Sierra Wireless 754S czy SAMSUNG GT-B380
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Sierra Wireless 754S czy SAMSUNG GT-B380
Witam, w końcu udało mi się zakupić modem DNA Sierra Wirless AirCard 762S.
Modem 762S nie różni się dużo od 754S. Oprócz tego że modem 762S obsługuje wszystkie częstotliwości w Polsce tj. LTE 800/1800/2100/2600 MHz, HSPA+/HSPA 900/2100 MHz, Dual Band 2G ,można ustawić dzień w którym ma się resetować licznik danych i że może obsługiwać 10 urządzeń Wi-Fi nie zauważyłem żadnej zmiany.
Tak jak już wcześniej pisałem modemy bardzo fajnie stabilnie pracują.
Na czuwaniu modem wytrzymuje bardzo długo, wchodzi w stan czuwania i aby go pobudzić do pracy należy włączyć go do zasilania albo nacisnąć jakikolwiek klawisz na modemie.
Modem posiada wymuszenie wyszukiwania LTE, 3G oraz, 2G, oraz odbierania SMS-ów. Tak jak już w poprzednich modemach Sierry posiadają wejścia na karty pamięci, tylko można na nich cokolwiek nagrać podłączając się kablem USB.
Modemiki posiadają bardzo fajną funkcję podglądu wszystkich funkcji przez stronę internetową, od stanu naładowania baterii po przez ilość podłączonych użytkowników pod sprzęt. Generalnie polecam te modemy, jeśli komuś nie zależy na obsłudze LTE mogę odsprzedać Sierrę 754S.
Modem 762S nie różni się dużo od 754S. Oprócz tego że modem 762S obsługuje wszystkie częstotliwości w Polsce tj. LTE 800/1800/2100/2600 MHz, HSPA+/HSPA 900/2100 MHz, Dual Band 2G ,można ustawić dzień w którym ma się resetować licznik danych i że może obsługiwać 10 urządzeń Wi-Fi nie zauważyłem żadnej zmiany.
Tak jak już wcześniej pisałem modemy bardzo fajnie stabilnie pracują.
Na czuwaniu modem wytrzymuje bardzo długo, wchodzi w stan czuwania i aby go pobudzić do pracy należy włączyć go do zasilania albo nacisnąć jakikolwiek klawisz na modemie.
Modem posiada wymuszenie wyszukiwania LTE, 3G oraz, 2G, oraz odbierania SMS-ów. Tak jak już w poprzednich modemach Sierry posiadają wejścia na karty pamięci, tylko można na nich cokolwiek nagrać podłączając się kablem USB.
Modemiki posiadają bardzo fajną funkcję podglądu wszystkich funkcji przez stronę internetową, od stanu naładowania baterii po przez ilość podłączonych użytkowników pod sprzęt. Generalnie polecam te modemy, jeśli komuś nie zależy na obsłudze LTE mogę odsprzedać Sierrę 754S.
- Rufus
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
rufus111, gdzie i za jaką cenę dorwałeś 762S?
-
- Stały użytkownik forum
na http://www.huuto.net/ za 100 euro + 9 euro przesyłka,
Polowałem prawie 3 miesiące.
Polowałem prawie 3 miesiące.
- Rufus
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dobra cena. Nawet bardzo.
Co to za serwis? Bo nie po naszemu, ani nie po angielsku.
Co to za serwis? Bo nie po naszemu, ani nie po angielsku.

-
- Stały użytkownik forum
Jest to serwis aukcyjny w Finlandii.
Jak na razie modem Sierry 762S jest dostępny tylko w Finlandii u operatora DNA.
Znalazłem tam 4 sklepy, ale żaden nie chciał wysłać poza granice swojego kraju. Pisałem nawet do samej Sierry, kiedy będzie dostępny w sprzedaży w/w modem, to mi odpisali że w najbliższym czasie nie przewidują
Jak na razie modem Sierry 762S jest dostępny tylko w Finlandii u operatora DNA.
Znalazłem tam 4 sklepy, ale żaden nie chciał wysłać poza granice swojego kraju. Pisałem nawet do samej Sierry, kiedy będzie dostępny w sprzedaży w/w modem, to mi odpisali że w najbliższym czasie nie przewidują

