Zewnętrzne IP w Plus na kartę
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Zewnętrzne IP w Plus na kartę
Czy udało się komuś wydębić zewnętrzne IP w Plusie na kartę? Wiem ze ponoć w abonamentowym jest taka możliwość.
Ostatnio zmieniony 2012-08-01, 01:45 przez marwooj, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Zewnętrzne IP w Plus na kartę
Z tego co się orientuję, to w ofercie na kartę takiej możliwości nie ma.marwooj pisze:Czy udało się komuś wydębić zewnętrzne IP w Plusie na kartę?
Co do samego IP, to jest ono zewnętrzne. Jednak ruch inicjowany z zewnątrz jest zablokowany.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
(to moja pierwsza wiadomość na Bez-Kabli, więc witam, czytam od zawsze, ale nie miałem co pisać, więc nie pisałem)
Ruch obsługiwał jeden z najpopularniejszych edimaxów z wpiętym modemem na USB. Nie było żadnych ograniczeń w stosunku do ruchu TCP/IP, ale nie testowaliśmy protokołów dla VPNu, m.in. GRE, ani dedykowanych dla tunelowania IPv6, samo TCP/IP w pełnym zakresie pracowało poprawnie z iPlusopobieraczem darmowym bezlimitowym w godzinach nocnych.
Nie prawda. Nie po to jest publiczny adres IP, by był - ruch z zewnątrz jest normalnie obsługiwany. Co prawda nie korzystałem z publicznego ostatnio - kilka miesięcy - ale w 2011 roku bardzo intensywnie jako zapasowe łącze w pewnej firmie, dzięki któremu nie musieliśmy czekać na zestawienie łącza docelowego.YaHooo pisze:Co do samego IP, to jest ono zewnętrzne. Jednak ruch inicjowany z zewnątrz jest zablokowany.
Ruch obsługiwał jeden z najpopularniejszych edimaxów z wpiętym modemem na USB. Nie było żadnych ograniczeń w stosunku do ruchu TCP/IP, ale nie testowaliśmy protokołów dla VPNu, m.in. GRE, ani dedykowanych dla tunelowania IPv6, samo TCP/IP w pełnym zakresie pracowało poprawnie z iPlusopobieraczem darmowym bezlimitowym w godzinach nocnych.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli nie wykupisz dodatkowej usługi zewnętrznego IP (często niedostępna opcja) to masz IP publiczne/zewnętrzne ale cały ruch inicjowany z internetu jest blokowany więc nie możesz np. postawić serwera jakiejś usługi. Przykładowo nie możesz połączyć się do własnego serwera FTP czy kamery IP. Natomiast odpowiedzi zewnętrznych serwerów na zapytanie z sieci lokalnej/komputera przechodzą normalnie.micra pisze:Nie po to jest publiczny adres IP, by był - ruch z zewnątrz jest normalnie obsługiwany.
Nie pomagam na PW!
-
Jeżeli nie wykupisz zewnętrznego publicznego IP to masz przypadek pierwszy, opisany dalej. To nie jest kwestia blokady, to jest kwestia gdzie ten ruch miałby być skierowany, bo za jednym publicznym IP może być wiele komórek/modemów/routerów.wojteks pisze:Jeżeli nie wykupisz dodatkowej usługi zewnętrznego IP (często niedostępna opcja) to masz IP publiczne/zewnętrzne ale cały ruch inicjowany z internetu jest blokowany więc nie możesz np. postawić serwera jakiejś usługi. Przykładowo nie możesz połączyć się do własnego serwera FTP czy kamery IP. Natomiast odpowiedzi zewnętrznych serwerów na zapytanie z sieci lokalnej/komputera przechodzą normalnie.
Przecież pytanie tego dotyczyło, czy można mieć publiczne IP, czy można je sobie dodatkowo wykupić w ofercie "na kartę". Odpowiadający rzekł, że na kartę nie można, a publiczne IP nie jest do końca publiczne, bo nie można inicjować połączeń z zewnątrz.
Przypadek pierwszy: jak masz standardową ofertę - na kartę lub na abonament to ruch wychodzi przez NAT do Internetu - widziany jako jakieś publiczne IP, ale to jest NAT wielu na jeden adres, czyli wiele modemów/komórek ma ten sam adres publiczny. To jest na standardowym APN.
Druga opcja to losowy publiczny IP (niedostępny jak mniemam dla wersji "na kartę"), gdy jeden modem/komórka/cokolwiek dostaje jeden adres, ale przy kolejnym połączeniu ten adres może być inny, może być ten sam - tu przydaje się dynamiczny DNS i rejestrowanie połączenia. Tu jest wymagany inny APN. Chyba kosztuje 6 zł.
Trzecia opcja to stały publiczny IP (uwaga co do wersji "na kartę" aktualna), gdy niezależnie od położenia dostaniemy ten sam stały adres IP. Tu jest wymagany jeszcze inny APN.. Chyba kosztuje 15 zł. Ceny podobne w Plusie i w T-Mobile. W Orange też, cen z Play nie znam.
W opcji drugiej i trzeciej połączenia inicjowane z zewnątrz dochodzą do routera/modemu/komórki.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A czwarta opcja to czytać ze zrozumieniem, lub gdy się jednak zrozumiało ale nie wierzy w to co ludzie piszą - kupić kartę i sprawdzić samemu.
W każdej sieci oprócz Ery dostaje się adres IP z puli publicznej !
W każdej sieci oprócz Ery dostaje się adres IP z puli publicznej !
- wojteks
- *** Administrator ***
Jesteś w błędzie, w większości sieci masz adres dynamiczny IP z puli publicznej i jak sprawdzisz IP na zewnętrznym serwerze to będzie takie samo jak komputera (terminala), nie ma żadnego NATa a tylko firewall blokujący dostęp z zewnątrz. Tak jest na standardowym APNmicra pisze:Przypadek pierwszy:
Nazywa się to dynamiczny IP (patrz opcja pierwsza) i żeby był dostęp z zewnątrz wymaga dokupienia (dostania) dodatkowej usługi z innym APN jak zauważyłeś.micra pisze:Druga opcja
Nie pomagam na PW!
-
Tak, to prawda, rzeczywiście teraz spojrzałem na adres na iPlusie i jest publiczny - przepraszam, pomyliłem się. Jedyne, co mam na swoją obronę to fakt, że mam też równolegle BlueConnect'a i tam był adres z puli niepublicznej, ostatnio nie sprawdzałem.wojteks pisze:Jesteś w błędzie, w większości sieci masz adres dynamiczny IP z puli publicznej
Przepraszam jeszcze raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie ma za co. Każdemu się może przecież pomylićmicra pisze: Przepraszam jeszcze raz.

Pozdrawiam YaHooo