E398 z Plusa i dobór anteny innej niż Dual LTE - mapka

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
encholex
Stały użytkownik forum

E398 z Plusa i dobór anteny innej niż Dual LTE - mapka

Post autor: encholex »

Witam serdecznie,

Jestem tu nowy i ciężko wynaleźć doświadczenia z antenami innych użytkowników. Może coś dodam.

Moja sytuacja nie wygląda cudnie i może porywam się z motyką na Słońce, ale jednak chcę spróbować złapać to LTE.
W załączeniu mapka która rozjaśni sytuację położenia względem bts'ów.
Obrazek
Obrazek

Obecnie łapię z -81dBm HSPA, ale jedyne co wyciągnie to DL 6Mb/s i 1.6Mb/s UP. Zależy mi na jak największym uploadzie i to 1.6Mb/s to za mało gdyż muszę pchać większe pliki. iPlus jest firmowy.
W wiosce owszem są dostawcy neta, ale wiadomo jak działa net na wsi. Można mieć 6Mb/s DL, ale UP będzie max 0.5Mb/s.

Software: aplikacja z Cyfrowego Polsatu - nie wiem czemu, ale bardziej przypadła mi do gustu. Aplikacja Plusa często w ogóle nie chce się łączyć, zrywa połączenie i nie zapewnia mi danych odnośnie jakości sygnału etc. Poza tym jakoś mi nie odpowiada. Jeżeli używana przeze mnie aplikacja nie jest dobra - proszę o zalecenie czego używać. Wspomniane wcześniej -82dBm nie wpływa mocno na prędkość. czy macie wiedzę odnośnie ograniczania prędkości ? Pytam, bo miałem chwilami -92dBm i prędkości były podejrzanie identyczne.

Hardware: dwa modemy E398. Jeden z CP kupiony na Allegro dawno temu, ale w akcie desperacji wgrałem mu najnowszy firmware: MDM9200-1Update_11.335.31.00.000.B757
Drugi E398 jest z Plusa (to ten firmowy). W nim nic nie zmieniałem.

Oczywiście na samym początku (ze względu na koszty) próbowałem przygód z antenami dookólnymi. Najpierw ta z dwoma cewkami ok. 60cm, później ta z trzema cewkami. Wynik oczywisty.

Po wkurzeniu się, kupiłem tą super polecaną DUAL LTE http://yagi.pl/antena-dual-1800-p-1930.html

Niestety pomimo godzin spędzonych z tym wszystkim na kominie i kręceniu we wszelkie strony, dalej max jakie wyciągnęło to wszystko to HSPA i dalej 6/1.6 Mb/s. gdy czekałem dziesiątki minut na złapanie sygnału LTE w diagnostyce miałem -77 do -85 dBm i bez informacji co i gdzie. Przycisk POŁĄCZ oczywiście nieaktywny.

Co robię źle, jakie macie pomysły, jakie propozycje anteny ? Czy tą antenę muszę jakoś przekręcać ? (próby robiłem przy antenie ustawionej pionowo).
Pomóżcie i napiszcie cokolwiek...
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: E398 z Plusa i dobór anteny innej niż Dual LTE - mapka

Post autor: pogodabartek »

Antena totalny złom-jest to moja opinia.

Cybertech robi lepsze i tylko na pasmo 1800MHz

Twoja antena ma za duży zakres częstotliwości.

Spróbuj kupić Cybertecha pod LTE i w razie czego możesz oddać do 10dni bez śladów używania.
Podejrzewam,ze do LTE masz za daleko i sa po drodze przeszkody terenowe(drzewa, liście,budynki) albo jest za dużo ludzi i zasięg się zmniejsza-kurczy wraz ze wzrostem ilości użytkowników.

