HUAWEI E156G - iPlus/ konfiguracja/ problemy/ wybór

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
vaerhoren
Początkujący użytkownik forum

HUAWEI E156G - iPlus/ konfiguracja/ problemy/ wybór

Post autor: vaerhoren »

Witam!

Na początku pragnąłbym zaznaczyć, że moja wiedza na temat połączeń bezprzewodowych jest mała i poruszam się w tych kwestiach niepewnie. Poczytałem trochę o sprawie, przejrzałem FAQ, niemniej jakby panowie rozjaśnili parę kwestii, byłoby miło :)

Kwestie zachaczają trochę o temat bardziej sprzętowy, ale mam nadzieję, że stworzenie nowego wątku w tym miejscu jest dopuszczalne.

Najpierw opis sytuacji, który mam nadzieję odpowie na wszelkie ewentualne pytania:
  • Posiadam dwa komputery, jeden z systemem operacyjnym Windows Xp, drugi Windows 7. Niebawem oba będą posiadały ten sam sytem, ale tak wygląda sytuacja obecnie.
  • Połączone są routerem D-Link mod. DIR-300 (posiada możliwość WiFi) za pomocą kabla w sieć LAN.
  • "Głównym" providerem internetu jest Plus, odbierany jest za pomocą modemu HUAWEI E156G; w miarę potrzeb wspomagam się Novatel Merlin XUA-1, karta z PLAY, gdzie posiadam internet w abonamencie z telefonu. Interesuje mnie zmaksymilizowanie "użytkowości" iPlusa gdzie mam stosunkowo duży transfer standardowy/darmowy transfer w nocy.
  • iPlus na obu modemach w pokoju z komputerami łapie EDGE, bardzo rzadko HSDPA. Na drugim końcu domu, przez balkon praktycznie zawsze łapie 3G/HSDPA. Niestety, umieszczenie komputerów w tym pomieszczeniu jest niemożliwe.
Pytań jest kilka:
  1. Czy da się ustawić dzielenie/udostępnianie internetu z jednego PC na drugi, korzystając z jednego modemu i karty? (Jak trudno jest skonfigurować takie połączenia przy Win7/Xp; Win7/Win7;czy coś jeszcze powinienem dokupić w takim przypadku?).
  2. Antena do modemu HUAWEI E156G - jaka? (proszę mnie nie linczować, domyślam się, że podobne pytanie jest pewnie zadawane z częstotliwością siedmiu dziennie). Ale:
    Rozsądna cena (+/- 200 zł, preferowanie mniej. Chyba, że jest NAPRAWDĘ warta swojej ceny). Dookólna czy kierunkowa? (Vide plan ( http://i47.tinypic.com/35l5las.jpg ) , antena kierunkowa będzie skierowana przez cały dom, jaki będzie tego wpływ?) Gdzie to kupić? Wydaje mi się, że HUAWEI ma wejście CRC-9. Ponadto, czy antena wpływa na ping?
  3. Czy jest możliwe (w miarę proste) łączenie się z internetem, omijając standardową aplikację iplusa? Jak trudna jest taka konfiguracja? Bardzo mnie ten program irytuje, ale jeśli mam się męczyć nie wiadomo ile, to przecierpię :)
  4. Nie wiedzieć czemu, HUAWEI e156G bardzo nie lubi albo mojego PC albo systemu operacyjnego Windows 7. Tj. - nie działa, nie widać go; po podłączeniu widać tylko pamięć masową USB (W WinXP wszystko jest OK); w iPlusowej aplikacji jest zazwyczaj napisane "proszę podłączyć modem". Sterowniki modem powinien instalować sam.
Sytuacja byłaby idealna, gdyby udało się udostępnić internet z jednego PC na drugi bez przemieszczania sprzętu przy posiadaniu HSDPA.

Będę bardzo wdzięczny za szybką pomoc w którejkolwiek kwestii.
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: HUAWEI E156G - iPlus/ konfiguracja/ problemy/ wybór

Post autor: lesiolo »

vaerhoren pisze:Rozsądna cena +/- 200 zł
Za tą cene kupisz router z USB i obsługą modemów i to on postawiony tam gdzie masz HSDPA, podzieli ci sygnał na dwa kompy.
np: TENDA 3G611R+, TP-LINK TL-MR3220/MR3420, EDIMAX 3G-6200N (cena do 100zł mają 4 lan i wifi)
vaerhoren

Dziękuję za odpowiedź. Jak rozumiem, ten router nie jest podłączany do komputera? Do niego podpinam modem (Np. wspomniany HUAWEI) przez USB i ów router wysyła sygnał WiFi do wszystkich urządzeń, które są w stanie go odebrać? Czy to oznacza, że modem cały czas jest włączony/ jak wygląda to od strony software'owej? Tj. do teraz łączyłem się z internetem za pomocą natywnej aplikacji iplusa, jak to będzie wyglądać z tym routerem?

lesiolo, czy polecasz jakiś konkretny sklep, gdzie mógłbym kupić taki router (rozumiem, że modele są mniej więcej podobne jakościowo) i karty WiFi do PCtów?