- Rufus
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie ma samby? Bez tego gniazdo karty pamięci to raczej bez sensu jest w takim urządzeniu.rufus111 pisze:Tak jak już w poprzednich modemach Sierry posiadają wejścia na karty pamięci, tylko można na nich cokolwiek nagrać podłączając się kablem USB.
A i jeszcze takie pytanie, skąd wzięło się 4g na pierwszym screenie?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
tego nie wiem, ale w modemie 754S przy HSPA+ wyświetla się 4G
- Rufus
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
krystianb, w nowym Watcherze (w tej nowej skórze) też przy HSPA+ pokazuje się 4G.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Hehe widać to 4g jest zaraźliwe 

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
rufus111, sklepy w Finlandii tylko internetowe czy mają stacjonarne? Jakie ceny? Może się opłaca polecieć tam i kupić ten router.
Fabrycznie tam nie ma simlocka czy trzeba zdejmować?

Fabrycznie tam nie ma simlocka czy trzeba zdejmować?
-
- Stały użytkownik forum
Nie wiem jak te ze sklepu, ale te w abonamencie na_pewno nie posiadają simloka. W sklepie mozna zakupić ten modemik za 160 euro. Mogę podesłać pare linków do sklepów ale na priv. Nawet się dogadałem że można zamówić taki sprzęcik i będzie czekał, ale niestety chyba nie jest to opłacalne bo lot do Finlandii jest dość drogi, a nie mówię już o promie 

Ostatnio zmieniony 2012-07-12, 21:07 przez rufus111, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rufus
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To jak możesz to podeślij.
Jak coś w Helsinkach to nie jest tak źle.
W obie strony można za 600 zł polecieć. Oczywiście najlepiej zrobić sobie weekendowe zwiedzanie i przy okazji kupić router. 

- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Dobra, ale brakuje najważniejsze informacji - czy to faktycznie działa z naszym (jedynym na razie) LTE z kartami CP/Plusa? Bo sama zgodność na papierze to za mało, jak już wiemy na tym forum. Jeden modem (właśnie sierry) udało się uruchomić dopiero po pół roku, gdy wyszedł kolejny firmware.
-
- Stały użytkownik forum
Niestety, na dzień dzisiejszy nie mam nikogo kto miałby Plusa w abonamencie. Ale jak tylko uda mi się gdzieś dorwać na_pewno dam znać.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-07-13, 15:55 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-07-13, 15:55 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2012-07-13, 14:55 przez rufus111, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rufus
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
rufus111, powiem mi jedną rzecz. W tym routerze są wejścia (dwa) czy wejście na antenę zewnętrzną? Jaki jest tam konektor? Ten co Sierra stosuje w modemach na USB?
-
- Stały użytkownik forum
Wejścia antenowe są cały czas te same.
Zapomniałem wam powiedzieć o dość ważnej sprawie, kiedyś pisałem że w modemie Sierry 319U podczas przełączania się z jednego nadajnika na drugi, była denerwująca zwłoka trwająca nawet ok. 20s i często rozłączała mi się muzyka z radyjka internetowego, czy też strony internetowe.
Tak samo po bezczynności, mnie to osobiści ta zwłoka nie przeszkadzała, ale czytałem że forumowicze wymieniali się swoimi poglądami co z tym można zrobić.
Na modemie 754s oraz 762s coś takiego nie występuje, zostało to poprawione na plus
Zapomniałem wam powiedzieć o dość ważnej sprawie, kiedyś pisałem że w modemie Sierry 319U podczas przełączania się z jednego nadajnika na drugi, była denerwująca zwłoka trwająca nawet ok. 20s i często rozłączała mi się muzyka z radyjka internetowego, czy też strony internetowe.
Tak samo po bezczynności, mnie to osobiści ta zwłoka nie przeszkadzała, ale czytałem że forumowicze wymieniali się swoimi poglądami co z tym można zrobić.
Na modemie 754s oraz 762s coś takiego nie występuje, zostało to poprawione na plus

- Rufus
-
- Stały użytkownik forum
jakubd sprawdzałem dzisiaj i sukces
modemik pięknie śmiga w LTE.

