Sierra Wireless 754S czy SAMSUNG GT-B380
Moderator: Moderatorzy
Sierra Wireless 754S czy SAMSUNG GT-B380
Witam.
Zastanawiam się (na razie) nad kupnem mobilnego routera umożliwiający transmisję LTE.
Uwarunkowane to jest posiadaniem Nokii Lumia 800 - a ta po prostu nie obsługuje połączeń typu ad-hoc.
W grę wchodzą dwa powyższe modele. Sierra Wireless 754S lub SAMSUNG GT-B380.
Są inne wersje tego modelu lecz w Polsce niedostępne.
Z tego co pisze na stronie firmowej Sierra ta jest przeznaczona na rynek amerykański: częstotliwość 1700MHz. Na stronie aukcji natomiast wymienione wszystkie częstotliwości (wiadomo kto kłamie:)). Proszę aby ktoś z ekspertów podpowiedział czy ten model jest wart zakupu (z sieci AT&T) - nie chciałbym sie pchać w sprzęt działający w USA.
Alternatywą byłby zapewne uboższy w funkcję sprzęt jakim jest samsung GT-B380.
A może by tak - myślac przyszłościowo - zwykły router Dovado TINY?
Dziękuję za pomoc w wyborze.
Zastanawiam się (na razie) nad kupnem mobilnego routera umożliwiający transmisję LTE.
Uwarunkowane to jest posiadaniem Nokii Lumia 800 - a ta po prostu nie obsługuje połączeń typu ad-hoc.
W grę wchodzą dwa powyższe modele. Sierra Wireless 754S lub SAMSUNG GT-B380.
Są inne wersje tego modelu lecz w Polsce niedostępne.
Z tego co pisze na stronie firmowej Sierra ta jest przeznaczona na rynek amerykański: częstotliwość 1700MHz. Na stronie aukcji natomiast wymienione wszystkie częstotliwości (wiadomo kto kłamie:)). Proszę aby ktoś z ekspertów podpowiedział czy ten model jest wart zakupu (z sieci AT&T) - nie chciałbym sie pchać w sprzęt działający w USA.
Alternatywą byłby zapewne uboższy w funkcję sprzęt jakim jest samsung GT-B380.
A może by tak - myślac przyszłościowo - zwykły router Dovado TINY?
Dziękuję za pomoc w wyborze.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Sierra Wireless 754S czy SAMSUNG GT-B380
Skoro na stronie producenta pisze, że działa na 1700 to znaczy, że tak jestdjdavemix pisze:Proszę aby ktoś z ekspertów podpowiedział czy ten model jest wart zakupu (z sieci AT&T) - nie chciałbym sie pchać w sprzęt działający w USA.

Zatem z tych dwóch to już wiadomo co brać, Samsunga.
Co do kolejnego pytania o router, to już się nie wypowiem. Chociaż moim zdaniem Samsung nie jest taki zły.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tu szczegółowa specyfikacja Sierry 754S (dostępna na Allegro w ofercie "sklepu" z importowanymi modemami itp.)
Frequency Bands LTE 700/1700 MHz (AWS)
UMTS 850/1900/2100 MHz
EDGE/GPRS/GSM 850/900/1800/1900 MHz
GPS 1575 MHz
Jest jeszcze model:
AirCard® 762S 4G LTE Mobile Hotspot
This 2nd generation 4G LTE mobile hotspot connects up to 10 Wi-Fi devices (for European regions)
Frequency Bands LTE 800/1800/2100/2600 MHz
HSPA+/HSPA 900/2100 MHz
Dual Band 2G
Ale niestety niedostępny u nas na razie (brak dystrybutora) - a szkoda.
Czyli teraz... Samsung czy zwykły router.
Frequency Bands LTE 700/1700 MHz (AWS)
UMTS 850/1900/2100 MHz
EDGE/GPRS/GSM 850/900/1800/1900 MHz
GPS 1575 MHz
Jest jeszcze model:
AirCard® 762S 4G LTE Mobile Hotspot
This 2nd generation 4G LTE mobile hotspot connects up to 10 Wi-Fi devices (for European regions)
Frequency Bands LTE 800/1800/2100/2600 MHz
HSPA+/HSPA 900/2100 MHz
Dual Band 2G
Ale niestety niedostępny u nas na razie (brak dystrybutora) - a szkoda.
Czyli teraz... Samsung czy zwykły router.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zadzwoń do firmy Acte. Może sprowadzą. To oficjalny dystrybutor podawany na stronie Sierra Wireless.djdavemix pisze:AirCard® 762S 4G LTE Mobile Hotspot
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A ten by był naprawdę fajny jeśli by Ci się udało go sprowadzićdjdavemix pisze: Ale niestety niedostępny u nas na razie (brak dystrybutora) - a szkoda.