Nie wiem jak mogłem nie wiedzieć o istnieniu tego sprzętu, takie rozwiązanie brzmi bardzo dobrze.
Ale skoro już pogłębiam swoją wiedzę na ten temat, czy antena wciąż nie byłaby mile widziana przy modemie (ponieważ jakkolwiek łapie HSPA, to maksymalna prędkość to to nie jest. No i pingi są dla mnie bardzo istotne)?
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: lesiolo »

vaerhoren pisze:1.Do niego podpinam modem i że modem cały czas jest włączony
2.jak to będzie wyglądać z tym routerem
3.No i pingi są dla mnie bardzo istotne
1 - tak i tak
2 - sam łączy bez oprogramowania iplusa( ustawiasz router pod operatora i działa)
3 - to tylko kabel lan bo WiFi daje dodatkowe opóźnienia, i Huawei E156G to bardzo słaby modem
Co do sklepu to Alegrosz i szukasz.
vaerhoren

HUAWEI to staruszek, fakt, ale korzystając z Merlinx'a Xua-1 nie odczułem znaczącej różnicy w odbiorze sygnału, szybkości transferu i pingach (przy użyciu w tym samym miejscu) - oczywiście, Xua-1 może też nie być najlepszy :). Zastanawiać się nad kupnem nowego modemu?

Jakiego rządu (orientacyjnie) wynoszą opóźnienia wywołane przez WiFi? Przecierpię 5-10ms jeśli uniknę kablowania; ponadto na drugim PC mi nie zależy (tj. - byleby był dostęp do neta). W każdym razie, wystarczy zwykła karta sieciowa WiFi (lepiej taką do mobo czy na USB?); ponadto czy jest szansa, że w moim nowszym komputerze (pł. gł. AS ROCK P67 Pro3) jest zintegrowana karta sieciowa z WiFi?

Przepraszam, że się tak dopytuję, ale nie otrzymałem konkretnej, jednoznacznej odpowiedzi - czy interesować się anteną, czy ma to sens, czy antena wpływa na pingi (czy jest to tylko kwestia modemu) i jeśli tak - to jaką?
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

vaerhoren pisze:Jakiego rządu (orientacyjnie) wynoszą opóźnienia wywołane przez WiFi? Przecierpię 5-10ms jeśli uniknę kablowania;
Góra 1-3ms, przeważnie ...<1ms
vaerhoren pisze:czy jest szansa, że w moim nowszym komputerze (pł. gł. AS ROCK P67 Pro3) jest zintegrowana karta sieciowa z WiFi?
Nie ma
vaerhoren pisze:HUAWEI to staruszek, fakt, ale korzystając z Merlinx'a Xua-1 nie odczułem znaczącej różnicy w odbiorze sygnału, szybkości transferu i pingach (przy użyciu w tym samym miejscu)
Dlatego, że odbierasz EDGE

Zainwestowałbym w router, modem i małą antenkę zamocował na balkonie

http://www.arest.pl/produkt/Sieci-route ... SB-GSM-3G/
http://cybertech.com.pl/p45,antena-umts ... kabel.html
Do tego Huawei E3131 z Play
vaerhoren pisze:W każdym razie, wystarczy zwykła karta sieciowa WiFi (lepiej taką do mobo czy na USB?); ponadto czy jest szansa, że w moim nowszym komputerze (pł. gł. AS ROCK P67 Pro3) jest zintegrowana karta sieciowa z WiFi?
Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje wady i zalety.
To zależy, bo jak masz na PCI/PCI Ex a PC stoi gdzieś na podłodze w rogu to może nieco tłumić sygnał a na USB można na przedłużaczu wyprowadzić sobie ładnie na biurko. Za to na USB trzeba uważać aby nie wyłamać etc.
vaerhoren

marens pisze: Dlatego, że odbierasz EDGE
EDGE (choć jak wspominałem, HSDPA też bywa) odbieram w jednym miejscu, ale w drugim mam bez problemu HSDPA (i w tym, niezależnie od modemu, nie odczułem znaczącej różnicy). Dlatego chcę być pewien, że wydatek pewnie ok. 150 zł na modem będzie uzasadniony.
marens pisze: Do tego Huawei E3131 z Play
Co masz na myśli mówiąc z Playa? Nie interesuje mnie podpisywanie nowej umowy tylko z powodu modemu za złotówkę, a o ile mi wiadomo nie można kupić samego sprzętu (w normalnej cenie).