- Rufus
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak z ciekawości. Jakie osiągi? 

-
- Stały użytkownik forum
mniej więcej tak jak Huawei E398 ( ściąganie 27 Mb/s, wysyłanie 6 Mb/s ) Choć Sierra delikatnie lepiej poradził sobie ze ściąganiem, natomiast Huwei lepiej wypadł z wysyłaniem. Ale niestety nie miałem więcej czasu na testy.
- Rufus
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
OK. Dzięki. 
Coś mi się wydaje, że niegłupim pomysłem będzie kupić ten router. Zawsze można wtedy wziąć tablet bez 3G i poza jednym urządzeniem podłączyć jeszcze np. BlackBerry będą za granicą, żeby nie płacić za transmisję po 3G.
Wiem może czy da się dorwać w Finlandii tą powiększoną baterię do tego routera? Podobno wtedy do 8h chodzi na baterii.

Coś mi się wydaje, że niegłupim pomysłem będzie kupić ten router. Zawsze można wtedy wziąć tablet bez 3G i poza jednym urządzeniem podłączyć jeszcze np. BlackBerry będą za granicą, żeby nie płacić za transmisję po 3G.
Wiem może czy da się dorwać w Finlandii tą powiększoną baterię do tego routera? Podobno wtedy do 8h chodzi na baterii.
-
- Początkujący użytkownik forum
Hejka,
Wziąłem na próbę Samsunga z Plusa i oddałem.
W miejscu, gdzie obecnie łapię zasięg LTE na E398 z anteną, Samsung nie wykrywał w ogóle LTE. To normalne, bo bez anteny zew. działa. Ale jeżdżąc po całym mieście (Bielsko-Biała) i szukając zasięgu nawet widząc nadajnik w linii prostej, ani razu nie złapałem LTE.
Teraz szukam routera dla E398, bo wyciagam na modemiku ponad 30MB/s
Pozdro.
Wziąłem na próbę Samsunga z Plusa i oddałem.
W miejscu, gdzie obecnie łapię zasięg LTE na E398 z anteną, Samsung nie wykrywał w ogóle LTE. To normalne, bo bez anteny zew. działa. Ale jeżdżąc po całym mieście (Bielsko-Biała) i szukając zasięgu nawet widząc nadajnik w linii prostej, ani razu nie złapałem LTE.
Teraz szukam routera dla E398, bo wyciagam na modemiku ponad 30MB/s
Pozdro.
-
- Stały użytkownik forum
Znalazłem tutaj taką stonkę http://www.4gltesolution.com/sierra-wir ... -762s.html wygląda że niby jest dostępny, chyba że tak jak na Angielskiej stronie, teoretycznie jest ale fizycznie nie do osiągnięcia.
Teraz mam do was pytanie, denerwuje mnie brak automatycznego wyłączenia modemu, po wyłączeniu zasilacza z gniazdka, bo o włączeniu automatycznym nie zapomnieli po włożeniu zasilacza do gniazdka. Jest funkcja automatycznego wyłączenia Wi-fi po np. 5. Szkoda mi trochę baterii i moje pytanie, czy po wyjęciu baterii i wyłączaniu zasilania z gniazdka ( czyli takie twarde wyłączenie ) może uszkadzać modem ??
Teraz mam do was pytanie, denerwuje mnie brak automatycznego wyłączenia modemu, po wyłączeniu zasilacza z gniazdka, bo o włączeniu automatycznym nie zapomnieli po włożeniu zasilacza do gniazdka. Jest funkcja automatycznego wyłączenia Wi-fi po np. 5. Szkoda mi trochę baterii i moje pytanie, czy po wyjęciu baterii i wyłączaniu zasilania z gniazdka ( czyli takie twarde wyłączenie ) może uszkadzać modem ??
- Rufus
-
- Stały użytkownik forum
nie wiem czy ktos jest zainteresowany ale jest Sierra 762S do kupienia na http://www.huuto.net/kohteet/sierra-wla ... /230727935 i nawet 5 euro taniej od mojego.
- Rufus
rufus111, jak sprzęt pojawi się w Polsce i o ile się pojawi wtedy możliwe, że się zdecyduję go posiąść 
Aktualnie szkoda mi pozbywać się Huawei E398 i Dovado 4GR. Zestaw pracuje rewelacyjnie.
Routery są przewidziane do pracy ciągłej więc mogą nie mieć wyłącznika.
Natomiast te mobilne obowiązkowo.