Wg. mnie najrozsądniejszą rzeczą,jest zainwestowanie w ATK20 z dipola z jak najkrótszym kablem i będziesz mieć samo HSPA+ na UMTS900 jeśli łapiesz oczywiście tylko tę 900tkę.
ATK20 nie ma sensu jeśli masz pasmo 2100 na HSPA+ lub LTE na 1800
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

encholex pisze:Witam serdecznie,
Obecnie łapię z -81dBm HSPA, ale jedyne co wyciągnie to DL 6Mb/s i 1.6Mb/s UP. Zależy mi na jak największym uploadzie i to 1.6Mb/s to za mało gdyż muszę pchać większe pliki. iPlus jest firmowy.
... dziesiątki minut na złapanie sygnału LTE w diagnostyce miałem -77 do -85 dBm i bez informacji co i gdzie. Przycisk POŁĄCZ oczywiście nieaktywny.
Co robię źle, jakie macie pomysły, jakie propozycje anteny ? Czy tą antenę muszę jakoś przekręcać ? (próby robiłem przy antenie ustawionej pionowo).
Pomóżcie i napiszcie cokolwiek...
Powiem szczerze że powielane tutaj wielokrotnie pytanie o położenie wg mapy i pozycji geostacjonarnej w praktyce rozmija się z sytuacją w realu (ukształtowanie terenu, przeszkody naturalne, urbanistyka...). Skutkiem są przypadki gdy ktoś odbiera sygnał ze stacji położonej o ok. 20km a ktoś inny ma problem z połączeniem mając stacje o 2km od siebie.Nie znam aplikacji CP (potrzebna jest opcja wymuszenia wyłącznie LTE) i sprawdzenia zasięgu (w aplikacji Mobile Partner to jest). Ciekawi mnie jeszcze jaką masz zastosowaną długość kabla między anteną a modemem (przy słabym sygnale i kablu H-155 10m to absolutne max.). W Twoim przypadku jeżeli rozpatrujemy zakup nowej anteny to tylko przy walce o LTE (zakup jednak jest ryzykowny nawet gdyby to miała być Cybertecha lub Bestpartnera-można podjąć ryzyko jak chociaż chwilowo nawiążesz połączenie ze stacją LTE przy użyciu obecnego zestawu). Na HSPA Plusa i tak wiele więcej nie wyciągniesz (można jedynie zastosować w miarę krótki kabel antenowy, dokupić jakiś router w którym zainstalujemy Open-Wrt, aktywny HUB z wydajnym zasilaniem, ewentualnie w celu utrzymania ciągłej aktywności modemu wrzucimy skrypt ciągle pingujący hosta w sieci-wskazane też przy użytkowaniu modemu na komputerze). Cała walka w przypadku HSPA+ to jedynie ustabilizowanie wszystkich parametrów w celu utrzymania wysokiej stabilności (nie wiele więcej uzyskasz nawet przy zastosowaniu najlepszej anteny bo Plus w praktyce i tak ogranicza UL do 2Mb/s). ;)
jareq
encholex
Stały użytkownik forum

Witam ponownie,

Bardzo dziękuję za zainteresowanie.
Być może ta antena jest zbyt uniwersalna. Generalnie zgodnie z rozmowami ze sprzedawcą, bo jemu też wysyłałem mapki etc, również mam możliwość zwrotu do 10 dni, ale.... no ciężko o brak śladów użytkowania gdy np. przykręcam nakrętkę z ząbkowanym łbem do blachy... nie ma też szans na uniknięcie lekkich otarć, które też były gdy antena przyjechała...i jak to udowodnić ?

HSPA+ jest na 900MHz ? Jak można określić na której częstotliwości się łączę ? na mapce jest pokazany najbliższy BTS, na którym są: GSM1800, GSM900, UMTS2100. Da się to wyczaić ?
W najgorszym przypadku skończy się tym scenariuszem, że zostanę tylko na HSPA. Podczas testów nie miałem HSPA+, było tylko HSPA. O czymś to może świadczyć ?

Co z tym limitowaniem uploadu do 2Mb/s ? jest czy go nie ma ? iPlus jest firmowy więc może da się zdjąć to ograniczenie ?

Aplikacja CP to w sumie nakładka na Mobile Partner. Ma wymuszanie: "Tylko LTE".
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Nie wiem jaka aplikacja będzie najbardziej wydajna. Pewnie ten Mobile partner, ale który jest najnowszy ? Chętnie zaopatrzę się w niebrandowaną wersję programu, ale nie wiem jak jest z tymi wersjami bo ta CP ma inną numerację i wygląda na najnowszą :/ Mobile Partnera widziałem tylko 21.xxxxxxx to ten ?

