Jaką dobrac antenę.
Moderator: Moderatorzy
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Jaką dobrac antenę.
Witam,_jak w temacie. Czy to co znalazłem wystarczy?
http://allegro.pl/mocna-antena-huawei-e ... 44731.html
Ogólnie na telefonie mam full zasieg,_ale jak podlączam modem do kompa to mam około 50-60 % ale moim celem jest podłączenie modemu do rutera i juz wtedy nie jest tak kolorowo bo na samym modemie mam 20% a jak podłączam antenke,_która zaostała mi ze starego medemu to mam 38% max ale to jest za mało bo mi zrywa cały czas połączeni. Antena bedzie stała na dachu jakieś 5 m w górze,_z daleka widze w odległości 2 km 2 lub 3 nadajniki.
[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2012-06-25, 13:02 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
http://allegro.pl/mocna-antena-huawei-e ... 44731.html
Ogólnie na telefonie mam full zasieg,_ale jak podlączam modem do kompa to mam około 50-60 % ale moim celem jest podłączenie modemu do rutera i juz wtedy nie jest tak kolorowo bo na samym modemie mam 20% a jak podłączam antenke,_która zaostała mi ze starego medemu to mam 38% max ale to jest za mało bo mi zrywa cały czas połączeni. Antena bedzie stała na dachu jakieś 5 m w górze,_z daleka widze w odległości 2 km 2 lub 3 nadajniki.
[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2012-06-25, 13:02 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2012-06-25, 12:02 przez adziu82, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaką dobrac antenę.
Jeśli chcesz zakryć tym dziurę w ścianie to wystarczyadziu82 pisze:Czy to co znalazłem wystarczy?

Zacznijmy od początku. Jaka technologia i pasmo Cię interesuje? Bo trzeba wybrać antenę nie tylko kierunkową, ale i na określone pasmo.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
YaHooo,jaka technologia to nie wiem,chyba że nie rozumie pytania
Jakie pasmo też nie wiem,jak to mogę sprawdzić? Czyli to powinna nie być panelowa,tylko kierunkowa antena?
A tak w ogóle to może wina rutera? Bo dziwne trochę że na fonie mam fula,na modemie koło 70% a jak podepnę modem do rutera to mam tylko 20 % a jak podepnę antenkę ( taki kijek,nic dobrego ale łapie zasięg do koło 38%
) ale zrywa cały czas neta. Dziwne trochę bo chyba 40% powinno wystarczyć.

Jakie pasmo też nie wiem,jak to mogę sprawdzić? Czyli to powinna nie być panelowa,tylko kierunkowa antena?
A tak w ogóle to może wina rutera? Bo dziwne trochę że na fonie mam fula,na modemie koło 70% a jak podepnę modem do rutera to mam tylko 20 % a jak podepnę antenkę ( taki kijek,nic dobrego ale łapie zasięg do koło 38%

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Technologia to GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/LTEadziu82 pisze:YaHooo,jaka technologia to nie wiem,chyba że nie rozumie pytania![]()

Najprościej zainstalować sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>, sprawdzić LAC oraz CID i na mapce http://mapa.btsearch.pl/ wyszukać jaka to stacja i tam będą interesujące Ciebie informacje.adziu82 pisze:Jakie pasmo też nie wiem,jak to mogę sprawdzić?
Raczej nie. Poza tym porównywanie kresek czy % ma mały sens. Porównywać można tylko wartości w dBm.adziu82 pisze:A tak w ogóle to może wina rutera?
Sama siła sygnału mało mówi, ważna jest również jakość sygnału.adziu82 pisze:Dziwne trochę bo chyba 40% powinno wystarczyć.
Pozdrawiam YaHooo 

- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Aha,_zapomniałem dodać,_że to jest net z E-plusa ( aldi )w Niemczech._Lokalizacje widzę ale bts-ów mi nie pokazuje,_rozumiem,_że pokaże mi tylko z Polski.
Ma to działać tylko na HSDPA,_prędkość 3,6 mbps ( chyba dobrze napisałem
)
Coś mi się wydaje że na darmo kupiłem ruter,_bo nic z tego nie będzie._Chyba że przeniosę się pod nadajnik
[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2012-06-25, 22:06 ]
Proszę pisać po ludzku.
[ Dodano: 2012-06-25, 22:20 ]
Wybacz, skończyłem tylko szkołę średnią nie to co Ty,wyższą
Po drugie piszę ,,na szybciocha'' może ten slang będzie także Tobie przeszkadzał? Niektórzy nie ,,umią'' pisać poprawnie,najważniejsze żeby w zrozumiały sposób przekazali to co chcą. A Ty mi poprawiasz po przecinku przerwę
Pozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2012-06-26, 09:15 ]
Z tego co pamiętam już w podstawówce uczą odmieniać podstawowe wyrazy. - Jo_gurt
[ Dodano: 2012-06-26, 16:16 ]
Jo_gurt,odmieniać umiem, błędów nie robię,ewentualnie mogę zjeść literkę.
Trochę zdenerwowało mnie to,że Grzechu podkreślił na czerwono to że po przecinku nie dałem spacji,co to był błąd ortograficzny?Po prostu nie daję spacji po przecinku.
Ma to działać tylko na HSDPA,_prędkość 3,6 mbps ( chyba dobrze napisałem