Aktualnie szkoda mi pozbywać się Huawei E398 i Dovado 4GR. Zestaw pracuje rewelacyjnie.
Myślę, że jeżeli nie posiadasz w nim karty pamięci lub innej pamięci, na której modem zapisuje dane w locie (nie jestem pewny czy posiada slot) to nie powinno nic się dziać - Ma on przycisk włączania - zapewne działający w obie strony?rufus111 pisze:czy po wyjęciu baterii i wyłączaniu zasilania z gniazdka ( czyli takie twarde wyłączenie ) może uszkadzać modem ??
Routery są przewidziane do pracy ciągłej więc mogą nie mieć wyłącznika.
Natomiast te mobilne obowiązkowo.
-
- Stały użytkownik forum
Tak tylko informacyjnie napiszę, bo widzę że któryś z Polskich kolegów bierze udział w licytacji i chce kupić Sierre 762S. W Finlandii obowiązuje jakieś dziwne prawo że nie można wysyłać urządzeń które posiadają baterię litowo jonową. Za pierwszym razem jak chciałem zakupić modem myślałem ze kolega z Finlandii robi mnie w babmugo. Drugi mi bez problemu wysalał i cieszę się z zakupu do dzisiaj. Postanowiłem zakupić jeszcze jeden modem i wszystko byłoby super jakby ich poczta nie cofnęła paczki. Na potwierdzenie dzisiaj dostałem zdjęcie paczki z naklejoną informacją odnośnie cofnięcia paczki spowodowaną zawartością baterii. Chciałem żeby wysłał czymś innym niż pocztą, np DHL okazało się że koszt wysyłki ponad 100 euro. Nie wiem czym jest to spowodowane ale oni chyba znają tylko 2 firmy kurierskie, albo są po prostu leniwi. I powiem szczerze że jestem delikatnie w kropce i nie wiem co mam zrobić. Chyba pozostanie mi tylko wycofanie pieniędzy.
A jeśli chodzi o pracę modemu bez baterii nie da rady, przy słabszym zasięgu się resetuje.
Myślałem że to wina słabego zasilacza, ale niestety tak sprytnie wymyślili żeby modem nie chodził poprawnie bez baterii.
A jeśli chodzi o pracę modemu bez baterii nie da rady, przy słabszym zasięgu się resetuje.
Myślałem że to wina słabego zasilacza, ale niestety tak sprytnie wymyślili żeby modem nie chodził poprawnie bez baterii.
- Rufus
- jakubd
Faktycznie jest taki przepis - na strona poczty brytyjskiej jest info o ograniczeniach w Finlandii:
http://www.royalmail.com/small-medium-b ... es/finland
Pozostaje więc poczta kurierska przez jakiegoś brokera.
http://www.royalmail.com/small-medium-b ... es/finland
Pozostaje więc poczta kurierska przez jakiegoś brokera.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A to ci ciekawostka. W takim razie trzeba router kupować przy okazji wycieczki do Helsinek.
- pogodabartek
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
pogodabartek, no i po co mi ten link? Wiem gdzie jest strona Sierry i gdzie routery. Pytam praktycznie nie teoretycznie.
Ostatnio zmieniony 2012-09-13, 20:15 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
w jednym jak i drugim modemie jest SIM. Jeśli chodzi o baterie to trzyma połowe tego co jest w specyfikacji no może 4 godz. przy słuchaniu muzyki z radyjka internetowego. Przy samym przeglądaniu strn może i 6 godz. pociągnie.
- Rufus