Problem z zasięgiem (T mobile) modem+laptop

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dawidoski
Początkujący użytkownik forum

Problem z zasięgiem (T mobile) modem+laptop

Post autor: Dawidoski »

Witam, w moim domu pojawił się kolejny internet, tym razem modem T-mobile ZTE MF195 + laptop.
Mieszkam 5 km od Pniew, gdzie jest antena nawet od LTE, HSDPA itp. Ogólnie w całych Pniewach jest 3G i więcej. U mnie, w obszarze gdzie stoi mój dom na mapce Tmobile jest niebieski obszar czyli >3G. Dosłownie 300 metrów dalej jest już różowy obszar czyli 3G i wzwyż.
W całym domu mam zasięg w laptopie 2G+. Chciałbym wejść na 3G. Właśnie dlatego mam pytanie, czy jeśli zakupie router, podłącze do niego modem a do modemu antene poprawi mi się zasięg na 3G. Ewentualnie doradźcie mi jaką antene mam zakupić, czy to zagra z routerem, bo chciałbym mieć bezprzewodowy internet w całym domu. Na stacjonarce mam innego neta, dlatego zależy mi aby w laptopie był bezprzewodowy, w końcu po to została podpisana umowa na 36 miesięcy. Nie chciałbym przez te 3 lata mieć tak wolnego neta na lapku. Z góry dzięki, pozdro ;]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z zasięgiem (T mobile) modem+laptop

Post autor: YaHooo »

Dawidoski pisze:Właśnie dlatego mam pytanie, czy jeśli zakupie router, podłącze do niego modem a do modemu antene poprawi mi się zasięg na 3G.
Bardzo możliwe, że tak się stanie. Jednak tego na 100% Ci nikt nie zagwarantuje. A wychodziłeś na dach z modemem i laptopem? Może po wymuszeniu 3G modem złapie HSDPA?

Co do anteny to pytania na jakiej częstotliwości jest Twoje 3G? Możesz to sprawdzić za pomocą mapki http://mapa.btsearch.pl/
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

YaHooo pisze:A wychodziłeś na dach z modemem i laptopem?
Nawet nie z laptopem. Wystarczy mu telefon z 3G. Będzie mniej targania.
Dawidoski pisze: w końcu po to została podpisana umowa na 36 miesięcy. Nie chciałbym przez te 3 lata mieć tak wolnego neta na lapku.
Trzeba było wcześniej potestować.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Sundance_kid pisze: Nawet nie z laptopem. Wystarczy mu telefon z 3G. Będzie mniej targania.
Rzeczywiście racja.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