Jestem tu nowy i ciężko wynaleźć doświadczenia z antenami innych użytkowników. Może coś dodam.
Moja sytuacja nie wygląda cudnie i może porywam się z motyką na Słońce, ale jednak chcę spróbować złapać to LTE.
W załączeniu mapka która rozjaśni sytuację położenia względem bts'ów.

Obecnie łapię z -81dBm HSPA, ale jedyne co wyciągnie to DL 6Mb/s i 1.6Mb/s UP. Zależy mi na jak największym uploadzie i to 1.6Mb/s to za mało gdyż muszę pchać większe pliki. iPlus jest firmowy.
W wiosce owszem są dostawcy neta, ale wiadomo jak działa net na wsi. Można mieć 6Mb/s DL, ale UP będzie max 0.5Mb/s.
Software: aplikacja z Cyfrowego Polsatu - nie wiem czemu, ale bardziej przypadła mi do gustu. Aplikacja Plusa często w ogóle nie chce się łączyć, zrywa połączenie i nie zapewnia mi danych odnośnie jakości sygnału etc. Poza tym jakoś mi nie odpowiada. Jeżeli używana przeze mnie aplikacja nie jest dobra - proszę o zalecenie czego używać. Wspomniane wcześniej -82dBm nie wpływa mocno na prędkość. czy macie wiedzę odnośnie ograniczania prędkości ? Pytam, bo miałem chwilami -92dBm i prędkości były podejrzanie identyczne.
Hardware: dwa modemy E398. Jeden z CP kupiony na Allegro dawno temu, ale w akcie desperacji wgrałem mu najnowszy firmware: MDM9200-1Update_11.335.31.00.000.B757
Drugi E398 jest z Plusa (to ten firmowy). W nim nic nie zmieniałem.
Oczywiście na samym początku (ze względu na koszty) próbowałem przygód z antenami dookólnymi. Najpierw ta z dwoma cewkami ok. 60cm, później ta z trzema cewkami. Wynik oczywisty.
Po wkurzeniu się, kupiłem tą super polecaną DUAL LTE http://yagi.pl/antena-dual-1800-p-1930.html
Niestety pomimo godzin spędzonych z tym wszystkim na kominie i kręceniu we wszelkie strony, dalej max jakie wyciągnęło to wszystko to HSPA i dalej 6/1.6 Mb/s. gdy czekałem dziesiątki minut na złapanie sygnału LTE w diagnostyce miałem -77 do -85 dBm i bez informacji co i gdzie. Przycisk POŁĄCZ oczywiście nieaktywny.
Co robię źle, jakie macie pomysły, jakie propozycje anteny ? Czy tą antenę muszę jakoś przekręcać ? (próby robiłem przy antenie ustawionej pionowo).
Pomóżcie i napiszcie cokolwiek...