Co z dBm ? miałem wymuszone "Tylko LTE" i było te -77dBm do -85dBm. Niby przycisk "Połącz" był nieaktywny. Ile mam mieć dBm żeby można było się połączyć ?

No i faktycznie najważniejsze o czym zapomniałem wspomnieć: długość przewodów to 10m...co i tak było za mało, bo pasuje mi właśnie ok 13m. żeby móc podpiąć modem bezpośrednio do laptopa, bez kombinowania z routerami z którymi przecież jest tyle problemów (tak mam przygotowany Air3GII i HUB z zasilaczem 2A, ale najpierw próbowałem łapać cokolwiek stojąc z całym sprzętem na kominie z modemem bezpośrednio połączonym do laptopa). 10m to za dużo ? nie wiem jakiego typu jest ten przewód, na stronie pisało nisko stratny ale czy jest to ten H-155 to tego nie wiem.

Jeżeli to możliwe to choćby na raty w ludziach, byłbym wdzięczny za odpowiedzi, bo nie wiem co robić...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Najlepiej pobierz sobie program TNI i wg. niego

Aplikacja CP musi być całkowicie wyłączona, jeśli chcesz wg.tego programu uzyskać informacje itd.
encholex
Stały użytkownik forum

OK. Program już ściągnięty.

W miarę możliwości proszę o pomoc w innych kwestiach. Może ktoś coś wie... pewnie dla Was te pytania są bez sensu bo odpowiedzi są oczywiste. Dla mnie nie... dlatego pytam.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

encholex pisze: W najgorszym przypadku skończy się tym scenariuszem, że zostanę tylko na HSPA. Podczas testów nie miałem HSPA+, było tylko HSPA.

Co z tym limitowaniem uploadu do 2Mb/s ? jest czy go nie ma ? iPlus jest firmowy więc może da się zdjąć to ograniczenie ?

No i faktycznie najważniejsze o czym zapomniałem wspomnieć: długość przewodów to 10m...co i tak było za mało, bo pasuje mi właśnie ok 13m. żeby móc podpiąć modem bezpośrednio do laptopa, bez kombinowania z routerami z którymi przecież jest tyle problemów (tak mam przygotowany Air3GII i HUB z zasilaczem 2A, ale najpierw próbowałem łapać cokolwiek stojąc z całym sprzętem na kominie z modemem bezpośrednio połączonym do laptopa). 10m to za dużo ? nie wiem jakiego typu jest ten przewód, na stronie pisało nisko stratny ale czy jest to ten H-155 to tego nie wiem.
Między wspomnianym HSPA a HSPA+ to w żaden sposób nie przełoży się to na wyższe transfery (niekiedy też dane są błędnie odczytywane przez aplikacje). To że masz usługę na firmę nie zmienia nic-Plus ma tak zorganizowany QoS na stacjach (wymiernym efektem jest dobra jakość usługi którą u konkurencji trudno spotkać-może w Play na nie przeciążonych stacjach ale P4 również limituje upload i to dużo niżej). Kabla 13m to zdecydowanie za dużo (taki odcinek możemy zastosować w przypadku H-1000-np. CNT400 ale koszt samego kabla z końcówkami to ok. 150zł). Co do zastosowania routera to wręcz mnie zdumiewa to co piszesz. Ja takie rozwiązanie stosuję ponad 3-lata, a obecny TP-Link MR-3420+Open-Wrt Gargoyle+HUB działa non-stop ponad 1,5 roku (wręcz mogę powiedzieć zapominam że korzystam z netu 3G-np. teraz logowałem się zdalnie do sprzętu który ma status połączenia w ramach jednej sesji ponad 2-tygodnie). W przypadku sprawdzenia parametrów połączenia, wymuszenia technologi na komputerze to zdecydowanie najlepszym będzie:
pogodabartek pisze:Najlepiej pobierz sobie program TNI i wg. niego
jareq
encholex
Stały użytkownik forum

Czyli im krótszy przewód antenowy, tym mniejsze straty w sygnale? Czy jest szansa na złapanie tego całego LTE przy krótszym przewodzie antenowym ? Tutaj wraca do mnie inne pytanie odnośnie progu dBm przy którym jest szansa na stabilne połączenie.

