Źródło i video: Newseria
W Polsce internet ma być powszechny już w przyszłym roku. Do 2020 roku wszyscy Polacy mają mieć dostęp do internetu o prędkości powyżej 30 Mbit/s, a co drugie gospodarstwo domowe – 100 Mbit/s. Takie są założenia Narodowego Planu Szerokopasmowego, nad którym pracuje Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji. NPS jest częścią dużego planu Polska Cyfrowa.
Narodowy Plan Szerokopasmowy został niedawno wysłany przez MAC do partnerów społecznych. Dotyczy on zwiększenia dostępu do szybkiego, szerokopasmowego internetu. Minister Michał Boni jest przekonany, że inwestycje, które są przewidziane w NPS będą opłacalne.
– Wyliczenia pokazują, że do 2020 roku inwestycje sektora prywatnego, ale także z pieniędzy unijnych w następnym okresie programowania zwrócą się w taki sposób, że bilans dodatni netto wyniesie 1 proc. PKB, czyli przeszło 16 mld złotych, więc to jest na pewno opłacalne – mówi Michał Boni.
Najbliższe letnie miesiące upłyną na społecznych konsultacjach. Minister Boni ma nadzieję, że wkrótce potem Plan będzie można przedkładać na przyszłe projekty z Unii Europejskiej. Dzięki połączonym środkom unijnym i sektora prywatnego planowane są inwestycje mające na celu umożliwienie dostępu dla masowemu odbiorcy do szerokopasmowego internetu.
– Jeśli chcemy korzystać w pełni z efektu cyfryzacji, to zwiększa nam się wielokrotnie liczba osób na bardzo małych obszarach aktywnie, czy to "smartfonowo", "laptopowo", czy to tabletowo uczestnicząca w życiu w sieci. I stąd potrzebny jest ten szybki internet. Polska ma tutaj nienajlepsze wyniki. Do 2020 roku te cele muszą być priorytetowe – dodaje dla Agencji Informacyjnej Newseria Boni.
Z okresowego przeglądu Komisji Europejskiej wynika, że Narodowy Plan Szerokopasmowy przyjęło i opublikowało już 22 z 27 państw UE. Zgodnie z zaleceniami KE takie plany mają powstać we wszystkich państwach do końca tego roku.
[NEWS] Internet powyżej 30 Mbit/s w każdym domu do 2020 r.
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
[NEWS] Internet powyżej 30 Mbit/s w każdym domu do 2020 r.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: [NEWS] Internet powyżej 30 Mbit/s w każdym domu do 2020 r.
Oczywiście z limitami, zapomnieli dodać.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli radyjko to pewnie tak. Jak kabel to raczej nie. No chyba, że coś się zmieni u naziemnych. 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Na tym się skończy, bo na co komu potrzebne 30Mb, no chyba że wszyscy w mieszkaniu na raz chcą oglądać YT HD...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wiesz, to i tak się przyda. Liczę na to, że wreszcie rozwinie się VoD i to w rozsądnych cenach i rozdzielczościach HD.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli będzie to połączone z regulacją o minimalnej szybkości (typu 90% tego co mamy w umowie) to i na kablach pojawią się limity i to nie w kablowych (kilkaset GB/mc), tylko w komórkowych wielkościach (kilka GB na miesiąc)ja.michal pisze: Jak kabel to raczej nie. No chyba, że coś się zmieni u naziemnych.
[ Dodano: 2012-06-26, 17:33 ]
Najlepsze kanały HDTV mają przepływowość około 12Mb/s, nie sądzę, że w VoD będą dostępne wyższe...ja.michal pisze:Liczę na to, że wreszcie rozwinie się VoD
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kanały HDTV. A nagrania na BD? Lub chociaż DVD?krystianb pisze:Najlepsze kanały HDTV mają przepływowość około 12Mb/s
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na oko połowę tego do 10Mbps, zależnie od kompresji.ja.michal pisze:Lub chociaż DVD?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To tak czy inaczej 30 Mb/s ma sens.
