Iplus HSPA+

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kpiegus
Użytkownik forum

Iplus HSPA+

Post autor: kpiegus »

Witam posiadam iplusa i modem Huawei E-173 i laptopa Toshiba, od jakiegos czasu zamieszkuje u dziewczyny w Czarnowęsach Pomorskich. Internet jaki łapie to EDGE i nawet nie ma mowy aby obejrzeć jakis film online bo aby ogladac bez przycin to musi sie załadowac prawie cały a to trwa wieki i ostatnio zaczałem szukac i czytac i wyczytałem na mapce Plusa ze jestem w zasiegu HSPA+ na zewnatrz... Zbytnio nie znam sie i jak jestem w domu to łapie tylko EDGE... Mozna cos zrobic np kupic antenke kierunkowa czy cos zeby łapac HSPA+ (rozumiem ze to 3g) Mam tel se k850i i w odlegości ok 1km od domu wyskakuje mi ze złapałem siec 3g
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Iplus HSPA+

Post autor: Yanusz »

Ten zasięg HSPA+ Plusa o którym mówisz, zapewne pochodzi z nadajnika Aero2 (ponieważ zasięg pokrywa się mniej więcej z mapą Cyfrowego Polsatu).
Twój modem to Huawei E173 czy Huawei E173u-2?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
kpiegus
Użytkownik forum

Witam. Dopiero teraz odpisuje bo byłem w pracy w delegacji..Mój modem to Huawei E173 i dodam ze w odległosci ok 1 km jest wierza Plusa GSM 900.. A co do Aero2 to nie mam pojecie , pierwszy raz słysze o tym
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Podaj adres z dokładnością do konkretnej ulicy, to zobaczymy czy są szanse na złapanie czegoś.
kpiegus
Użytkownik forum

Czarnowęsy Pomorskie 16
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Google Maps w ogóle nie znajduje mi takiego miejsca :roll:
kpiegus
Użytkownik forum

Wystarczy wpisac w Google maps czarnowęsy i znajduje ,przed chwila sprawdziłem
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Masz około 7km do UMTS2100 z Białogardu, jest tam również UMTS900 z Cyfrowego Polsatu/Plusa (stacja obsługuje obie te sieci). Więc zasięg "na zewnątrz" zawdzięczasz zapewne UMTS900 a telefon złapał UMTS2100. Jednak ten modem prawdopodobnie nie obsługuje UMTS na 900MHz. Możesz również próbować łapać UMTS2100 (kupując antenę panelową Cybertecha lub Bestpartnera z możliwie krótkim kablem i anteną zamontowaną na zewnątrz, możliwie wysoko) ale nikt gwarancji nie da że HSPA złapiesz. Proponowałbym na początek skombinowanie telefonu obsługującego UMTS na 900 MHz (ale UMTS, nie GSM!), wsadzenie do niego karty Plusa i spróbować zalogować się/znaleźć sieć PL 17 / 260-17
kpiegus
Użytkownik forum

Ok to jutro postaram sie znaleźć telefon z UMTS 900 i sprawdzić bo moje obecne Samsung Wave 533 i SE K850i nie obsługują UMTS900

[ Dodano: 2012-01-07, 12:53 ]
Czy SE K800i moge to sprawdzic bo czytałem jego opis i ma Sieci;UNTS, GSM 900/1800/1900
Awatar użytkownika
pikolo419
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pikolo419 »

SE K800i nie nadaje się do tego ponieważ on ma tylko UMTS 2100 a GSM 900 to już co innego.
Huawei E5785lh-22c
kpiegus
Użytkownik forum

Kurcze no to lipa.. Postaram sie coś wymyslec z telefonem lub spróbuje załatwić jakiś inny modem który to obsługuje bo zależy mi na tym zeby sprawdzic.. Nie chce wydawac pieniędzy na antene czy inny modem jesli nie bede pewien na 100% ze to cos pomoze...
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

No właśnie jeżeli chodzi o UMTS2100 to jest loteria więc bez potencjalnie zbędnych wydatków by się raczej nie obyło.
A jeżeli uda ci się zalogować do UMTS900 telefonem i będzie w miarę sensowny zasięg to w ogóle nie będzie potrzeba anteny, tylko zmienić modem na obsługujący UMTS900 za ~100zł lub od biedy korzystać z telefonu z UMTS900.
kpiegus
Użytkownik forum

