Huawei E173

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MrDeXeR
Początkujący użytkownik forum

Huawei E173

Post autor: MrDeXeR »

Witam,

Do tej pory korzystałem z programu "iPlusMenager" i łapałem HSDPA ale jak zmieniłem program na Top_netinfo łączy mi się tylko przez EDGE. Czy da się jakoś wymusić połączenie przez HSDPA??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E173

Post autor: YaHooo »

MrDeXeR pisze:Czy da się jakoś wymusić połączenie przez HSDPA??
Tak, po prostu wchodzisz Plik->Ustawienia->GPRS/UMTS i tam masz żądane opcje.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
MrDeXeR

Post autor: MrDeXeR »

tylko jak zaznacze "Tylko HSDPA/UMTS (WCMDA)" lub "Preferowany HSDPA/UMTS (WCMDA)" to często przeskakuje mi na UMTS. I chodzi mi o to cze da się jakoś zrobić aby nie przeskakiwało??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

MrDeXeR pisze:I chodzi mi o to cze da się jakoś zrobić aby nie przeskakiwało??
Da się przez pingowanie jakiegoś hosta w sieci. Na forum jest dziesiątki postów jak to zrobić.
Polecenie ping -t -l 1000 adres.hosta
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

MrDeXeR pisze:tylko jak zaznacze "Tylko HSDPA/UMTS (WCMDA)" lub "Preferowany HSDPA/UMTS (WCMDA)" to często przeskakuje mi na UMTS.
To jest zupełnie normalne zachowanie i nie da się tego zmienić. Można wymusić jakiś transfer za pomocą pingów jak to wojteks opisał.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
lucek_86

Post autor: lucek_86 »

Witam,
Dziś rozpakowałem zakupiony na allegro huawei e173 oraz kartę sim aero2.
po podłączeniu i kilku wycieczkach z laptopem po domu okazało się, że nie mogę przekroczyć -72dB.
Poczytałem trochę i znalazłem ten wątek:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=34723
Na polecanej w tym wątku mapie można sprawdzić, że mam w najbliższej okolicy 3 stacje aero2, dwie oddalone ode mnie o około 700m (ale ustawione w przeciwnych kierunkach) oraz jedną oddaloną o ok. 1,5 km.
Czy w takiej sytuacji antena dookólna pomoże? Czy jednak kupić antenę kierunkową i jeżeli tak, to w którą stronę ją ustawiać?
Mieszkam na parterze a dookoła wszędzie bloki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lucek_86 pisze: po podłączeniu i kilku wycieczkach z laptopem po domu okazało się, że nie mogę przekroczyć -72dB.
Ale to w zasadzie dobry zasięg. Masz problemy ze stabilnością, prędkością? Jeśli nie, to nie ma co wydawać kasy na antenę.
lucek_86

No prędkość jest niziutka. Obiecują pół megabita. Gdzie u mnie nie przekracza to 0,1 megabita. Jeżeli to nie jest wina zasięgu, to gdzie może tkwić problem? Czy po prostu Aero2 tak ma i trzeba się przyzwyczaić? ;-)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

lucek_86 ściągnij <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>, ustaw komunikacje AT i zrób wycieczkę po domu i zobacz czy jak złapie Ci inny BTS to będzie taka sama sytuacja.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lucek_86 pisze:Czy po prostu Aero2 tak ma i trzeba się przyzwyczaić? ;-)
Sprawdź w nocy jak się sprawa ma, być może to obciążenie sieci.
lucek_86

Top NetInfo jeszcze nie instalowałem. Będę miał dziś trochę czasu, to może to zrobię.
Ale sprawdziłem po północy i faktycznie jest dużo lepiej: 0,5 Mb down i 0,2 up.
Albo w nocy jest luźniej na sieci albo złapałem inny punkt (albo jdno i drugie).
Za porady ślicznie dziękuję :-)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lucek_86 pisze: Ale sprawdziłem po północy i faktycznie jest dużo lepiej: 0,5 Mb down i 0,2 up.
No to antena nic Ci nie da. To jest obciążenie sieci. No chyba, że za pomocą anteny byś złapał jakiś inny nodeB, który jest mniej obciążony to tak.
lucek_86 pisze: Za porady ślicznie dziękuję :-)
A nie ma za co :ok:
ODPOWIEDZ