iPlus Huawei E169
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
iPlus Huawei E169
Witam, mam problem. Otóż jestem w posiadaniu iPlusa Huawei 169, aplikacja iPlus 2.0. Prędkość 1mb. Jednak ściąganie jest bardzo wolne i jak ściągam 20kb/s to jestem w siódmym niebie bo bardzo rzadko ściąga mi z taką prędkością. Więc po co mam płacić za internet 1mb skoro ściągam 7-15kb/s? Mógłby mi ktoś pomóc jak zwiększyć szybkość tego internetu? Jak zwiększyć zasięg? Słyszałem o antenach kierunkowych, o routerach wzmacniających. Próbowałem zmienić z APN Internet na APN Internet 3g tak jak gdzieś czytałem, ale u mnie nie ma do wybrania opcji "APN Internet 3g" .; /
Bardzo proszę o pomoc. Jeżeli ktoś ma te mapki zasięgu to mieszkam w Biskupcu Pomorskim na ulicy Szewskiej.
Bardzo proszę o pomoc. Jeżeli ktoś ma te mapki zasięgu to mieszkam w Biskupcu Pomorskim na ulicy Szewskiej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: iPlus Huawei E169
Możesz spróbować wywalić iPlus managera i zainstalować aplikację Huawei.
W iPlus Managerze też da się APN zmienić. Trzeba zrobić nowy profil w ustawieniach.
Jaki masz zasięg sieci? Jaka technologia (GPRS, EDGE, 3G, HSPA)?
Z tego co widzę po mapce (jeśli o tą lokalizację chodzi: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.85859 ... 19727/z/13 ) to niestety Plus nie ma 3G/HSPA. Jedynie GPRS/EDGE.
Szybszą transmisję będziesz miał w Play, Orange i T-Mobile.
Jak dużo umowy jeszcze masz?
W iPlus Managerze też da się APN zmienić. Trzeba zrobić nowy profil w ustawieniach.
Jaki masz zasięg sieci? Jaka technologia (GPRS, EDGE, 3G, HSPA)?
Z tego co widzę po mapce (jeśli o tą lokalizację chodzi: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.85859 ... 19727/z/13 ) to niestety Plus nie ma 3G/HSPA. Jedynie GPRS/EDGE.

Szybszą transmisję będziesz miał w Play, Orange i T-Mobile.
Jak dużo umowy jeszcze masz?
-
Spróbuję z tą aplikacją Huawei.
Jak zmienić APN w managerze? Mógłbyś mi opisać krok po kroku?
Zasięg sieci? EDGE.
3G jest bo jak byłem na wakacjach w Gdańsku to działało na 3G, tylko mi chodzi o to gdzie jest najbliższy nośnik 3G w mojej okolicy.
Umowa? Jeszcze 2 lata. ;/
Jak zmienić APN w managerze? Mógłbyś mi opisać krok po kroku?
Zasięg sieci? EDGE.
3G jest bo jak byłem na wakacjach w Gdańsku to działało na 3G, tylko mi chodzi o to gdzie jest najbliższy nośnik 3G w mojej okolicy.
Umowa? Jeszcze 2 lata. ;/
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
iPlus Managera nie widziałem na oczy jakieś 4 lata więc nie pomogę krok po kroku. W każdym managerze wchodzisz w ustawienia i gdzieś profile są. Nie jest to jakoś ciężko znaleźć. Wszystko jest podpisane.
Właśnie widzę, że sam GPRS/EDGE masz.
Niestety w okolicy nie masz 3G.
Wszystkie stacje masz po 22km i więcej od siebie. Nie da rady złapać tego z żadną anteną. Za daleko.
Jedyne wyjście to zrobić cesję umowy i brać coś od innych operatorów.
Nawet nie masz stacji Aero2 - zasięgu 3G na 900MHz.
[ Dodano: 2012-06-23, 18:22 ]
Ile od podpisania umowy minęło? Ponad 7 dni? Do 7 dni powinno się dać jeszcze bez konsekwencji zerwać umowę.
Właśnie widzę, że sam GPRS/EDGE masz.
Niestety w okolicy nie masz 3G.

Jedyne wyjście to zrobić cesję umowy i brać coś od innych operatorów.
Nawet nie masz stacji Aero2 - zasięgu 3G na 900MHz.