Obecnie mam tylko te przewody i nie wiem gdzie można takie dostać. Gdzie najprawdopodobniej będzie miał ktoś takie przewody i końcówki? same konektory mam, ale chodzi o przewody zakute na N->FME. W sklepie elektronicznym będą mieli takie cacka? Czy goście od internetu którzy rozsyłają net po wioskach ?

Jeżeli złapie sygnał na krótszym kablu, to generalnie pewnie zakończy się to postawieniem routera z modemem zaraz pod dachem jak to tylko możliwe, a później już tylko wi-fi lub skrętka.

I teraz jeszcze coś innego mnie ciekawi. Jeżeli w programie typu Mobile partner dałem na "Tylko LTE" to przechodząc na zakładkę Diagnostyka gdzie wyświetlane są informacje o sygnale, to czy te -85 do -77 było faktycznie od LTE ? Można to tak rozumieć że łapie ale słabo ? czy też te dBm mogły być od czegoś innego ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

encholex pisze: Gdzie najprawdopodobniej będzie miał ktoś takie przewody i końcówki?
I teraz jeszcze coś innego mnie ciekawi. Jeżeli w programie typu Mobile partner dałem na "Tylko LTE" to przechodząc na zakładkę Diagnostyka gdzie wyświetlane są informacje o sygnale, to czy te -85 do -77 było faktycznie od LTE ?
Kable kupisz tutaj http://www.cyberbajt.pl/produkt/2912/cn ... -nmnm.html , co do diagnostyki to zdecydowanie tak jak pisał wyżej @pogodabartek Top_NetInfo i komunikacja AT wymuszenie na modemie wyłącznie LTE1800-więcej info http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=3276 , http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=32133 , http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM/F ... uawei/E398 . P.S Oczywiście ten modem z Plusa masz w ramach podpisanego kontraktu z Polkomtelem wraz z kartą USIM do obsługi LTE? ;)
jareq
encholex
Stały użytkownik forum

Jeśli chodzi o przewody, to muszę znaleźć sklep/salon komputerowy gdzie sklecą mi takie dwa przewody na miejscu, bo na wszelkie zamawianie w necie już nie mam czasu (muszę wszelkie testy na tej antenie porobić do czwartku by móc ją odesłać... Stąd pytanie czy takimi przewodami, końcówkami etc. operują Ci co rozsiewają internet po wioskach itd. ?

Czy używanie tego programu co polecacie może mi pomóc w znalezieniu tego LTE ? Ciężko mi skapczyć jak wymusić modemowi ten tryb i bardziej chodzi mi o ustawienia, bo wpisywanie komend to trochę za wysoka szkoła jazdy. Czy testy np. na Mobile partnerze (tam łatwo jest przestawić modem w ten tryb) mogą mi jakoś przeszkodzić?

Odnośnie modemów to tak jak wspominałem w pierwszym poście...
Hardware: dwa modemy E398. Jeden z CP kupiony na Allegro dawno temu, ale w akcie desperacji wgrałem mu najnowszy firmware: MDM9200-1Update_11.335.31.00.000.B757
Drugi E398 jest z Plusa (to ten firmowy). W nim nic nie zmieniałem.
Tak, ten firmowy dostałem wraz z kartą sim i 7GB/msc.

Chciałbym powrócić do tematu anteny, bo był już jeden głos że to co kupiłem jest nie za bardzo... Co polecacie w takim razie i czemu ma być to lepsze ?

Gdzieś polecana http://bestpartner.pl/index.php?kategorie=39 ma jakieś przekręcanie....czemu ma to służyć ? czy tą co mam też powinienem przekręcać ?