Kurcze i mam problem ze znaleziemiem odpowiednego telefonu czy modemu.. Udało mi sie pozyczyc 4 modemy ale zaden nie ma UMTS 900 tylko maja 2100 :cry: A co do telefonów to juz całkiem bo tylko musi byc jakis nowszy z tego co czytałem i tez ich dużo przetestowałem. Dowiedziałem sie ze nie daleko mnie mieszkająca rodzinka ma także internat z plusa i to całkiem nie zły musi byc bo udostępniają go paru osoba i na dachu maja 2 antenki jedna to taka rorkowa a droga to taka z pretów. A najgorsze ze ja jutro jade znowu w delegacje i nie bede miał sposobu tego sprawdzic, do piero za tydzien bede probował dzlej :cry:
kpiegus
Użytkownik forum

Witam dopiero jestem w domu i mam pytanie jak sasiad ma plusa i ta antene kierunkowa i jeszcze jakas to czy dam rade tez miec HSDPA ?? Jutro zrobie zdjecie tych anten i moze wymyslicie cos.Pomozcie madre głowy
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

kpiegus pisze:jak sasiad ma plusa i ta antene kierunkowa i jeszcze jakas to czy dam rade tez miec HSDPA ??
To, że on ma antenę raczej nie powinno w niczym przeszkadzać. No chyba, że jego antena stoi dokładnie pomiędzy nodeB a Twoim domem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kpiegus
Użytkownik forum

Witam długo mnie nie było ale tak wyszło.I nie chce otwierać nowego tematu.. Zmienił się zasięg u mnie z iplusa i teraz na zewnątrz mam HSDPA ale w domu mi nie łapie a gdy wyjdę z domu przeskakuje mi WCDMA a później HDSPA i mam pytanko jaka antenkę kupić ??.Czytałem trochę i mam dylemat czy kupić antenę kierunkowa czy panelowa?? no i jakiej firmy??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kpiegus pisze: czy kupić antenę kierunkowa czy panelowa?
W skrócie antena panelowa=kierunkowa.

Antenę kupujemy na pasmo, jeżeli masz WCDMA z Aero2 to potrzebujesz antenę na 900MHz (ATK20) a jeżeli masz WCDMA2100MHz to antena panelowa Cybertech lub Bestpartner.
Nie pomagam na PW!
kpiegus
Użytkownik forum

Zaryzykuje i kupie ta antenke Antena HSPA+/UMTS/HSDPA 17dBi do HUAWEI E173, E353, E156, E122, E160, E169 i innych + kabel 10m za 139zl ze str Cybertech czy jakas inna polecicie ??
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Lepszy jakościowo jest Bestpartner, ale jego cena powala, a za kabel to już w ogóle krocie chcą, ale jest dużo lepiej wykonana i ma kabel od anteny odkręcany, więc można zawsze wymienić jakby się coś stało.
kpiegus
Użytkownik forum

Dzis pare metrów od domu złapałem zasieg 3g w telefonie Nokia X6 a ona ma 1900-2100 MHz była jedna kreska tak samo jak poszedłem z laptopem w to samo miejsce i zlapalo mi WCDMA a pózniej przeskoczyło na HSDPA z jedna kreska zasiegu. Dodam ze mieszkam na górce i chyba dla tego łapie mi tu. Jaka antenke byscie polecili dla mnie?? no i jaki kabel do niej?? Czy moze byc ta co wymieniłem wyżej?? Moze jakas antene Yagi?? Tyle tego jest ze nie mam zielonego pojecia co wybrac
Konani
Stały użytkownik forum

Post autor: Konani »