[ Dodano: 2012-06-23, 18:22 ]
Ile od podpisania umowy minęło? Ponad 7 dni? Do 7 dni powinno się dać jeszcze bez konsekwencji zerwać umowę.
-
Dzięki za pomoc. ; )
[ Dodano: 2012-06-24, 01:20 ]
Nie wątpię w kompetentność użytkownika ja.michal, ale chciałbym jeszcze usłyszeć jakieś opinie. Czy lepiej kupić antenę kierunkową czy coś, czy może zmienić operatora?
[ Dodano: 2012-06-24, 01:20 ]
Nie wątpię w kompetentność użytkownika ja.michal, ale chciałbym jeszcze usłyszeć jakieś opinie. Czy lepiej kupić antenę kierunkową czy coś, czy może zmienić operatora?
- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Na pewno chodzi o "ten" Biskupiec? Bo ja jedyny z ulicą Szewską znalazłem z kodem 13-340 http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,19,19.35188,53.49974ja.michal pisze:jeśli o tą lokalizację chodzi: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.85859 ... 19727/z/13
czyli tu http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.49744 ... 54688/z/12
To może ja tchnę jeszcze nieco nadziei w autora wątku. Mianowicie już jakieś 4 lata temu ciągnąłem ponad 3Mb/s (praktycznie max tego co mógł modem) z tego BTS Plusa http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.53937 ... 10547/z/14 , który do dziś jest oznaczony jako GSM.ja.michal pisze:Niestety w okolicy nie masz 3G. Wszystkie stacje masz po 22km i więcej od siebie.
Moja rada: nie do końca wierzyć opisom z map i ruszyć w teren. Miejscowość Łąkorz i Lekarty (choć tu już trochę daleko, zależy jakie ukształtowanie terenu...). Podjechać blisko wieży i sprawdzić, jak z któregoś będzie 3G to sprawdzić czy to 900 czy 2100 MHz. Wtedy w domu wymusić WCDMA i odpowiednie pasmo na modemie i spróbować z anteną kierunkową. Fajnie by było jakbyś mógł od kogoś (ew. ze sklepu) taką antenę pożyczyć i przetestować - oczywiście taką na odpowiednią częstotliwość, na której mam nadzieję uda się złapać 3G pod BTS-em.
-
Tak, to Biskupiec z kodem 13-340. ;D Nie zwróciłem wcześniej uwagi. ;D
Do Łąkorza mam jakieś 5km tylko. ;D A jak sprawdzić czy 3g jest na 900MHz czy na 2100?
Co to znaczy wydusić WCDMA? I jak?
Przepraszam za takie głupie pytania i trochę mi wstyd bo przez 3mies. chodziłem do technikum informatycznego, ale w tematach internetu, łącza itd. jestem kompletnie zielony. Jako informatyk bardziej ze mnie grafik. ; p
Do Łąkorza mam jakieś 5km tylko. ;D A jak sprawdzić czy 3g jest na 900MHz czy na 2100?
Co to znaczy wydusić WCDMA? I jak?
Przepraszam za takie głupie pytania i trochę mi wstyd bo przez 3mies. chodziłem do technikum informatycznego, ale w tematach internetu, łącza itd. jestem kompletnie zielony. Jako informatyk bardziej ze mnie grafik. ; p
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To już w ogóle lipa. Nie ma nic w okolicy. Jedynie coś bliżej sensownego to Nordisk 7km dalej.piori pisze: czyli tu http://mapa.btsearch.pl/g...0268554688/z/12
I tutaj może być problem. Albo działają bez pozwolenia, albo to jest stacja testowa i mogą ją wygasić w każdej chwili.piori pisze: do dziś jest oznaczony jako GSM.
Nie wiem czy jest sens, żeby kolega inwestował w coś tak niepewnego (jak złapie stację 3G).
Druga sprawa to porównanie miejscowości. Jednak twoja piori jest dużo bardziej zaludniona i sens stawiania 3G jest.
Po danych stacji bazowej (CID, LAC) lub po prostu ręcznie się łącząc z odpowiednią siecią.Arturo11 pisze:A jak sprawdzić czy 3g jest na 900MHz czy na 2100?
WCDMA to 3G/HSPA/HSPA+. W ustawieniach programu masz wybór technologii.Arturo11 pisze: Co to znaczy wydusić WCDMA? I jak?
[ Dodano: 2012-06-26, 17:37 ]
Niestety nie wiem czy nawet na zewnątrz złapiesz 3G 2100MHz z 17-20km.

