Na początku pragnąłbym zaznaczyć, że moja wiedza na temat połączeń bezprzewodowych jest mała i poruszam się w tych kwestiach niepewnie. Poczytałem trochę o sprawie, przejrzałem FAQ, niemniej jakby panowie rozjaśnili parę kwestii, byłoby miło

Kwestie zachaczają trochę o temat bardziej sprzętowy, ale mam nadzieję, że stworzenie nowego wątku w tym miejscu jest dopuszczalne.
Najpierw opis sytuacji, który mam nadzieję odpowie na wszelkie ewentualne pytania:
- Posiadam dwa komputery, jeden z systemem operacyjnym Windows Xp, drugi Windows 7. Niebawem oba będą posiadały ten sam sytem, ale tak wygląda sytuacja obecnie.
- Połączone są routerem D-Link mod. DIR-300 (posiada możliwość WiFi) za pomocą kabla w sieć LAN.
- "Głównym" providerem internetu jest Plus, odbierany jest za pomocą modemu HUAWEI E156G; w miarę potrzeb wspomagam się Novatel Merlin XUA-1, karta z PLAY, gdzie posiadam internet w abonamencie z telefonu. Interesuje mnie zmaksymilizowanie "użytkowości" iPlusa gdzie mam stosunkowo duży transfer standardowy/darmowy transfer w nocy.
- iPlus na obu modemach w pokoju z komputerami łapie EDGE, bardzo rzadko HSDPA. Na drugim końcu domu, przez balkon praktycznie zawsze łapie 3G/HSDPA. Niestety, umieszczenie komputerów w tym pomieszczeniu jest niemożliwe.
- Czy da się ustawić dzielenie/udostępnianie internetu z jednego PC na drugi, korzystając z jednego modemu i karty? (Jak trudno jest skonfigurować takie połączenia przy Win7/Xp; Win7/Win7;czy coś jeszcze powinienem dokupić w takim przypadku?).
- Antena do modemu HUAWEI E156G - jaka? (proszę mnie nie linczować, domyślam się, że podobne pytanie jest pewnie zadawane z częstotliwością siedmiu dziennie). Ale:
Rozsądna cena (+/- 200 zł, preferowanie mniej. Chyba, że jest NAPRAWDĘ warta swojej ceny). Dookólna czy kierunkowa? (Vide plan ( http://i47.tinypic.com/35l5las.jpg ) , antena kierunkowa będzie skierowana przez cały dom, jaki będzie tego wpływ?) Gdzie to kupić? Wydaje mi się, że HUAWEI ma wejście CRC-9. Ponadto, czy antena wpływa na ping? - Czy jest możliwe (w miarę proste) łączenie się z internetem, omijając standardową aplikację iplusa? Jak trudna jest taka konfiguracja? Bardzo mnie ten program irytuje, ale jeśli mam się męczyć nie wiadomo ile, to przecierpię
- Nie wiedzieć czemu, HUAWEI e156G bardzo nie lubi albo mojego PC albo systemu operacyjnego Windows 7. Tj. - nie działa, nie widać go; po podłączeniu widać tylko pamięć masową USB (W WinXP wszystko jest OK); w iPlusowej aplikacji jest zazwyczaj napisane "proszę podłączyć modem". Sterowniki modem powinien instalować sam.
Będę bardzo wdzięczny za szybką pomoc w którejkolwiek kwestii.