Przecież do łącza tylko TV nie podpinamy. 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Podsumowując Was (bez urazy
): Walka z wykluczeniem cyfrowym polega na dostarczaniu "wykluczonym" odmóżdżającej rozrywki w jakości HD...i to za moje (na fundusze unijne też się składamy) pieniądze.
Dziękuję, postoję.
TV niech sobie będzie (oczywiście płatna), ale sorry, to NIE JEST INTERNET, TV nie ma z Internetem NIC wspólnego.

Dziękuję, postoję.
TV niech sobie będzie (oczywiście płatna), ale sorry, to NIE JEST INTERNET, TV nie ma z Internetem NIC wspólnego.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
VoD to nie telewizja jako taka. 
Niby do czego w domu 30Mb/s?
Poczta, jakieś www, może radio internetowe nie potrzebują 30Mb/s. Do tego EDGE starcza. 

Niby do czego w domu 30Mb/s?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Patryk, cóż, masz dużo racji.
Do szeroko pojętego grania chociażby.ja.michal pisze:Niby do czego w domu 30Mb/s?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie wiem jakie gry potrzebują 30Mb/s. Tam bardziej chodzi o ping i stabilność. Ostatnio w ET sobie pograłem z ciekawości na Aero2 i grało się bez problemu na mapie gdzie było 20 osób.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Mam to w nosie, czy chodzi o telewizję, czy o wypożyczalnię filmów, czy o gry.ja.michal pisze:VoD to nie telewizja jako taka.
Chodzi o odmóżdżanie ludzi za pieniądze podatników, to mi się bardzo nie podoba.
Jeśli kogoś stać - proszę bardzo, niech sobie kabelek pociągnie. Ciekawe, czemu za przyłącza energetyczne czy wodne ludzie płacą ciężkie pieniądze a net należy się za 1 zł, bo inaczej krzyk, że się jest wykluczonym, że zły operator nie chce podłączyć...
A prawda jest taka, że większość tych wykluczonych gdy już przestaje być wykluczonymi brakiem szybkiego łącza jeszcze bardziej się wyklucza.
Cóż, net to temat szybki, łatwy i tani, w porównaniu do dróg czy torów...a tak samo (a może i bardziej) można sobie zjednać wyborców.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Każde, które pobierasz z internetu. Nośniki odchodzą do lamusa.ja.michal pisze:Nie wiem jakie gry potrzebują 30Mb/s
W multi nie grywam z różnych względów.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Myślałem, że ci chodzi o granie jako takie, a tobie o pogranie instalatora. Teraz jasne.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jesteś w błędzie na takie przyłącza też są bonusy z UE i niektórzy dostają je prawie za free, no przy energetycznych to sporadycznie ale się zdarzają projekty sponsorowany przez Gminny (koszt budowy sieci światłowodowych jest śmiesznie tani w porównaniu z kolejami, drogami, oczyszczalniami, etc.). Dla mnie jest to taka bomba propagandowa która jeżeli by miała zadziałać to skończy się to definitywnie limitami i to również na łączach kablowych.Patryk pisze: Ciekawe, czemu za przyłącza energetyczne czy wodne ludzie płacą ciężkie pieniądze a net należy się za 1 zł, bo inaczej krzyk, że się jest wykluczonym, że zły operator nie chce podłączyć...
Cóż, net to temat szybki, łatwy i tani, w porównaniu do dróg czy torów...a tak samo (a może i bardziej) można sobie zjednać wyborców.
jareq
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Kolego, ja w tym biznesie pracuję.jarek999 pisze:esteś w błędzie na takie przyłącza też są bonusy z UE i niektórzy dostają je prawie za free
[ Dodano: 2012-06-26, 20:40 ]
Nie sporadycznie, tylko w ogóle niejarek999 pisze: no przy energetycznych to sporadycznie
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Kanalizacja, czasami gaz (na terenach mających problem z niską emisją) - owszem, ale nie energetyka

-
- Mistrz bezprzewodowy
"Czasami szewc bez butów chodzi"- to że za przyłącza energetyczne odbiorca płaci jednakowo zgodnie z cennikiem z tabeli nie oznacza że ponosi pełne koszty inwestycji które budują samorządy na podstawie własnych planów zagospodarowania przestrzennego (końcówka przyłącza jest wręcz śmiesznym kosztem-liczonym wg cennika z tabeli).Patryk pisze:
Kolego, ja w tym biznesie pracuję.
