokich transferach, chcę tylko mieć stabilne łączę bym mógł sprawdzić pocztę itp

Wszystko działo ale od 2-3 tyg strony wczytują mi się po 30 min, jako że jutro tam będę jechał chciałem prosić Was o pomoc, jakim programem mogę sprawdzić najlepsze ułożenie anteny ?
jaka polaryzację anteny wybrać ? H czy V ?
jak sprawdzić poprawne ustawienie anteny ? jakiś program ?
czy dobry BTS wybrałem ?
dodam że masz w domu do komina mam zainstalowany masz 2,5m i na niej wisi antena ATK-16, router z wpiętym modemem mam na strychu.

mapa odległości pomiędzy moim domkiem a BTS'em:
http://i48.tinypic.com/5kg1g3.jpg

będę wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: internet w plusie i UMTS

Post autor: YaHooo »

niktważny pisze:akim programem mogę sprawdzić najlepsze ułożenie anteny ?
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
niktważny pisze: jaka polaryzację anteny wybrać ? H czy V ?
Tu nie jestem pewny, ale chyba powinna być pionowa.
niktważny pisze: dodam że masz w domu do komina mam zainstalowany masz 2,5m i na niej wisi antena ATK-16, router z wpiętym modemem mam na strychu.
Osobiście ma 2100MHz wybrałbym antenę panelową, a nie Yagi. Ale jeśli już masz to mówi się trudno.

A na wszelkie pytania o to który BTS, siła sygnału odpowie Ci <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> Tylko pamiętaj, że oryginalny menadżer modemu musi być wyłączony.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
niktważny

ok, dzięki za odpowiedź.

Mam jeszcze pytanie dotyczące, w której zakładce, znajduje się wskaźnik siły sygnału ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

YaHooo,
Osobiście ma 2100MHz wybrałbym antenę panelową, a nie Yagi. Ale jeśli już masz to mówi się trudno.
To jest dalece wyrozumiałe i dyplomatyczne stwierdzenie-w tym duchu dodam że jak chcesz poza widokiem tuby mieć antenę która przynosi realny zysk to zmień na panel Bestpartnera lub Cybertecha. :cfaniak:
jareq
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

niktważny pisze: Mam jeszcze pytanie dotyczące, w której zakładce, znajduje się wskaźnik siły sygnału ?
Na samym dole aplikacji w lewym dolnym rogu masz sekcję Parametry połączenia. Tam właśnie jest Moc sygnału. Tylko musisz w opcjach Plik->Ustawienia->komunikacja AT i PIN wybrać port do komunikacji, oraz zaznaczyć pole Komunikacja AT.
jarek999 pisze:dyplomatyczne stwierdzenie
Nie chcę aby ktoś pomyślał, że na siłę polecam każdemu anteny tylko jednej słusznej firmy :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
niktważny

a co jest nie tak w antenach produkcji Dipol z Krakowa ? Firma produkuje anteny od 20 lat.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

niktważny pisze:a co jest nie tak w antenach produkcji Dipol z Krakowa
Nic, tylko że do UMTS2100/WiFi antena typu Yagi-Uda to słaby pomysł.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

niktważny pisze:Firma produkuje anteny od 20 lat.
To ja wiem, tylko miałem na myśli to co kolega wojteks już napisał. Jeśli byś chciał antenę na 900MHz to poleciłbym Ci od nich ATK10 lub ATK20.
niktważny

wojteks pisze:Nic, tylko że do UMTS2100/WiFi antena typu Yagi-Uda to słaby pomysł.
jakiś argument ?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-06-08, 18:03 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-06-08, 17:03 przez niktważny, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

niktważny pisze:jakiś argument ?
Dokładność wykonania i powtarzalność kolejnych egzemplarzy. Przy wysokich częstotliwościach liczą się dziesiąte części milimetra.
Nie pomagam na PW!
niktważny

poprawiłem ustawienie anteny przez co poziom sygnału wzrósł do 19-22% (-95 - -103 dB)
szału nie ma pingi po 180ms transfer download: 2,5 mega upload 0,5 mega
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

niktważny,
jakiś argument ?
Nie chcę teoretyzować-pożycz od kogoś panel (Bestpartnera lub Cybertecha) o podobnym zysku i porównaj w realu (zobaczysz różnicę), ta konstrukcja anten nie sprawdziła się i nawet rzadko jest dziś dystrybuowana w handlu. :dobani:
jareq
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