Może jakimś cudem Aero2 3G 900MHz 17,5km dalej (stacja w Jabłonowie Pomorskim). Teoretycznie do Biskupca wg mapki dolatuje sygnał. Teren bez lasów, płaski. Może coś z tego być.
Musisz się gdzieś wyżej wdrapać i oczywiście być na zewnątrz.
-
Nie wiem czy to pomoże, ale w szkole (25km od domu; Iława) łapało mi na telefonie 3g. Jednak to 25km, trochę lipa. Może jakoś coś połączyć z Iławą?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Trochę daleko 15,5km na 2100MHz.
Dlaczego upierasz się przy stacji bazowej Plusa? Możesz mieć ze stacji Aero2. To też HSPA+ (nawet na pewno). Prędkości też są do 21Mb/s.
Dlaczego upierasz się przy stacji bazowej Plusa? Możesz mieć ze stacji Aero2. To też HSPA+ (nawet na pewno). Prędkości też są do 21Mb/s.
- piori
O dokładnie, skupiłem się na zbyt bliskiej okolicy, a przecież 900 MHz potrafi daleko dolecieć. Po drodze nie widać lasów, a z mapy Cyfrowego Polsatu można wywnioskować, że ukształtowanie terenu też jest korzystne, bo daleko się ściele niebieskie pole. Na początek można spróbować nawet bez anteny i liczyć na to, że mapka nie jest przesadnie optymistyczna.ja.michal pisze:Może jakimś cudem Aero2 3G 900MHz 17,5km dalej (stacja w Jabłonowie Pomorskim).
Arturo11, pobierz ten program http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557
Jeśli po podłączeniu modemu odpala Ci się Mobile Manager (lub manager Plusa), to go całkiem zamknij (nie może być nawet ikonki w tray'u) i odpal top_netinfo.
I teraz:
Ustawienia> zakładka Komunikacja AT i PIN> zaznacz "Komunikacja AT" (oraz opcjonalnie "Wyświetlaj BTS, sektor,stronę")
> zakładka GPRS/UMTS> wybierz z listy "Huawei uniwersal" i zaznacz: "tylko UMTS/HSDPA", "Wybrane poniżej", "W900". Kliknij zastosuj i zamknij okno ustawień.
No i teraz pozostaje wejść gdzieś na piętro z oknem na południowy-zachód i obserwować czy dioda modemu nie mrugnie na niebiesko, lub pole operator w głównym oknie programu: interesuje Cię 26017 lub aero2.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czasem jeszcze CP900.piori pisze:26017 lub aero2.

-
No i nic... Zrobiłem jak pisaliście, wszystko okej, ale nieb. lampka za cholerę nie chce się zapalić. ;/
Tylko fakt że nie mam balkonu, a mieszkam w tak dziwnie zabudowanej kamienicy? Opłaca się kupować antenę wi-fi? Ile to kosztuje i jaka to miałaby być antena?
Tylko fakt że nie mam balkonu, a mieszkam w tak dziwnie zabudowanej kamienicy? Opłaca się kupować antenę wi-fi? Ile to kosztuje i jaka to miałaby być antena?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Antena do WiFi (czy to 2,4 czy 5 GHz) nie nadaje się do internetu komórkowego.
Jak wyjdziesz przed dom to łapiesz sygnał? Jak możesz to pojedź jakiś kawałek w stronę stacji. Będzie obraz ile brakuje.
[ Dodano: 2012-06-27, 19:28 ]
Najlepiej wieczorową porą, tak jak teraz (do 22). Wtedy największe obciążenie sieci i najmniejszy zasięg stacji.
Jak wyjdziesz przed dom to łapiesz sygnał? Jak możesz to pojedź jakiś kawałek w stronę stacji. Będzie obraz ile brakuje.
[ Dodano: 2012-06-27, 19:28 ]
Najlepiej wieczorową porą, tak jak teraz (do 22). Wtedy największe obciążenie sieci i najmniejszy zasięg stacji.
- piori
Przy takiej odległości do stacji bazowej każda przeszkoda będzie zabójcza dla sygnału. Trzeba wyjść na otwartą przestrzeń lub na jakiś wysoki budynek z widokiem na stację, ewentualnie przemieścić się w stronę BTS'a, aby w miarę możliwości zapewnić widoczność optyczną.Arturo11 pisze:Tylko fakt że nie mam balkonu, a mieszkam w tak dziwnie zabudowanej kamienicy?
Antena prawdopodobnie by pomogła (oczywiście nie wi-fi tylko taka do GSM'u na 900 MHz), ale ją też trzeba będzie odpowiednio wynieść ponad przeszkody. Najpierw dobrze by było, jak pisze ja.michal, zorientować się jak dużo brakuje do szczęścia bez anteny.