Nie sporadycznie, tylko w ogóle nie![]()
Kanalizacja, czasami gaz (na terenach mających problem z niską emisją) - owszem, ale nie energetyka
jareq
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Napiszę w elegancki sposób, bez słów:
- W dyskusji mowa jest o przyłączu, nie o sieci rozdzielczej i wyższych poziomach.
Końcowego użytkownika nie interesuje koszt transformatora czy sieci SN, podobnie jak nie interesuje go koszt backhaulu i szkieletu sieci transmisji danych.
- Koszt przyłącza energetycznego to nie tylko cena za kW mocy zamawianej wzięta z tabelki operatora - to także papierkologia (1000 zł w górę), oraz cena rozmaitych rzeczy w rodzaju skrzynki złącza kablowego - w sumie co najmniej 500 zł.
No i jeśli przyłącze ma powyżej 200 m długości to każdy metr ekstra kosztuje 50 zł.
I teraz wytęż szare komórki i zastanów się, ilu ludzi jest chętnych ponieść takie opłaty w wypadku łącza internetowego - a koszty metra bieżącego są podobne, a całości często bywa że większe. Pieniądze nie biorą się z nikąd, ktoś je musi wyłożyć.
- W dyskusji mowa jest o przyłączu, nie o sieci rozdzielczej i wyższych poziomach.
Końcowego użytkownika nie interesuje koszt transformatora czy sieci SN, podobnie jak nie interesuje go koszt backhaulu i szkieletu sieci transmisji danych.
- Koszt przyłącza energetycznego to nie tylko cena za kW mocy zamawianej wzięta z tabelki operatora - to także papierkologia (1000 zł w górę), oraz cena rozmaitych rzeczy w rodzaju skrzynki złącza kablowego - w sumie co najmniej 500 zł.
No i jeśli przyłącze ma powyżej 200 m długości to każdy metr ekstra kosztuje 50 zł.
I teraz wytęż szare komórki i zastanów się, ilu ludzi jest chętnych ponieść takie opłaty w wypadku łącza internetowego - a koszty metra bieżącego są podobne, a całości często bywa że większe. Pieniądze nie biorą się z nikąd, ktoś je musi wyłożyć.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przyłącze to jest ostatnia mila projektu-który aby można było realizować musi być przygotowany szkielet sieci (na takie inwestycje muszą być konkretne środki-wsparcie UE jest tu bardzo dobrym rozwiązaniem-gdyż często firmy działające w branży prowadzą inwestycje w sposób ślamazarny i niespójny).Patryk pisze: - W dyskusji mowa jest o przyłączu, nie o sieci rozdzielczej i wyższych poziomach.
Żeby takie przyłącze wykonać musi być zbudowana sieć-o tym pisałem wyżej (Gminna X nie podłącza Kowalskiemu prądu, wody, kanalizacji, telefonu, internetu... , lecz tworzy infrastrukturę ze wsparciem UE).Patryk pisze: - Koszt przyłącza energetycznego to nie tylko cena za kW mocy zamawianej wzięta z tabelki operatora - to także papierkologia (1000 zł w górę), oraz cena rozmaitych rzeczy w rodzaju skrzynki złącza kablowego - w sumie co najmniej 500 zł.