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
albo kupić w Finladii. Tam kosztuje ok. 160 euro, ale nie chcą wyslać do Polski. Dzwoniłem z ciekawości do ACTE to mi Pan na wstępie powiedział ponad 500 euro. Troche duża rozbieżność cenowa.
- Rufus
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Albo zrobic klasycznie - modem LTE na usb + router na openwrt - jesli cena gra role.
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
rufus111, czyli jak coś to sprowadzają. No to fajnie.
Kupowałem u nich MC8700, która w cale nie była taka droga jak się mogłoby wydawać.

-
- Stały użytkownik forum
no właśnie nie sprowadzają, wysłał mi później meila że: " Bardzo mi przykro ale nie obsługujemy tego typu rozwiązań. Nasza firma jest skupiona na rozwiązaniach B2B. " a szkoda bo byłem zainteresowany. Znalazlem angielski sklep ale wychodzi 1500zł i jest szansa wysłania do Polski. Natomiast w Finlandii wychodzi połowe taniej ale ktoś musi jechać, albo mieć znajomego w Finlandii gdzie odbierze przesyłkę krajową a następnie wyśle ją do Polski.
- Rufus
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
rufus111, B2B? Dziwne bo kupiłem moduł jako osoba fizyczna. Zawsze można przez rodzinę jak ktoś ma działalność to załatwić.
Możesz dać link do tego sklepu w UK?
Możesz dać link do tego sklepu w UK?
-
- Stały użytkownik forum
http://www.mobile4wifilte.co.uk/aircard-762s.html
Jak coś zalatwisz daj znać.
Jak coś zalatwisz daj znać.
- Rufus
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
rufus111, da radę do Polski wysłać.
Kod: Zaznacz cały
AirMail(10-30 Days) Ł 9.57
DHL/FEDEX/UPS/EMS(2-7 Days) Ł 17.86
The Best Way(By DHL 2-7 Days) Fixed Ł 19.14
-
- Stały użytkownik forum
ale odpisał ci na meila? Bo jak pisalem jakiś czas temu to na stronie były dostępne a w rzeczywistości nie posiadał ich na stanie.
- Rufus
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Aaa. Nie. Patrzyłem tylko dane przesyłek. Nie pisałem na razie nic bo w tym momencie nie będę brał. Jak coś się wyklaruję to napiszę.
Witam.
Wybór jednak padł na DOVADO 4GR - sprzęt kupiony i teraz czekać muszę na dostawę.
Wyszedłem z założenia, że zawsze można zmienić modem a router zostanie.
Potrzebny także router do poprawnej obsługi drukarki HP, która musi mieć niezależny dostęp do internetu, nie wspomnę o nokia Lumia, która ma zablokowane łączenia się w trybie AdHoc.
Na szybko kupiłem pentagrama. Drukarka śmiga Ok, LTE max.11Mbps czyli transfer strasznie okrojony.
Wybór jednak padł na DOVADO 4GR - sprzęt kupiony i teraz czekać muszę na dostawę.
Wyszedłem z założenia, że zawsze można zmienić modem a router zostanie.
Potrzebny także router do poprawnej obsługi drukarki HP, która musi mieć niezależny dostęp do internetu, nie wspomnę o nokia Lumia, która ma zablokowane łączenia się w trybie AdHoc.
Na szybko kupiłem pentagrama. Drukarka śmiga Ok, LTE max.11Mbps czyli transfer strasznie okrojony.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Szalejesz djdavemix. Firma z Dubaju.djdavemix pisze:Wybór jednak padł na DOVADO 4GR

ja.michal, i to mnie boli
Ciekawe czy to nie jakaś kaszanka...
Wersje Lite jakoś do mnie nie trafiają.