Jest jeszcze ta: http://www.cybertech.com.pl/p95,antena- ... fme-z.html
Czemu jest taka tania i czemu ma jedno złącze i przewód skoro modem ma dwa gniazda ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

encholex pisze:Stąd pytanie czy takimi przewodami, końcówkami etc. operują Ci co rozsiewają internet po wioskach itd. ?
Porozmawiaj z nimi-mogą Ci pomóc, kable będą się nadawać.
encholex pisze: Czy testy np. na Mobile partnerze (tam łatwo jest przestawić modem w ten tryb) mogą mi jakoś przeszkodzić?
Jak przy takim ustawieniu masz zasięg i możesz nawiązać połączenie to ok.
encholex pisze:
Gdzieś polecana http://bestpartner.pl/index.php?kategorie=39 ma jakieś przekręcanie....czemu ma to służyć ? czy tą co mam też powinienem przekręcać ?
To jest taka graficzna prezentacja-osobiście zdecydowanie bym tą polecał (warunkiem jest uchwycenie sygnału na tym co teraz posiadasz).
encholex pisze: Czemu jest taka tania i czemu ma jedno złącze i przewód skoro modem ma dwa gniazda ?
Ta mająca 2gniazda jest dwu polaryzacyjna ale może też być jedno polaryzacyjna (nawet masz zaznaczone na modemie przy jednym z gniazd do którego ma być podłączona antena jedno polaryzacyjna). Moje największe zastrzeżenie do anten Cybertecha: to że nie posiadają wyjścia z gniazdem antenowym lecz mają podłączany przewód wątpliwej jakości bezpośrednio (przy krótkim przewodzie rzędu 2-5m to nie ma aż tak dużego znaczenia ale jak podłączymy przewód 10-12m to zysk anteny staje się wątpliwy przy marnym kablu- a widziałeś z linku ile kosztuje przewód dobrej jakości, więcej niż cały ten zestaw).
jareq
cain
Stały użytkownik forum

Post autor: cain »

Stąd pytanie czy takimi przewodami, końcówkami etc. operują Ci co rozsiewają internet po wioskach itd. ?
Z wtykiem N nie powinno być problemu, ale FME nie stosuje się do WiFi więc mogą nie mieć.

Tylko zmiana kabla raczej nie ma sensu, jeśli na tej antenie nie można nawet na chwilę zalogować się do sieci to raczej mała szansa ze zadziała na innym zestawie, nawet jeśli by był lepszy o kilka decybeli. Z tego co widać są wzniesienia które zasłaniają okoliczne BTSy i to jest główny problem. Antenę i sam modem najlepiej jeszcze sprawdzić w miejscu gdzie jest LTE na samym modemie dostępne, czy na pewno wszystko działa i o jaką wartość antena poprawia sygnał.
encholex
Stały użytkownik forum

jarek999 pisze:
encholex pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
To jest taka graficzna prezentacja-osobiście zdecydowanie bym tą polecał (warunkiem jest uchwycenie sygnału na tym co teraz posiadasz).
Chodzi mi o ten dziwny zapis:
UWAGA! Przy współpracy z sieciami LTE antenę należy ustawić w polaryzacji skośniej -45 oraz + 45 jednocześnie.
Czemu ma to służyć ?

Pytam odnośnie kabli, dlatego że faktycznie moje testy są na przewodzie 10m. Chcę spróbować na krótszym kablu, a nie zapytałem w ogóle czy to coś zmieni jak dam np. te 4m. ?? Jest szansa że coś złapię ? cały czas nie wiem czy jestem na granicy zasięgu z tymi -77dBm ..??

ps. Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Powoli zarysowuje mi się sprawa i jednak chyba zrezygnuję z dalszych prób, jeżeli wyjdzie opinia że te przewody niczego nie zmienią.
I pewnie skusiłbym się na tą polecaną antenę, ale ciężko mi kupować coś w sklepie i oddawać jeśli się nie sprawdzi. Zawsze nastawienie sprzedawcy nie jest miłe... Dlatego pytam czy w ogóle są szanse... odrębną kwestią jest upload na LTE, który np. teraz w mieście bez anteny ma: Obrazek
(Testy z anteną może uda mi się dzisiaj wykonać z innej lokalizacji..)

