Huawei E3131

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Brander
Początkujący użytkownik forum

Huawei E3131

Post autor: Brander »

Witam,mój problem dotyczy słabego zasięgu internetu mobilnego Play,mieszkam w nowym budynku 7 piętrowym,gdzie okna wychodzą na tzw.dziedziniec,nie pomaga "trzymanie" laptopa przy oknie czy inne wspaniałe pomysły w usłyszane w salonie Play.Niestety przez brak czasu oraz po części naiwność poprawy działania nie oddałem modemu przed upływem 7 dni testowych urządzenia.Pytanie dotyczy sugerowanego zakupu anteny do mojego modemu, jaka to ma być antena i czy montaż należy do trudnych rzeczy?Proszę o wyrozumiałość ponieważ nigdy wcześniej nie miałem styczności oraz podobnych problemów.
Ostatnio zmieniony 2012-06-20, 20:00 przez Brander, łącznie zmieniany 2 razy.
Grzechu
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Huawei E3131

Post autor: Grzechu »

Kolego szanowny, popraw tego posta bo się tego czytać nie da. Przed znakami interpunkcyjnymi nie stawiamy spacji.
"Kiedy ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca."
Zapraszam na forum o laptopach. (Notebooki, netbooki, tablety)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Grzechu pisze:Przed znakami interpunkcyjnymi nie stawiamy spacji.
A po stawiamy!
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Brander pisze:jaka to ma być antena
Najpierw trzeba sprawdzić czy możesz zamontować antenę tak, że będzie widziała się ze stacją. Położenie stacji możesz sprawdzić tu http://mapa.btsearch.pl/ Następnie określasz do której stacji chcesz się łączyć i na jakim paśmie ona pracuje.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Brander

Po dziękował.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

W każdym razie jak dowiesz się o to co Ci napisałem to napisz, a podpowiem Ci jaką możesz sobie sprawić antenkę. No i jeszcze warto by było zmierzyć np za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> jaką masz teraz siłę sygnału. Tym programem również sprawdzisz z jakiej stacji obecnie korzystasz.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Brander

Drogi moderatorze , przesyłam screen'a ze strony btsearch.

http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... uuznf.png/

Co do programu,doszedłem mniej więcej jak się go konfiguruję i wygląda to tak:
Parametry połaczenia
Play: UMTS
Tryb modemu : NDIS
Modem : Huawei Mobile Connect
Moc sygnału : - 109dBm, 6 % , CSQ 1

P.s Nie dawno dzwonił do mnie gość z biura obsługi,poinformował mnie że najlepszym rozwiązaniem będzie zakup anteny wzmacniającej sygnał UTMS i że dostanę ją w każdym sklepie elektronicznym,wystarczy że przyjdę do nich z modemem(ponoć urządzenie jest małe,podpina się je do modemu).To dobre rozwiązanie?.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Brander pisze:przesyłam screen'a ze strony btsearch.
No to nieco tych stacji masz wokół siebie.
Brander pisze: Moc sygnału : - 109dBm, 6 % , CSQ 1
Strasznie słaba. Antenka Ci potrzebna.
Brander pisze:ponoć urządzenie jest małe,podpina się je do modemu).To dobre rozwiązanie?.
Takie rozwiązanie jest słabe. Musisz zainwestować w dobrą antenę kierunkową jak ta http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
Brander

I będzie ona kompatybilna z moim modemem?.A jak wygląda sprawa montażu ?.Czy antena kierunkowa nie jest gorsza od anteny dookólnej?(Wolałbym abym nie był zmuszony wyszukiwać sygnał po przez kręcenie i obracanie anteną).Korzystając z anteny będę w jakiś sposób ograniczony jeżeli chodzi o przemieszczanie się z laptopem po mieszkaniu?(Czy będę zmuszony być podłączony bezpośrednio z antena?).

Okna wychodzą mi na taki właśnie dziedziniec

http://imageshack.us/photo/my-images/58 ... 012th.jpg/
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Markadiusz »

Nie kupuj "anten" dookólnych, bo one na nic się nie przydają, to ledwie kawałek drutu na stojaku. Wtedy będzie to internet stacjonarny, bo musisz mieć na stale podpięty kabel od anteny do modemu. Możesz kupić odpowiedni router i zrobić sieć z 3G po WiFi. Ustawienie anteny kierunkowej nie powinno być takim problemem. Wystarczą oczy, dwie ręce i odpowiednie nachylenie wyświetlacza laptopa, żebyś dojrzał przy jakim ustawieniu masz najlepszy sygnał. Antena montowana na zewnątrz.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
Brander

