Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Jak powinien wyglądać transfer pobierania plików w internecie od CP hspa+, prędkość niby jest 28,8 Mb/s. Mi speedtest pokazuje pobieranie 1Mb/s wysyłanie 100kb/s, a jak coś chce pobrać z internetu to prędkość jest max 150 kb/s czy tak powinno być? czy są jakieś ograniczenia ? czy idzie jakoś zwiększyć prędkość np. za pomocą anteny ? dodam że na dole z prawej strony jest jeszcze jedna drabinka zasięgu i w niej mam tylko 2 kreski czy to jest powód ? jak tak to jak zwiększyć zasięg?ten zasięg to coś tam szerokopasmowe połączenie komórkowe(?)
mam modem Huawei e367, a na mapie na stronie CP moja miejscowość jest objęta zasięgiem
PLISS pomocy !!
Ostatnio zmieniony 2012-07-11, 11:40 przez szpilekpi123, łącznie zmieniany 1 raz.
Po pierwsze zacznij rozróżniać małe i duże litery. O milibitach nie słyszałem. Przepisz poprawnie wyniki szybkości transferów. Mapa jest na tyle prowizoryczna, że równie dobrze zasięg możesz mieć zasięg nawet 5 km dalej z tego samego nadajnika, a mógł się on dawno "skończyć". Jeżeli menedżer połączenia w kreskach (ale weź odczytaj w menu Diagnostyka zasięg w dBm, bo kreski to kiepski wskaźnik...) pokazuje wartość niższą niż maks, to masz słaby zasięg - przynajmniej na Huaweiowym Mobile Partnerze. Żaden operator nie gwarantuje minimalnej prędkości, ciesz się, że działa. Jeżeli sieć jest obciążona, a Ty nie mieszkasz blisko nadajnika to możesz osiagać kiepskie szybkości ale reguły na to nie ma. 28,8 Mbps osiągalne jest tylko na papierku. Jak osiągniesz połowę to znaczy, że jest dobrze i choć można oczekiwać więcej, to głównie pod samą stacją w godzinach najmniejszego ruchu w sieci i jeśli stacja ma dobry dosył. Gdzie mieszkasz, żeby można zobaczyć na mapa.btsearch.pl gdzie jest najbliższy nadajnik? Na 900 MHz standardowo antena ATK-20 i nie więcej niż 10 m kabla.
-95 dBm to nie tragedia. Ja zazwyczaj przy połączeniu po UMTS 900 w PLAY mam siłę sygnału -93 do -89 dBm (15 km) a prędkości pobierania w zakresie zwykle od 0,5 do 6 Mbps, średnio około 1,5 Mbps.
Patrzę na mapę i u Ciebie to nawet LTE jest. Szkoda, że odpowiedniego modemu nie masz ale jak się domyślam, nie masz też planu z LTE. W takim razie wystarczy antena ATK-10 z dipol.pl (kod anteny z kablem: A7016), bo za mocna też niedobra. Do tego dokup odpowiedni konektor, połącz wszystko i wywal antenę na dach i po sprawie.
kupiłem antene ak c4, podłączyłem ją ładnie pięknie, ale zamiast polepszyć sygnał pogorszył go do stopnia 0. Ale to jeszcze nie wszystko odłączyłem antene od modemu i podłączyłem ( modem ) do laptopa w miejscu w którym było full zasiegu, a teraz ? zgadnijcie co ? Nie ma nic, kompletny brak zasiegu ;/ jakieś sugestie ? czy antena mogła w jakiś sposób uszkodzić modem? do piątku moge oddać modem i zrezygnować z usług CP. Na PC mam jakieś 103dBm ale 0% zasiegu dlaczego tak jest ?
Jeżeli modem faktycznie byłby uszkodzony, to musisz za niego zapłacić albo koniecznie kontynuować umowę ale nie wiem jak z tym. No ja bym zrezygnował z internetu od CP a wziął choćby Plusa, bo CP to chyba tylko z aerowego UMTSu 900 korzysta a Plusu także ze swojego 2100, więc jest to łącze bardziej mobilne.
To coś kupił to po prostu stroik na komin.
Patrz tak dalej na procenty i dziw się, czemu nie masz dobrego transferu... Wskaźniki w tych programach są chore. Taki super sygnał to byś miał dopiero w okolicach -70 dBm i wyżej. Jeżeli masz prędkość 150 kilobitów na sekundę, to oddaj zestaw i zrezygnuj z umowy bo takie łącze nie ma sensu, a widzę, że nie chcesz ATK. Możesz sobie zamówić kartę z aero² i mieć takie łącze za darmo (no 27 zł jednorazowo), a modem dokupić w PLAY za 129 zł. Zawsze są też inne oferty neta mobilnego i nie tylko mobilnego, nie mieszkasz chyba w jakiejś dziurze.