Coś mi się wydaje że na darmo kupiłem ruter,_bo nic z tego nie będzie._Chyba że przeniosę się pod nadajnik

[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2012-06-25, 22:06 ]
Proszę pisać po ludzku.
[ Dodano: 2012-06-25, 22:20 ]
Wybacz, skończyłem tylko szkołę średnią nie to co Ty,wyższą

Po drugie piszę ,,na szybciocha'' może ten slang będzie także Tobie przeszkadzał? Niektórzy nie ,,umią'' pisać poprawnie,najważniejsze żeby w zrozumiały sposób przekazali to co chcą. A Ty mi poprawiasz po przecinku przerwę

Pozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2012-06-26, 09:15 ]
Z tego co pamiętam już w podstawówce uczą odmieniać podstawowe wyrazy. - Jo_gurt
[ Dodano: 2012-06-26, 16:16 ]
Jo_gurt,odmieniać umiem, błędów nie robię,ewentualnie mogę zjeść literkę.
Trochę zdenerwowało mnie to,że Grzechu podkreślił na czerwono to że po przecinku nie dałem spacji,co to był błąd ortograficzny?Po prostu nie daję spacji po przecinku.
Ostatnio zmieniony 2012-06-25, 21:05 przez adziu82, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to sobie nie popatrzysz na tej mapce.Aha,_zapomniałem dodać,_że to jest net z E-plusa ( aldi )w Niemczech._Lokalizacje widzę ale bts-ów mi nie pokazuje,_rozumiem,_że pokaże mi tylko z Polski.
Ale to i tak mało mi mówi, bo HSDPA na przykład w Polsce jest na 2100MHz, albo 900MHz, więc ciężko powiedzieć jak to może być u Ciebie.adziu82 pisze: Ma to działać tylko na HSDPA,_prędkość 3,6 mbps ( chyba dobrze napisałem)
Pozdrawiam YaHooo 

- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
No to czyli lipa będzie? A tan link co dałem,coś pomoże ta antenka,jeżeli nie mogę sprawdzić pasma? W domu mam antenę kierunkową,nie wiem jak się nazywa dokładnie,ale jest z samych pręcików
z pół metra długa,tylko wejście jest na modem ED77 czyli duże wejście a ja mam modem huaweie160,można coś dokupić aby zrobić jakieś przejście na huawei?Może ona by zadziałała? Była do EDGE,ale może działa również na to pasmo 2100.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak nie wiesz jakie pasmo itp to lipa.adziu82 pisze:No to czyli lipa będzie?
Antena nie nadaje się do niczegoadziu82 pisze:A tan link co dałem,coś pomoże ta antenka,jeżeli nie mogę sprawdzić pasma?

To jest najprawdopodobniej antena Yagi. To pewnie jest antena na 900MHz, bo piszesz coś o EDGE.adziu82 pisze:W domu mam antenę kierunkową,nie wiem jak się nazywa dokładnie,ale jest z samych pręcików
Tej anteny możesz użyć jeśli masz 3G na częstotliwości 900MHz.
Pozdrawiam YaHooo 

- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Wielkie dzięki YaHooo za pomoc,bo już miałem kupić tą co znalazłem.No mi tez się wydaję że będzie to na 900,bo to antenka kolesia a u nas jest tylko EDGE czyli na 900 powinno być.
A jak byś miał strzelać to na jakie pasmo byś strzelił w mojej niemieckiej miejscowości
A jak byś miał strzelać to na jakie pasmo byś strzelił w mojej niemieckiej miejscowości

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tego co kojarzę to powinno być 900MHz.adziu82 pisze: A jak byś miał strzelać to na jakie pasmo byś strzelił w mojej niemieckiej miejscowości![]()
Pozdrawiam YaHooo 

- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Czyli ta antena kierunkowa co mam w Polsce,może zadziała
Tylko jakiś konektor(czy jak to się zwie) żeby zmienić końcówkę na mój modem,bo tam jest takie duże wkręcane.

Tylko jakiś konektor(czy jak to się zwie) żeby zmienić końcówkę na mój modem,bo tam jest takie duże wkręcane.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Taka Yagi powinna zadziałać.adziu82 pisze:Czyli ta antena kierunkowa co mam w Polsce,może zadziała![]()
Tak, ale to już kupujesz właśnie dopasowane do modemu. Z jednej strony takie złącze jak w antenie, z drugiej takie jak w modemie.adziu82 pisze: Tylko jakiś konektor(czy jak to się zwie) żeby zmienić końcówkę na mój modem,bo tam jest takie duże wkręcane.
Pozdrawiam YaHooo