Modyfikacja anteny Wi-Fi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Modyfikacja anteny Wi-Fi

Post autor: wojteks »

rudyboy pisze:Wersja 1 jest zrobiona z dokładnością do 1 mm i mimo to działa.
Działać będzie ale nie będzie osiągać maksymalnych parametrów.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
rudyboy
Użytkownik forum

Post autor: rudyboy »

Wersja 3 została nacięta po zewnętrznej i jest prawie idealna :) Udało mi się uzyskać dokładność +/- 0.2 mm i to w obu częściach. Lepiej to już się chyba nie da tego zrobić. Przynajmniej nie ręcznie i nie narzędziami którymi dysponuję.

Obrazek

Ponacinałem drut mikroszlifierką modelarską, a wcześniej rozwalcowałem go metalowym kowadełkiem po blacie, żeby był idealnie prosty. Myślę, że to szczyt moich możliwości. Miejsca cięć zaznaczałem nożem do tapet. Długości odmierzałem przy pomocy wcześniej zrobionego wzornika 30.49 do 30.51, bo mniej więcej taką dokładność ma moja suwmiarka. Rogi zamierzam jeszcze polutować, żeby antena się nie odkształcała, ale to dopiero jak będę miał pewność, że wszystkie kąty są idealnie proste, bo na razie to są "na oko".

[ Dodano: 2012-07-29, 23:57 ]
Muszę kupić jeszcze rurkę, płytkę, przewód, wtyczkę i zbuduję porządną antenę. Ciekawi mnie czy parametry łącza ulegną zmianie w porównaniu z tą trochę krzywą.

Wzornik powinien być długości 30.5 mm - 0.2 mm, bo mniej więcej o tyle są większe boki. Drut nadpiłowałem gdzieś do połowy. Jeden bok mi się zrobił trochę za duży, ale nie widać tego gołym okiem. Reszta jest w normie.

[ Dodano: 2012-07-30, 17:08 ]
Mam teraz dylemat. Znalazłem idealne miejsce dla tej anteny, ale z tego miejsca nie wystarcza mi przewoduów. Czy lepiej zachować obecne ustawienia tj. 10 dBm + antena. Wtedy musiał bym dać dłuższy przewód RJ45 oraz dokupić przedłużacz do zasilacza. Czy lepiej zwiększyć moc nadajnika do 13 dBm i podłączyć dodatkowy przewód do anteny co ułatwi mi ustawienie WISP'a w optymalnym miejscu?
Specjalista to człowiek, który unika małych błędów w drodze do wielkiego fiaska.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

rudyboy pisze: Czy lepiej zwiększyć moc nadajnika do 13 dBm i podłączyć dodatkowy przewód do anteny co ułatwi mi ustawienie WISP'a w optymalnym miejscu?
W takim razie to jednak lepiej zwiększyć moc nadawania.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
rudyboy
Użytkownik forum

Wymieniłem niechlujnie wykonanego BiQuada w starej antenie na zrobionego z większą starannością (zamiast +/- 1 mm jest +/- 0.2 mm) . Sygnał od razu podskoczył. Minimalnie o 1% a maksymalnie o 12%, ale przeważnie sygnał utrzymuje się na poziomie o 7 do 10% wyższym niż poprzednio.
Specjalista to człowiek, który unika małych błędów w drodze do wielkiego fiaska.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Wymieniłem niechlujnie wykonanego BiQuada w starej antenie na zrobionego z większą starannością (zamiast +/- 1 mm jest +/- 0.2 mm) . Sygnał od razu podskoczył.
No i od razu widać poprawę :ok:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
rudyboy
Użytkownik forum