Chyba sam w to nie wierzysz! Skoro mówisz o ostatniej mili projektu-może napisz ile kosztuje 1mb kabla energetycznego stosowanego do przyłącza i telefonicznego? Kolejną rzeczą jest sama robocizna która w tym przypadku pewnie też będzie 0,5 niższa- takie inwestycje robią firmy "z ulicy" gdyż pracownicy i firmy nie muszą mieć uprawnień, pozwoleń etc. (jak to jest w Prawie Energetycznym). Jeżeli projekt będzie spójny, kosztowo dobrze zbilansowany to może okazać się sukcesem, jeżeli nie to wyjdzie jak to u nas- późny Gierek.Patryk pisze: ilu ludzi jest chętnych ponieść takie opłaty w wypadku łącza internetowego - a koszty metra bieżącego są podobne, a całości często bywa że większe. Pieniądze nie biorą się z nikąd, ktoś je musi wyłożyć.

jareq
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
3-4 x tyle, i co z tego ?jarek999 pisze:Skoro mówisz o ostatniej mili projektu-może napisz ile kosztuje 1mb kabla energetycznego stosowanego do przyłącza i telefonicznego?
Koszt kabla nie jest najważniejszym elementem składowym całości, no chyba że stawiasz chałupę przy ulicy i masz 5 m kabelka do podwieszenia.
[ Dodano: 2012-06-27, 11:26 ]
Powiedz to setkom firm-krzaków, które startowały w przetargach na podwykonawstwo dla Eltela czy innych partnerów TPjarek999 pisze: takie inwestycje robią firmy "z ulicy" gdyż pracownicy i firmy nie muszą mieć uprawnień, pozwoleń etc. (jak to jest w Prawie Energetycznym)

To, że takie firmy potem zatrudniają ludzi z ulicy to inna sprawa niestety, ale to samo widziałem na co dzień w energetyce.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Buhhahahahhaa[NEWS] Internet powyżej 30 Mbit/s w każdym domu do 2020 r.
Tyle mam do powiedzenia. Tzn napisania.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
- Stały użytkownik forum
Ekstra. 100 Mbps w ciągu 8 lat. Już to widzę. Ja od 6 nie mogę uprosić się TPSA chociaż o najwolniejszy DSL, bo mam łącze na PCM. Dostałem nawet pisemną decyzję od dyrektora, że nie zrobią mi tego, bo im się nie opłaca (jaki operator wejdzie w koszta wynkające z udostępnienia mi usługi, biorąc pod uwagę ryzyko wykupienia przeze mnie tejże usługi u innego?) i mam przestać zawracać im gitarę, bo chociaż od ponad 20-stu lat niezmiennie korzystaliśmy z usług narodowego operatora, to internet nie jest standardową usługą, więc nie mają obowiązku zapewniać mi dostępu do niego (i to się dzieje w Europie!). Pomijając fakt, że sami kilkukrotnie wysyłali do mnie kuriera z umową i modemem - oczywiście żaden z nich nie dotarł na miejsce 
Dopiero pewien bardziej ogarnięty koleś w punkcie pewnej sieci korzystającej z łącz Tepsy powiedział mi (cytat):
"Skoro jest decyzja, że nie zrobią, to nie ma co liczyć. Ale na Pana ulicy jest dużo numerów przygotowanych technicznie, których właściciele nie korzystają z szerokopasmowego internetu. Jak Pan znajdzie jakiegoś montera, który ma klucze do kontenera, to za flaszkę powinien to zrobić. Przecież przełączenie z PCMu na czyjeś niewykorzystane, a przygotowane łącze to chwila, a jego właścicielowi raczej i tak nie zrobi to większej różnicy."
To było 2 lata temu. Niestety, nie znalazłem żadnego montera chętnego do współpracy...

Dopiero pewien bardziej ogarnięty koleś w punkcie pewnej sieci korzystającej z łącz Tepsy powiedział mi (cytat):
"Skoro jest decyzja, że nie zrobią, to nie ma co liczyć. Ale na Pana ulicy jest dużo numerów przygotowanych technicznie, których właściciele nie korzystają z szerokopasmowego internetu. Jak Pan znajdzie jakiegoś montera, który ma klucze do kontenera, to za flaszkę powinien to zrobić. Przecież przełączenie z PCMu na czyjeś niewykorzystane, a przygotowane łącze to chwila, a jego właścicielowi raczej i tak nie zrobi to większej różnicy."