Wersje Lite jakoś do mnie nie trafiają.
-
- Stały użytkownik forum
a po podlączeniu modemu do takiego routera można sprawdzić zasięg lub ustawić jakie kolwiek ustawienia modemu ?
- Rufus
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Liczę na to, że zrobisz jakąś recenzję. Najlepiej ze zdjęciami. 
Mnie ta Sierra kusi chodź nie wiem po co mi to na chwilę obecną. No i cena na złotówki to koło 1700zł.
[ Dodano: 2012-05-11, 18:20 ]
Mowa o wersji od anglika bo na eBayu w USA wersja od AT&T jest za jakieś 700-800zł. Tylko po co mi to skoro działałyby z tego HSPA+DC na 2100MHz i EDGE.

Mnie ta Sierra kusi chodź nie wiem po co mi to na chwilę obecną. No i cena na złotówki to koło 1700zł.
[ Dodano: 2012-05-11, 18:20 ]
Mowa o wersji od anglika bo na eBayu w USA wersja od AT&T jest za jakieś 700-800zł. Tylko po co mi to skoro działałyby z tego HSPA+DC na 2100MHz i EDGE.
ja.michal, właśnie ja też rozstrzygałem, czy w ogóle sens kupować taką Sierrę.
W pierwszej jednak kolejności należy zwracać uwagę jakie częstotliwości obsługuje, w drugiej na cenę i zapewnienia sprzedawcy.
Jeśli nie działa w Polsce - i "częstotliwość" nie jest standardem więc sprzęt zbyteczny.
W Dovado 4GR ciekawa będzie obsługa dysku NAS - dobrze by było gdyby działało to z pendrivem.
Na allegro jest dostępna bodajże za niecałe 600zł.Mowa o wersji od anglika bo na eBayu w USA wersja od AT&T jest za jakieś 700-800zł.
W pierwszej jednak kolejności należy zwracać uwagę jakie częstotliwości obsługuje, w drugiej na cenę i zapewnienia sprzedawcy.
Jeśli nie działa w Polsce - i "częstotliwość" nie jest standardem więc sprzęt zbyteczny.
W Dovado 4GR ciekawa będzie obsługa dysku NAS - dobrze by było gdyby działało to z pendrivem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dokładnie. Najlepiej pytać u źródła.
Na razie w terem mam Aero2, a jak nie ma zasięgu to abo u Playa z pakietem 1GB i Joiku Spot Premium (miałem szczęście bo w sklepie Ovi Nokia via sklep w telefonie była promocja za 0zł
) w E52.
Na razie w terem mam Aero2, a jak nie ma zasięgu to abo u Playa z pakietem 1GB i Joiku Spot Premium (miałem szczęście bo w sklepie Ovi Nokia via sklep w telefonie była promocja za 0zł

Po kilkudniowym używaniu Dovado 4Gr cóż można złego rzec...
zawieszać się nie zawiesza, nie przerywa połączenia, chodzi dość szybko jak na moje położenie geograficzne względem nadajnika
. Żadnych problemów.
Dysk sieciowy również działa wzorowo.
rufus111, np. dovado ma w swoim panelu sterowania (dostęp przez przeglądarkę po zalogowaniu poprzez IP routera) pokazane wartości: siła sygnału, odebrane sms'y, czas połączenia, adres IP,ilość danych (UP/Down).
zawieszać się nie zawiesza, nie przerywa połączenia, chodzi dość szybko jak na moje położenie geograficzne względem nadajnika

Dysk sieciowy również działa wzorowo.
rufus111, np. dovado ma w swoim panelu sterowania (dostęp przez przeglądarkę po zalogowaniu poprzez IP routera) pokazane wartości: siła sygnału, odebrane sms'y, czas połączenia, adres IP,ilość danych (UP/Down).
-
- Stały użytkownik forum
ja sprzedam swoją Sierrę 319U i wezmę na razie Sierrę 754S i zobaczę jak będzie się sprawować, do póki nie wejdzie do sprzedaży Sierry 762S.
Jak przyjdzie i się trochę pobawię, podzielę się opinią czy warto cos takiego kupić.
Jak przyjdzie i się trochę pobawię, podzielę się opinią czy warto cos takiego kupić.
- Rufus
rufus111, może się okazać, że LTE nie będzie w ogóle obsługiwany w Polsce na tym modelu dla "Ameryki".
Najlepiej by było chociażby poszukać jakichś testów w Europie - czy w ogóle to gdzieś komuś działa.
Bycie testerem na własny koszt to najmniej sprzyjająca forma oszczędności.
P.S.
Dovado ma świetną funkcję powiadamiania sms/email o zużytym transferze.
Elastyczność konfiguracji jest na tyle dopracowana, że definiujemy co ile zużytych danych router ma wysłać na wskazany adres maila z powyższą informacją.
Najlepiej by było chociażby poszukać jakichś testów w Europie - czy w ogóle to gdzieś komuś działa.
Bycie testerem na własny koszt to najmniej sprzyjająca forma oszczędności.
P.S.
Dovado ma świetną funkcję powiadamiania sms/email o zużytym transferze.
Elastyczność konfiguracji jest na tyle dopracowana, że definiujemy co ile zużytych danych router ma wysłać na wskazany adres maila z powyższą informacją.
-
- Stały użytkownik forum
Wiem że LTE na modemie Sierry 754S nie bedzie dzialał, i w sumie na dzień dzisiejszy mi na nim nie zależy. Mam dosć słaby zasięg w domu z Play, i mam podłączoną antenę do modemu i zaczynają mnie te wszystkie kabelki irytować. A dzięki modemowi na Wifi pozbęde się tych niechcianych drucików 