Mam taką nieprzyjemną miejscówkę dla anteny, że nie wiem co z tym zrobić. Jak postawię antenę w drzwiach na wysokości 1.2 m to zasięg jest 2 x większy niż jak ją przesunę w głąb pokoju o metr czy dwa. Mogę to jakoś poprawić? Próbowałem już prawie wszystkiego i dalej nie wiem jak to rozwiązać.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rudyboy pisze:Mogę to jakoś poprawić?
Raczej nie. Zapewne coś odbija fale radiowe. Ja bym się zastanowił co to może być.
Awatar użytkownika
rudyboy
Użytkownik forum

Jadę przez ścianę, więc pewnie coś jest w ścianie. Jakieś zbrojenia lub coś w tym stylu, ale tego nie dam rady ruszyć. Żeby zmienić lokalizację anteny potrzebował bym z 5 metrów przewodu antenowego, więc może dobrze by było zrobić mocniejszą antenę, żeby wyrównać straty? Znalazłem ciekawą antenę.

http://www.pow.za.net/panel.html

Ta powinna być trochę lepsza od BiQuad'a.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rudyboy pisze:więc może dobrze by było zrobić mocniejszą antenę, żeby wyrównać straty?
W sumie można i tak.
rudyboy pisze: Ta powinna być trochę lepsza od BiQuad'a.
Ciekawe tylko czy ma naprawdę te 14dBi.
Awatar użytkownika
rudyboy
Użytkownik forum

Fabryczna antena w tym stylu była by pewnie lepsza. Możesz mi pomóc z jakimiś konkretnymi modelami?

[ Dodano: 2012-08-03, 12:47 ]
Mam też inną koncepcję. Mógł bym dodać talerz do tej anteny, którą już zbudowałem. Poprawi to zysk energetyczny anteny. Tylko o ile? Jak to wyliczyć?

http://yagi.pl/unwersalna-mobilna-anten ... -1237.html

Z tego co tu napisali wychodzi, że talerz 40 cm zwiększa zysk o jakieś 6 dBi, ale jak to policzyć dla konkretnej "patelni"? Jest gdzieś jakiś kalkulator?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rudyboy pisze: Możesz mi pomóc z jakimiś konkretnymi modelami?
Mam nikłe doświadczenie w antenach na WiFi. Więc nie podejmę się wyboru.
rudyboy pisze: Mam też inną koncepcję. Mógł bym dodać talerz do tej anteny, którą już zbudowałem. Poprawi to zysk energetyczny anteny. Tylko o ile? Jak to wyliczyć?
Ciężko jest to wyliczyć. Ponieważ taka antena jest po prostu konstrukcją geometryczną która jest zależna również od długości fali. Zwykły talerz jest zaprojektowany na 10GHz, a Ty chcesz odbierać 2.4GHz. Dlatego zysk będzie mniejszy niż dla TV SAT. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie sprawdzić doświadczalnie jakie będą wyniki.
rudyboy pisze:Jest gdzieś jakiś kalkulator?
Ja nie widziałem.
Awatar użytkownika
rudyboy
Użytkownik forum

Ja znalazłem kilka kalkulatorów i nawet jakieś tutki do tego, więc nie ma większego problemu. Generalnie jest kilka ustawień odległości promiennika od anteny, jej zakrzywienie nie ma większego wpływu na zysk energetyczny. Problemem może być jedynie to, że w niektórych projektach antena musi być połączona z parabolą, a w przypadku stalowego talerza może być to ciężkie do przejścia. Szukałem blachy aluminiowej żeby zbudować taką antenę, ale nie jest łatwo zdobyć mały kawałek blachy miedzianej na antenę.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rudyboy pisze:Problemem może być jedynie to, że w niektórych projektach antena musi być połączona z parabolą,
A o tym to pierwszy raz słyszę.
rudyboy pisze:Szukałem blachy aluminiowej żeby zbudować taką antenę, ale nie jest łatwo zdobyć mały kawałek blachy miedzianej na antenę.
Raczej wygięcie tego samodzielnie nie wchodzi w grę moim zdaniem. Za trudne to jest do wykonania w warunkach domowych.
ODPOWIEDZ