Dlatego jeśli mam złapać to LTE i mieć w porywach do 2Mb, to sprawa zaczyna nie być warta zachodu, bo właśnie dla tego uploadu całe to przedsięwzięcie :/

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-07-10, 11:21 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-07-10, 10:21 przez encholex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Ja bym się poddał, jeśli łapiesz tylko UMTS900 to się porywasz bardzo z motyką na księżyc, a na LTE masz słabo upload.

Najtaniej i najrozsądniej to jeśli masz tylko ten Aero2 na UMTS900 to kupiłbym ATK20 i miałbym spokój.
U kolegi na 15metrowym kablu jest -61 do -63 dBm z anteną i konektorem, a bez to nawet -95 do -99dBm
Prędkość jaką uzyskałem to down 10Mbit/s upload na poziomie 2,5Mbit/s i to mu wystarczy,trzeba tylko odpowiednio wysoko i dokładnie ustawić antenę.
jak ją ustawiałem przy pomocy modemu Sierra Wireless 307 USB to uzyskałem nawet -59dBm, ale nie było prędkości,to lekko w prawo daliśmy i zasięg się pogorszył o -3dBm i prędkość wzrosła, więc nie zawsze najlepszy parametr zasięgu przekłada się na duże szybkości.

Oto jego lokalizacja:(koło początku napisu Jerzmanowska-zobacz sobie tylko Aero2 i zobaczysz jak ma daleko a po drodze kawałek lasu i pola i ok 10km)

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.12290 ... 83203/z/13
encholex
Stały użytkownik forum

Problem w tym, że prawdopodobnie nie łapię nawet tego Aero na 900MHz...
Jedyne co mam to pewnie HSPA z tego bliższego przekaźnika gdzie są wspomniane: GSM1800, GSM900 i prawdopodobnie łapany UMTS2100.
http://ifotos.pl/zobacz/1ajpg_rarwpqr.jpg

Jedyny ratunek, że kiedyś na ten bliższy maszt dadzą HSPA+ z Aero i LTE z Mobylandu.

Wobec tego już wszystko wiadomo... Czeka mnie zwrot tej dualnej, ale wezmę pewnie jakąś do 2100MHz z kablem do 14m. żeby mieć wszystko na dole łatwe do odpięcia gdybym musiał wziąć modem na wycieczkę co dzieje się w miarę często. Zapas w zasięgu mam, także straty na przewodzie będą mało znaczące... Modem przez huba będzie podpięty do routera i koniec...

A więc CHCIAŁBYM WAM WSZYSTKIM BARDZO SERDECZNIE PODZIĘKOWAĆ ZA POŚWIĘCONY CZAS I WIEDZĘ, KTÓRĄ NIE KAŻDY CHCE SIĘ DZIELIĆ. BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC...

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji..

ps. mapka zrobiona na potrzeby wysłania maila do Midasa - funduszu który ma Aero2, Mobylanda, pewnie Centerneta i parę innych :)
Ostatnio zmieniony 2012-07-11, 23:55 przez encholex, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

encholex pisze:prawdopodobnie łapany UMTS2100
Musisz być pewien z jakiego pasma korzystasz przy zakupie anteny-gdyż nie ma dobrych anten uniwersalnych na pasmo 900 i 2100MHz.
jareq
encholex
Stały użytkownik forum

No właśnie tak przyczajam się do takiej...
http://www.anteny.net/antena-parabolicz ... -1284.html

która promiennik ma na trzy zakresy... Jeśli nie złapie 1800 i 900 do LTE i HSPA+, to w najgorszym przypadku będzie do tego 2100MHz..

macie jakieś doświadczenia z tym ? :)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

encholex pisze:No właśnie tak przyczajam się do takiej...
http://www.anteny.net/antena-parabolicz ... -1284.html
Lubisz ryzykować-jak antena jest do "wszystkiego" tzn. że jest do "niczego" ! A nie lepiej z Bestpartnera (do pasma 2100MHz)? http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
jareq
encholex
Stały użytkownik forum