Zalezy tez jaki masz modem.
Jesli to stary huawei e220 to sie nie dziwie :P
Ja to przerabialem w swoim miescie jakies 3 lata temu,gdzie z edge przelaczalo sie na 3g i wystepowaly w tym momecie straszne lagi.
Mozesz sprobowac wymuszania czestotliwosci przez program Top_net_info z forum,ktore wlasnie w tym celu bylo miedzy innymi napisane lub zakupic antene - jak wolisz.Tylko wydaje mi sie ze skoro zaczynasz lapac powoli sygnal,tzn ze plus rozszerza siec w twoim rejonie i moze warto poczekac? albo podzwonic i sie dopytac.
Jesli sie juz zdecydujesz na antene, upewnij sie z jakim nadajnikiem sie laczysz na mapie BTS Search i bedziesz wiedzial na jakie czestotliwosci zakupic antene ( 900 lub 2100) Warto tez zwrocic uwage na dB ktore sa podawane w wartosciach ujemnych,czyli sygnal zerowy to -117dB o ile sie nie myle,wiec kazda antenka wTwoim wypadku poprawi sygnal.
Na koniec napisze jeszcze,ze wiekszosc modemow ma wbudowane automatyczne dostrajanie sygnalu,wiec jesli zmieniasz polozenie,odczekaj chwile,a nie biegaj z laptopem po calym domu i szukaj powoli antena najlepszego miejsca.
U mnie w pokoju sa takie miejsca ze sygnal potrafi siegnac 90% a w innych 20% :papa:
Sygnał z ZTE MF821, lepiej się nie da :P Zaś w przypadku Huawei e386 w sierpniu testowałem, sygnał gorszy ponad 10%
http://zapodaj.net/2507ceed50bfc.jpg.html
kpiegus
Użytkownik forum

Konani Jezeli mam zasieg HSDPA na zewnatrz to czy cos da wymuszenie top info czestotliwosci jezeli znajduje sie w domu??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Konani pisze:Jesli to stary huawei e220 to sie nie dziwie
Może przeczytałbyś chociaż pierwszy post tematu a potem insynuował używanie jakiegoś zabytku :dobani:
Konani pisze:czyli sygnal zerowy to -117dB o ile sie nie myle
I znowu się mylisz. Daruj sobie pisanie bzdur i niesprawdzonych informacji!
Konani pisze:i bedziesz wiedzial na jakie czestotliwosci zakupic antene
To wynika z poprzedniego postu, na 2100MHz.
Konani pisze:ze wiekszosc modemow ma wbudowane automatyczne dostrajanie sygnalu
Znowu coś zmyślasz. Za duzo tych bajek, dostajesz kolejne ostrzeżenie.
Nie pomagam na PW!
kpiegus
Użytkownik forum

Teraz to juz zglupiałem całkiem :gwiazdki:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kpiegus pisze:złapałem zasieg 3g w telefonie Nokia X6 a ona ma 1900-2100
Kup antenę Cybertecha 15dBi (lub 17dBi) z konektorem do e173. Jeżeli miałoby być dużo kabla antenowego to rozważ zakup routera obsługującego Twój modem (np. Tp-Link MR3220 i podobne) który pozwoli umieścić antenę nad dachem i dalej prześle internet po WiFi/ethernecie.
Nie pomagam na PW!
kpiegus
Użytkownik forum

Wielkie dzięki za konkretna odpowiedz... Router mam z tp-linka jeszcze tylko ostatnie pytanie o kabel czy jest duża różnica straty sygnału miedzy kablem 3-5-10 metrowym ?? Czy najlepiej kupic 5 metrowy bo 3 m nie wchodzi w rachubę
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kpiegus pisze:3-5-10 metrowym ?
Jeżeli to będzie kabel h155 lub podobny to masz 0.5dB tłumienia na 1m plus tłumienie złącz. Przyjęło się że 10m to absolutne maksimum. 5m jest OK.
Nie pomagam na PW!
kpiegus
Użytkownik forum

Ok wielkie dzieki za pomoc....
kpiegus
Użytkownik forum

witam ponownie, kupilem antene cybertech-a panelowa 17 dBi i po podlaczeniu mam sygnal umts hsupa cdma zmienia mi sie co chwile i zasieg 16% na kablu 5 m. I tu putanie czy jak skroce kabel czy zwiekszy sie zasieg??
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ile miałeś przedtem zasięgu (bez anteny)? Jaką polaryzację masz ustawioną?
Ustawiłeś dobrze antenę (z pomiarem) czy tak "na oko"?
ODPOWIEDZ