problem z t-mobile NL i e173s-1

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kica
Początkujący użytkownik forum

problem z t-mobile NL i e173s-1

Post autor: kica »

witam wszystkich. szukam pomocy w sprawie modemu huawei e173s-1 i internetu T-mobile NL . Problem tkwi w tym iz wczoraj straciłem zasieg hsdpa i jest umts ktory jest strasznie wolny w trakcie pobierania takto strony ładuja sie normalnie. A przy pobieraniu (obojetnie skad)transfer max 20kBs (nie wiem czy dobrze napisalem). A internet to 2mB. Robilem rozne testy i wychodzi roznie raz ponizej 100kbps a niekiedy dochodzi do 500kbps. Ale transfer pobierania sie nie zmienia caly czas czy to w nocy czy w dzien.limit <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie jest przekroczony bo nie bylo korzystane od miesiaca. Prosze o pomoc bo ja juz nie wytrzymuje mecze sie juz caly tydzien. Ja sie nie znam za bardzo w tych sprawach przeczytalem juz wszystkie fora chyba jakie byly instalowalem wiele firmware i dashbordow i nic. Raz na pol godz mialem hspa i pobieranie wzroslo do 45kB/s ale pozniej modem sie wyłączyl i go nie wykrywalo poki nie cofnolem zmian. Moze jakies komendy AT na wymuszenie hsdpa. Bo inne wymuszenia nie dzialaja . Sorry za pisowanie. Pomóżcie prosze bo musze placic za pare dni a jak tak dalej bedzie to oddam internet bo 40 euro droga nie chodzi. Z góry dziekuje za szybka odpowiedz.

Ps. system:windows 7 home edition.
huawei e173-1
firmware:21.017.05.00.55
oprogramowanie: mobile partner 23.002.08.03.53 oraz top net info

Zrobilem test na www.speedtest.net i predkosc pobierania 0.12 Mb/s , wysylanie 0.06 Mb/s a ping 185ms (nie znam sie za bardzo na tych wartosciach). Doradzcie cos prosze, miesiac temu internet chodzil znakomicie a teraz kicha.
Ostatnio zmieniony 2012-07-18, 08:48 przez kica, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: problem z t-mobile NL i e173s-1

Post autor: YaHooo »

kica pisze:Moze jakies komendy AT na wymuszenie hsdpa
Samego HSDPA nie da się wymusić. Można jedynie wymusić 3G. Z tego co piszesz to modem wykrywa tylko UMTS, tak więc wygląda to na problemy w sieci. Sprawdź w miarę możliwości, czy w innej lokalizacji nie masz takiego samego problemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kica

sorry ze dopiero teraz ale duzo pracy w ostatnim czasie. w innych lokalizacjach to samo sprawdzalm w kilku miejscach i to samo strony spoko a pobieranie dalej w okolicach 15 kb/s . wczesniej tak smigal ten net a teraz masakra a kasa leci. jak ktos ma jakas idee o tym to prosze o pomoc w piatek przedzwoni znajomy do t-mobile bo ja sie nie dogadam z nimi. na tni pokazuje hsdpa a na innych programach albo umts albo hspa albo 3g.
i drugie zapytanie jak ktos wie z ktorej anteny(czy jak tam to sie nazywa) odbieram syganl w holandii to prosze o odp. z gory dziekuje za info.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kica pisze:sorry ze dopiero teraz ale duzo pracy w ostatnim czasie.
Spokojnie ;)

Jeśli w innych lokalizacjach też tak jest (zakładam, że byłeś zalogowany do innej stacji) to wygląda to na limit. Trzeba by zadzwonić do nich. Może coś się w systemie pomyliło.
kica pisze:drugie zapytanie jak ktos wie z ktorej anteny(czy jak tam to sie nazywa) odbieram syganl w holandii to prosze o odp. z gory dziekuje za info.
Możesz spróbować odczytać LAC oraz CID za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>. Tylko nie wiem gdzie znajdziesz informację gdzie znajduje się dany nodeB.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kica

wczoraj jak wrocilem z pracy o 3 nad ranem miałem transfer jak kiedys czyli w granicach od 200 do 500 kb/s ale trwalo to tylko do 9 rano a pozniej spowrotem 15kb/s. niestety mamy problem w robocie i nie mam głowy zeby zadzwonic do t-mobile . 2 miesiace temu byl 24/24h taki transfer chyba ze byl deszcz lub burza(wtedy nawet nie chcialo mnie polanczyc) a teraz odkad bylem w polsce a net nie byl uzywany od 2 miesiecy to transfer spadl to az tak niskiej predkosci.

dodam ze chhwili obecenej jest burza i leje zenswiata nie widac. a mnie polanczylo normalnie z hsdpa ale caly czas ten sam transfer.

W TNI moc sygnału pokazuje: 73dBm, 66%, CSQ 20
CID: 33557,7- NE (pn-ws), LAC:719
(na tym sie nie znam akurat co to za wartossci)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kica pisze:wczoraj jak wrocilem z pracy o 3 nad ranem miałem transfer jak kiedys czyli w granicach od 200 do 500 kb/s ale trwalo to tylko do 9 rano a pozniej spowrotem 15kb/s.
Czyli można podejrzewać, że albo przełączyłeś się na inny nodeB, albo obciążenie się zwiększyło.
kica pisze: W TNI moc sygnału pokazuje: 73dBm, 66%, CSQ 20
W zasadzie masz dobry zasięg.
kica pisze: CID: 33557,7- NE (pn-ws), LAC:719
Akurat tej stacji jakoś nie mogę znaleźć na stronie http://btsearch.pl/
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Akurat tej stacji jakoś nie mogę znaleźć na stronie http://btsearch.pl/
A ta strona nie pokazuje tylko Polski?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze: A ta strona nie pokazuje tylko Polski?
Oj moja pomyłka. Faktycznie.
kica

dzisiaj znowu miealem dobry transfer ale tylko przez godz tylko ze tym razem w dzien ja juz sam nie wiem. patrzylem tez na innym kompie i tam dobrze. moze mam zły apn mam
APN:internet
nr.tel*99***1#
nazwa:tmobile
hasło:tmobile
czy te ustawienia sa dobre na holenderski T-mobile??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kica pisze: czy te ustawienia sa dobre na holenderski T-mobile??
Jakby były złe, to byś się w ogóle nie mógł połączyć. A nie prędkości by były złe.
kica

juz wiem jak jest przyczyny poprostu skonczyl sie termin waznosci karty sim. teraz musz czekac na nowa. ojej a ja tyle szukalem przyczyny
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

To nie jest sledz w oleju, zeby mial termin waznosci. Albo dziala, albo provider deaktywuje kompletnie karte - nie da sie zalogowac do sieci. Podejrzewam ze uszkodziles SIMa.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