jarek999 pisze: ta konstrukcja anten nie sprawdziła się i nawet rzadko jest dziś dystrybuowana w handlu. :dobani:
Czemu się nie sprawdziła ?
Kiedyś istniały takie systemy dostępowe jak Lucent AirLoop, Tadigain, jakaś tam Motorola (1,7-1,9 GHz), no i sztandarowy system SRDA Alcatela na 2,4 GHz który telefonizował polską wieś szczególnie w północnej Polsce - wszystko to jechało na "rurach kanalizacyjnych" z których się dziś śmiejemy. Tylko dziś produkuje się i sprzedaje na Allegro szajs a nie anteny.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Patryk,
Czemu się nie sprawdziła ?
Sam odpowiedziałeś na postawione pytanie
Kiedyś istniały takie systemy dostępowe jak Lucent AirLoop, Tadigain, jakaś tam Motorola (1,7-1,9 GHz), no i sztandarowy system SRDA Alcatela
nie sprawdziły się. Z własnego użytkowania i z opinii innych użytkowników zamieszczanych na trzepak.pl wynika że kupowanie tego typu produktu to strata kasy. Dla przykładu zamieszczę ofertę dziś produkowanych przez jednego z liderów: http://www.mars-antennas.com/item/antennas.html .
Tylko dziś produkuje się i sprzedaje na Allegro szajs a nie anteny.
Produkuje się byle jak bo ma być tanio-tak chcą klienci to mają. Co do Allegro, tam są wszystkie produkty-również te z najwyżej półki jak ktoś wie czego szukać to znajdzie. Większość chce taniej tandety-to ją ma. :ok:
jareq
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

jarek999 pisze:nie sprawdziły się
Bynajmniej nie z winy zastosowanych anten :rotfl:

[ Dodano: 2012-06-08, 17:00 ]
jarek999 pisze:Co do Allegro, tam są wszystkie produkty-również te z najwyżej półki jak ktoś wie czego szukać to znajdzie.
Nie widzę, może ślepy jestem...
Uwielbiane na tym forum Bestpartnery i Cybertechy to produkty z dolnej półki (w odróżnieniu od badziewia z poziomu rynsztoku, których jest najwięcej).
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Patryk,
Uwielbiane na tym forum Bestpartnery i Cybertechy to produkty z dolnej półki
Wiem o tym, podaję jako przykład i łatwo dostępne na aukcjach i w sklepach.
Nie widzę, może ślepy jestem...
A może nie chcesz widzieć, dla GSM nie widzę ale dla 2,4 i 5GHz proszę o to przyzwoity standard http://allegro.pl/listing.php/search?st ... gory=77960 , a to z wyższej półki http://allegro.pl/ubiquiti-airmax-rocke ... 75400.html. Dla GSM nie znam adresów Polskich sklepów oferujących produkty na światowym poziomie, są już u naszych sąsiadów http://shop.meconet.de/product_info.php ... _id=115353. Może bez wymądrzania podasz adresy sklepów w PL mające w ofercie takie produkty wraz z określonym cennikiem? :faq:
jareq
niktważny

pytanie mam, bo znów mi się net wykrzaczył, czy duży wpływ ma postawienie anteny maszcie ? tz zainstalowałem na szczycie domu maszt 2,5m a na niej antenę do umts, ale wydaje mi się, że ptaki na niej siadają i wiatr kolebie przez co się rozregulowała. Czy można umieścić antenę niżej ?

Jeszcze wezmę na próbę tą antenę, podobno bardzo dobre:
http://www.dipol.com.pl/antena_trans-da ... 741030.htm
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Tak zapytam z ciekawości.. na pewno w Głogoczowie stoi i działa maszt UMTS 2100 Plusa? Bo zaktualizowana 3 tygodnie temu mapa Plusa jakoś tego nie pokazuje..
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
niktważny

Jak wracam do Krakowa to widzę tego BTS'a. Ale szczegółów nie znam. Gdzie można podglądnąć wykaz BTS'ów plusa, po za bts search ?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Tak tylko pytam.
A prędkości, które osiągasz Cię zadowalają i tylko chodzi o stabilniejszą antenę?
Co pokazuje program Top_NetInfo?
niktważny

Top_NetInfo pokazywał 19-22% (-95 - -103 dB) ( antena ATK-16 UMTS + 10m RF5 + gn FME + konektor do E169 wpięty do TP-LINK TL-MR3220 )
szału nie ma pingi po 180ms transfer download: 2,5 mega upload 0,5 mega

Antena ustawiona na polaryzację V

internet chodził, dało się z niego korzystać, lecz co jakiś czas chyba antena się rozreguluje i neta nie ma. A ja biedny muszę 30km jechać żeby poprawić.
Nie oczekuje cudów ale w tym miejscu potrzebuje tylko korzystać w www i poczta email.