To było 2 lata temu. Niestety, nie znalazłem żadnego montera chętnego do współpracy...
krzak.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Sama idea nie jest taka zła, ale w praktyce zaczną jak zwykle od największych miast, czyli na terenach , gdzie mieszkają osoby "niewykluczone". No ale cóż, mieszkańcy wsi i tak się już do tego przyzwyczaili, więc po co cokolwiek zmieniać podczas planowania projektu?ja.michal pisze:o prędkości powyżej 30 Mbit/s, a co drugie gospodarstwo domowe – 100 Mbit/s.

Usagi
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Do tego co niektórzy mówią trzeba mieć mocny dystans, bo jedni obiecują 30Mb/s w każdym domu, a drudzy zapowiadają wprowadzenie limitów nawet w internecie szerokopasmowym.
A to już szybka droga do paradoksu: po co komu internet 30Mb/s z limitem danych?
Jeśliby wziąć 10 osób i spytać ich czy woleliby 100Mb/s z limitem danych, czy 2Mb/s bez limitów, coś czuję, że 9 na 10 osób wybrałoby tą drugą opcję.
A to już szybka droga do paradoksu: po co komu internet 30Mb/s z limitem danych?
Jeśliby wziąć 10 osób i spytać ich czy woleliby 100Mb/s z limitem danych, czy 2Mb/s bez limitów, coś czuję, że 9 na 10 osób wybrałoby tą drugą opcję.
Ostatnio zmieniony 2012-08-03, 17:48 przez Yanusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Mistrz bezprzewodowy
Pomyłka-chyba z limitem danych? Może tutaj na forum 9 na 10 tak by wybrało ale u mnie w średniej firmie internet posiada praktycznie każdy, dla wielu stał się wręcz nudny (zwłaszcza jak ktoś korzysta wyłącznie na komputerze i jeszcze do tego nie wie z jakich usług można korzystać przez sieć), także te proporcje raczej by były odwrotne.Yanusz pisze: A to już szybka droga do paradoksu: po co komu internet 30Mb/s z limitem prędkości?
Możesz być spokojny nie będziesz czekał następne 6lat na szybki internet, a ci ludzie "mentalności Kalego" w TP-Orange nie długiej przyszłości stracą pracę (można spodziewać się w ciągu najbliższych miesięcy znacznych roszad w tych spółkach). Na jesieni rozpocznie się walka dostawców mobilnych o szeroki rynek internetu-już dziś widać tego namiastki-w dobie kryzysu ważna oprócz jakości jest cena o ona będzie niższa o połowę przy tych samych prędkościach (zdecydowana mniejszość ściąga dziesiątki, setki GB danych). Nie wiem czy śledziłeś kiedyś ceny dostępu satelitarnego ale w ciągu owych 6 lat staniał około pięciokrotnie a jego jakość jest na dużo wyższym poziomie (w tej chwili aktywne satelitarne łącza zwrotne), ta tendencja będzie się utrzymywać. NIC NIE BĘDZIE TAK SAMO JAK BYŁO KIEDYŚ.kaczor93 pisze: Ekstra. 100 Mbps w ciągu 8 lat. Już to widzę. Ja od 6 nie mogę uprosić się TPSA chociaż o najwolniejszy DSL, bo mam łącze na PCM. Dostałem nawet pisemną decyzję od dyrektora, że nie zrobią mi tego, bo im się nie opłaca (jaki operator wejdzie w koszta wynkające z udostępnienia mi usługi, biorąc pod uwagę ryzyko wykupienia przeze mnie tejże usługi u innego?) i mam przestać zawracać im gitarę, bo chociaż od ponad 20-stu lat niezmiennie korzystaliśmy z usług narodowego operatora, to internet nie jest standardową usługą, więc nie mają obowiązku zapewniać mi dostępu do niego (i to się dzieje w Europie!).

jareq