- Rufus
No to teraz jest jeszcze jeden aspekt.
Obsługa częstotliwości:
UMTS 850/1900/2100 MHz
Pomijam GSM.
W Plusie mam znakomite osiągi na Huawei E398 HSPA+ 900MHz czyli do 12Mbps.
Sierra 310U łapała tylko 2100MHZ - nie wiedzieć czemu o tragicznej skali zasięgu.
Piszę o tym fakcie - bo wykorzystanie tego modemu-routera będzie uwarunkowane siecią+dostępną częstotliwością. Jak widzę masz Play czyli ta konfiguracja będzie maksymalnie wykorzystana.
Ja postawiłem na router Dovado 4GR z modemem z Plusa. Nie ukrywam, że 762S też byłby ciekawa alternatywą ale u mnie raczej jako ciekawostka do pierwszego "znudzenia" sprzętem lub nie trafieniem w gusta
Obsługa częstotliwości:
UMTS 850/1900/2100 MHz
Pomijam GSM.
W Plusie mam znakomite osiągi na Huawei E398 HSPA+ 900MHz czyli do 12Mbps.
Sierra 310U łapała tylko 2100MHZ - nie wiedzieć czemu o tragicznej skali zasięgu.
Piszę o tym fakcie - bo wykorzystanie tego modemu-routera będzie uwarunkowane siecią+dostępną częstotliwością. Jak widzę masz Play czyli ta konfiguracja będzie maksymalnie wykorzystana.
Ja postawiłem na router Dovado 4GR z modemem z Plusa. Nie ukrywam, że 762S też byłby ciekawa alternatywą ale u mnie raczej jako ciekawostka do pierwszego "znudzenia" sprzętem lub nie trafieniem w gusta

-
- Mistrz bezprzewodowy
rufus111, 
Moje zdanie na temat takich kompaktów na zamówienie operatorów w zastosowaniu tego internetu jako łącza głównego-"omijać z daleka". Do ww Sierry zastosował bym router 3G i po problemie. Jak działają takie kompakty to wystarczy przeglądnąć posty na forum aby nie mieć złudzeń. O LTE też można zapomnieć na tych częstotliwościach (tj niby główny atut tego urządzenia).ja sprzedam swoją Sierrę 319U i wezmę na razie Sierrę 754S i zobaczę jak będzie się sprawować, do póki nie wejdzie do sprzedaży Sierry 762S.

jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bo takie małe routery z baterią to są do podróży stworzone, a nie działania 24h.
-
- Stały użytkownik forum
I jak powiedziałem, tak zrobiłem. Mam już parę dni modemik Sierre 754S i powiem szczerze że z samym urządzeniem jestem bardzo zadowolony, w przeciwieństwie do niby sklepu, w którym kupiłem. Modemik bardzo szybko śmiga, znacznie lepiej niż Sierra 310U, 319U czy też huawri e586bs-2. Na pewno ma lepszy zasięg i nie mówię tu o wyświetlanych kreskach. Niestety modem nie do końca poprawnie działa bez baterii, przy słabym zasięgu się wyłącza. Brakuje mi bardzo funkcji automatycznego wyłączenia modemu, np. po wyłączeniu listwy z zasilania. Modem automatycznie się tylko włącza. Po zatym jestem bardzo zadowolony z urządzenia i mogę z czystym sumieniem polecić jeśli komuś nie zależy na LTE, no chyba że komuś uda się dostać 762S 

- Rufus
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to co z recenzją, fotkami itd.?