Nie rozumiem, jak ktoś pisze że ten promiennik jest w stanie operować w tych częstotliwościach i z takim wzmocnieniem, to czemu ma tak nie być ? wydaje mi się że chyba z 85% roboty robi tutaj talerz, bo sam promiennik według ten strony:
http://yagi.pl/antena-promiennik-parabo ... -1678.html
zapewnia te 8dBi a dopiero kopa dostaje w zależności od czaszy:
- Z czaszą 60cm - 22dBi
- Z czaszą 70cm - 24dBi
- Z czaszą 90cm - 27dBi

Czy jest jakaś przesłanka że może to nie działać i dlaczego ? bo tak trochę na sucho tylko link do innej firmy bez konkretnego uzasadnienia.
E398 też obsługuje GSM/GPRS/EDGE 900/1800/1900 MHz+HSDPA/HSUPA/UMTS 2100/900 MHz+LTE 900/1800/2100/2600 MHz i mam sądzić że jest do niczego ?

Nie mogę znaleźć żadnych testów, a antena paraboliczna gdzie później mogę wymienić sam promiennik, dla mojego położenia pozwala mi sądzić że może to zadziałać, jak nie na tym , to na tamtym.
Nie ciągnę na swoją stronę, tylko próbuję dalej uzyskać jak najwięcej informacji które w moim położeniu wobec bts'ów pomogą złapać coś sensownego.
2100MHz łapie mi sam modem. Na dobrą sprawę właśnie przetestowałem router z wpiętym E398 i dałem go na strych... Łapie sygnał i działa to jak należy, także byle jaka antena (nawet ta do niczego) która pozwoli mi z modemem i routerem zejść 2 piętra niżej (żebym miał modem pod ręką) będzie działać. A może dzięki talerzowi złapie się coś innego, kto wie... Inną kwestią jest bycie fair wobec sprzedawcy, że nie zwracam mu anteny i dawaj kasę, tylko wezmę od Niego inną antenę... Może i źle na tym wyjdę,a le jak nie będzie działać, to dalej będę próbował.
Bywa tak że na forach buszują ludzie z konkretnego sklepu.

Chodzi mi tylko o bezstronną opinię czy ma to szanse czy nie...
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

encholex pisze:
Czy jest jakaś przesłanka że może to nie działać i dlaczego ? bo tak trochę na sucho tylko link do innej firmy bez konkretnego uzasadnienia.
E398 też obsługuje GSM/GPRS/EDGE 900/1800/1900 MHz+HSDPA/HSUPA/UMTS 2100/900 MHz+LTE 900/1800/2100/2600 MHz i mam sądzić że jest do niczego ?
Inną kwestią jest bycie fair wobec sprzedawcy, że nie zwracam mu anteny i dawaj kasę, tylko wezmę od Niego inną antenę... Może i źle na tym wyjdę,a le jak nie będzie działać, to dalej będę próbował.
Bywa tak że na forach buszują ludzie z konkretnego sklepu.

Chodzi mi tylko o bezstronną opinię czy ma to szanse czy nie...
Jeżeli jesteś pewien że korzystasz z pasma WCDMA2100 to ja bym się nie zastanawiał tylko skorzystał z oferty Bestpartnera. Między modemem a anteną jest zasadnicza różnica jest elementem aktywnym opartym o układ radiowy nadawczo-odbiorczy. Antena to element pasywny nie da się przełączyć jak modem sterowany chipem- jej konstrukcja decyduje że albo działa w określonym zakresie albo nie. Papier, serwer www wszystko przyjmie 30dB również (te parametry w opisie tego producenta to można puszczać w kanale mini-mini C+). Wystarczy przejrzeć posty aby wiedzieć czy ktoś pisze niezależnie. To jest Twoja kasa i Twój wybór. :zdziwko:
jareq
encholex
Stały użytkownik forum

Chodzi mi o to że w najgorszym przypadku ma to zbierać 2100...ale liczę że dopiero z tym zyskiem będę mógł złapać HSPA+ lub może LTE.. Tylko potrzebuję opinii czy ten zysk co jest napisany jest realny ? czy to faktycznie ma szansę działania ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

encholex pisze: Tylko potrzebuję opinii czy ten zysk co jest napisany jest realny ? czy to faktycznie ma szansę działania ?
Nie. Nie.
jareq
ODPOWIEDZ