Problem z zasiegiem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szpilekpi123
Początkujący użytkownik forum

Problem z zasiegiem

Post autor: szpilekpi123 »

Witam mam takie pytanie.

Jak powinien wyglądać transfer pobierania plików w internecie od CP hspa+, prędkość niby jest 28,8 Mb/s. Mi speedtest pokazuje pobieranie 1Mb/s wysyłanie 100kb/s, a jak coś chce pobrać z internetu to prędkość jest max 150 kb/s czy tak powinno być? czy są jakieś ograniczenia ? czy idzie jakoś zwiększyć prędkość np. za pomocą anteny ? dodam że na dole z prawej strony jest jeszcze jedna drabinka zasięgu i w niej mam tylko 2 kreski czy to jest powód ? jak tak to jak zwiększyć zasięg?ten zasięg to coś tam szerokopasmowe połączenie komórkowe(?)

mam modem Huawei e367, a na mapie na stronie CP moja miejscowość jest objęta zasięgiem :szok:

PLISS pomocy !! :( :szok:
Ostatnio zmieniony 2012-07-11, 11:40 przez szpilekpi123, łącznie zmieniany 1 raz.
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Problem z zasiegiem

Post autor: Markadiusz »

Po pierwsze zacznij rozróżniać małe i duże litery. O milibitach nie słyszałem. Przepisz poprawnie wyniki szybkości transferów. Mapa jest na tyle prowizoryczna, że równie dobrze zasięg możesz mieć zasięg nawet 5 km dalej z tego samego nadajnika, a mógł się on dawno "skończyć". Jeżeli menedżer połączenia w kreskach (ale weź odczytaj w menu Diagnostyka zasięg w dBm, bo kreski to kiepski wskaźnik...) pokazuje wartość niższą niż maks, to masz słaby zasięg - przynajmniej na Huaweiowym Mobile Partnerze. Żaden operator nie gwarantuje minimalnej prędkości, ciesz się, że działa. Jeżeli sieć jest obciążona, a Ty nie mieszkasz blisko nadajnika to możesz osiagać kiepskie szybkości ale reguły na to nie ma. 28,8 Mbps osiągalne jest tylko na papierku. Jak osiągniesz połowę to znaczy, że jest dobrze i choć można oczekiwać więcej, to głównie pod samą stacją w godzinach najmniejszego ruchu w sieci i jeśli stacja ma dobry dosył. Gdzie mieszkasz, żeby można zobaczyć na mapa.btsearch.pl gdzie jest najbliższy nadajnik? Na 900 MHz standardowo antena ATK-20 i nie więcej niż 10 m kabla.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
szpilekpi123

Mieszkam we wsi Owczegłowy ( wielkopolskie )
mam -95dBm
Markadiusz

-95 dBm to nie tragedia. Ja zazwyczaj przy połączeniu po UMTS 900 w PLAY mam siłę sygnału -93 do -89 dBm (15 km) a prędkości pobierania w zakresie zwykle od 0,5 do 6 Mbps, średnio około 1,5 Mbps.
Patrzę na mapę i u Ciebie to nawet LTE jest. Szkoda, że odpowiedniego modemu nie masz ale jak się domyślam, nie masz też planu z LTE. W takim razie wystarczy antena ATK-10 z dipol.pl (kod anteny z kablem: A7016), bo za mocna też niedobra. Do tego dokup odpowiedni konektor, połącz wszystko i wywal antenę na dach i po sprawie.
szpilekpi123

kupiłem antene ak c4, podłączyłem ją ładnie pięknie, ale zamiast polepszyć sygnał pogorszył go do stopnia 0. Ale to jeszcze nie wszystko odłączyłem antene od modemu i podłączyłem ( modem ) do laptopa w miejscu w którym było full zasiegu, a teraz ? zgadnijcie co ? Nie ma nic, kompletny brak zasiegu ;/ jakieś sugestie ? czy antena mogła w jakiś sposób uszkodzić modem? do piątku moge oddać modem i zrezygnować z usług CP. Na PC mam jakieś 103dBm ale 0% zasiegu dlaczego tak jest ?
Markadiusz

Jeżeli modem faktycznie byłby uszkodzony, to musisz za niego zapłacić albo koniecznie kontynuować umowę ale nie wiem jak z tym. No ja bym zrezygnował z internetu od CP a wziął choćby Plusa, bo CP to chyba tylko z aerowego UMTSu 900 korzysta a Plusu także ze swojego 2100, więc jest to łącze bardziej mobilne.
To coś kupił to po prostu stroik na komin.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Markadiusz pisze:bo CP to chyba tylko z aerowego UMTSu 900 korzysta a Plusu także ze swojego 2100
CP "przeprogramowuje" karty SIM żeby mogły łączyć się z Plusem więc dostępne technologie połączenia będą takie same docelowo.
Nie pomagam na PW!
szpilekpi123

Ok dzisiaj udało mi sie połączyć Poziom sygnału 98% -91dBm antena na dachu i prędkość pobierania pliku max 150 kb/s
Markadiusz

Patrz tak dalej na procenty i dziw się, czemu nie masz dobrego transferu... Wskaźniki w tych programach są chore. Taki super sygnał to byś miał dopiero w okolicach -70 dBm i wyżej. Jeżeli masz prędkość 150 kilobitów na sekundę, to oddaj zestaw i zrezygnuj z umowy bo takie łącze nie ma sensu, a widzę, że nie chcesz ATK. Możesz sobie zamówić kartę z aero² i mieć takie łącze za darmo (no 27 zł jednorazowo), a modem dokupić w PLAY za 129 zł. Zawsze są też inne oferty neta mobilnego i nie tylko mobilnego, nie mieszkasz chyba w jakiejś dziurze.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:CP "przeprogramowuje" karty SIM żeby mogły łączyć się z Plusem więc dostępne technologie połączenia będą takie same docelowo.
Jeszcze się chyba nikt na forum nie pojawił ze zaktualizowaną kartą, może będą wpuszczać tylko do 3g plusa?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