Witam.
Mam nadzieje, że w dobrym dziale.
Opis:
Merlin 870 (Orange) podłączony do lapka. Obok stoi PC.
Co bym chciał:
Kiedy jest włączony lapek i działa na nim net, PC miał dostęp do zasobów internetu.
Pytania:
Jak to zrobić? Jak zrobić aby lapek działał (miał włączony net) a druga osoba siedzi na PC i też ma net (dzięki lapkowi)?
Opis tego co się dowiedziałem:
Pan w sklepie powiedział, że się tak nie da...postukałem się w głowę...no bo na jakiej zasadzie działają sieci komputerowe??? No ale ok jestem laik. Zasięgnąłem wiedzy i jestem prawie pewien, że pan w sklepie mnie nie zrozumiał.
1*Wychodzi na to, że najłatwiej to kupuje kabel scrosowany (czy jak mu tam) łącze kompy i na lapku udostępniam w kreatorze połączenia niejakie zasoby internetu.
2* Chce bezprzewodowo:
Kupuje do PC karte sieciową bezprzewodową i działam na zasadzie Acses Pointa.
3*Bezprzewodowo:
Karta sieciowa do PC i wsio działa przez router i teraz zagwostka
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... na+novatel
Moje pytania ostateczne:
1)Główne pytanie oczywiście to jak najlepiej połączyć PC do lapka z netem aby oba kompy mogły korzystać z netu w jednym momencie?
2)Czy 2* ma racje bytu?
3)Czy jest router taki, że: podłączam do niego modem merlina 870 i teraz niezależnie lapek i PC sobie korzystają z netu? Podałem link, niby jest, ale jak to działa?
Internet-laptop-PC
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Internet-laptop-PC
1. Najlepiej kablem skrosowanym, prosta konfiguracja i same zalety
sam z tego rozwiązania korzystam.
2. Oczywiście, że się da, działa to na takiej samej zasadzie jak połączenie przez kabel tylko bezprzewodowo.
3. Było na forum o takim ruterze, wkładasz kartę PCMCIA do rutera i podobno ma działać, tylko to ma być chyba karta dedykowana temu ruterowi

2. Oczywiście, że się da, działa to na takiej samej zasadzie jak połączenie przez kabel tylko bezprzewodowo.
3. Było na forum o takim ruterze, wkładasz kartę PCMCIA do rutera i podobno ma działać, tylko to ma być chyba karta dedykowana temu ruterowi