Nie wiem czy nie za wysoko ułożyłem antenę ? Bo do komina mam doczepiony maszt aluminiowy 2,5m a na szczycie niego antenę do UMTS.

proszę o jakieś sugestię, jutro tam pojadę, kupiłem nową antenę, wtyczki N, i gn FME oraz lepszy kabel tri-lan 240.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Zrób zdjęcia i wstaw tu na forum dokładnie i jak je zamocowałeś by można było to zobaczyć.
niktważny

Dopiero jutro dał bym radę zrobić zdjęcia,
mogę tylko opisać sprawę, dom jednorodzinny, komin, do komina jest zamontowana:
http://www.dipol.com.pl/obejma_kominowa ... _E8514.htm
http://www.dipol.com.pl/maszt_antenowy_ ... _E9130.htm

i na szczycie antena ATK-16 w polaryzacji V, antena i maszt tworzą kąt prosty, nie unosiłem anteny w kierunki nieba czy tez ziemi.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

A jaka jest odległość do nadajnika BTS ? Może antena jest za słaba, albo źle ustawiona-niedokładnie ?

Ja ustawiałem sobie antenę i ludziom poprzez diagnostykę modemu a najlepiej wg. modemu sierra wireless 307/USB bo na modemach sierra nie trzeba co chwilę odświeżać wartości -dBm

Miałem tez taki przypadek, że przy stracie kilku -dBm miałem lepsze osiągi czyli przy -59dBm była mała szybkość down/up a przy -63dBm wzrosło wszystko dwukrotnie i tak zostawiłem koledze.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Skoro masz sygnał 19-22% (-95 - -103 dB) i antenę o zysku rzekomo 16dBi umieszczoną wysoko (dach +2,5 metra maszt) to znaczy, że nie ma siły, żeby nadajnik był, tak jak mówisz, w linii prostej 4km (lasów ani gór po drodze nie widzę), albo antena jest kompletnie źle ustawiona.
niktważny

lasów nie ma, jest nieduża góra. Być może rzeczywiście antena źle ustawiona, podepnę modem do netbook + TOP NetInfo może uda się lepiej ustawić. Jak szybko ruszać anteną ? ( jakie odświeżanie ma ten program ? )

Gdzie można sprawdzić czy na 100% ten nadajnik działa ? Sprawdzałem na bts search czy też tutaj:
http://mapa.szukacz.pl/?&lat=49.911385& ... ty%20punkt

niby pokazuje, że BTS jest.

Obrazek
http://i46.tinypic.com/v7fx8n.jpg
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez niktważny, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

niktważny pisze:
Gdzie można sprawdzić czy na 100% ten nadajnik działa ?
W zasadzie to tylko idąc z telefonem obsługującym UMTS (lub laptopem) pod nadajnik można to na 100% stwierdzić.
BTSearch nie ma zweryfikowanej tej stacji, wiec na dwoje babka wróżyła - albo działa, albo nie.
Tak bardziej na logikę, patrząc na ukształtowanie terenu i odległości wydaje mi się, że ściągasz sygnał nie z Głogoczowa, tylko z Mogilan.

Ale zainstaluj TopNetInfo i napisz co pokazuje program w polu CID i LAC. Skoro stacja w Mogilanach jest zweryfikowana można będzie się do wyników odnieść.
niktważny

Czy na E169 może złapać sygnał HSPA+ 900MHz ? ewentualnie jaki inny modem wziąć z Plusa ?
Dzwoniłem do plusa mówią żebym kupił antenę na 900MHz i ustawił modem na WCDMA
900MHz. Czy na WCDMA da radę korzystać z internetu i odbierać/wysyłać email ?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

WCDMA to tryb 3G. W momencie połączenia z siecią (w zależności od zasięgu danej technologii i modemu) przechodzi się w HSDPA/HSPA/HSPA+.
E169 obsługuje UMTS 900, aczkolwiek nie HSPA+ tylko HSDPA (max. 7.2 Mbps na odbiorze 0.384 Mbps na wysyle).
niktważny

czy HSDPA działa na 900MHz ? Bo już mam mętlik w głowie.

taka odpowiedź dostałem od plus'a:
Zalecam przelogowanie się na WCDMA 900 MHz i użycie anteny na to pasmo, w Głogoczowie nie ma żadnego nadajnika żadnego z operatorów.

Nadajniki:
Wola Radziszowska (azymut północny)
i miejscowość Czarny (azymut północno wschodni)
ODPOWIEDZ