Czy kabel do połączenia anteny z modemem dostanę wraz z anteną,czy należy w taka się zaopatrzyć?.Jeżeli będę musiał kupić to proszę o podanie konkretnej nazwy.
nonamer

Post autor: nonamer »

@Brander - kabel przeważnie dają, tylko warto zwrócić uwagę ile Ci go potrzebne :-)
Bodajże kabel sam to chyba 50Ω - H155 (z tego co widzę po swoim) no i konektory będą potrzebne.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Brander pisze:I będzie ona kompatybilna z moim modemem?
Sama antena nie jest kompatybilna z modemem. Kompatybilne może być złącze zamontowane na konektorze. A te musisz kupić dopasowane do Twojego modemu.
nonamer pisze: Bodajże kabel sam to chyba 50Ω - H155 (z tego co widzę po swoim) no i konektory będą potrzebne.
Dokładnie tak. No i kabel dają z końcówką przeważnie FME. Do tego potrzeba konektor FME<->gniazdo modemu.
Brander

Wielkie dzięki za pomoc,gdy zakupię odpowiedni sprzęt,nie omieszkam jeszcze was(w razie problemu)o tym poinformować.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Brander nie ma za co, pytaj śmiało.
libed

Post autor: libed »

Cześć
Chciałbym podłączyć się do postu z podobnym problemem. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem karty aero2 oraz modemu huawei 3131.
Problem polega na tym, że sygnał jest za słaby. Chciałbym więc kupić odpowiednią antenę kierunkową i podłączyć ją do modemu.
Poniżej przedstawiam obrazek na którym jest najbliższy BTS aero2. Dzieli mnie od niego około 5km i nie ma mowy o bezpośredniej widoczności. Po drodze są budynki, górki i co najgorsze drzewa. Czy jest więc sens kupowania anteny kierunkowej, jeśli tak to jaką i jak ją ustawiać? Jest w końcu przecież zjawisko wielodrogowosci.
http://storeit8.pl/as498723hsjw847sjsmnsh3/bts.png
dorzucam jeszcze screen z TNI:
http://storeit8.pl/as498723hsjw847sjsmnsh3/dane.png

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-06-27, 20:22 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2012-06-27, 19:22 przez libed, łącznie zmieniany 2 razy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jesteś pewien, że z tą stacją łączy się modem?
Antenę ustawiasz na najmocniejszy i najbardziej stabilny sygnał.
libed

Innej w pobliżu nie ma. Az strach pomyśleć co się będzie dziać jak osiedla w moim kierunku zaczną instalować u siebie aero2. Więc jaką kupić najlepiej antenę?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ile kabla ma być docelowo? Koło 10m?
W sumie daleko nie masz, ale teren trudny. Pasuje ATK20.
Z drugiej jednak strony w okolicy jest kilka stacji Aero2. Za mocna antena może powodować przeskakiwanie sygnału na dalszą/boczną stację bazową. W konsekwencji łącze będzie niestabilne. ATK20 jest dłuższa i trochę trudniej ją się ustawia (chodź nie ma reguły).

W sumie zależy ile tego kabla potrzeba. Trzeba przeliczyć tłumienie potem i jaki będzie zysk.
libed

Powiedzmy, że gdybym ją zamontował na balkonie, bo akurat tak zwrócony jest blok, to wystarczy w zupełności 5m. Ok, już zlokalizowałem te anteny na allegro. Będę coś wybierać, dzięki.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To pewnie koło 5dBi strat na złączach i kablu.
Tylko coś dobrego wybierz. Rury od kanalizacji omijaj. ;)
libed

Mam zamiar kupić tą, którą mi poleciłeś. Szkoda tylko, że jest taka długa. Ptaki to na pewno wykorzystają do kopulacji. A co myślisz o takim rozwiązaniu: http://allegro.pl/super-antena-kierunko ... 47440.html Ma dożo mniejszy zysk bo 14 dBi, a ATK20 16,5 dB rzeczywistego. Ale sam powiedziałeś, że nie ma co szaleć z mocą, żeby nie łapać stacji dalszych.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Coś mała ta antena jak na 900MHz, panel i to z zyskiem 14dBi. Widzę, że to yagi.pl, a oni mają kiepską opinię na forum.

Lepsze ATK10 lub ATK20. Sprawdzone już przez wielu.
libed

No i załatwiłem sobie ATK10, i bardzo dobrze mi doradziłeś. Połączenie stabilne. Na aplikacji play pokazuje 97% sygnału i wszystkie kreski, a na TNI 67%. Ping na speedtescie 57. Więc jak na darmowego neta, to według mnie bardzo przyzwoity wynik.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ciesze się, że się udało. :ok:
ODPOWIEDZ