problem z E398 i Aero2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xgrey
Początkujący użytkownik forum

problem z E398 i Aero2

Post autor: xgrey »

Witajcie,

Mam modem E398 od jakiegoś czasu i w oczekiwaniu na kartę Aero2 używałem w nim Orange.
Modem jest z Plusa, firmware zmieniłem na najnowszy jaki znalazłem czyli 11.335.27.00.000.B757.

I teraz zaczynają się schody.
Wczoraj dotarła do mnie karta Aero2, włożyłem do modemu i podłączyłem do routera, ale jak po 5 min dioda nadal migała na zielono zamiast na niebiesko to go odłączyłem i podłączyłem do kompa.
Nic to oczywiście nie dało i cały czas mi mrugał na zielono.
Uruchomiałem netinfo i przeglądałem tylko opcje w nim i nagle zapaliła się niebieska dioda i udało się połączyć.
Zadowolony odłączyłem modem i podłączyłem ponownie do routera i znów do samo, całą noc mrugał na zielono, jak się rano obudziłem nie było żadnych zmian.
Zabrałem go ze sobą do pracy i podoba sytuacja. uruchomiłem netinfo i zmieniłem z nim tylko opcję Roaming na włączony i znów zapaliła się niebieska i się połączyłem z siecią.
Niestety po wyjęciu modemu i ponownym włożeniu znów mruga tylko na zielono.
Przyznaje, że brak mi pomysłu co może być nie tak.
Jak wyszukuję ręcznie sieci to pokazuje mi wszystkie włącznie z LTE Plusa, ale nie Aero2.
Nadmienię tylko że sieć na innym urządzeniu jest widoczna i ma dobry zasięg w tej lokalizacji.
Macie może jakieś sugestie ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: problem z E398 i Aero2

Post autor: jarek999 »

Pierwsza-pytanie:jaki to router? Jeżeli miałby obsługiwać wyłącznie kartę Aero2 to można by było awaryjnie komendami AT ustawić mu wyłącznie pasmo WCDMA900 (to rozwiązanie raczej alarmowe :] ). Jeżeli to router na którym można zainstalować OpenWRT Gargoyle by obsy to problem rozwiąże firmware wbudowane w routerze. ;)
jareq
xgrey

To nie ma znaczenia czy podłączam do routera czy do notka, efekt jest zawsze taki sam cały czas miga na zielono, a czasami jak wejdę w netinfo to mu się zdarzy złapać zasięg i można się połączyć. Zupełnie tylko nie umiem wyłapać momentu po jakim się to dzieje.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Bez problemu działa mi Aero-BDI na E398, również od Plusa. Top_Netifo nie używam bo nie ma na OSX-mam MP i na nim wybieram z jakim typem sieci ma się łączyć (WCDMA only). Router mam MR-3420 z OpenWRT Gargoyle by obsy (tam jest zakładka do połączenia z BDI i router wysyła mu stosowne komendy-wznawia również po godzinie z automatu).
jareq
leszekw
Stały użytkownik forum

Post autor: leszekw »

Witam
A zmieniłeś APN z internet na darmowy?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

leszekw pisze: zmieniłeś APN z internet na darmowy?
Koledze nie loguje się karta w sieci, APN ma znaczenie do nawiązania połączenia gdy karta już jest zalogowana.
jareq
xgrey

jarek999 pisze:Koledze nie loguje się karta w sieci, APN ma znaczenie do nawiązania połączenia gdy karta już jest zalogowana.
Dokładnie tak, wczoraj wziąłem od testów jeszcze jeden router i postawiłem go sobie na stole i obserwowałem co się będzie działo. Dwa razu zdarzyło się, że zalogował się do sieci i przez monet działał, ale połączenie szybko zostało przerwane i znów tylko zielona dioda...
Brak mi pomysłów, zmieniałem jeszcze wczoraj firmware na jakiś starszy ale to nic nie poprawiło...

Tak dla pewności włożyłem też do modemu kartę Playa którą używam w tel. działa bez najmniejszego problemu, karta Aero2 włożona do tel. też funkcjonuje.
Czyżby jakiś problem z pasmem 900MHz ?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-08-03, 20:33 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-08-03, 19:33 przez xgrey, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

xgrey pisze: Czyżby jakiś problem z pasmem 900MHz ?
Raczej nie-jak już to problem z przełączaniem pasm. W swoim również zmieniałem 2x firmware (obecnie mam to najnowsze + wrzuciłem sobie dashboard CP).O wrzuć do niego dashboard Cyfrowy Polsat bądź ściągnij i zainstaluj na komputerze. Więcej o komendach do niego: http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM/F ... uawei/E398
jareq
atanor
Stały użytkownik forum

Post autor: atanor »

Ja również mam problem z modemem E398 i Aero2. Karta (na ZTE 60, Y3300) i modem (na iPlusie) dobrze działają, ale nie chcą ze sobą współdziałać. Po podłączeniu zasięg jest, loguje się do sieci, ale nie chce utworzyć połączenia. Aplikacja iPlusa wyświetla błąd o urządzeniu nie wspierającym ndis, a topnetinfo błąd 612.
ODPOWIEDZ