PC jest na biurku i ma dużo miejsca wokół siebie, więc zdecyduję się pewnie na tę do PCI (i w związku z tym - czy ktoś poleca jakiś konkretny egzemplarz?)
marens
Guru bezprzewodowy

vaerhoren pisze: Nie interesuje mnie podpisywanie nowej umowy tylko z powodu modemu za złotówkę, a o ile mi wiadomo nie można kupić samego sprzętu (w normalnej cenie).
Źle Ci wiadomo, bo w Play sprzedają zestawy Play Online na kartę za 129zł.
Kartę Playa wyrzucasz do kosza wkładasz dowolną inną kartę, bo modem jest bez simlocka i obsługuje HSPA+ do 21Mbit/s na częstotliwości 900/2100 a Twój obsługuje HSDPA do 3,6Mbit/s/383kbps na częstotliwości 2100. Dodatkowo Plus może logować się do sieci Aero2 na UMTS900 czego Twój modem nie obsługuje.
vaerhoren

Rozumiem - moją wiedzę zaczerpnąłem z krótkiej rozmowy z konsulatantem na stronie Play'a, albo ja źle się wyraziłem, albo on był kiepsko poinformowany.
Niemniej przekonałeś mnie; rzuciłem okiem na opisy obu modemów i zakup w sumie wydaje się rozsądnym pomysłem. W najgorszym razie będe miał kolejny modem do kolekcji :)

Przeglądając ofertę sklepu do którego podesłałeś linka, zauważyłem taki zestaw:

http://cybertech.com.pl/p80,zestaw-rout ... ts-3g.html

Do którego od razu wziąłbym wspomniany przez Ciebie modem http://cybertech.com.pl/p105,modem-huaw ... locka.html (10 zł droższy, ale wszystko w jednej paczce).

W zestawie jest wspomniany przez Was router na który już się zdecydowałem oraz antena (która chyba jest kompatybilna z HUAWEIem) wyglądająca na silniejszą? Różnica między jedną a drugą to w sumie tylko cztery dychy, jeśli miałoby to zapewnić mi jeszcze stabilniejsze połączenie, to wydatek poniosę ;) (Odległość od nadajnika to ok 3km z tego co sie zorientowałem).

I teraz tylko znaleźć karty sieciowe. Np. http://www.komputronik.pl/product/13175 ... I_150.html lub http://www.komputronik.pl/product/11064 ... 781ND.html , http://www.komputronik.pl/product/15674 ... _300A.html , (czy też coś innego) ?
marens
Guru bezprzewodowy

vaerhoren pisze:Rozumiem - moją wiedzę zaczerpnąłem z krótkiej rozmowy z konsulatantem na stronie Play'a, albo ja źle się wyraziłem, albo on był kiepsko poinformowany.
Nie ma co się dziwić ;)
vaerhoren pisze:W najgorszym razie będe miał kolejny modem do kolekcji :)
Bez problemu odsprzedasz na Allegro, gdyż jest bardzo chętnie kupowany do darmowego internetu. Swoją drogą zainteresuj się ponieważ jesteś z Warszawy to nie będziesz miał problemu z uzyskaniem karty (salon Sferii)
vaerhoren pisze:W zestawie jest wspomniany przez Was router na który już się zdecydowałem oraz antena (która chyba jest kompatybilna z HUAWEIem) wyglądająca na silniejszą?
Tak jest mocniejsza, ale nie wiem czy jak na miasto nie za mocna (tu by się ktoś inny musiał wypowiedzieć). W międzyczasie sprawdź jak daleko masz do stacji bazowych Plusa oraz Aero2 http://mapa.btsearch.pl/ Dodam tylko, że te anteny są przeznaczone do współpracy na częstotliwości 2100Mhz (czyli Plusa), do Aero2 stosuje się inne anteny na 900Mhz
vaerhoren pisze:I teraz tylko znaleźć karty sieciowe.
Ja bym brał TP-Linka
vaerhoren

Rrrany, ja wciąż wszędzie piszę W-wa, kiedy w istocie mieszkam już *pod* Warszawą. Ech, przeprowadzki.
Jeśli chodzi o zabudowanie terenu - wieś, mało budynków; pare lasków (ale nie ogromne puszcze) tu i ówdzie, teren raczej płaski, większych wzniesień na drodze do odbiornika nie ma. Aero2 sprawdzilem już wcześniej i nadaje z tej samej wieży (ale tak jak mówileś, jest to 900mhz/ w każdym razie z Aero2 będę się bawił w przyszłości) - tak więc myślę, że mogę brać ów sprzęt? (tj. mocniejszą antenę, w kierunku w którym będzie skierowana nie ma specjalnie dużo odbiorników; sugeruję się również tym topiciem http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736).

Bardzo dziękuję wszystkim za rzetelną pomoc. :D
ODPOWIEDZ